Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η χρήση λιπαντικών στην διάρκεια του σεξ

Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη συχνότητα χρήσης των λιπαντικών και τους λόγους για τους οποίους κάποιες γυναίκες επιθυμούν να τα εντάξουν στη σεξουαλική τους ζωή.

Η χρήση λιπαντικών στην διάρκεια του σεξΠρόσφατα δημοσιεύτηκε σχετική μελέτη (Herbenick, 2014) που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα γυναικών. Το 65,5% δήλωσε ότι είχε κατά το παρελθόν χρησιμοποιήσει λιπαντικό, ενώ το 20% είπε ότι χρησιμοποίησε λιπαντικό κατά τον τελευταίο μήνα.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν ότι το χρησιμοποιούσαν κατά τις επαφές με τον σύντροφο περισσότερο από ό,τι κατά την αυτοϊκανοποίηση. Επίσης, ανέφεραν ότι οι λόγοι χρήσης του λιπαντικού είναι για να αυξήσουν την ευχαρίστησή τους, να γίνει πιο ευχάριστο το «παιχνίδι» και να μειώσουν τον πόνο ή τη δυσφορία.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν λιπαντικό πιστεύουν πως η ύγρανση που επιφέρει τις βοηθάει να έρθουν σε οργασμό και ότι η αίσθηση της ύγρανσης διεγείρει και τον σύντροφό τους. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η χρήση λιπαντικού κατά τις επαφές δεν περιορίζεται σε γυναίκες που έχουν δυσκολίες διέγερσης ή πόνο κατά την επαφή.

Αρκούν τα λιπαντικά για την αντιμετώπιση του σεξουαλικού πόνου;

Η λιπαντική αλοιφή που τοποθετείται στα γυναικεία γεννητικά όργανα συχνά συστήνεται από τους γιατρούς όταν υπάρχει δυσκολία διέγερσης ή ξηρότητα και πόνος κατά την επαφή.

Τα σχετικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η χρήση λιπαντικών είναι πιο συχνή σε γυναίκες με πόνο παρά σε γυναίκες που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα κατά την επαφή. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν πονάνε, αλλά τα χρησιμοποιούν κυρίως για να αυξήσουν την ευχαρίστηση.

Μάλιστα, περισσότερο ικανοποιημένες από την αποτελεσματικότητά τους είναι οι γυναίκες χωρίς πόνο, ενώ οι γυναίκες με πόνο είναι μέτρια ικανοποιημένες.

Το δεδομένο αυτό είναι αναμενόμενο, αφού συνήθως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο σεξουαλικός πόνος πρέπει να αντιμετωπιστεί και η αιτία του (μπορεί λ.χ. να είναι η ατροφία του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση, μια φλεγμονή, η δυσκολία διέγερσης λόγω ανεπαρκών ερεθισμάτων ή ψυχολογικά αίτια).

Συνεπώς, όταν μια γυναίκα αισθάνεται πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, θα πρέπει να διερευνήσει τα αίτια του προβλήματος με κάποιον ειδικό προτού καταφύγει στη χρήση λιπαντικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου