Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Η μελλοντική αποστολή Lagrange της ESA για την παρακολούθηση του Ήλιου

Ο διαστημικός καιρός περιγράφει το εναλλασσόμενο περιβάλλον σε όλο το Ηλιακό Σύστημα, που διαμορφώνεται από την ενεργητική και απρόβλεπτη φύση του Ήλιου. Ο ηλιακός άνεμος, οι ηλιακές εκλάμψεις και οι εκτοξεύσεις μάζας του ηλιακού στέμματος μπορούν να οδηγήσουν σε γεωμαγνητικές καταιγίδες στην Γη, που ενδεχομένως να καταστρέψουν δορυφόρους στο διάστημα και τις τεχνολογίες που υπόκεινται σε αυτούς, καθώς και την υποδομή στο έδαφος.

Η μελλοντική αποστολή Lagrange της ESA σχεδιάζεται να έχει σταθερή θέα στον Ήλιο. Ο δορυφόρος, με τοποθέτηση στο πέμπτο σημείο Lagrange, θα στέλνει νωρίς προειδοποίηση ενδεχομένως επιβλαβούς ηλιακής δραστηριότητας πριν επηρεάσει δορυφόρους σε τροχιά ή δίκτυα ενέργειας στο έδαφος, παρέχοντας στους διαχειριστές τους το χρόνο να δράσουν για να προστατεύσουν ζωτικές υποδομές.

[Εικόνα κειμένου: Τα σημεία Lagrange, στην ουράνια μηχανική, είναι θέσεις στον τροχιακό σχηματισμό δυο μεγάλων σωμάτων (για παράδειγμα Ήλιος-Γη), όπου ένα μικρό αντικείμενο (ένας δορυφόρος), που επηρεάζεται μόνο από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τα δυο μεγάλα σώματα, θα παραμένει σε ισορροπία – στη θέση του – σε σχέση με τα δυο αυτά σώματα].

Η ESA τώρα εργάζεται με την Ευρωπαϊκή βιομηχανία για να αξιολογήσει επιλογές για το διαστημικό σκάφος και της αποστολής της, με τις αρχικές προτάσεις να αναμένονται νωρίς το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου