Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ερευνητές ανακάλυψαν πως μυρίζουν οι πλανήτες – Ανέλυσαν τα δεδομένα από την αποστολή του σκάφους Rosetta

Τελειωμό δεν έχουν οι ανακαλύψεις που γίνονται στον κομήτη 67/P τον οποίο ακολουθεί και εξερευνά από τον περασμένο Αύγουστο το σκάφος Rosetta.

Τον Νοέμβριο το Rosetta είχε στείλει στην επιφάνεια του κομήτη το ρομποτικό εργαστήριο Philae το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερε να προσεδαφιστεί ομαλά και έτσι λειτούργησε για λίγες μόλις ώρες. Σε αυτό το διάστημα όμως το Philae κατάφερε να κάνει πλήθος μετρήσεων και να συλλέξει πολλά δεδομένα και δείγματα από τον κομήτη. Ερευνητές του OpenUniversity στη Βρετανία ανέλυσαν δείγματα που συνέλεξε το Philae από τον κομήτη στα οποία εντοπίστηκε η παρουσία αμμωνίας, υδροκυάνιο και υδρόθειο. Στη συνέχεια οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την εταιρεία αρωμάτων AromaCompany και τα αποτελέσματα των… μυρωδικών πειραμάτων που έγιναν έδειξαν ότι η οσμή στην επιφάνεια του κομήτη δεν είναι ευχάριστη αφού μοιάζει με αυτή των ούρων της γάτας.

Οι κοσμικές οσμές

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η Αφροδίτη είναι ιδιαίτερα δύσοσμη. Η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης περιέχει ένα εκατομμύριο περισσότερο διοξείδιο του θείου από ό,τι η ατμόσφαιρα της Γης. Το διοξείδιο του θείου είναι άχρωμο αέριο με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή. Οι αστροναύτες που πραγματοποιούν εξωτερικές εργασίες και περιπάτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν αναφέρει ότι γύρω από αυτόν υπάρχει μια παράξενη, χαρακτηριστική μυρωδιά.

«Υπάρχει πραγματικά μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναμυρίσει στο παρελθόν αλλά δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι από αυτά τα πράγματα που σου μένουν» ανέφερε σε μια από τις επισκέψεις του στον ISS ο αμερικανός αστροναύτης Κέβιν Φορντ. Ορισμένοι αστροναύτες έχουν περιγράψει την οσμή του Διαστήματος σαν κάτι που μυρίζει όπως το μπαρούτι ή το όζον. Αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών του προγράμματος Apollo στη Σελήνη έχουν επίσης αναφέρει ότι ορισμένα από τα πετρώματα που είχαν συλλέξει από τον φυσικό μας δορυφόρο είχαν οσμή που θύμιζε μπαρούτι.

Πιο ευχάριστα είναι τα πράγματα στο κέντρο του Γαλαξία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, οι οποίοι εξερευνούν το Σύμπαν για να ανακαλύψουν τα δομικά συστατικά της ζωής. Το 2009 τα μέλη της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας υποστήριξαν ότι όποιος βρεθεί στο κέντρο του Γαλαξία μας θα νιώσει ευχάριστα, αφού ο αέρας εκεί δεν θα είναι παγωμένος και άοσμος, αλλά θα μυρίζει όπως το ρούμι και τα σμέουρα. Εξερευνώντας το κέντρο του Γαλαξία οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία αιθυλικού μυρμηκικού άλατος, της χημικής ουσίας που ευθύνεται για τη γεύση που έχει το ρούμι. Η ίδια ουσία είναι επίσης αυτή που προσδίδει τη γεύση στα σμέουρα, ένα είδος φρούτων παρόμοιων με τα βατόμουρα, τα οποία είναι όμως πιο μαλακά και με ελαφρώς ξινή γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου