Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Αυξάνει ο αυνανισμός... την αυτοεκτίμηση;

Ο αυνανισμός αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, υποστηρίζουν δύο Αυστραλοί επιστήμονες.
Ο δρ Άντονι Σαντέλα, λέκτορας Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και η δρ Σπρινγκ Τσενόα Κούπερ, λέκτορας Σεξουαλικής Υγείας στο πανεπιστήμιο, λένε ότι η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, από την κυστίτιδα και τον διαβήτη έως τον καρκίνο του προστάτη.
Όπως γράφουν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική, επιστημονική πύλη The Conversation, «ο αυνανισμός ή αυτοάγγιγμα των γεννητικών οργάνων για ευχαρίστηση, είναι κάτι που και τα μωρά κάνουν εν όσω βρίσκονται στη μήτρα. Αποτελεί ένα φυσικό και φυσιολογικό κομμάτι της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης».
Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, συνεχίζουν, περισσότεροι από εννέα στους δέκα άντρες και από οκτώ στις δέκα γυναίκες αυτοϊκανοποιούνται.
Εντούτοις, ο αυνανισμός εξακολουθεί να αποτελεί θέμα-ταμπού και να συνοδεύεται από πολλούς μύθους - «μύθους τόσο γελοίους ώστε προκαλεί έκπληξη που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τους πιστεύουν», τονίζουν.
Τέτοιοι μύθοι είναι ότι προκαλεί τύφλωση και τρέλα, καταστροφή των σεξουαλικών οργάνων και στειρότητα.
«Η αλήθεια είναι ότι ο αυνανισμός παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία», γράφουν.
Τα οφέλη αυτά στις γυναίκες είναι πρόληψη των λοιμώξεων του τραχήλου της μήτρας και των ουρολοιμώξεων, ελάττωση του κινδύνου εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη, μειωμένη αϋπνία και αυξημένη δύναμη των μυών της πυέλου.
Στους άντρες, ο αυνανισμός μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο προστάτη, να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει την κακή διάθεση.
Η αυτοϊκανοποίηση μπορεί επίσης να προστατεύσει έμμεσα από την υπογονιμότητα, καθώς αποτρέπει τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν.
Άλλα δυνητικά οφέλη του είναι η μεγιστοποίηση των οργασμών, η μείωση του στρες, της αρτηριακής πίεσης και του πόνου, και η αύξηση της αυτοεκτίμησης.
Οι δύο επιστήμονες λένε επίσης πως με τον αυνανισμό δεν αγωνιά κάποιος εάν θα ευχαριστήσει ή όχι τον ερωτικό του σύντροφο, ούτε υπάρχει ενδεχόμενο ανεπιθύμητης κυήσεως ή μετάδοσης νοσημάτων του σεξ.
Όταν εξάλλου αυνανίζονται αμοιβαία δύο ερωτικοί σύντροφοι, μαθαίνουν ο ένας τι αρέσει στον άλλο, ενώ η ανοιχτή επικοινωνία που προϋποθέτει ο αμοιβαίος αυνανισμός «βελτιώνει την ερωτική ζωή και σχέση», καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου