Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Σιβηρία: Νέες ανακαλύψεις έρχονται στο φως για το «σπίτι» των Νεάντερταλ

Δύο νέες διεθνείς επιστημονικές έρευνες έρχονται να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία για τους «ενοίκους» του ρωσικού σπηλαίου Ντενίσοβα, που βρίσκεται στους πρόποδες των βορειοδυτικών οροσειρών της νότιας Σιβηρίας.

Το σπήλαιο Ντενίσοβα φαίνεται να φιλοξένησε τόσο τους Νεάντερταλ, όσο και τα «ξαδέλφια» τους, τους Ντενίσοβα κατά τη διάρκεια μιας αρκετά μεγάλης χρονικής περιόδου που κυμαίνεται περίπου από τουλάχιστον 200.000 έως 50.000 χρόνια πριν.

Το 2010 το σπήλαιο αυτό άλλαξε για πάντα την επιστήμη της παλαιοανθρωπολογίας, καθώς εκεί βρέθηκε ένα μικρό οστό από δάχτυλο κοριτσιού, το οποίο όμως, μετά από γενετικές αναλύσεις, αποδείχτηκε πως δεν ανήκε ούτε σε homo sapiens, αλλά ούτε και σε Νεάντερταλ. Ανήκε σε ένα άλλο είδος από το ευρύτερο γένος των Homo, που ονομάστηκε τελικά Ντενίσοβα, λόγω του ονόματος του σπηλαίου.

Μάλιστα, περαιτέρω έρευνες και γενετικές αναλύσεις απέδειξαν ότι αρκετοί Ασιάτες σήμερα φέρουν ακόμη στο γονιδίωμα, μέρος DNA από τους Ντενίσοβα. Κάπως έτσι οι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν κι άλλα στοιχεία για αυτό το νέο είδος.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, μετά το 2010, επιστήμονες από διάφορες χώρες (Γερμανία, Ρωσία, Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία) συνεργάστηκαν και έκαναν δύο σημαντικές δημοσιεύσεις στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Σκοπός τους να παρουσιάσουν ακριβέστερα στοιχεία για την χρονολόγηση της κατοίκησης αυτού του σπηλαίου.

Μετά από διάφορες αναλύσεις σε μια ποικιλία απολιθωμάτων που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο σπήλαιο, η Κατερίνα Δούκα και οι συνάδελφοί της συμπέραναν ότι οι Ντενίσοβα πρέπει να ήταν παρόντες σε εκείνο το σπήλαιο πριν από περίπου 195.000 χρόνια και το νεότερο απολίθωμα αποκαλύπτει πως ζούσαν εκεί μέχρι 76.000 με 52.000 χρόνια πριν.

Επιπλέον, τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν (όπως διακοσμητικά από δόντια και χαυλιόδοντες μαμούθ) δημιουργήθηκαν πριν από 49.000 με 43.000 χρόνια και είναι επίσημα τα αρχαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη βόρεια Ευρασία και μάλλον ανήκουν στους Ντενίσοβα.

Η δεύτερη δημοσίευση με επικεφαλής την κα. Τζέικομπς αποκαλύπτει ότι Ντενίσοβα ζούσαν στο ίδιο σπήλαιο με τους Νεάντερταλ για κάποιο χρονικό διάστημα, αν και παραμένει ασαφές το πόσο. Το βέβαιο είναι πως ανάμεσά τους υπήρχαν επιμειξίες.

Και αυτό διότι τα απολιθώματα ενός κοριτσιού, το οποίο ονόμασαν «Ντένι» και το οποίο έζησε πριν από 79.000 έως 118.000 χρόνια πριν, δείχνουν ότι ο ένας της γονιός ήταν Ντενίσοβα και ο άλλος Νεάντερταλ.

Το σπήλαιο Ντενίσοβα δεν πρόκειται για κάποιο μικρό σπήλαιο που συνηθίζουμε να βλέπουμε. Είναι μεγάλο και πολύπλοκο και διαθέτει αρκετούς θαλάμους διαφορετικών μεγεθών. Ο μεγαλύτερος έχει διάσταση 9 επί 11 μέτρα και ύψος 10 μέτρα. Το σπήλαιο με τα πολύτιμα στοιχεία ανακαλύφθηκε το 1977 από τον Ρώσο παλαιοντολόγο Νικολάι Οβόντοφ, αλλά η συστηματική του ανασκαφή ξεκίνησε από το 1982.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου