Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Τιτάνας: Η θεωρία που δίνουν οι επιστήμονες για τη δημιουργία των λιμνών στην επιφάνεια του

Ένα βίαιο παρελθόν, με πολλά μυστικά και εκπλήξεις, κρύβει ο μεγαλύτερος δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, ο Τιτάνας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες της NASA.

Η μελέτη έδειξε ότι οι λίμνες μεθανίου που καταλαμβάνουν ικανή έκταση στην επιφάνειά του, είναι πολύ πιθανόν να προήλθαν από γιγαντιαίες εκρήξεις ηφαιστείων.

Οι λίμνες υγρού μεθανίου στον Τιτάνα, πιθανότατα σχηματίστηκαν από θύλακες ζεστού αζώτου, οι οποίοι εξερράγησαν κάτω από την επιφάνεια του μεγάλου φεγγαριού.

Στη συγκεκριμένη λύση τείνει να καταλήξει η επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να φωτίσει ένα μυστήριο που προέκυψε όταν η αποστολή Cassini της NASA στον Κρόνο, Η αποστολή του Cassini ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1997 και έληξε όταν ο «ιχνηλάτης» κατέπεσε στον Κρόνο τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα στοιχεία που έστειλε πιν χαθεί στη λήθη της αιωνιότητας το διαστημόπλοιο, ήταν συγκλονιστικά.

Κοντά στον βόρειο πόλο του φεγγαριού, τα στοιχεία έδειξαν μια σειρά λιμνών και γύρω τους κορυφές που βρίσκονται εκατοντάδες πόδια πάνω από τη στάθμη της υγρής επιφάνειας. Αυτό εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι η διαδικασία διάβρωσης που σχημάτιζε άλλες λίμνες στον Τιτάνα δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτούς τους βράχους. Οι εκρήξεις ζεστού αζώτου, από την άλλη πλευρά, θα ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να δημιουργήσουν κρατήρες με ψηλά τείχη.

«Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική εξήγηση για τις απότομες κορυφές γύρω από αυτές τις μικρές λίμνες», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Linda Spilker, επιστήμονας της Cassini που δεν έχει προσυπογράψει η νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience, παρέχει νέα στοιχεία ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια η ψυχρή επιφάνεια του Τιτάνα (-290 βαθμούς Φαρενάιτ) ήταν ακόμη πιο ψυχρή - αρκετά κρύα για να υπάρχει υγρό άζωτο.

«Αυτές οι λίμνες με απότομες άκρες και τις προκυμαίες θα αποτελούσαν σημάδι περιόδων στην ιστορία του Τιτάνα, όταν υπήρχε υγρό άζωτο στην επιφάνεια», δήλωσε ο Jonathan Lunine, επιστήμονας της Cassini που συνέταξε τη μελέτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου