Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ένας λογικός άντρας που είναι ερωτευμένος μπορεί να φέρεται σαν τρελός, αλλά δεν μπορεί να φέρεται σαν βλάκας

Αλλά, έχω παρατηρήσει πως είσαι συνεσταλμένος με όσες έχουν εντυπωσιάσει την καρδιά σου. Η ιδιότητα αυτή μπορεί να επηρεάσει μια αστή , αλλά εσύ πρέπει να επιτεθείς στην καρδιά μιας γυναίκας του κόσμου (εννοεί της ανώτερης κοινωνίας) με άλλα όπλα…

Σου λέω εκ μέρους των γυναικών: δεν υπάρχει ούτε μία από εμάς που δεν θα προτιμούσε μια κάπως πιο τραχιά μεταχείριση από το πολύ ενδιαφέρον. Οι άντρες χάνουν τις περισσότερες καρδιές όχι γιατί οι γυναίκες είναι ενάρετες αλλά γιατί οι ίδιοι κάνουν ανόητα λάθη. Όσο περισσότερη ατολμία δείχνει ένας εραστής απέναντί μας τόσο περισσότερο μας κάνει η περηφάνια μας να τον παροτρύνουμε. Όσο περισσότερο σεβασμό δείχνει για την αντίστασή μας, τόσο περισσότερο σεβασμό απαιτούμε απ’ αυτόν.

Εμείς οι γυναίκες θα λέγαμε σε σας τους άντρες, ευχαρίστως: «Αχ! Μη μας θεωρείτε και τόσο ενάρετες. Εσείς μας αναγκάζετε να είμαστε υπερβολικά ενάρετες» Διαρκώς πασχίζουμε να κρύβουμε το γεγονός ότι έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας να αγαπηθούν. Βάλε μία γυναίκα να πει ότι έχει ενδώσει μόνο εξαιτίας ενός είδους βίας ή έκπληξης: πείσε την ότι δεν την υποτιμάς και θα εγγυηθεί για την καρδιά της. Λίγη … περισσότερη τόλμη από μέρους σου θα έκανε και τους δύο να νοιώθετε πιο άνετα.

Θυμάσαι τι σου είπε ο Κύριος Ντε Λα Ροσφουκώ πρόσφατα: «Ένας λογικός άντρας που είναι ερωτευμένος μπορεί να φέρεται σαν τρελός, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορεί να φέρεται σαν βλάκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου