Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Η Ευτυχία της Ελευθερίας

Που κρύβεται η ευτυχία; Τι είναι τελικά η ελευθερία και κατά πόσο ελεύθερος είσαι στην πραγματικότητα; Πέρα από όσα σου έχουν περαστεί, πέρα από πεποιθήσεις πλάνες, πέρα από αντιλήψεις διάφορες, πώς θα όριζες εσύ την ελευθερία; Τι όνομα θα της έδινες;

Η έννοια της ελευθερίας

Ξέρεις, η ελευθερία είναι παράξενη και αφήνεται σε εσένα να της δώσεις μορφή. Είναι σαν το νερό, το διάφανο. Είσαι εσύ που την ορίζεις, της δίνεις σχήμα, χρώμα, όνομα και όχι εκείνη. Ούτε εκείνη, ούτε κανείς άλλος. Μόνο εσύ. Η ελευθερία το μόνο που κάνει είναι να σε φέρει σε επαφή με την ψυχή σου, να σε κάνει να την ακούσεις, να αφεθείς στη μελωδία της, να γίνεις ένα με το φωτεινότερο χρώμα της, να γαληνέψεις.

Το όνομά της είναι η σοφία της. Μια σύνθεση δύο λέξεων. Το ελεύθω (πορεύομαι, έρχομαι) και το ερώ (αγαπώ). Να πορεύεσαι προς ό,τι αγαπάς.

Για κάποια μάτια η ελευθερία βρίσκεται στη φύση, για άλλα στα παλάτια, στη θάλασσα, στο χρήμα, στον ήλιο, στη δόξα, στις λέξεις, στην συντροφιά, στην μοναξιά, στα αστέρια και τόσα άλλα πολλά.

Έχεις αναλογιστεί τι είναι εκείνο που ζητά η ψυχή σου; Εκείνο το πρώτο, το μοναδικό που σού ‘ρχεται στο νου;

Εκείνο κάνει την καρδιά σου να χορεύει σε ρυθμούς πασπαλισμένους με τα χρώματα του ουράνιου τόξου; Εκείνο που σου είναι αρκετό για χίλιες ζωές; Μπορεί να σε παραπλανούν τα εξωτερικά μα σώπασε λίγο και άκου το μέσα σου. Μπορείς να το ονοματίσεις; Ναι, ίσως δεν είναι μόνο ένα και να υπάρχουν κι άλλα. Δοκίμασε. Ονομάτισέ τα και ύστερα βάλε τα στη σειρά. Μόνο έτσι θα τα ορίσεις.

Ο φόβος δεν είναι η ύψιστη αλήθεια

Όταν τα κάνεις διάφανα στο μέσα σου. Έπειτα, με οδηγό το θάρρος που μέσα σου υπάρχει άπλετο, προχώρα προς εκείνα. Ίσως να είναι μεγάλη η διαδρομή, ίσως και σύντομη. Δεν έχει σημασία. Ετούτο που έχει σημασία είναι να προχωρήσεις και σε κάθε μονοπάτι να αφήνεις και κάτι από τα βάρη που κουβαλάς. Ξεχώρισε κι εκείνα.

Ποια είναι δικά σου και ποια άλλων; Διώξε τα ξένα πρώτα. Δεν έχει νόημα να τα κουβαλάς, δεν είσαι σε θέση να ελαφρύνεις άλλες ψυχές αν δεν είναι έτοιμες.

Έπειτα, κοίταξε τα δικά σου. Τι σε έμαθαν, τι οφείλεις να κρατήσεις, πώς μπορείς να τα αφήσεις δίχως να ξανάρθουν; Εμπόδια πραγματικά στο δρόμο σου δε θα βρεις. Μόνο πλανεύτρες σκέψεις και εικόνες παραισθήσεις. Εκείνες που ο φόβος σου προκαλεί. Ένας φόβος, όμως, πόσο αληθινός μπορεί να είναι; Πόσο αξιόπιστος όταν βασίζεται στα μελλούμενα; Πώς το ξέρει; Πόσο βέβαια τα σημάδια του; Πόσο, πραγματικά, σε προστατεύει όπως ο ίδιος κραυγάζει μέσα σου;

Ποιες οι αποδείξεις του; Και ποια τα αποτελέσματα της ύπαρξής του; Πόσο σε ενισχύουν και πόσο σε εξελίσσουν; Κατά πόσο σε οδηγούν σε εκείνο που αγαπάς;

Πριν ψάξεις την ευτυχία ψάξε την ελευθερία. Μόνο ελεύθερος θα είσαι ευτυχισμένος.

Η ελευθερία βρίσκεται παντού

Έχει κι ένα άλλο γνώρισμα η ελευθερία. Τη βρίσκεις παντού. Όταν γεμίσει την ψυχή σου, όταν γνωρίσεις εκείνο που αγαπάς, όταν συνεχίσεις να ονειρεύεσαι. Τότε, ακόμα και στη φυλακή σου θα τη βρεις. Όταν τα ένστικτα, τα συναισθήματα και ο νους συντονιστούν, τότε θα δεις θαύματα να συμβαίνουν. Ρώτησέ τα.

Πού νιώθεις ασφάλεια, πού ζεστασιά, πού οι σκέψεις δε σε παιδεύουν; Εκεί είναι η ελευθερία, εκεί είναι η ευτυχία, εκεί είναι η γαλήνη. Η ελευθερία δημιουργείται και η ευτυχία τη συνοδεύει. Η Ευτυχία είναι το οίκημα (η θεά Τύχη της μυθολογίας, προστάτιδα της ευμάρειας, της ευζωίας, της άνεσης). Η Ελευθερία το υλικό του και ο Σεβασμός προς τον εαυτό και τους γύρω είναι το θεμέλιο.

Σεβασμός απέναντι στον εαυτό μας

Να τιμάς εσένα πρώτα, να τιμάς τα δώρα που σου δόθηκαν, να τα βάζεις στο πιο φωτεινό σημείο του παλατιού σου. Έτσι, τα δώρα που σου έδωσαν οι γονείς, οι φίλοι, εκείνοι που για λίγο συνάντησες δε θα πάνε χαμένα. Και αν κάποιο δεν είναι του γούστου σου, μην το πετάς.

Μεταποίησέ το έτσι ώστε να ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση, γυάλισέ το και μείνε περήφανος που κατάφερες να το εντάξεις με τρόπο που να σε εξυπηρετεί. Να σέβεσαι τους οίκους των άλλων, να σέβεσαι τις επιλογές τους.

Να έχεις το σπίτι σου ανοιχτό, να μοιράζεσαι τα εδέσματα που εσύ έφτιαξες και να ξέρεις πως στη γεύση του καθενός δεν υπάρχει κρίση. Κάποια θα τα βρουν μελένια και κάποιοι θα νιώσουν πικρά, σε μερικούς δε θα κάνουν καμία εντύπωση και σε άλλους θα αφήσουν αποτυπώματα χαραγματιές, κάποιοι θα αδειάσουν τις πιατέλες και κάποιοι δε θα τις αγγίξουν. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο όμως δεν αλλάζει την ουσία τους, την πραγματική αξία, τη σύστασή τους.

Ζήσε ελεύθερα και αυθεντικά

Ζήσε κατά πως θέλεις και άσε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Κι αν θέλεις κάτι να πεις, πες το μέσα από εσένα, μέσα από τις πράξεις, μέσα από τα όσα κάνεις. Και να θυμάσαι, υπάρχει κάποιος εκεί έξω που θα σε δει και θα αλλάξει η ματιά του. Ακόμα και αν αυτός είναι μόνο ένας σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι έτσι, να είσαι σίγουρος πως η φιλοξενία σου τιμήθηκε.

Ξεκίνα σήμερα, ξεκίνα τώρα, η ευτυχία είναι στα χέρια σου και κανείς δεν μπορεί να σου την πάρει, καθάρισε τα γυαλιά σου και δες την μέσα στα πιο μικρά και φαινομενικά ασήμαντα. Ψάξε για το καλό, παντού υπάρχει, ακόμα και στη μεγαλύτερη καταστροφή. Καθάρισε τα γυαλιά σου και δες, γύρνα τη ματιά σου, δες από κοντά και από μακριά, ψάξε για την ομορφιά και θα τη βρεις.

Πάντα, μα πάντα βρίσκεις ό,τι ψάχνεις και πάντα, μα πάντα πηγαίνεις εκεί όπου κοιτάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου