Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Αν αγαπάς δείχνε το

Ωραίο είναι να σου λένε «σ’ αγαπώ», ξέρεις όμως τι είναι καλύτερο; Να το εννοούν κιόλας. Και ξέρεις τι είναι ακόμα καλύτερο; Να το δείχνουν. Μάθαμε να λέμε «σ ’αγαπώ» μηχανικά, χωρίς συχνά να το εννοούμε ή να το πιστεύουμε και κάπου στην πορεία ξεχάσαμε να το δείχνουμε στον άνθρωπό μας. Δύο άτομα που ‘χουν επιλέξει ο ένας τον άλλον πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουν με πράξεις τα συναισθήματά τους, για να κρατήσουν σε απόσταση ανασφάλειες και κενά.    

Όχι υπερβολές και χολιγουντιανές σκηνές, αλλά απλές πράξεις, από αυτές που βγαίνουν αβίαστα, χωρίς να το σκεφτείς καν, αν πραγματικά αγαπάς τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Αν τον νοιάζεσαι το ενδιαφέρον σου φανερώνεται φυσικά, χωρίς προσπάθεια. Δεν υπάρχει καλύτερο απ’ το να ξέρεις ότι ο άνθρωπος που αγαπάς ενδιαφέρεται για σένα και δε σ’ αφήνει να αμφιβάλλεις γι’ αυτό.

Αν είναι δίπλα σου στις καλές σου στιγμές ενώ στις δύσκολες συμπαραστέκεται από απόσταση, με ένα τηλέφωνο και δυο υποστηρικτές λέξεις, τότε πόσες πιθανότητες υπάρχουν αυτός ο άνθρωπος να σε αγαπάει πραγματικά; Όταν αγαπάς δεν αφήνεις τον άλλο να τα βγάλει πέρα μόνος του, αλλά μένεις δίπλα του δίνοντάς του δύναμη και λύσεις σε ό,τι τον βασανίζει.

Αν έχει προβλήματα στη δουλειά, αρχικά τον ακούς κι ύστερα προσπαθείς ψύχραιμα να τον βοηθήσεις να βρει μια λύση -κι όλα αυτά μαζί με μια αγκαλιά. Σε μια σχέση πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα κι όχι ως μονάδες.

Το «σ’ αγαπώ» το λες σε ένα δευτερόλεπτο, όμως χρειάζεται μια ζωή για να το αποδεικνύεις. Χαθήκαμε στη ρουτίνα και στη συνήθεια και ξεχάσαμε να το δείχνουμε -κάποιοι ίσως να μην το λένε καν. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε πόσο σπουδαίες είναι οι πράξεις που συνοδεύουν τις λέξεις μας.

Και δεν είναι μόνο η συνεχής παρουσία μας στη ζωή του ανθρώπου μας που δείχνει ενδιαφέρον. Αρκούν και τόσες άλλες μικρές κινήσεις που ψιθυρίζουν «σ’ αγαπώ». Όπως το να ετοιμάσουμε το αγαπημένο του φαγητό, να τον ξυπνήσουμε με καφέ το πρωί και να τον περιμένουμε με ένα ποτήρι κρασί όταν επιστρέψει το βράδυ απ’ τη δουλειά. Μικρές εκπλήξεις στην καθημερινότητά μας αναζωογονούν τη σχέση και τη δυναμώνουν. Κανείς δε θέλει να ζει σε ένα βαρετό «μαζί» χωρίς πυροτεχνήματα. Κανείς δε θέλει να έχει δίπλα του κάποιον που μόνο λέει πως τον αγαπά, αν δεν το δείχνει με το φέρσιμό του.

Κάπως έτσι γεννιούνται οι ανασφάλειες και τα κενά σε μια σχέση. Κι όταν δημιουργούνται αποστάσεις οι άνθρωποι φεύγουν και ψάχνουν αλλού να βρουν επιβεβαίωση. Άλλωστε, αν θες να λάβεις αγάπη –ανάγκη που όλοι έχουμε– πρέπει πρώτα να την προσφέρεις εσύ ο ίδιος.

Βρες χρόνο για κοινές δραστηριότητες με το ταίρι σου και δείχνε του ότι είναι προτεραιότητά σου. Ναι, όλοι είμαστε πιεσμένοι με την καθημερινότητά μας, όμως όλοι ξέρουμε πως για αυτούς που πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας πάντα βρίσκουμε χρόνο -κι ας στερηθούμε δυο ώρες ύπνου, το αξίζουν. Όταν αγαπάς κάποιον τον έχεις πάνω από όλους κι όλα.

Ας μην αμελούμε να δείχνουμε στο ταίρι μας πόσο πολύ το αγαπάμε, παίρνοντας ως δεδομένο πως το ξέρουν ήδη, σε ότι αφορά σε συναισθήματα πάντα θα αμφιβάλλουμε. Το καλύτερο «σ’ αγαπώ», άλλωστε, είναι αυτό που φαίνεται, όχι αυτό που λέγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου