Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Είμαστε όλοι ξένοι από το μακρινό διάστημα;

comet_montanaΜπορεί να μοιάζει σαν ένα θέμα επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένας κορυφαίος επιστήμονας με καταγωγή από την Κεϋλάνη υποστήριξε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αλλοδαποί που έχουν έρθει στη γη από το μακρινό διάστημα.

Αυτή η φωτογραφία δείχνει έναν κομήτη πάνω από τον ουρανό στη Μοντάνα. Σύμφωνα με ένα κορυφαίο βρετανό επιστήμονα κάποια μικρόβια έφτασαν στη γη από το διάστημα μέσω των κομητών, που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν και πρόσφεραν τους σπόρους για να σχηματιστεί η ανθρώπινη ζωή

Ο καθηγητής Chandra Wickramasinghe, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, λέει ότι η έρευνα του υποστηρίζει με "συντριπτικά στοιχεία" την άποψη ότι η ανθρώπινη ζωή άρχισε μακριά από τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Wickramasinghe, το πρώτο "σπέρμα της ζωής" είχε έρθει στη γη από το διάστημα, πριν περίπου 3.800 εκατομμύρια χρόνια.

Ισχυρίζεται ότι "τα μικρόβια από το διάστημα έφτασαν στη γη από κομήτες, που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν και πρόσγεραν τα αναγκαία στοιχεία" για να σχηματιστεί η ανθρώπινη ζωή”.

"Ναι, είμαστε όλοι εξωγήινοι – μοιραζόμαστε μια κοσμική καταγωγή," είπε ο Wickramasinghe.

"Κάθε φορά ένα νέο πλανητικό σύστημα που σχηματίζει λίγα ζωντανά μικρόβια βρίσκουν τον δρόμο τους σε κομήτες. Αυτά στη συνέχεια, πολλαπλασιάζονται και εποικούν και άλλους πλανήτες.

"Είμαστε έτσι μέρος μιας συνδεδεμένης αλυσίδας που εκτείνεται σε ένα μεγάλο όγκο του σύμπαντος. Τα στοιχεία δείχνουν αδυσώπητα προς αυτή την κατεύθυνση."

Ο Chandra Wickramasinghe, που η έρευνά του δημοσιεύθηκε στην Διεθνή Εφημερίδα της Αστροβιολογίας, έδειξε ότι η ζωή μεταφέρεται από πλανήτη σε πλανήτη για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τη θεωρία του, όλη η ζωή στη γη μεταφέρθηκε από κομήτες οι οποίοι συγκρούστηκαν με τον πλανήτη μας. Πιστεύει δε ότι οι κομήτες χτυπούν τους πλανήτες και μοιράζουν ζωντανή ύλη στο διάστημα.

Κάποιοι μικροοργανισμοί επέζησαν και έτσι μεταφέρθηκαν σε νέους πλανήτες σε ένα χρονοδιάγραμμα πολλών εκατομμυρίων χρόνων, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο καθηγητής – που μαζί με τον διάσημο αστρονόμο Sir Fred Hoyle υπερασπίστηκε την λεγόμενη θεωρία της "πανσπερμίας" από τη δεκαετία του 1960 – παραδέχεται ότι η θεωρία του δεν εξηγεί πώς η ζωή άρχισε στην πρώτη τοποθεσία.

"Τα στοιχεία από την αστρονομία υποστηρίζουν συντριπτικά την άποψη ότι η ζωή δεν ξεκίνησε στη γη, αλλά μεταφέρθηκε από το εξωτερικό," λέει ο καθηγητής Wickramasinghe. "Αν και δεν έχουμε σαφή γνώση πώς η ζωή ξεκίνησε για πρώτη φορά, όταν ξεκίνησε η εξάπλωσή της στο σύμπαν και η επιβίωση της ήταν αναπόφευκτη."

Βασικά πιστεύει ότι πρόκειται για μια κυκλική διαδικασία μεταφοράς της ζωής από πλανήτη σε πλανήτη, χωρίς την μεσολάβηση εξωγήινων όντων κατ’ ανάγκην. Οι κομήτες πέφτουν πάνω σε πλανήτες και σπρώχνουν την οργανική ύλη στο διάστημα. Ένα μέρος από αυτή την ύλη επιβιώνει πάνω σε κομήτες και μεταφέρεται έτσι, με την επόμενη πρόσκρουση, σε άλλο πλανήτη κ.ο.κ. στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών.

Πάντως ο βρετανός αστρονόμος παραδέχεται ότι η θεωρία του δεν μπορεί να εξηγήσει πώς άρχισε πραγματικά η ζωή για πρώτη φορά κάπου στο σύμπαν. "Αν και δεν έχουμε ξεκάθαρη γνώση για το πώς η ζωή ξεκίνησε στην αρχή, από τη στιγμή που αυτό συνέβη, άρχισε την εξάπλωσή της στον Κόσμο και η επιβίωσή της ήταν αναπόφευκτη", υποστηρίζει.

Ο Wickramasinghe και η θεωρία της πανσπερμίας αντιτίθενται στην εναλλακτική – και πιο δημοφιλή μεταξύ των επιστημόνων μέχρι στιγμής – θεωρία ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από μια "πρωταρχική σούπα" χημικών στοιχείων, από όπου, με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και μετά από πολλές "δοκιμές" και τύχη, ξεπήδησαν τα πρώτα οργανικά μόρια, που αποτέλεσαν την απαρχή της μακράς εξελικτικής πορείας της ζωής.

Ο 70χρονος αστροβιολόγος αντιτείνει ότι, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, πολλές επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι μεγάλες εκτάσεις του γαλαξία μας είναι "σπαρμένες" με γιγάντια σύννεφα σκόνης γεμάτης οργανικά μόρια. Όπως αναφέρει, η φασματοσκοπική ανάλυση αυτών των οργανικών μορίων δείχνει ότι στην πραγματικότητα είναι απομεινάρια βακτηρίων που έχουν πια διασπαστεί. "Τα διαστρικά νέφη φαίνονται να είναι τα νεκροταφεία και όχι τα λίκνα της ζωής", γράφει στο άρθρο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου