Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Έρευνα: Η τηλεόραση μας πείθει πως το αδύνατο γυναικείο σώμα είναι το ιδανικό

Η αντίληψή μας σχετικά με τον ιδανικό τύπο σώματος επηρεάζεται από το κατά πόσο παρακολουθούμε τηλεόραση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. 

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Newcastle αποκάλυψαν πως όσο περισσότερο παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα κάποιος, τόσο περισσότερο θα τείνει να προτιμά το πρότυπο του αδύνατου γυναικείου σώματος.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω πόρισμα, δουλεύοντας με κατοίκους χωριών της Νικαράγουα, οι οποίοι είχαν περιορισμένη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης. Το πείραμα εστίασε στο κατά πόσο άλλαξε η αντίληψη των συμμετεχόντων περί ιδανικού σώματος μετά από την προβολή πληθώρας τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες στο πείραμα χωρίστηκαν σε ομάδες, στις οποίες άλλαζε η ποσότητα προβολής τηλεοπτικών προγραμμάτων. Μετά το πέρας της πρώτης φάσης του πειράματος, αποδείχθηκε πως η ομάδα που παρακολουθούσε περισσότερη ώρα τηλεόραση προτίμησε το πολύ αδύνατο πρότυπο γυναικείου σώματος, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

O συν-επικεφαλής της έρευνας, Dr Martin Tovee, σχολίασε αναφορικά με τα αποτελέσματα, πως: «Η έρευνά μας δείχνει πως η τηλεόραση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πρότυπο του ιδανικού γυναικείου σώματος. Η Νικαράγουα αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για να μελετήσουμε πως τα ΜΜΕ επηρεάζουν τον άνθρωπο. Συνολικά, τα ευρήματα μας δείχνουν πως η τηλεόραση είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη όσον αφορά τη δυσαρέσκεια της εικόνας του σώματός μας».

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Psychology». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου