Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Έξι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Ναι, ορισμένες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Οι κληρονομικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο μερικές φορές, όπως αν ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στην οικογένειά σας.

Και μερικές φορές –σε σπάνιες περιπτώσεις– ο καρκίνος μπορεί να πυροδοτηθεί από έναν ιό.

Δεν συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, λέει ο ογκολόγος δρ. Dale Shepard. Όμως οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ορισμένους καρκίνους, ιδιαίτερα σε άτομα με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όπως:
  • Χρήση ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων και κοινή χρήση βελονών.
  • Σεξ χωρίς προστασία με πολλούς συντρόφους.
  • Το να μην κάνεις το εμβόλιο κατά ορισμένων ιών που συνδέονται με τον καρκίνο.
Είναι ιός ο καρκίνος;

Όχι. Ο καρκίνος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ιού που αλλοιώνει τον γενετικό κώδικα του DNA των κυττάρων.

Και δεν είναι οποιοσδήποτε ιός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Είναι μόνο οι ιοί που επηρεάζουν ορισμένους τύπους κυττάρων στο σώμα. Και ακόμη και τότε, είναι μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, εξηγεί ο δρ. Shepard.

Πώς οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Δείτε πώς ένας ιός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο:
  • Ένας ιός εισέρχεται σε ένα υγιές κύτταρο.
  • Προσκολλάται στο DNA του κυττάρου και προσπαθεί να αλλάξει τον γενετικό κώδικα, δίνοντας οδηγίες για το πώς αναπτύσσονται και διατηρούνται τα κύτταρα στο σώμα σας.
  • Αυτό κάνει τα κύτταρα να συμπεριφέρονται με ανώμαλο τρόπο.
  • Ορισμένα μη φυσιολογικά κύτταρα αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας έναν καρκινικό όγκο.
Οι περισσότεροι ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη, δεν φτάνουν ποτέ στο βήμα 4.

“Οι ιοί που μολύνουν τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς σας, για παράδειγμα, δεν μένουν στο σώμα σας για πολύ. Ακόμη κι αν ο ιός εισέλθει στα κύτταρα των αεραγωγών σας και προσκολληθεί στο DNA σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα απαλλαγεί γρήγορα από αυτά τα ελαττωματικά κύτταρα. Ωστόσο, τα κύτταρα σε άλλες περιοχές του σώματός σας, όπως το ήπαρ, δεν ανανεώνονται τόσο γρήγορα. Οι λοιμώξεις σε αυτά τα κύτταρα μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνες”, λέει ο δρ. Shepard.

Ιοί που συνδέονται με τον καρκίνο

Λίγοι είναι οι ιοί που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο. Ωστόσο, μερικοί είναι αρκετά κοινοί.

Ιός Epstein-Barr (EBV)

Αυτός ο ιός είναι περισσότερο γνωστός για την μονοπυρήνωση που προκαλεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα κολλήσουν τον EBV κάποια στιγμή, είτε αρρωστήσουν πραγματικά είτε όχι. Ο EBV θα παραμείνει στο σώμα σας για μια ζωή, συνήθως χωρίς να προκαλεί προβλήματα.

Ωστόσο, ο EBV μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει έναν τύπο λεμφώματος, τον καρκίνο του λεμφικού συστήματος.

Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Epstein-Barr, μπορείτε να περιορίσετε την έκθεσή σας μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, φαγητό, ποτά, ή να μην φιλήσετε κάποιον που τον έχει.

Ηπατίτιδα Β και C

Αυτοί οι ιοί μεταδίδονται μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα και μέσω της σεξουαλικής επαφής με ένα άτομο που έχει μολυνθεί. Τα άτομα με αυτούς τους ιούς έχουν ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος). Εάν η μόλυνση διαρκεί πολύ, μπορεί να βλάψει μόνιμα το ήπαρ (κίρρωση). Η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.

Αν και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από την ηπατίτιδα C, η φαρμακευτική αγωγή για την ηπατίτιδα Β δεν τη θεραπεύει. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των πιθανοτήτων ηπατικής βλάβης και καρκίνου του ήπατος.

Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β.

Ανθρώπινος ιός έρπητα 8 (HHV-8)

Αυτός ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του σάλιου, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ή του αίματος. Αν και δεν προκαλεί συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους που το έχουν, μπορεί να προκαλέσει σάρκωμα Kaposi, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ασφαλές σεξ με τη χρήση προφυλακτικών και ο περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να μολυνθείτε από τον ιό του ανθρώπινου έρπητα 8.

Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)

Ο HIV μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα και μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία με ένα άτομο που έχει μολυνθεί. Αν και είναι περισσότερο γνωστός επειδή προκαλεί AIDS, ο HIV μολύνει τα λευκά αιμοσφαίρια και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα γενικότερα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο όλων των ειδών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ο HIV συνδέεται με το σάρκωμα Kaposi, το λέμφωμα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου και τον καρκίνο του πρωκτού.

Υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε από τον ιό HIV. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ και μην μοιράζεστε τις βελόνες/σύριγγες. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα φάρμακα πρόληψης του HIV.

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Αυτός ο ιός μπορεί να μολύνει το δέρμα, ή τους βλεννογόνους. Μερικές φορές, προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Μπορείτε να κολλήσετε τον HPV μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας και τα περισσότερα σεξουαλικά ενεργά άτομα έχουν τουλάχιστον μία μόλυνση από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Συνήθως, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα απομακρύνει την μόλυνση, αλλά μερικές φορές, ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ορισμένους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, όπως ο καρκίνος του λαιμού.

“Δεν είναι σαφές γιατί αυτοί οι ιοί αντιδρούν διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να νοσήσει από καρκίνο εξαιτίας μιας ιογενούς λοίμωξης”, σύμφωνα με τον δρ. Shepard.

Εμβόλια ενάντια στον HPV είναι διαθέσιμα, είναι αποτελεσματικά και θα πρέπει να συζητήσετε σχετικά με τον γιατρό σας, για να δείτε εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από καρκίνους, που προκαλούνται από ιούς, είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τους ίδιους τους ιούς εξαρχής. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως το σεξ χωρίς προστασία και η κοινή χρήση βελονών.

Εξίσου σημαντικό είναι να γίνονται οι κατάλληλοι εμβολιασμοί, τονίζει ο δρ. Shepard.

Υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και τον HPV.

“Αυτά τα εμβόλια μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, επομένως επηρεάζουν πραγματικά τον κίνδυνο καρκίνου. Αν και δεν υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα C και τον HIV, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα του ιού στο σώμα σας, εάν μολυνθείτε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου