Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Pablo Amaringo – ο Περουβιανός Σαμάνος

Pablo Amaringo η Θρησκευτική Εικονογραφία ενός Περουβιανού Σαμάνου

O Pablo Amaringo γεννήθηκε το 1943 στο Puerto Libertad, στον Περουβιανό Αμαζόνιο. Ηταν δέκα χρονών όταν ήπιε για πρώτη φορά  ayahuasca, ένα οραματικό τσάι που χρησιμοποιείται απο τους σαμάνους. Φτιάχνεται από τα φυτά Banisteriopsis caapi (yagé) και Psychotria viridis (chacruna). Μία σοβαρή αρρώστια της καρδιάς του και η μαγική θεραπεία με την ayahuasca οδήγησε τον Pablo στην ζωή του σαμάνου, και τελικά έγινε ένας αγαπητός λαϊκός γιατρός, μαθαίνοντας τα θεραπευτικά τραγούδια τα icaros, που τον δίδαξε το τσάι της ayahuasca.

Το 1988 ο Pablo ίδρυσε την Αμαζόνιαν Σχολή Καλών Τεχνών Usko Ayar στην Pucallpa, αφιερωμένη στην απεικόνιση και στην διατήρηση των τρόπων ζωής και της γνώσης του Αμαζονίου. Το έργο αυτής της σχολής έχει τεράστια επιρροή και δημιούργησε αυτό που τώρα αποκαλούμε «Νέα Τέχνη Αμαζονίου». Ο Pablo δεν χρέωνε τους μαθητές του για να τους μάθει ζωγραφική.

Ο Steve Beyer γράφει στην συνεισφορά του στο νέο βιβλίο του έργου του Pablo: «Νομίζω, ότι είναι δίκαιο να πούμε, ότι η αύξηση των αλλοδαπών που αναζητούν ayahuasqueros στον Αμαζόνιο, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στις εξαιρετικές ζωγραφιές του Pablo. Πράγματι, καθώς οι απεικονίσεις των εμπειριών της ayahuasca έχουν αυξηθεί, μπορεί να ειπωθεί  ό,τι εκτός από την εμπειρία που προδιαγράφει την τέχνη, η τέχνη συνταγογραφεί την εμπειρία».

Ένας άλλος συνεισφέρων στο βιβλίο, ο γνωστός οραματιστής Robert Venosa αναφέρει για το έργο του Pablo: «Η υψηλή αποστολή της τέχνης, μέσα από τις αυταπάτες της, είναι να προφητεύει τα ανώτερα στάδια της πραγματικότητας και κανείς δεν το έκανε καλύτερα στην απεικόνιση των κόσμων του ayahuascan, από τον Pablo»

Το βιβλίο ήταν ένα περίπλοκο έργο, το οποίο απαιτούσε την καταλογογράφηση και την κατοχή των επαγγελματικών φωτογραφιών ζωγραφικής. Σε μεταγενέστερο στάδιο μεταναστεύσαμε στην χρήση τεχνολογίας ψηφιακής σάρωσης. Ο Pablo μας έδωσε εκατοντάδες σελίδες από προσωπικά σημειώματα και περιοδικά και πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις με τον Pablo στην Pucallpa για να διερευνήσουμε τις πολύπλευρες, αλληγορικές και μυθικές ιδιότητες των έργων του. Σε αυτές τις συναντήσεις με τον Pablo ήμασταν έκπληκτοι για την τεράστια εκλεκτική του γνώση και απολαύσαμε επίσης τα προσωπικά του ανέκδοτα, την πνευματική του σοφία και την ήπια ταπεινοφροσύνη του.

Αυτή ήταν επίσης μια χαρούμενη εμπειρία για τον Pablo, όπως σημειώνει στην εισαγωγή του στο βιβλίο: «Αυτό το βιβλίο είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο μου βιβλίο, γιατί ένιωσα πολύ πιο ελεύθερα να εκφράσω τον εαυτό μου σε αυτό από την αρχή και του δώσαμε μια ακαδημαϊκή εμφάνιση, ώστε να ληφθεί σοβαρότερα ή τουλάχιστον να αναγνωριστεί ως ένα κομμάτι ανθρωπολογίας. Πριν από δεκαοκτώ χρόνια κανείς δεν περίμενε να πάρει μεγάλη αναγνώριση στις υποκειμενικές εμπειρίες και οι φόβοι μου ότι παρεξηγώ ή επικρίνω ότι δεν είμαι πιστός Καθολικός ήταν μεγαλύτερος. Τώρα αντέχω οικονομικά και είμαι αρκετά ανοιχτός σε προσωπικά θέματα κι ελπίζω ότι αυτό το νέο βιβλίο θα γοητεύσει και θα μαγέψει τους αναγνώστες.»

Ο Pablo ζωγράφιζε και περιέγραφε τα οράματά του με την ayahuasca, μερικά από τα οποία εμφανίζονται στο βιβλίο του Ayahuasca Visions: η Θρησκευτική Εικονογραφία ενός Περουβιανού Σαμάνου. Πριν φύγει απο τον κόσμο της ύλης, εργαζόταν σε πίνακες αγγέλων και πίνακες που κατέγραφαν την χλωρίδα του Περού. Ο Pablo έφυγε στις 16 Νοεμβρίου 2009.

Αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγάλους οραματιστές του κόσμου, ο Pablo Amaringo έγινε γνωστός για τα πολύπλοκα, πολύχρωμα έργα του, εμπνευσμένα από τα σαμανικά του οράματα. Ήταν κύριος πληροφοριοδότης της εμπειρίας ayahuasca. Ήταν εξ ολοκλήρου αυτοδίδακτος και ήταν σε θέση να ζωγραφίζει με σχολαστική βοτανική ακρίβεια τα τοπία του Αμαζονίου και το βασικό μυθικό περιεχόμενο των οραμάτων του. Αυτό το βιβλίο απεικόνιζε τα οράματα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια των ετών της πρακτικής του ως ayahuasquero. Οι πίνακες δείχνουν τα πνεύματα, τις υπο-υδάτινες πόλεις, τις ουράνιες σφαίρες, εξωγήινα όντα, ερπετοειδείς, τους μάγους στην μάχη με τους σαμάνους,  και φυσικά φίδια, πολλά πολλά φίδια, παντού φίδια, ερπετά, δράκοι και σάυρες … που όλα αποκαλύφθηκαν σε αυτόν υπό την επήρεια του με την ayahuasca.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου