Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Ο Wei Zheng συμβουλεύει τον αυτοκράτορα

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣ

1. Κόλακες

«Οι κόλακες αποτελούν μάστιγα. Αποζητώντας ισχύ και κέρδος, προσπαθούν να κερδίσουν την ευμένεια του ηγεμόνα μέσω των κολακευτικών λόγων τους και του δουλοπρεπή τρόπου τους. Όταν ο ηγεμόνας περιβάλλεται από τέτοιους ανθρώπους, τα μάτια και τα αυτιά του είναι κλειστά. Δεν μπορεί να δει τα ελαττώματά του και οι πιστοί αξιωματούχοι δεν τολμούν να μιλήσουν. Είναι επικίνδυνο».

«Οι καλές συμβουλές συχνά ερεθίζουν τα αυτιά, αλλά μπορεί να σε ωφελήσουν. Η κολακεία είναι συχνά ευχάριστη για τον νου, αλλά μπορεί να σε βλάψει. Ο φωτισμένος ηγεμόνας ακολουθεί τις καλές συμβουλές. Ακόμη κι αν έχουν πικρή γεύση, μπορεί να γιατρέψουν την ασθένειά του. Στον αδαή ηγεμόνα αρέσει η κολακεία. Ακόμη κι αν έχει γλυκιά γεύση, μπορεί να τον καταστρέψει».

2. Πραγματική ευγλωττία

Στην αρχή της ηγεμονίας του, ο Taizong άκουγε τις διαμαρτυρίες με υπομονή. Αλλά σταδιακά, με τις επιτυχίες, η αυτοπεποίθησή του μετατράπηκε σε αλαζονεία και ο αυτοέλεγχός του χάθηκε, ιδιαίτερα με τον θάνατο του Wei Zheng το 643 μ.Χ. Έτσι ερχόταν σε αντιπαράθεση με όσους του ασκούσαν κριτική και έφερνε αντιρρήσεις σε όσους είχαν διαφορετική άποψη. Ο υπουργός Liu Ji έγραψε στον Taizong ένα υπόμνημα για τη συμπεριφορά του.

Ακόμη και αν η αυτού Μεγαλειότητά σας έχει αρκετή ταπεινοφροσύνη για να ζητήσετε συμβουλές από κατωτέρους σας, μπορεί να μην τις λάβετε. Όμως τώρα, όταν εκφέρουν την άποψή τους, συχνά λογομαχείτε μαζί τους έντονα και προσπαθείτε να επιβληθείτε. Ποιος να τολμήσει να μιλήσει; Η ευγλωττία δεν είναι τόσο μεγάλη αρετή όσο πιστεύετε. Ο Lao Tzu είπε ότι η πραγματική ευγλωττία σημαίνει να μιλάς λίγο και ο Chuang Tzu είπε ότι η αλήθεια δεν χρειάζεται πολλή συζήτηση. Κανείς από τους δύο δεν πρόκρινε τη μακρηγορία. Μπορεί να επικρατήσετε σε μια συζήτηση, αλλά θα χάσετε την εκτίμηση των υπουργών σας. Πετύχαμε ειρήνη και ευημερία όχι επειδή ήμαστε εύγλωττοι ομιλητές, αλλά επειδή ήμαστε πρακτικοί άνθρωποι που ενεργούν. Επίσης, η μακρηγορία είναι κουραστική. Ελπίζω η αυτού Μεγαλειότητά σας να αφιερωθεί στην εκτέλεση των καθηκόντων της και να γίνετε και πάλι όσο ταπεινός ήσαστε».

O Taizong παραδέχτηκε το λάθος του. «Ναι, μιλούσα πάρα πολύ. Ήμουν περήφανος για την ικανότητά μου στην επιχειρηματολογία. Με έκανε να περιφρονώ τους άλλους. Σε ευχαριστώ που μου το υπέδειξες».

3. Ο καθρέφτης του αυτοκράτορα

Όταν κατά το δέκατο έκτο έτος της ηγεμονίας του Taizong ο Wei Zheng πέθανε, θλίψη κυρίευσε τον αυτοκράτορα. Έκλεισε την αυτοκρατορική Αυλή για πέντε μέρες, κάτι πρωτοφανές, και έκανε το ακόλουθο γνωστό σχόλιο:

«Χρησιμοποίησε κάτι μπρούντζινο για καθρέφτη και μπορείς να ισιώσεις τα ενδύματά σου χρησιμοποίησε την ιστορία ως καθρέφτη και μπορείς να διακρίνεις τις αιτίες της ανάδυσης και της πτώσης ενός κράτους: χρησιμοποίησε τους άλλους σαν καθρέφτη και μπορείς να κατανοήσεις τα προτερήματα και τις αδυναμίες σου. Τώρα που ο Wei Zheng πέθανε, έχασα έναν πολύτιμο καθρέφτη».

Στις μέρες μας, ο Wei Zheng απολαμβάνει την ίδια φήμη όπως και στην εποχή του. Μεταξύ των παραδοσιακών λογίων-αξιωματούχων, θεωρείται ως υπόδειγμα κομφουκιανού υπουργού στη λαϊκή παράδοση έχει γίνει θεότητα που προστατεύει από τα κακά πνεύματα.

TANG TAIZONG, Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου