Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ο Σατανάς του Κορανίου

[στο τέλος του άρθρου μπορείτε να βρείτε τα σχετικά εδάφια του Κορανίου]

Όταν ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα από λάσπη και φύσηξε μέσα τους το πνεύμα του, κάλεσε όλους τους αγγέλους να προσκυνήσουν μπροστά στο δημιούργημά του. Ο μόνος που αρνήθηκε ήταν ο Ιμπλίς, καθώς πίστευε πως ήταν ανώτερος από τον άνθρωπο αφού αυτός δημιουργήθηκε με φωτιά ενώ ο Αδάμ από χώμα. «Ιμπλίς» ήταν το όνομα ενός Jinn, τα οποία ήταν πλάσματα που δημιούργησε ο Θεός και ήταν παρεμφερή των Αγγέλων (κάποιοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν τις λέξεις εναλλακτικά, και χαρακτηρίζουν τον Ιμπλίς «άγγελο»). Η διαφορά μεταξύ Αγγέλων και Jinn ήταν ότι οι Άγγελοι δεν μπορούσαν να παρακούσουν τον Θεό και, έτσι, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι λάθος. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ιμπλίς (η λέξη ίσως προέρχεται από το ελληνικό «διάβολος»), μη όντας Άγγελος, μπόρεσε και παράκουσε την εντολή του Θεού, και από εκείνη τη στιγμή ονομάστηκε Σατανάς («Shaitan», λέξη που γενικά μεταφράζεται ως «εχθρός», «επαναστάτης», «κακός»). Έτσι, ο Ιμπλίς έγινε άπιστος λόγω της αλαζονείας του και ο Θεός τον καταράστηκε και τον εξόρισε. Αυτή η αλαζονεία του, η περηφάνια του, είναι που του έδωσε το παρωνύμιο «Άγγελος Παγώνι», όπως τον αποκαλούν κάποιοι λόγιοι του Ισλάμ, αλλά και οι Γιαζίντι στη δική τους θρησκεία, η οποία έχει πολλές ομοιότητες με τις αβρααμικές. Ο Σατανάς ζήτησε αναβολή μέχρι τη συντέλεια του κόσμου (ημέρα της Κρίσης, μέρα ανάστασης των ανθρώπων) και ο Θεός του την έδωσε. Επειδή ο Θεός τον έδιωξε, ο Σατανάς υποσχέθηκε πως θα παραμονεύει τους ανθρώπους για να τους αποτρέψει από τον ίσιο δρόμο του Θεού.

«Εγώ να σκύψω ενώπιον εκείνου τον οποίο έπλασες από λάσπη; Αν μου δώσεις καιρό μέχρι την ημέρα της Ανάστασης, θα εξαφανίσω (εκτός από λίγους) τους απογόνους εκείνου, τον οποίο ανύψωσες πάνω από μένα» (17.62).

Μόνο οι πιστοί δούλοι του Θεού δεν θα είναι δυνατό να εξαπατηθούν («Πάνω στους δούλους Μου, όμως, δεν έχεις καμία εξουσία. Αρκεί αυτοί να έχουν τον Θεό για προστάτη τους» 17.65). Ο Αλλάχ τότε είπε πως αυτός και οι οπαδοί του θα καταλήξουν στον Άδη, ο οποίος θα γεμίσει. Προστατευμένοι από την επιρροή του Σατανά ήταν μόνο ο Ιησούς και η Μαρία, καθώς η μητέρα της Μαρίας έθεσε την κόρη της και τους απογόνους της υπό την προστασία του Θεού, ώστε να αποτρέψει τις πανουργίες του Σατανά, και ο Θεός δέχτηκε.

Ο Αδάμ, λοιπόν, πήρε την εντολή να κατοικήσει στον Παράδεισο με τη γυναίκα του με μόνο περιορισμό να μην φάνε από ένα συγκεκριμένο δέντρο. Ο Σατανάς τους εξαπάτησε λέγοντάς τους ότι ο λόγος που ο Θεός τους απαγόρευσε να τρώνε από το συγκεκριμένο δέντρο ήταν πως οι καρποί του θα τους έκαναν αγγέλους και αθάνατους˙ πως επρόκειτο για το δέντρο της αιωνιότητας και της άφθαρτης εξουσίας. Αμάρτησαν, λοιπόν, τρώγοντας από το δέντρο και συναισθάνθηκαν τη γύμνια τους, αφού τους την υπέδειξε ο Σατανάς. Ο Θεός τους απευθύνθηκε ενώ προσπαθούσαν να καλυφθούν με φύλλα, αρνήθηκε να τους συγχωρέσει μετά από τα παρακάλια τους και τους τιμώρησε να κατεβούν στη Γη όπου η ζωή τους θα ήταν περιορισμένη, μέχρι να αναστηθούν τη μέρα της Κρίσης, και έσπειρε την έχθρα μεταξύ τους. «Στη συνέχεια, όμως, τον σπλαχνίστηκε ο Θεός. Έτσι, ο Αδάμ μετανόησε και καθοδηγήθηκε κοντά στον Κύριο στον ίσιο δρόμο» (20.122). Στο Ισλάμ δεν υπάρχει προπατορικό αμάρτημα.

Στους «γιους του Αδάμ» (δηλαδή στους ανθρώπους) έστειλε ρούχα και στολίδια και τους συμβούλεψε να μην ακούν τον Σατανά, που είναι εχθρός τους, ο οποίος θα τους προτρέπει να κάνουν το κακό και να λένε ψέματα για τον Κύριο, αλλά να πασχίζουν να είναι ευσεβείς. Ο Σατανάς θα χρησιμοποιεί το κρασί, τα τυχερά παιχνίδια και τα είδωλα για να γεννήσει το μίσος μεταξύ των ανθρώπων και την έχθρα, απομακρύνοντάς τους από την προσευχή. Ο Θεός θα αφήσει αυτούς που έχουν ως προστάτη τους τον Σατανά να καταστραφούν.

«Και όταν όλα τελειώσουν, ο Διάβολος θα τους πει: ‘Ο Θεός σάς έδωσε μια αληθινή υπόσχεση. Κι εγώ σάς έδωσα μια παρόμοια υπόσχεση, η οποία όμως ήταν απατηλή. Δεν είχα καμία εξουσία πάνω σας. Απλώς σάς κάλεσα και με ακολουθήσατε. Μην κατηγορείτε πλέον εμένα, αλλά τους ίδιους σας τους εαυτούς. Εγώ δεν μπορώ ούτε να δώσω ούτε να λάβω κάποια βοήθεια από εσάς. Όταν με εξισώσατε με τον Θεό, σίγουρα δεν πίστευα πως είμαι όμοιος με Εκείνον’. Φοβερά βασανιστήρια ετοιμάζονται για τους άδικους.» (14.22)

Οι άνθρωποι καλούνται να καταφύγουν στον Αλλάχ εναντίον των παρακινήσεων των δαιμόνων για να μην τους επηρεάσουν, ενώ όταν οι ασεβείς, καθώς ψυχομαχούν και παρακαλάνε για μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να διορθώσουν τα λάθη τους, οι εκκλήσεις τους θα αγνοούνται.

Πριν τον προφήτη Μωάμεθ, σε όλους τους απόστολους και προφήτες που έστειλε ο Θεός στους ανθρώπους, ο Σατανάς έσπειρε εμπόδια στην αποστολή τους. Ο Θεός, όμως, επιτρέπει τη σωτηρία για αυτούς που δεν έχουν σκληρή καρδιά, για τους ευσεβείς. Οι υποδείξεις του Σατανά, έτσι, χρησιμεύουν ώστε να ξεχωριστούν αυτοί από τους «αναίσθητους» και ασεβείς που αρνήθηκαν την αλήθεια. «Οι δαίμονες πλησιάζουν όσους λένε ψέματα και είναι παραδομένοι στην ανομία» (26.222). Ο Σατανάς (ένας δαίμονας), εδώ, φαίνεται να λειτουργεί σαν όργανο του Θεού, ο οποίος έτσι κι αλλιώς κυριεύει τα πάντα, όχι απλά σαν δοκιμασία που πρέπει να υπερνικήσει ο άνθρωπος, αλλά σαν ένα μέσο να μάθει ο Θεός ποιος πιστεύει σε αυτόν και ποιος όχι: «Ωστόσο, καμία εξουσία δεν είχε [ενν. ο Σατανάς] πάνω τους, παρά μόνο στον βαθμό που Εμείς ζητήσαμε (μέσω του Σατανά) να μάθουμε ποιος από αυτούς πιστεύει στη μέλλουσα ζωή και ποιος αμφιβάλλει» (34.21). Αυτοί που προσφέρουν ελεημοσύνη στους φτωχούς με μόνο κίνητρο την επίδειξη και χωρίς να πιστεύουν στον Θεό, αποδεικνύεται πως έχουν φίλο τον Σατανά. Ο Θεός είναι που δημιούργησε αυτόν τον εχθρό των προφητών, και πειρασμό των ανθρώπων, για να υπαγορεύει τα υπεροπτικά λόγια που ξεστομίζουν οι τυφλωμένοι. Είναι, όμως, στο χέρι του καθενός να απομακρυνθεί από τα τεχνάσματα του Σατανά, καθώς ο Θεός καλεί τους ανθρώπους να «μη σας θαμπώνει η ζωή του κόσμου τούτου˙ μη σας τυφλώνει η ματαιοδοξία ενάντια στον Θεό» (35.5). «Δεν ζητώ από εσάς καμία αμοιβή ούτε είμαι από εκείνους που ζητούν να κουβαλήσετε φορτίο ανώτερο από τις δυνάμεις σας» (38.86). Ο Σατανάς, όμως, μπορεί και να παραπλανά τους ανθρώπους ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν πως είναι στο δρόμο της σωτηρίας. «Υπόσχεται και γεννά πόθους» στους παραπλανημένους (4.119) και βγάζει από τη μνήμη των ανθρώπων τον Θεό (58.19). Αφού ο Σατανάς πείθει τον άνθρωπο να γίνει άπιστος, μετά του λέει «Δεν ανακατεύομαι σε ό,τι κάνεις, γιατί φοβάμαι τον Θεό, τον Κύριο του σύμπαντος» (59.16). «Το τέλος και των δύο θα είναι το πυρ το εξώτερον, όπου θα μείνουν για πάντα» (59.17). Όσο και να παρακαλάνε οι άπιστοι τον Θεό τη στιγμή που θα παρουσιαστούν μπροστά του για να κριθούν, αυτός δεν θα τους συγχωρήσει.

Ο Σατανάς εξουσιάζει μόνο όσους ξεστράτισαν από το δρόμο του Θεού και όσους εξισώνουν τον Θεό με άλλες θεότητες. «Ο άσωτος άνθρωπος είναι αδερφός του σατανά, ο οποίος υπήρξε αχάριστος προς τον Κύριό του» (17.27). «Η παράταξη του Σατανά είναι χαμένη» (58.19).

Ο Σατανάς είναι επίσης αυτός που σπέρνει στους ανθρώπους αμφιβολίες μέσω «συζητήσεων». «Μερικοί συζητούν για τον Θεό χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, αλλά ακολουθώντας τυφλά τους αποστάτες δαίμονες» (21.3). Όποιος συμμαχεί με αυτούς πρόκειται να οδηγηθεί στην ποινή της φωτιάς. «Όταν ακούσεις τους άπιστους να συζητούν για τις αποκαλύψεις Μας, να απομακρυνθείς από κοντά τους, έως ότου συζητήσουν για κάποιο άλλο θέμα» (6.68). «Πιστοί, όταν συζητάτε μεταξύ σας, μην κάνετε ως θέμα των συζητήσεών σας την αμαρτία, την έχθρα και την ανυπακοή εναντίον των εντολών του Αποστόλου, αλλά να μιλάτε για τη δικαιοσύνη και τον φόβο του Θεού. Να φοβάστε τον Κύριο, ενώπιον του Οποίου θα συγκεντρωθείτε όλοι. Οι μυστικές συνομιλίες είναι έργο του σατανά, ο οποίος επιδιώκει την καταστροφή σας. Κανένα κακό, όμως, δεν μπορεί να σας κάνει, χωρίς την άδεια του Θεού. Να εμπιστεύονται, λοιπόν, τον Θεό οι πιστοί μουσουλμάνοι» (58.9-10).

Και στη τζιχάντ, οι συζητήσεις παρουσιάζονται ως μέσο του Σατανά για να πλήξει τους εχθρούς του. Στη μάχη των μουσουλμάνων με τους κατοίκους της Μέκκας, οι πρώτοι κλήθηκαν να μνημονεύουν ακατάπαυστα το όνομα του Θεού και να «μην εγείρουν συζητήσεις», γιατί έτσι θα κάμψουν το θάρρος τους, ενώ οι δεύτεροι είχαν με το μέρος τους τον Σατανά, οποίος τους είχε υποσχεθεί πως είναι αήττητοι με βοηθό τον ίδιο, αλλά, όταν τα στρατεύματα ήρθαν σε σύγκρουση, τους γύρισε την πλάτη και αναίρεσε την υπόσχεσή του λέγοντάς τους: «βλέπω αυτό που εσείς δεν βλέπετε˙ φοβάμαι τον Θεό, του Οποίου οι τιμωρίες είναι φριχτές» (8.44-8.48).

Όταν βρίσκονται [ενν. οι άπιστοι] μαζί με τους πιστούς, λένε: «Πιστέψαμε κι εμείς». Όταν όμως βρίσκονται μαζί με τους διαβόλους τους, λένε: «Είμαστε μαζί σας˙ τους πιστούς τούς κοροϊδεύουμε» (2.14).

Ο Σατανάς οδηγεί τους ανθρώπους στην ειδωλολατρία, όπως έκανε με τους Αδίτες, τους Θαμουδίτες, το λαό της Σαβά και όσους τους πίστεψαν «παρόλο που ήταν έξυπνοι», κάνοντας τα έργα τους να φαίνονται όμορφα και ενάρετα και, έτσι, τους παραπλάνησε από τον ίσιο δρόμο (29.38 & 27.24). Οι ειδωλολάτρες είναι οι λειτουργοί του και αυτόν επικαλούνται όσοι λατρεύουν γυναικείες θεότητες.

Ο Αβραάμ, που θεωρείται απόστολος/προφήτης στο Ισλάμ, αναγνώρισε την πλάνη των ανθρώπων που λάτρευαν ψεύτικους θεούς χάρη στην αποκάλυψη σοφίας που έλαβε από τον Θεό, και ρώτησε τον πατέρα του γιατί πιστεύει σε είδωλα που δεν μπορούν να του χρησιμέψουν σε τίποτα. Τον παρότρυνε να μην λατρεύει τον Σατανά, που τον οδήγησε σε αυτήν την πλάνη, για να μην τιμωρηθεί από τον Αλλάχ. Ο πατέρας του τον έδιωξε οργισμένος, αυτός όμως έμεινε πιστός στον Αλλάχ, ο οποίος του χάρισε τον Ισαάκ και τον Ιακώβ.

Το Κοράνι ολοκληρώνεται με δύο ικεσίες που σκοπό έχουν να απομακρύνουν τον Σατανά και τους βοηθούς του:

Πες: «Ζητώ καταφύγιο στον Κύριο της χαραυγής,
για να σωθώ από την κακία των όντων που ο Εκείνος έπλασε.
Από τον κίνδυνο της ζοφερής νύχτας που μας αγκαλιάζει.
Από τον κίνδυνο των μάγων, οι οποίοι φτιάχνουν κόμπους και τους φυσούν.
Από τον κίνδυνο των φθονερών που στήνουν παγίδες
» (113.1-5).

Πες: «Ζητώ καταφύγιο στον κύριο των ανθρώπων,
στον Βασιλιά των ανθρώπων,
στον Θεό των ανθρώπων,
κατά της κακίας εκείνου που υπαγορεύει τους πονηρούς λογισμούς και κρύβεται,
εκείνου που εμπνέει το κακό στις καρδιές των ανθρώπων,
κατά των πνευμάτων και κατά των ανθρώπων
» (114.1-6).

ΔΕΣ: ΣΑΤΑΝΑΣ, ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ!

ΚΑΙ: Η Ιστορία του Διαβόλου (History of the Devil)

Εδάφια του Κορανίου όπου αναφέρεται ο Σατανάς
 
Angel, Persian miniatureΤο Κοράνι (=ανάγνωσμα, αφήγηση, εξιστόρηση) είναι η αποκάλυψη του Αλλάχ  (=Θεός) στον Προφήτη Μωάμεθ. Ομιλητής είναι σχεδόν εξολοκλήρου ο Αλλάχ, ο οποίος μιλάει είτε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο είτε σε πρώτο ή τρίτο ενικό.
 
Παρακάτω βρίσκονται τα εδάφια όπου εμφανίζεται ο Σατανάς. Συμπεριέλαβα και όσα θεώρησα πως χρειάζονται για να παρουσιαστεί μια πλήρης ιστορία, όταν πρόκειται για αφήγηση γεγονότων.
 
2.14 Όταν βρίσκονται μαζί με τους πιστούς [ενν. οι άπιστοι], λένε: «Πιστέψαμε κι εμείς». Όταν όμως βρίσκονται μαζί με τους διαβόλους τους, λένε: «Είμαστε μαζί σας˙ τους πιστούς τούς κοροϊδεύουμε»
 
2.34 Και όταν είπαμε στους αγγέλους να προσκυνήσουν τον Αδάμ, όλοι τον προσκύνησαν, εκτός από τον Ιμπλίς (τον Σατανά), ο οποίος αρνήθηκε με αλαζονεία και έγινε άπιστος.
 
2.35 Και είπαμε στον Αδάμ: «Κατοίκησε στον Παράδεισο μαζί με τη γυναίκα σου, τρώτε γενναιόδωρα από τους καρπούς του, όπου κι αν βρίσκονται˙ μόνο σε τούτο το δέντρο μην πλησιάσετε, για να μην αμαρτάνετε».
 
2.36 Τότε ο Σατανάς κατάφερε να τους κάνει να αμαρτήσουν και να εκδιωχτούν από το μέρος που βρίσκονταν. Τότε τους είπαμε: «Κατεβείτε από εδώ, ως εχθροί μεταξύ σας˙ η γη θα χρησιμέψει σαν τόπος διαμονής σας και προσωρινά θα απολαμβάνετε τους καρπούς της».
 
2.102 Έκαναν ό,τι μηχανεύτηκαν και οι δαίμονες κατά της βασιλείας του Σολομώντα. Δεν ήταν ο Σολομώντας άπιστος αλλά οι δαίμονες. Αυτοί διδάσκουν στους ανθρώπους τη μαγεία και τη γνώση που από ψηλά έφεραν οι δύο άγγελοι της Βαβυλώνας, ο Χαρούτ και ο Μαρούτ[1]. Οι άγγελοι αυτοί δεν δίδασκαν σε κανέναν τη γνώση τους χωρίς να πουν: «Εμείς είμαστε ο Πειρασμός, πρόσεχε μη γίνεις άπιστος». Οι άνθρωποι έμαθαν από αυτούς τον τρόπο να προκαλούν διχόνοια στα ανδρόγυνα˙ οι άγγελοι όμως κανένα δεν έβλαψαν χωρίς την εντολή του Κυρίου. Ωστόσο, οι άνθρωποι μάθαιναν ό,τι τους έβλαπτε και όχι ό,τι μπορούσε να τους ωφελήσει. Ήξεραν ότι όποιος προτιμούσε τη μαγική αυτή γνώση, ήταν αποκλεισμένος από τη μέλλουσα ζωή. Σε τι εξευτελιστική τιμή ξεπούλησαν την ψυχή τους. Αλίμονο, να το ΄ξεραν!
 
2.168 Άνθρωποι, φάτε από τους επιτρεπτούς και καλούς καρπούς της γης˙ μην ακολουθείτε τα ίχνη του Σατανά, που είναι εχθρός σας.
 
2.169 Αυτός σάς διατάζει να κάνετε το κακό και σας διδάσκει να λέτε για τον Κύριό σας πράγματα που δεν ξέρετε.
 
2.208 Πιστοί, ασπαστείτε όλοι τον ισλαμισμό, την αληθινή θρησκεία. Μην ακολουθείτε τα ίχνη του Σατανά, που είναι κηρυγμένος εχθρός σας.
 
2.268 Ο Σατανάς σάς απειλεί με τη φτώχεια και σας προστάζει να κάνετε έργα αδιάντροπα. Ο Κύριος σας υπόσχεται την άφεση των αμαρτιών και το έλεός Του. Ο Θεός είναι ανεξάντλητος και πάνσοφος.
 
2.275 Όσοι εκμεταλλεύονται τα κέρδη της τοκογλυφίας, θα εγερθούν την ημέρα της Αναστάσεως (των νεκρών) όμοιοι με εκείνον τον οποίο μόλυνε ο Σατανάς με το άγγιγμά του. Και αυτό γιατί λένε ότι η τοκογλυφία δεν διαφέρει από την αγοραπωλησία. Ο Κύριος επέτρεψε την αγοραπωλησία κι απαγόρευσε την τοκογλυφία. Όποιος υπακούει σε αυτό το δίδαγμα του Θεού και βάζει τέρμα σε αυτήν την αδικία, θα πετύχει συγχώρηση για το παρελθόν του και το μέλλον του θα είναι στα χέρια του Θεού. Όσοι ξαναγυρίσουν στην τοκογλυφία, θα καταδικαστούν στη φωτιά της Κόλασης, όπου θα παραμείνουν αιώνια.
 
2.276 O Θεός αφανίζει την τοκογλυφία και αυξάνει την ελεημοσύνη. Δεν αγαπά τον ασεβή και τον αμαρτωλό.
 
3.36 …Θέτω αυτήν και τους απογόνους της υπό την προστασία Σου, για να τους φυλάς από τις πανουργίες του καταραμένου Σατανά».
 
3.155 Όσοι οπισθοχώρησαν την ημέρα της συμπλοκής των δύο στρατευμάτων, παραπλανήθηκαν από τον Σατανά για να τιμωρηθούν για την ανομία που είχαν κάνει. Ο Κύριος τους συγχώρησε ως επιεικής και μεγαλόψυχος.
 
3.175 Ο Σατανάς συχνά αποθαρρύνει τους οπαδούς του˙ μη φοβάστε εκείνον αλλά Εμένα, αν είστε πιστοί.
 
4.38 Ο Θεός απεχθάνεται όσους προσφέρουν ελεημοσύνη για επίδειξη και χωρίς να πιστεύουν σε Εκείνον και στην ημέρα της Κρίσης. Όποιος έχει φίλο του τον Σατανά, έχει κακό σύντροφο.
 
4.60 Μήπως δεν είδες, όσους ισχυρίζονται πως πιστεύουν σε ό,τι στάλθηκε σε σένα και στους προηγούμενους από σένα προφήτες, να επιδιώκουν να δικαστούν ενώπιον των θεών της ειδωλολατρίας[2], παρόλο που δεν επιτρέπεται να πιστεύουν σε αυτούς; Ο Σατανάς, όμως, προσπαθεί να τους παραπλανήσει, όσο μπορεί.
 
4.76 Όσοι πίστεψαν, πολεμούν στον δρόμο του Κυρίου˙ οι άπιστοι πολεμούν για τον Ταγούτ της ειδωλολατρίας. Πολεμήστε τους λειτουργούς του Σατανά, του οποίου τα τεχνάσματα είναι ανίσχυρα.
 
4.83 Αν πάρουν κάποια χαρμόσυνη είδηση ή κάποια άλλη που τους προκαλεί λύπη, τη διαδίδουν αμέσως˙ αν όμως τη γνωστοποιούσαν στον Προφήτη ή στους αρχηγούς τους, τότε, όσοι ήθελαν να ενημερωθούν, θα μάθαιναν ειδήσεις από τους πλέον υπεύθυνους. Αν η χάρη και η ευσπλαχνία του Κυρίου δεν επαγρυπνούσε για εσάς, οι περισσότεροι θα ακολουθούσαν τα βήματα του Σατανά.
 
4.117 Λατρεύουν γυναικείες θεότητες αντί για τον αληθινό Θεό και επικαλούνται τον καταραμένο Σατανά.
 
4.118 Το ανάθεμα του Θεού πάνω του! Είπε ο Σατανάς: «Θα κυριεύσω ένα μέρος των δούλων Σου.»
 
4.119 «Θα τους παραπλανήσω, θα τους γεμίσω με πάθη, θα τους διατάξω να κόβουν τα αφτιά μερικών ζώων, θα τους υποδείξω να μεταβάλουν τη φύση των όντων που δημιούργησε ο Θεός». Όποιος υποτάσσεται στον Σατανά καταστρέφεται.
 
4.120 Υπόσχεται και γεννά σε αυτούς πόθους˙ ο Σατανάς, όμως, υπόσχεται τα πάντα για να εξαπατήσει.
 
4.121 Αυτοί θα έχουν για κατοικία τους τη φωτιά της Κόλασης και δεν θα βρουν καμία διέξοδο.
 
5.90 Πιστοί, το κρασί και τα τυχερά παιχνίδια, τα είδωλα και η τύχη που αποκαλύπτεται από τα ειδωλολατρικά βέλη[3], είναι ανόσιες επινοήσεις του σατανά. Να τα αποφεύγετε και θα είστε ευτυχισμένοι.
 
5.91 Ο Σατανάς προσπαθεί να γεννήσει μεταξύ σας το μίσος και την έχθρα μέσω του κρασιού και των τυχερών παιχνιδιών, απομακρύνοντας το μυαλό σας από τον Κύριο και την προσευχή.
 
6.43 Η οργή Μας έπεσε πάνω τους, αλλά δεν ταπεινώθηκαν˙ αντιθέτως, η καρδιά τους έγινε σκληρή. Ο Σατανάς προετοίμασε τις πράξεις τους, όπως εκείνος ήθελε.
 
6.68 Όταν ακούσεις τους άπιστους να συζητούν για τις αποκαλύψεις Μας, να απομακρυνθείς από κοντά τους, έως ότου συζητήσουν για κάποιο άλλο θέμα. Αν ο Σατανάς σε κάνει να λησμονήσεις για λίγο την εντολή που σου δόθηκε και έπειτα την ξαναθυμηθείς, δεν πρέπει να παραμείνεις πλέον με τον λαό των ασεβών.
 
6.71 Πες τους: «Πώς θα επικαλεστούμε, αντί για τον Θεό, εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να μας ωφελήσουν ούτε να μας βλάψουν; Μήπως να ξαναγυρίσουμε στην αρχική μας λανθασμένη πορεία, τώρα που ο Θεός μάς οδήγησε στον δρόμο της σωτηρίας, και να συμπεριφερθούμε σαν κι αυτόν που παραπλανήθηκε από τους δαίμονες στα δάση και οι φίλοι του τον φωνάζουν για να τον επαναφέρουν στον ίσιο δρόμο, λέγοντας: «Έλα μαζί μας’;» Πες: «Ο σωστός δρόμος είναι του Θεού. Διαταχτήκαμε να υποταχτούμε στο θέλημα του Θεού, του Κυρίου του σύμπαντος».
 
6.112 Έτσι δημιουργήσαμε έναν εχθρό εναντίον κάθε προφήτη, τον πειρασμό των ανθρώπων και των πνευμάτων, για να υπαγορεύσει στους ανθρώπους και στα πνεύματα λόγια υπεροπτικά, τα οποία θα ξεστομίσουν μέσα στην τυφλότητά τους. Αν ο Κύριός σου ήθελε, δεν θα το έκαναν αυτό. Απομακρυνθείτε, λοιπόν, από αυτούς και από τα τεχνάσματά τους.
 
6.121 Είναι αμάρτημα να τρώτε σφάγια πάνω από τα οποία δεν προφέρθηκε το όνομα του Θεού. Οι δαίμονες θα παρακινήσουν τους οπαδούς τους να συζητήσουν μαζί σας πάνω σε αυτό. Αν τους ακούσετε, θα είστε ειδωλολάτρες.
 
6.142 Άλλα ζώα είναι χρήσιμα για φόρτωμα και άλλα για τροφή. Να τρώτε εκείνα που σας προμήθευσε ο Θεός και μην ακολουθείτε τα βήματα του Σατανά, ο οποίος είναι κηρυγμένος εχθρός σας.
 
7.11 Σας πλάσαμε και σας δώσαμε μορφή, κι έπειτα είπαμε στους αγγέλους: «Υποκλιθείτε στον Αδάμ». Και όλοι υποκλίθηκαν, εκτός από τον Ιμπλίς ο οποίος αρνήθηκε.
 
7.12 Και ο Κύριος τού  είπε: «Γιατί δεν υποκλίνεσαι στον Αδάμ, ενώ σε διατάζω;» Κι ο Ιμπλίς απάντησε: «Γιατί είμαι ανώτερος από αυτόν˙ Εσύ με έπλασες από φωτιά, ενώ αυτόν τον έπλασες από χώμα».’
 
7.13 «Φύγε από εδώ», είπε σε αυτόν ο Κύριος. «Εσύ δεν μπορείς να αυθαδιάζεις εδώ˙ είσαι επαίσχυντος».
 
7.14 «Δώσε μου αναβολή μέχρι τη συντέλεια του αιώνος», είπε ο Ιμπλίς.
 
7.15 «Την έχεις», είπε ο Κύριος.
 
7.16 «Και επειδή με έδιωξες, θα τους παραμονεύω στην άκρη του ίσιου δρόμου Σου», επανέλαβε ο Ιμπλίς.

7.17 «Έπειτα θα τους χτυπώ από παντού και λίγοι από αυτούς θα Σε ευγνωμονούν».
 
7.18 «Φύγε από εδώ, καταραμένε», του είπε ο Κύριος, «και απομακρύνσου εσύ και οι οπαδοί  σου από τούτα τα μέρη. Ο Άδης θα γεμίσει από όλους εσάς
 
7.19 Κι εσύ, Αδάμ, θα κατοικήσεις μαζί με τη γυναίκα σου στον Παράδεισο και θα τρώτε από όλους τους καρπούς του˙ μην πλησιάσετε όμως εκείνο το δέντρο, για να μην αμαρτήσετε».
 
7.20 Ο Σατανάς όμως τους υπέδειξε το κακό, για να τους αποκαλύψει πως ήταν γυμνοί, ενώ δεν το ήξεραν˙ τους είπε, λοιπόν: «Ο Θεός σάς απαγόρευσε να δοκιμάσετε τους καρπούς του δέντρου τούτου, για να μη γίνεται άγγελοι και παραμείνετε αθάνατοι».
 
7.21 Και ορκίστηκε να είναι έμπιστος σύμβουλός τους.
 
7.22 Τους εξαπάτησε λοιπόν με δόλο. Όταν έφαγαν από το δέντρο εκείνο, συναισθάνθηκαν πως ήταν γυμνοί και προσπαθούσαν να καλυφθούν με φύλλα που βρίσκονταν στον Παράδεισο. Τότε τους φώναξε ο Κύριος: «Δεν σας απαγόρευσα το δέντρο τούτο; Δεν είπα ότι ο Σατανάς είναι κηρυγμένος εχθρός σας;»
 
7.23 Κι εκείνοι απάντησαν: «Κύριέ μας είμαστε ένοχοι. Αν δεν μας συγχωρέσεις, πολυεύσπλαχνε, χαθήκαμε».
 
7.24 Κι ο Κύριος τους είπες: «Φύγετε. Εχθρότητα βάζω μεταξύ σας˙ θα έχετε τη γη για κατοικία και για πρόσκαιρο μέσο συντήρησης.
 
7.25 Θα ζείτε και θα πεθαίνετε σε αυτήν και από αυτήν θα αναστηθείτε».
 
7.26 Γιοι του Αδάμ, σας στείλαμε ρούχα για να καλύψετε τη γύμνια σας, και πολύτιμα στολίδια˙ το ένδυμα, όμως, της ευσέβειας είναι το πιο πολύτιμο. Αυτές είναι οι εντολές του Θεού. Ίσως τις θυμηθούν οι άνθρωποι.
 
7.27 Γιοι του Αδάμ, ας μη σας εξαπατήσει ο Σατανάς, όπως εξαπάτησε και τους πατέρες σας, διώχνοντάς τους από τον Παράδεισο, υποδεικνύοντάς τους τη γύμνια τους. Αυτός και οι όμοιοί του σας παρακολουθούν αόρατα. Εμείς δώσαμε τους διαβόλους ως προστάτες όσων δεν πιστεύουν.
 
7.28 Όταν οι διεφθαρμένοι κάνουν κάτι αισχρό, λένε: «Το έκαναν αυτό και οι πατεράδες μας και το διατάζει ο Θεός». Πες τους: «Ο Θεός δεν διατάζει αισχρά πράγματα. Γιατί αποδίδετε στον Κύριο κάτι που δεν γνωρίζετε;»
 
7.29 Πες τους: «Ο Κύριός μου υποδεικνύει τη δικαιοσύνη. Στρέψτε το πρόσωπό σας στο Ιερό Τέμενος και επικαλεστείτε τον Θεό με καθαρή καρδιά. Όπως σας δημιούργησε από το μηδέν, έτσι θα σας ξαναφέρει κοντά Του».
 
7.30 Άλλους ο Θεός καθοδηγεί στον ίσιο δρόμο και άλλους αφήνει στην καταστροφή. Οι τελευταίοι έχουν για προστάτη τους τον Σατανά αντί για τον Θεού και πιστεύουν πως πορεύονται σωστά.
 
7.200 Αν ο Σατανάς σε βάλει σε πειρασμό, ζήτα καταφύγιο κοντά στον Θεό, καθώς ο Κύριος ακούει και επιβλέπει τα πάντα.
 
7.201 Όταν μια οπτασία σταλθεί από τον Σατανά και θελήσει να βάλει σε πειρασμό όσους φοβούνται τον Θεό, αυτοί ας μνημονεύουν τον Κύριο και αμέσως θα δουν ξεκάθαρα.
 
7.202 Τα αδέρφια όμως του σατανά συνεχίζουν να παραπλανώνται και δεν μπορούν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους.
 
8.44 Όταν βρεθήκατε απέναντι στον εχθρό, ο Θεός τον παρουσίασε ολιγάριθμο. Το έκανε για να ολοκληρώσει το έργο του Θεϊκού Του θελήματος. Σε Εκείνον θα καταλήξουν τα πάντα.
 
8.45 Πιστοί, όταν βρίσκεστε ενώπιον εψθρικών στρατευμάτων, να είστε ακλόνητοι και να μνημονεύετε ακατάπαυστα το όνομα του Θεού, για να πετύχετε.
 
8.46 Να υπακούτε στον Θεό και στον Απόστολό Του. Μην εγείρετε συζητήσεις, γιατί θα κάμωουν το θάρρος σας και θα αφαιρέσουν από εσάς την επιτυχία. Να έχετε υπομονή, γιατί ο Θεός είναι μαζί με όσους έχουν υπομονή.
 
8.47 Μην ενεργείτε σαν τους κατοίκους της Μέκκας που ξεκίνησαν από την πόλη τους με αυθάδεια και επιδεικτικά, προκειμένου να απομακρύνουν τον λαό από τον δρόμο του Κυρίου. Ο Κύριος γνωρίζει τις πράξεις τους.
 
8.48 Ο Σατανάς είχε ήδη προετοιμάσει τα έργα του, λέγοντάς τους: «Σήμερα είστε αήττητοι, εγώ είμαι βοηθός σας». Όταν όμως τα δύο στρατεύματα ήρθαν σε σύγκρουση, ο Σατανάς τούς γύρισε την πλάτη και τους είπε: «Αναιρώ κάθε υποχρέωσή μου απέναντί σας˙ βλέπω αυτό που εσείς δεν βλέπετε˙ φοβάμαι τον Θεό, του Οποίου οι τιμωρίες είναι φριχτές».
 
12.5 «Παιδί μου», απάντησε ο Ιακώβ, «μην αφηγηθείς αυτό το όνειρο στα αδέρφια σου, καθώς μπορεί να σε φθονήσουν, επειδή ο Σατανάς είναι κηρυγμένος εχθρός των ανθρώπων.
 
12.6 Ο Θεός θα σε επιλέξει και θα σου διδάξει τη σημασία των οραμάτων. Θα γεμίσει με αγαθά εσένα και τη γενιά του Ιακώβ, όπως ευεργέτησε τους προγόνους μας, τον Αβραάμ και τον Ισαάκ. Ο Κύριός σου είναι παντοδύναμος και πάνσοφος».
 
12.42 Έπειτα είπε ο Ιωσήφ σε εκείνον που επρόκειτο να απελευθερωθεί: «Όταν ελευθερωθείς, να με θυμηθείς και να μεσολαβείς υπέρ μου στον αφέντη σου». Με παρέμβαση, όμως, του Σατανά, ξέχασε εκείνος να μεσολαβήσει στον αφέντη του υπέρ του Ιωσήφ. Έτσι, ο Ιωσήφ έμεινε στη φυλακή για μερικά χρόνια.
 
12.100 Κι έβαλε σε θρόνο ψηλό τους γονείς του, οι οποίοι έσκυψαν το πρόσωπό τους για να τον προσκυνήσουν. «Πατέρα», είπε ο Ιωσήφ, «να η εξήγηση του ονείρου μου. Ο Κύριός μου το πραγματοποίησε πια αυτό, αφού με ευεργέτησε και με έσωσε από τη φυλακή και οδήγησε εσάς κοντά μου από την έρημο, ενώ ο Σατανάς με είχε χωρίσει από τα αδέρφια μου. Ο Κύριος είναι καλοκάγαθος με όποιον Εκείνος θέλει˙ είναι παντογνώστης και πάνσοφος.
 
14.22 Και όταν όλα τελειώσουν, ο Διάβολος θα τους πει: «Ο Θεός σάς έδωσε μια αληθινή υπόσχεση. Κι εγώ σάς έδωσα μια παρόμοια υπόσχεση, η οποία όμως ήταν απατηλή. Δεν είχα καμία εξουσία πάνω σας. Απλώς σάς κάλεσα και με ακολουθήσατε. Μην κατηγορείτε πλέον εμένα, αλλά τους ίδιους σας τους εαυτούς. Εγώ δεν μπορώ ούτε να δώσω ούτε να λάβω κάποια βοήθεια από εσάς. Όταν με εξισώσατε με τον Θεό, σίγουρα δεν πίστευα πως είμαι όμοιος με Εκείνον». Φοβερά βασανιστήρια ετοιμάζονται για τους άδικους.
 
15.14 Ακόμα κι αν ανοίξουμε μπροστά τους [ενν. τους άπιστους] τις πύλες του ουρανού, ακόμα κι αν έμπαιναν από αυτές,
 
15.15 το μόνο που θα έλεγαν θα ήταν: «Τα μάτια μας δεν βλέπουν καλά από τη μέθη. Βεβαίως, βρισκόμαστε υπό την επήρεια κάποιας μαγείας».
 
15.16 Τοποθετήσαμε στον ουρανό τα ζώδια και τα βάλαμε σε τάξη γι’ αυτούς που τα παρατηρούν.
 
15.17 Και τα προφυλάσσουμε από την προσβολή του καταραμένου Σατανά.
 
15.18 Αν κανείς δαίμονας μπει στον ζωδιακό για να κατασκοπεύσει, αμέσως χτυπιέται από πύρινο βέλος που το βλέπουν όλοι.
 
15.28 Να θυμάσαι πως ο Κύριος είπε στους αγγέλους Του: «Πλάθω τον άνθρωπο από λάσπη, φτιάχνοντας τα προπλάσματα από χώμα
 
15.29 Όταν του δώσω μορφή και φυσήξω σε αυτόν το πνεύμα Μου, σκύψτε ενώπιόν του και προσκυνήστε τον».
 
15.30 Όλοι οι άγγελοι υποκλίθηκαν.
 
15.31 Μόνο ο Ιμπλίς αρνήθηκε να είναι με αυτούς που υποκλίθηκαν ενώπιον του ανθρώπου.
 
15.32 Τότε ο Θεός είπε: «Γιατί δεν είσαι μαζί με αυτούς που υποκλίθηκαν;»
 
15.33 «Ποτέ δεν θα υποκλιθώ ενώπιον του ανθρώπου, τον οποίο έπλασες από λάσπη, από προπλάσματα φτιαγμένα από χώμα».
 
15.34 Τότε ο Θεός τού είπε: «Φύγε από εδώ˙ είσαι απόβλητος.
 
15.35 Καταραμένος να είσαι μέχρι την ημέρα της Κρίσεως».
 
15.36 Και ο Ιμπλίς απάντησε: «Κύριε, περίμενε μέχρι την ημέρα της Ανάστασης των ανθρώπων».
 
15.37 Κι ο Κύριος του είπε: «Έστω, ας περιμένω
 
15.38 μέχρι την καθορισμένη μέρα».
 
15.39 «Κύριε», πρόσθεσε ο Ιμπλίς, «επειδή με άφησες να πλανηθώ, θα υπονομεύσω τους ανθρώπους πάνω στη γη και θα προσπαθήσω να τους εξαπατήσω όλους,
 
15.40 εκτός απ’ τους πιστούς Σου δούλους».
 
15.41 Κι ο Κύριος είπε: «Το να είναι κανείς δούλος Μου είναι και ο δρόμος της αληθινής σωτηρίας,
 
15.42 αφού δεν έχεις καμία εξουσία πάνω σε αυτούς˙ έχεις εξουσία μόνο σε όσους καταφέρεις να παραπλανήσεις και σε ακολουθούν.
 
15.43 Η κατοικία που τους υποσχόμαστε είναι η Κόλαση της φωτιάς.
 
15.44 Αυτή έχει επτά πύλες, σε καθεμία από τις οποίες θα μαζευτεί μια διαφορετική ομάδα.
 
15.45 Όσοι φοβούνται τον Κύριο, θα μπουν σε κήπους με τρεχούμενα νερά,
 
15.46 όπου θα τους πούμε: ‘Μπείτε εν ειρήνη και μείνετε ασφαλείς από κάθε κίνδυνο’
 
15.47 Θα απομακρύνουμε από την καρδιά τους κάθε ψέμα˙ θα ζουν μαζί σαν αδέλφια και θα αναπαύονται σε κρεβάτια, βλέποντας ελεύθερα ο ένας τον άλλον
 
15.48 Δεν θα κουράζονται καθόλου και δεν θα διωχτούν ποτέ από την κατοικία αυτή».
 
16.63 Ορκίζομαι στον Θεό ότι πριν από εσένα στείλαμε και άλλους αποστόλους στους διάφορους λαούς. Ο Σατανάς, όμως, ο τωρινός προστάτης τους, προκαθόρισε τις πράξεις των απίστων˙ θα τιμωρηθούν σκληρά.
 
16.98 Όταν διαβάζεις το Κοράνι, ζήτα καταφύγιο κοντά στον Θεό κατά του καταραμένου Σατανά,
 
16.99 ο οποίος δεν έχει καμία εξουσία πάνω στους πιστούς, εφόσον αυτοί έχουν εμπιστοσύνη στον Κύριο.
 
16.100 Ο Σατανάς εξουσιάζει μόνο όσους ξεστράτισαν από τον δρόμο του Θεού και όσους εξισώνουν τον Θεό με άλλες θεότητες.
 
17.27 Ο άσωτος άνθρωπος είναι αδερφός του σατανά, ο οποίος υπήρξε αχάριστος προς τον Κύριό του.
 
17.53 Πες στους δούλους Μου να είναι ευγενικοί, επειδή ο Σατανάς μπορεί να σπείρει ζιζάνια μεταξύ τους. Ο Σατανάς είναι κηρυγμένος εχθρός των ανθρώπων.
 
17.61 Και είπαμε στους αγγέλους: «Υποκλιθείτε ενώπιον του Αδάμ». Και όλοι υποκλίθηκαν, εκτός από τον Ιμπλίς, ο οποίος είπε: «Εγώ να σκύψω ενώπιον εκείνου τον οποίο έπλασες από λάσπη;
 
17.62 Αν μου δώσεις καιρό μέχρι την ημέρα της Ανάστασης, θα εξαφανίσω (εκτός από λίγους) τους απογόνους εκείνου, τον οποίο ανύψωσες πάνω από μένα».
 
17.63 «Φύγε από εδώ εσύ και όσοι από τους ανθρώπους σε ακολουθήσουν˙ όλοι θα έχετε για αμοιβή σας το πυρ το εξώτερον. Τι γενναιόδωρη αμοιβή!
 
17.64 Προσέλκυσε με τη φωνή σου όποιον μπορείς, πέσε πάνω τους έφιππος ή πεζός. Γίνε συνεταίρος τους στα πλούτη τους και στα παιδιά τους, δωσ’ τους υποσχέσεις. (Ο Σατανάς όμως δίνει υποσχέσεις μόνο για να εξαπατήσει τους ανθρώπους.)
 
17.65 Πάνω στους δούλους Μου, όμως, δεν έχεις καμία εξουσία. Αρκεί αυτοί να έχουν τον Θεό για προστάτη τους».
 
18.50 Όταν είπαμε στους αγγέλους: «Προσκυνήστε ενώπιον του Αδάμ», όλοι προσκύνησαν εκτός από τον Ιμπλίς, ο οποίος ήταν ένας από τα πονηρά πνεύματα. Αυτός αντέδρασε στις εντολές του Θεού. Μήπως θα πάρετε ως προστάτη σας τον Σατανά και τη γενιά του αντί για Εμένα; Αυτοί είναι εχθροί σας. Τι απαίσια ανταλλαγή κάνουν οι ασεβείς!
 
18.51 Όταν δημιούργησα τους ουρανούς και τη γη, δεν πήρα για μάρτυρές Μου τους ασεβείς, ούτε, όταν δημιούργησα τους ανθρώπους, πήρα ως βοηθούς Μου τους πλανημένους.
 
18.62 Προχώρησαν και είπε ο Μωυσής στον υπηρέτη του: «Δωσ’ μου να φάω˙ αρκετά τραβήξαμε στο ταξίδι αυτό».
 
18.63 «Τι λες;», απάντησε ο υπηρέτης. «Όταν σταθήκαμε κοντά σε αυτόν τον βράχο, δεν πρόσεξα, γιατί δεν το θυμήθηκα καθόλου. Το ψάρι. Ο Σατανάς με έκανε να το ξεχάσω, γιατί δεν το θυμήθηκα καθόλου. Το ψάρι πήρε τον δρόμο για τη θάλασσα. Τι παράξενο πράγμα!»
 
19.42 Ο Αβραάμ είπε στον πατέρα του: «Πατέρα, γιατί λατρεύεις αυτά που δεν βλέπουν, δεν ακούν και δεν μπορούν να σου χρησιμεύσουν σε τίποτα;
 
19.43 Πατέρα, μου αποκαλύφθηκε ένα μέρος της σοφίας, την οποία δεν πρόσεξες. Ακολούθησέ με και θα σε οδηγήσω στον ίδιο δρόμο.
 
19.44 Πατέρα, μη λατρεύεις τον Σατανά, γιατί αποστάτησε εναντίον του Πολυεύσπλαχνου.
 
19.45 Πατέρα, φοβάμαι μήπως σε χτυπήσει η τιμωρία του Μεγαλόψυχου και γίνεις προστατευόμενος του Σατανά».
[ο πατέρας του τον έδιωξε, αυτός έμεινε πιστός και ο Θεός του χάρισε τον Ισαάκ και τον Ιακώβ]
 
19.68 Ορκίζομαι στο όνομα του Κυρίου σου πως θα ενώσω όλους τους ανθρώπους και τους δαίμονες, κι έπειτα θα τους βάλω γονατισμένους γύρω από την Κόλαση.
 
19.69 Στη συνέχεια θα ξεχωρίσω όσους αποστάτησαν περισσότερο εναντίον του Πολυεύσπλαχνου.
 
19.70 Γνωρίζω περισσότερο από κάθε άλλον ποιους πρέπει να κατακάψω.
 
19.71 Κανείς από εσάς δεν θα μείνει χωρίς να καταστραφεί. Αυτή η απόφαση ορίστηκε και θεσπίστηκε από τον Κύριο, και θα αφήσω γονατισμένους τους κακούς.
 
20.115 Κάναμε με τον Αδάμ μια συμφωνία, την οποία αυτός λησμόνησε. Δεν βρήκαμε σε αυτόν σταθερότητα στις αποφάσεις του.
 
20.116 Όταν είπαμε στους αγγέλους: «Υποκλιθείτε ενώπιον του Αδάμ», όλοι υπάκουσαν εκτός από τον Ιμπλίς, ο οποίος αρνήθηκε να το κάνει αυτό.
 
20.117 Τότε είπαμε στον Αδάμ: «Αυτός είναι εχθρός δικός σου και της γυναίκας σου. Να προσέχετε μήπως σας διώξει από τον Παράδεισο και καταλήξετε στη δυστυχία.
 
20.118 Μέσα στον Παράδεισο δεν θα υποφέρεις ούτε από την πείνα ούτε από τη δίψα ούτε από τη γύμνια.
 
20.119 Δεν θα διψάσεις ούτε θα υποφέρεις από τη ζέστη».
 
20.120 Ο Σατανάς, όμως, εξαπάτησε τον Αδάμ, λέγοντάς του: «Αδάμ, θέλω να σου δείξω το δέντρο της αιωνιότητας και της άφθαρτης εξουσίας».

20.121 Ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν από τον καρπό του δέντρου εκείνου και αποκαλύφθηκε η γύμνια τους. Άρχισαν τότε να μαζεύουν φύλλα για να καλύψουν τη γύμνια τους. Ο Αδάμ παράκουσε τον Κύριό του και καταστράφηκε.

20.122 Στη συνέχεια, όμως, τον σπλαχνίστηκε ο Θεός. Έτσι, ο Αδάμ μετανόησε και καθοδηγήθηκε κοντά στον Κύριο στον ίσιο δρόμο.

20.123 Είπε ο Θεός προς τον Αδάμ και την Εύα: «Φύγετε όλοι από τον Παράδεισο, εχθροί ο ένας του άλλου. Η καθοδήγηση του δρόμου της σωτηρίας θα δίνεται από Εμένα. Όποιος, όμως, απομακρυνθεί από τις εντολές Μου, θα ζήσει ζωή ανυπόφορη, και την ημέρα της Κρίσεως θα τον παρουσιάσουμε τυφλό να λέει: ‘Κύριε, γιατί μου αφαίρεσες την όραση, ενώ προηγουμένως την είχα;’

20.126 ‘Γιατί περνούσαν από δίπλα σου τα σημάδια Μας και εσύ τα περιφρονούσες. Σήμερα κι εσύ επίσης θα περιφρονηθείς’».

20.127 Έτσι θα τιμωρήσουμε όποιον περιφρονεί και δεν πιστεύει τα σημάδια του Κυρίου του. Η τιμωρία της μέλλουσας ζωής θα είναι φριχτή και διαρκής.

21.3 Μερικοί συζητούν για τον Θεό χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, αλλά ακολουθώντας τυφλά τους αποστάτες δαίμονες.

21.4 Αποφασίστηκε ότι όποιος συμμάχησε μαζί τους θα χαθεί και θα οδηγηθεί στην ποινή της φωτιάς.

22.52 Πριν από εσένα, δεν στείλαμε κανέναν απόστολο ούτε προφήτη, χωρίς να σπείρει ο Σατανάς εμπόδια στην αποστολή τους. Ο Θεός όμως εξαφανίζει τα εμπόδια του Σατανά και επικυρώνει τα δικά Του λόγια. Ο Κύριος είναι παντογνώστης και πάνσοφος.

22.53 Ο Θεός, όμως, το επιτρέπει αυτό για να χρησιμεύσουν οι υποδείξεις του Σατανά ως απόδειξη για τους αναίσθητους, των οποίων η καρδιά έχει σκληρύνει. Οι ασεβείς κατέληξαν σε απόσχιση από την αλήθεια.

23.97 Πες: «Κύριε, σε Σένα κατέφυγα εναντίον των παρακινήσεων των δαιμόνων.

23.98 Εσύ είσαι το καταφύγιό μου, για να μη με αγγίξουν»

23.99 Ο ασεβής, όταν ψυχομαχά, φωνάζει: «Κύριε, γύρισέ με πίσω στη γη,

23.100 για να κάνω το καλό που παρέλειψα». «Όχι!» θα είναι η απάντηση του Κυρίου. Πίσω τους θα υψωθεί ένα φράγμα, μέχρι την ημέρα της ανάστασής τους.

24.21 Πιστοί, μην ακολουθείτε τα βήματα του Σατανά, γιατί, όποιος τα ακολουθεί, παρακινείται από τον Διάβολο στην ατιμία και στην παρανομία. Αν δεν υπήρχε η χάρη και η ευσπλαχνία του Θεού απέναντί σας, κανείς από εσάς δεν θα αθωωνόταν. Ο Θεός συγχωρεί όποιον Εκείνος θέλει˙ ο Θεός ακούει και γνωρίζει τα πάντα.

25.29 «…Αυτός μού έκρυψε από τα μάτια το Βιβλίο (Κοράνι) που μου αποκαλύφθηκε. Αλίμονο, ο Σατανάς εξαπατά τον άνθρωπο!»

26.210 Το Κοράνι δεν το έφεραν από τον ουρανό οι δαίμονες.

26.221 Να σας πω ποιους πλησιάζουν οι δαίμονες;

26.222 Οι δαίμονες πλησιάζουν όσους λένε ψέματα και είναι παραδομένοι στην ανομία.

26.223 Σε αυτούς διδάσκουν ό,τι πήρε το αφτί τους[4]. Οι περισσότεροι, λοιπόν, λένε ψέματα.
[έφτασε ο τσαλαπετεινός στον Σολομώντα και του είπε για τη Σαβά όπου εξουσιάζει μια γυναίκα τους άντρες]

27.24 «…Είδα ότι αυτή και ο λαός της λατρεύουν τον ήλιο αντί για τον Θεό. Ο Σατανάς τούς υποδεικνύει ότι αυτές οι πράξεις τους είναι ενάρετες. Ξεστράτισαν από τον δρόμο της αλήθειας και δεν πορεύονται σωστά….»

28.15 Μια μέρα, μπήκε κρυφά στην πόλη και συνάντησε δύο άντρες να μαλώνουν. Ο ένας ήταν ομόφυλός του, ενώ ο άλλος ήταν εχθρός του (Αιγύπτιος). Ο ομόφυλός του ζήτησε τη βοήθειά του κατά του εχθρού. Ο Μωυσής τον χτύπησε και τον σκότωσε. Μόλις, όμως, καταλάγιασε η οργή του, είπε: «Αυτό ήταν πράξη του Σατανά, ο οποίος, ως εχθρός μας, με παραπλανά».

29.38 Καταστρέψαμε τους Αδίτες και τους Θαμουδίτες, πράγμα το οποίο φαίνεται και από τα ερειπωμένα τους οικήματα. Ο Σατανάς είχε κάνει να φαίνονται όμορφα τα έργα τους και, παρόλο που ήταν έξυπνοι, τους παραπλάνησε από τον ίσιο δρόμο.

31.21 Όταν τούς λένε: «Ακολουθήστε ό,τι ο Θεός αποκάλυψε από ψηλά», απατούν: «Θα ακολουθήσουμε, καλύτερα, ό,τι βρήκαμε από τους πατεράδες μας». Τι θα γίνει, όμως, αν ο Σατανάς τούς προσκαλέσει στην τιμωρία της φωτιάς;

34.20 Ο Σατανάς αναγνώρισε ότι καλά τούς παραπλάνησε. Όλοι τον ακολούθησαν, εκτός από ένα μέρος των πιστών.

34.21 Ωστόσο, καμία εξουσία δεν είχε πάνω τους, παρά μόνο στον βαθμό που Εμείς ζητήσαμε (μέσω του Σατανά) να μάθουμε ποιος από αυτούς πιστεύει στη μέλλουσα ζωή και ποιος αμφιβάλλει. Ο Κύριός σου φυλάει τα πάντα.

35.5 Άνθρωποι, οι υποσχέσεις του Θεού είναι αληθινές. Μη σας θαμπώνει η ζωή του κόσμου τούτου˙ μη σας τυφλώνει η ματαιοδοξία ενάντια στον Θεό.

35.6 Ο Σατανάς είναι εχθρός σας και ως τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίζετε. Αυτός καλεί τους συμμάχους του στη φωτιά της Κόλασης.

36.60 «Γιοι του Αδάμ, δεν κάναμε μαζί σας μια συμφωνία ότι δεν θα λατρέψετε τον Σατανά; Αυτός είναι κηρυγμένος εχθρός σας.

36.61 Να λατρεύετε Εμένα. Αυτός είναι ο δρόμος της σωτηρίας.

36.62 Ο Σατανάς πολλούς από εσάς κατάστρεψε. Δεν το καταλάβετε;

36.63 Να η Κόλαση, την οποία σάς υποσχέθηκα!

36.64 Ας καείτε σήμερα από τη φλόγα της, ως αντίποινα για τις πράξεις σας».

37.6 Το μέρος των ουρανών που είναι πιο κοντά στη γη, το στολίσαμε με τα στολίδια των αστερισμών,

37.7 και το προφυλάσσουμε από τους αποστάτες δαίμονες,

37.8 για να μην παραμονεύουν και ακούν όσα γίνονται στην ύψιστη συνέλευση, καθώς ανεβαίνουν από παντού,

37.9 σπρωγμένοι να παραδοθούν στην αιώνια τιμωρία.

37.10 Όποιος πλησιάσει για να κρυφακούσει κάποιο λόγο, θα χτυπηθεί με πύρινο βέλος[5].

38.41 Θυμήσου τον δούλο Μας, τον Ιώβ, ο οποίος απηύθυνε στον Κύριό του τα εξής λόγια: «Ο Σατανάς με πιέζει με την ασθένεια και με τα βάσανά μου».

38.71 Όταν ο Θεός είπε στους αγγέλους του: «Θα πλάσω τον άνθρωπο από χώμα

38.72 και, όταν του δώσω το πλήρες του σχήμα και εμφυσήσω σε αυτόν το πνεύμα Μου, τότε όλοι θα υποκλιθείτε ενώπιόν του».

38.73 Τότε όλοι οι άγγελοι υποκλίθηκαν ενώπιόν του,

38.74 εκτός απ’ τον Ιμπλίς, ο οποίος αρνήθηκε και φάνηκε αχάριστος.

38.75 «Ιμπλίς», αναφώνησε ο Κύριος, «γιατί δεν υποκλίνεσαι ενώπιον του όντος που έπλασα με τα χέρια Μου; Μήπως το κάνεις από υπεροψία ή επειδή βρίσκεσαι υψηλότερα;»

38.76 Κι ο Ιμπλίς απάντησε: «Εγώ έχω μεγαλύτερη αξία από αυτόν. Εσύ με έπλασες από φωτιά, ενώ αυτόν τον έπλασες από λάσπη».

38.77 Τότε ο Θεός φώναξε σε αυτόν: «Φύγε από εδώ, καταραμένε.

38.78 Η κατάρα Μου θα σε ακολουθεί μέχρι τη συντέλεια των αιώνων».

38.79 «Κύριε», είπε ο Ιμπλίς, «δώσε μου προθεσμία μέχρι τη ημέρα της Ανάστασης των ανθρώπων».

38.80 Κι ο Κύριος είπε: «Ας την έχεις

38.81 μέχρι τη στιγμή που έχει οριστεί».

38.82 «Ορκίζομαι στη δόξα Σου», πρόσθεσε ο Ιμπλίς, «ότι θα τους διαφθείρω όλους,

38.83 εκτός από όσους είναι δούλοι Σου πιστοί».

38.84 «Έτσι θα γίνει», είπε ο Θεός, «λέω την αλήθεια:

38.85 Θα γεμίσω την Κόλαση με όσους τυχόν σε ακολουθήσουν».

38.86 Πες τους: «Δεν ζητώ από εσάς καμία αμοιβή ούτε είμαι από εκείνους που ζητούν να κουβαλήσετε φορτίο ανώτερο από τις δυνάμεις σας.

38.87 Σκοπός του Κορανίου είναι η διαφώτιση.

38.88 Σε λίγο θα γνωρίσετε την τρομερή απειλή».

41.36 Αν ο Σατανάς σε σπρώχνει στο κακό, ζήτα καταφύγιο στον Θεό, ο Οποίος ακούει και γνωρίζει τα πάντα.

43.36 Όποιος επιδιώκει να αποφύγει τις παραινέσεις του Πολυεύσπλαχνου, θα συνδεθεί με τον Σατανά, ο οποίος θα είναι ο αχώριστος σύντροφός του.

43.37 Οι δαίμονες, όμως, παραπλανούν τους ανθρώπους από τον δρόμο του Θεού, ενώ οι άνθρωποι πιστεύουν πως πορεύονται στον δρόμο της σωτηρίας.

43.38 Μέχρι τη στιγμή, όμως, που θα φτάσουν ενώπιόν Μας και τότε θα αναφωνήσουν: ‘Μακάρι να μας χώριζε από τον Σατανά ένα διάστημα όσο οι δύο ανατολές του ήλιου! Τι απαίσιος σύντροφος!’.

43.39 Τα συγκινητικά σας αυτά λόγια δεν θα σας ωφελήσουν καθόλου την ημέρα εκείνη. Αν υπήρξατε άδικοι, ας είστε σύντροφοί του και στην τιμωρία».

43.62 Μη σας παραπλανά ο Σατανάς, ο κηρυγμένος εχθρός σας.

47.25 Ο Σατανάς υπαγορεύει τη συμπεριφορά εκείνων που επιστρέφουν στα βήματα που ακολουθούσαν προτού δουν καθαρά την κατεύθυνση του ίσιου δρόμου.

58.9 Πιστοί, όταν συζητάτε μεταξύ σας, μην κάνετε ως θέμα των συζητήσεών σας την αμαρτία, την έχθρα και την ανυπακοή εναντίον των εντολών του Αποστόλου, αλλά να μιλάτε για τη δικαιοσύνη και τον φόβο του Θεού. Να φοβάστε τον Κύριο, ενώπιον του Οποίου θα συγκεντρωθείτε όλοι.

58.10 Οι μυστικές συνομιλίες είναι έργο του σατανά, ο οποίος επιδιώκει την καταστροφή σας. Κανένα κακό, όμως, δεν μπορεί να σας κάνει, χωρίς την άδεια του Θεού. Να εμπιστεύονται, λοιπόν, τον Θεό οι πιστοί μουσουλμάνοι.

58.19 Ο Σατανάς τούς κυρίευσε και έβγαλε από τη μνήμη τους τον Θεό. Αυτοί σχηματίζουν την παράταξη του Σατανά. Η παράταξη, όμως, του Σατανά είναι χαμένη.

59.15 Ζουν όπως οι πρόγονοί τους και, παραλίγο, θα δοκίμαζαν τις συνέπειες των πράξεών τους, γιατί τους περιμένει σκληρή τιμωρία.

59.16 Κάνουν ό,τι και ο Σατανάς, ο οποίος λέει προς τον άνθρωπο: «Να είσαι άπιστος». Και, όταν ο άνθρωπος γίνει άπιστος, φωνάζει: «Δεν ανακατεύομαι σε ό,τι κάνεις, γιατί φοβάμαι τον Θεό, τον Κύριο του σύμπαντος».

59.17 Το τέλος και των δύο θα είναι το πυρ το εξώτερον, όπου θα μείνουν για πάντα. Αυτή είναι η αμοιβή των κακών.

81.25 Τούτο το Κοράνι δεν είναι τα λόγια του καταραμένου Σατανά.

113.1 Πες: «Ζητώ καταφύγιο στον Κύριο της χαραυγής,

113.2 για να σωθώ από την κακία των όντων που ο Εκείνος έπλασε.

113.3 Από τον κίνδυνο της ζοφερής νύχτας που μας αγκαλιάζει.

113.4 Από τον κίνδυνο των μάγων, οι οποίοι φτιάχνουν κόμπους και τους φυσούν.

113.5 Από τον κίνδυνο των φθονερών που στήνουν παγίδες».

114.1 Πες: «Ζητώ καταφύγιο στον κύριο των ανθρώπων,
 
114.2 στον Βασιλιά των ανθρώπων,
 
114.3 στον Θεό των ανθρώπων,
 
114.4 κατά  της κακίας εκείνου που υπαγορεύει τους πονηρούς λογισμούς και κρύβεται,
 
114.5 εκείνου που εμπνέει το κακό στις καρδιές των ανθρώπων,
 
114.6 κατά των πνευμάτων και κατά των ανθρώπων».
-------------------------
[1] Άγγελοι που επιλέχτηκαν απ’ τον Θεό να δικάσουν τους ανθρώπους. Θέλησαν όμως να διαφθείρουν μια γυναίκα και γι’ αυτό αποκλείστηκαν από τον ουρανό, καταδικασμένοι να ζήσουν στη Βαβυλώνα.
[2] Αυτό είχαν ζητήσει Εβραίοι που ήρθαν να δικαστούν ενώπιον του Μωάμεθ
[3] Οι Άραβες έβλεπαν την τύχη με επτά στον αριθμό βέλη που βρίσκονταν στον ναό του Καάμπα στη Μέκκα.
[4] Ό,τι κατάφεραν δηλαδή να ακούσουν από τα λόγια του Κορανίου στον ουρανό˙ έτσι οι πληροφορίες τους είναι διαστρεβλωμένες.
[5] Ερμηνεία του φαινομένου των μετεώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου