Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Αλήθειες και ψέματα


Η Ζωή περιγράφει αυτά που βλέπει. Η σκέψη των ανθρώπων, κι η τέχνη του λόγου τους, μιλά, μιλά, μιλά, χωρίς να λέει τίποτα. Αυτή είναι η ουσία της τέχνης, ένα τίποτα τυλιγμένο σε τίποτα.

Οι αληθινοί άνθρωποι που γράφουν ακόμα, γράφουν για να περιγράψουν τον Αληθινό Κόσμο, την Αληθινή Ζωή και όχι για να αλλάξουν τον κόσμο των ανθρώπων, της σκέψης τους και του θλιβερού πολιτισμού τους.

Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ ποτέ δεν χρησιμοποίησε τον όρο Λόγος. Από πού στο καλό ξεφύτρωσε στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο ο όρος Λόγος; Και πρόκειται για την Αρχαιοελληνική και Στωική Αντίληψη; για την αντίληψη του Φίλωνα από την Αλεξάνδρεια; για την Καμπαλιστική σύλληψη της Σοφίας; Ή μήπως (μήπως) πίσω από τις λέξεις των σοφών δεν υπάρχει παρά η ανθρώπινη φαντασία;

Το αμετάβλητο γεγονός μιας αδιαμφησβήτητης αλήθειας μπορεί να προκύψει μόνον σαν αποτέλεσμα της άμεσης βίωσης της πραγματικότητας κι όχι σαν διανοητική σύλληψη ή σαν μετάδοση μιας διανοητικής πληροφορίας. Η διανοητική σύλληψη μιας αλήθειας δεν είναι η αλήθεια.

Η διανοητική πίστη κι η συμμόρφωση της δραστηριότητας σύμφωνα με μια πίστη δεν είναι απόδειξη θρησκευτικής ζωής… δείχνει μάλλον έλλειψη ζωντανής νοημοσύνης και διανοητική αγκύλωση.

Τα πραγματική μυητικά τάγματα, από την προχριστιανική εποχή, δεν είχαν ποτέ δημόσια δράση… Έτσι όλοι αυτοί οι απατεωνίσκοι, σαν τους δήθεν ροδόσταυρους, και τέκτονες, κι άλλα παρόμοια, δεν εκπροσωπούν παρά την μικρή ανθρώπινη φαντασία τους.

Αν μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι οι πνευματικοί ηγέτες σαν τον Δαλάι Λάμα ή τον Πάπα της Ρώμης, ή τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως έχουν πνευματική εμπειρία της πραγματικότητας, τότε οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι οι πίθηκοι της αφρικανικής σαβάνας μπορούν να γίνουν πυρηνικοί επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου