Τρέξιμο, πίεση και όσο τρέχεις να τα προλάβεις όλα, να σβήσεις πράγματα από τη λίστα σου, τόσο περισσότερο κούραση νιώθεις. Λες «δεν πειράζει, θα ξεκουραστώ όταν τελειώσω αυτό που έχω να κάνω, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή»… μα η στιγμή δεν έρχεται ποτέ.
Έτσι καταλήγεις στο τέλος της ημέρας να νιώθεις ένα κενό. Πώς γίνεται, άλλωστε, να νιώσεις ευτυχία με τόσο άγχος;
Για πολλούς από εμάς η έννοια της ευτυχίας έχει καταγραφεί στο μυαλό μας ως μια νοητή γραμμή τερματισμού, ως η επίτευξη υλικών αγαθών ή κοινωνικής αναγνώρισης, ένα πολυτελές αυτοκίνητο ή ένα εντυπωσιακό σπίτι. Ωστόσο, αυτή η επιφανειακή αντίληψη της ευτυχίας συχνά αποδεικνύεται ανεπαρκής να μας προσφέρει πραγματική ικανοποίηση και ευημερία.
Η δρ. Meg Arroll, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει πώς αντιλαμβανόμαστε την ευτυχία και πώς αντιμετωπίζουμε τα μικρά τραύματα της ζωής μας, παρουσιάζει μια προσέγγιση βασισμένη στην επίγνωση, την αποδοχή και τη δράση.
Η επίγνωση μας βοηθά να ανακαλύψουμε τα μικρά τραύματα που μπορεί να έχουμε αγνοήσει ή απορρίψει ως ασήμαντα. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι σχέσεις που θεωρούμε δεδομένες μπορούν να μας προκαλέσουν στρες και άγχος.
Η αποδοχή μας μας επιτρέπει να δούμε πώς αυτά τα μικρά τραύματα επηρεάζουν τη ζωή μας και να ξεκινήσουμε να τα επεξεργαζόμαστε. Μια αποτυχημένη σχέση ή ένα αρνητικό συμβάν στην εργασία μπορεί να μας αφήσει με αίσθημα απογοήτευσης ή ανασφάλειας.
Η δράση μάς καθοδηγεί να αντιμετωπίσουμε ενεργά αυτά τα τραύματα και να δημιουργήσουμε έναν δρόμο προς την ευτυχία. Εάν αντιληφθούμε ότι μια σχέση μας προκαλεί ανησυχία, μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε αυτήν, να επικοινωνήσουμε με τον σύντροφό μας και να αναζητήσουμε λύσεις.
Τι είναι όμως τα μικρά τραύματα;
Τα μικρά τραύματα σαν μικροσκοπικές πληγές που συχνά παραβλέπουμε ή δεν τις δίνουμε την απαραίτητη προσοχή. Αν και μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων και επιπτώσεων στην ψυχολογική μας κατάσταση.
Αυτά τα τραύματα μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας, όπως έντονο στρες στην εργασία, ανασφάλεια στις προσωπικές σχέσεις, αποτυχίες στους στόχους μας ή ακόμα και μικρές απογοητεύσεις κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής.
Αν δεν δοθεί η κατάλληλη προσοχή και φροντίδα, αυτά τα τραύματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία. Σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε αυτά τα τραύματα και να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να θεραπευτούν.
Όπως δηλώνει και η ίδια η δρ. Arroll, η ανάρρωση από τα μικρά τραύματα απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.
Στο τέλος, η ευτυχία δεν είναι μια τελική κατάσταση, μια «γραμμή τερματισμού» που πρέπει να επιτευχθεί, αλλά μια συνεχής διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, που μας οδηγεί προς την ευημερία και την εσωτερική ισορροπία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου