Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Το ιστορικό πλοίο Mary Rose «αποκαλύπτει» τα μυστικά του

Πριν περίπου 471 χρόνια ο Ερρίκος Τυδόρ ξεκίνησε πόλεμο με την Γαλλία για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από την εξουσία της.
 
Το καράβι που προπορευόταν, δεν ήταν άλλο από το ιστορικής σημασίας Μαίρη Ρόουζ, το οποίο έμεινε όρθιο απέναντι στους αντιπάλους και πάντα «δίπλα» στον Ερρίκο για 34 ολόκληρα χρόνια. Το τέλος του καραβίου που «κουβαλούσε» την αγγλική σημαία βυθίστηκε στο Πόρτσμουθ κατά την μάχη με τους Γάλλους το 1545 και ήρθε ξανά στην επιφάνεια το 1982.Την «επιστροφή» του στον κόσμο την παρακολούθησαν πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι το 1982, μια διαδικασία που πήρε 11 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο ιστορικός της εποχής των Τυδόρ, Ντέιβιντ Στάρκει δήλωσε πως το γεγονός ότι κατάφεραν να βρουν και να φέρουν στην επιφάνεια το πλοίο αυτό είναι κάτι σαν να βρήκαν την Πομπιία ή τον τάφο του Τουτανχαμών.

Το πλοίο αυτό, είναι σημαντικό, καθώς αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα όταν βυθίστηκε, στο ηθικό του Ερρίκου αλλά και με ένα τρόπο άφησε την επόμενη γενιά χωρίς ένα από τα ισχυρότερα όπλα της.

The unveiling (pictured) heralds the end of the 34-year project which saw the ship painstakingly restored after it was raised from the bottom of the seabed in 1982

Μέσα στο πλοίο, βρήκαν διάφορα αντικείμενα, πιάτα,κούπες, τύπου κατσαρολάκια, χειρουργικά εργαλεία (αναμεσά τους και σύριγγες), μπουκάλια με ποτό και με φαγητό.

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την Μαίρη Ρόυζ πανοραμικά και να θαυμάσουν τους κρυμμένους θησαυρούς της.

Helen Bonser-Wilton, chief executive of the Mary Rose Trust, said it had been a 'very exciting close to the latest chapter in her history'. The display - which gives visitors a panoramic view of the ship without the obstruction of glass or conservation jets - is pictured above 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου