Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Βασίλισσα Γκουινεβίρ και Ιππότης Λάνσελοτ

Η ερωτική ιστορία του Ιππότη Λάνσελοτ και της Βασίλισσας Γκουινεβίρ, συζύγου του Βασιλιά Αρθούρου, αποτελεί έναν από τους γνωστότερους θρύλους που σχετίζονται με τον βασιλιά Αρθούρο και μια από τις τραγικότερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών.

Ο θρύλος

Ο Λάνσελοτ ήταν ένας από τους καλύτερους ιππότες του βασιλιά Αρθούρου. Ήταν αφοσιωμένος, έξυπνος, ευγενικός και δυνατός.

Η βασίλισσα Γκουινεβίρ ήταν η σύζυγος του Αρθούρου. Εμφανίζεται για πρώτη φορά σε γραπτές ιστορίες το 1325 μ.Χ. στην ουαλική ιστορία Culhwch ac Olwen, ως σύζυγος του Αρθούρου. Σε μετέπειτα μεσαιωνικές ιστορίες, είναι η κόρη του βασιλιά Leodegrance, και παντρεύεται τον Αρθούρο όταν είναι και οι δύο ακόμα πολύ μικροί. Ο Αρθούρος χρειαζόταν έναν αρσενικό κληρονόμο, όμως η Γκουινεβίρ δεν έκανε παιδιά. Αυτό τους έκανε και τους δύο πολύ δυσαρεστημένους.

Ο Λάνσελοτ γνώρισε τη Γκουινεβίρ στο κάστρο του βασιλιά κι ένα ειδύλλιο άρχισε να ανθίζει μεταξύ τους. Σύντομα, έγιναν εραστές, πίσω από την πλάτη του Αρθούρου, με τις φήμες να οργιάζουν.

Ωστόσο, γρήγορα οι ανιψιοί του Αρθούρου, Μόρντρεντ και Άγκραβαϊν, αποκαλύπτουν στον Αρθούρο τη σχέση του Λάνσελοτ και της Γκουινεβίρ. Ο Λάνσελοτ δραπετεύει για να σώσει την ζωή του. Η δε Γκουινεβίρ συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον άντρα της να καεί στην πυρά. Ο Λάνσελοτ καταφέρνει να τη σώσει την τελευταία στιγμή, σκοτώνοντας δύο από τους υπηρέτες.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς Αρθούρος πρέπει να πάει στη Γαλλία για να πολεμήσει τον Λάνσελοτ και αφήνει τον Μόρντρετ υπεύθυνο. Κατά την απουσία του Αρθούρου, ο Μόρντρεντ έκανε τον εαυτό του βασιλιά κι ανάγκασε την Γκουινεβίρ να τον παντρευτεί. Ο Αρθούρος επανέρχεται για να σώσει το βασίλειό του και την Γκουινεβίρ.

Μετά τη μάχη μεταξύ του Αρθούρου και του Μόρντρεντ, η Γκουινεβίρ και ο Λάνσελοτ συναντιούνται για τελευταία φορά και στη συνέχεια η Γκουινεβίρ μπαίνει σε μοναστήρι και μένει εκεί για το υπόλοιπο της ζωής της, ενώ ο Λάνσελοτ γίνεται ερημίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου