Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Πώς οι σχέσεις επηρεάζουν την υγεία μας;

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ισχυρές σχέσεις μπορεί να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ασθένειες και να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες ή ακόμα και να ζήσουμε περισσότερο. Αντίθετα, οι προβληματικές σχέσεις τείνουν να προκαλούν άγχος και να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό ότι οι έρωτες επηρεάζουν την υγεία μας.

Είναι πολλοί οι παράγοντες των σχέσεων που επηρεάζουν την υγεία μας, είτε πρόκειται για συμπεριφορές που επιδεικνύουμε στην άλλη πλευρά είτε για χαρακτηριστικά που υιοθετούμε. Σε όποια φάση μιας σχέσης και αν βρίσκεστε πάντως, έχετε κατά νου τους παρακάτω τρόπους με τους οποίους ο ρομαντικός σας δεσμός μπορεί να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό σας.
Αύξηση βάρους
Είναι κοινή πεποίθηση, ότι οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος καθώς μπαίνουν στην έγγαμη ζωή και να χάνουν βάρος όταν ένας γάμος τελειώνει. Αυτό βέβαια μπορεί να λειτουργήσει και από την αντίθετη πλευρά. Σε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι μπορεί να παρακινήσει ο ένας τον άλλο να παραμείνει υγιής και να θέσει στόχους.
Από την άλλη, η δυσαρέσκεια στη σχέση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές διατροφικές συμπεριφορές και προβλήματα ύπνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Επίπεδα στρες
Η τακτική σωματική οικειότητα με κάποιον φαίνεται να μειώνει το άγχος και να ενισχύει την ευημερία. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που κάνουν συχνά σεξ είναι ψυχικά υγιείς και έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση και τη ζωή τους εν γένει.
Βέβαια, το σεξ είναι μόνο μια πτυχή της σχέσης. Η συμπεριφορά του συντρόφου έξω από την κρεβατοκάμαρα μπορεί εξίσου εύκολα να στείλει τα επίπεδα στρες στα ύψη ή στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Θέματα με γονείς, διαφωνίες για χρήματα ή ακόμη και διαφωνίες για τις δουλειές του σπιτιού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το στρες.
Ορμόνες καλής διάθεσης
Το σεξ δεν είναι το μοναδικό είδος σωματικής επαφής που μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι τόσο άντρες όσο και γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης (μιας ορμόνης που απαλύνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση) απλά και μόνο με την αγκαλιά.
Οι γυναίκες είχαν επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που προκαλεί δηλαδή το στρες. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα επαφής για την τόνωση αυτών των ορμονών και την καταπολέμηση του στρες και του άγχους.
Διαταραχές ύπνου
Όταν κοιμάστε δίπλα σε κάποιον που αγαπάτε και εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πλήρως και να κοιμηθείτε καλύτερα και πιο εύκολα. Υπάρχει πάντως και η εξαίρεση αυτός που είναι δίπλα σας να ροχαλίζει ή να στριφογυρίζει συνέχεια. Έχει αποδειχθεί ότι αν ο σύντροφός σας αγωνίζεται με την αϋπνία μπορεί να εμφανίσετε ακανόνιστο ύπνο και ημερήσια κόπωση.
Και οι σχέσεις από μόνες τους επηρεάζουν τον ύπνο, αφού η ανασφάλεια συνδέεται με φτωχότερο ύπνο και κάνει τα πράγματα χειρότερα δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.
Άγχος
Δυσκολίες στη σχέση μπορούν να φέρουν τον καθένα στα όριά του, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί πραγματικά να συμβάλλουν στην πλήρη ανάπτυξη του άγχους. Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ των συζυγικών προβλημάτων και αυξημένου κινδύνου διάγνωσης αγχώδους διαταραχής ή κοινωνικού άγχους.
Αυτές οι συνδέσεις ξεμπερδεύουν δύσκολα αφού έχει αποδειχτεί ότι το άγχος αναπαράγει τα προβλήματα της σχέσης. Σίγουρα πάντως ένας γάμος μπορεί να συνδράμει στην προστασία απέναντι στο άγχος.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη και το άγχος συνήθως σχετίζονται, οπότε είναι λογικό οι σχέσεις να μπορούν να επηρεάσουν την κατάθλιψη με παρόμοια περίπλοκους τρόπους. Από τη μια πλευρά ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις και ειδικά ο γάμος μπορεί να ανακουφίσουν άτομα με ιστορικό κατάθλιψης. Από την άλλη πλευρά όμως, προβληματικές σχέσεις ή γάμοι που καταρρέουν αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης.
Χρήση αλκοόλ
Οι ερωτικοί μας σύντροφοι έχουν έναν αισθητό αντίκτυπο στο πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε όπως επίσης και στο πόσο συχνά το καταναλώνουμε. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν τις συνήθειες των συντρόφων τους, και αν αυτοί πίνουν πολύ το πιθανότερο είναι να πράξουν το ίδιο και αυτοί.
Επίσης, ισχύει ότι η σύγκρουση στη σχέση και η έλλειψη οικειότητας μπορεί να οδηγήσει στο ποτό. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πίνουν περισσότερο ως απάντηση στα προβλήματά τους, κάτι που μπορεί να τα οξύνει, παρά να τα επιλύσει.
Αρτηριακή πίεση
Η διατροφή ενός ατόμου, οι συνήθειες άσκησής του και τα επίπεδα άγχους μπορεί να έχουν συνέπειες στην αρτηριακή πίεση. Άρα δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατάσταση της σχέσης σας μπορεί να πηρεάσει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης. Άνθρωποι σε ευτυχισμένους γάμους τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους είναι μόνοι.
Αυτοί όμως που βρίσκονται μέσα σε έναν αποτυχημένο γάμο έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τους εργένηδες. Μια άρρωστη σχέση προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών του στρες που κάνουν την καρδιά να χτυπά γρηγορότερα.
Υγεία της καρδιάς
Η σύνδεση μεταξύ των σχέσεων και της καρδιαγγειακής υγείας πηγαίνει πολύ πιο πέρα από την αρτηριακή πίεση. Το να είναι κάποιος παντρεμένος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και με καλύτερα αποτελέσματα μετά από επέμβαση καρδιάς, ειδικά στους άνδρες.
Η διαχείριση του στρες και άλλων βιολογικών παραγόντων όπως η αρτηριακή πίεση παίζει σίγουρα ρόλο, αλλά η συναισθηματική και έμπρακτη στήριξη από το σύντροφο είναι καταλυτικής σημασίας.
Επιβίωση από καρκίνο
Σε αρκετές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οι γάμοι με υποστήριξη βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Η μοναξιά και το απρόσμενο άγχος ενός χωρισμού μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανοσία του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου