Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Παράθυρο στο Μέλλον

Παράθυρο στο μέλλον: μπαταρίες για την ειρήνη και τον πόλεμο.

Η μάχη για το πυρίτιο, το λίθιο, τον γραφίτη και το νικέλιο έχει ξεκινήσει.

«Η εκθετική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θ’ αλλάξει τον κόσμο»

Αυτός είναι ο τίτλος ενός άρθρου στο The Economist με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2024. Λέει:

«Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που τα εργαστήρια Bell της AT&T παρουσίασαν νέα τεχνολογία για την μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ενέργεια. Η εταιρεία ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις μπαταρίες που τροφοδοτούν τον εξοπλισμό σε δυσπρόσιτα μέρη. Συνειδητοποίησαν επίσης ότι η τροφοδοσία συσκευών με μόνο φως δείχνει πώς η επιστήμη μπορεί να κάνει το μέλλον υπέροχο. Σήμερα, η ηλιακή ενέργεια έχει περάσει εδώ και καιρό την παιχνιδιάρικη αυτή φάση της. Τα πάνελ καλύπτουν τώρα μια περιοχή περίπου στο μισό μέγεθος της Ουαλίας και θα παρέχουν περίπου το 6% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας φέτος , σχεδόν τρεις φορές την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωνε η ​​Αμερική το 1954. Ωστόσο, αυτή η ιστορική ανάπτυξη είναι μόνο το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Το να αποκαλούμε την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας εκθετική δεν είναι υπερβολή. Η εγκατεστημένη ηλιακή δυναμικότητα διπλασιάζεται περίπου κάθε τρία χρόνια και επομένως δεκαπλασιάζεται κάθε δεκαετία. Είναι σπάνιο να δεις τέτοια σταθερή ανάπτυξη σε οτιδήποτε σημαντικό. Αυτό δυσκολεύει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει.

Πριν από δέκα χρόνια, όταν η ηλιακή ενέργεια ήταν το ένα δέκατο του σημερινού της μεγέθους, εξακολουθούσε να θεωρείται οριακή ακόμη και από εκείνους τους ειδικούς που γνώριζαν πόσο γρήγορα αναπτυσσόταν. Η επόμενη 10πλάσια αύξηση θα ισοδυναμούσε με αύξηση ολόκληρου του παγκόσμιου στόλου πυρηνικών αντιδραστήρων κατά οκτώ, σε λιγότερο χρόνο από ό,τι θα χρειαζόταν κανονικά για την κατασκευή μόνο ενός από αυτούς.

Τα ηλιακά πάνελ είναι πιθανό να γίνουν η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Μέχρι τη δεκαετία του 2040, θα μπορούσαν να γίνουν η μεγαλύτερη πηγή όχι μόνο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όλης της ενέργειας γενικότερα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν υπόσχεται να είναι λιγότερο από το μισό της τιμής της φθηνότερης διαθέσιμης σήμερα. Μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, όπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι ακόμα δεν μπορούν να φωτίσουν τα σπίτια τους, θα αρχίσουν να αισθάνονται πλούσιοι σε ενέργεια. Αυτό το συναίσθημα θα είναι νέο και μεταμορφωτικό για την ανθρωπότητα».

Για να δουν ότι αυτό δεν είναι κάποιο όνειρο οικολογικού πυρετού, οι ειδικοί του περιοδικού εξετάζουν την ηλιακή οικονομία.

«Καθώς αυξάνεται η συνολική παραγωγή ενός βιομηχανοποιημένου αγαθού, το κόστος μειώνεται. Καθώς το κόστος μειώνεται, η ζήτηση αυξάνεται. Καθώς η ζήτηση αυξάνεται, η παραγωγή αυξάνεται και το κόστος συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Η παραγωγή, η ζήτηση ή και τα δύο περιορίζονται κάποια στιγμή Με παλαιότερες ενεργειακές μεταβάσεις —από ξύλο σε άνθρακα, από άνθρακα σε πετρέλαιο ή από πετρέλαιο σε αέριο— η παραγωγική απόδοση αυξήθηκε, αλλά τελικά αντισταθμίστηκε από το κόστος εύρεσης ακόμη περισσότερων καυσίμων.

Η ηλιακή ενέργεια δεν αντιμετωπίζει τέτοιους περιορισμούς. Οι πόροι που απαιτούνται για την παραγωγή ηλιακών κυψελών και την εγκατάσταση τους σε ηλιακά αγροκτήματα είναι άμμος πλούσια σε πυρίτιο, ηλιόλουστες τοποθεσίες και ανθρώπινη εφευρετικότητα, τα οποία είναι όλα διαθέσιμα σε αφθονία.

Υπάρχουν όμως και κα΄ποιοι περιορισμοί. Δεδομένης της τάσης των ανθρώπων να ζουν εκτός των ωρών της ημέρας, η ηλιακή ενέργεια πρέπει να συμπληρώνεται από συστήματα αποθήκευσης και άλλες τεχνολογίες. Η βαριά βιομηχανία, οι αερομεταφορές και οι εμπορευματικές μεταφορές θα ήταν δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν. Ευτυχώς, αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν καθώς οι μπαταρίες και τα καύσιμα που δημιουργούνται από την ηλεκτρόλυση γίνονται σταδιακά φθηνότερα.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο, και σχεδόν όλο το εξευγενισμένο πυρίτιο από το οποίο κατασκευάζονται, προέρχονται από την Κίνα. Η ηλιακή βιομηχανία της είναι άκρως ανταγωνιστική, βαριά επιδοτούμενη και μπροστά από την τρέχουσα ζήτηση—λαμβάνοντας υπόψη όλη την ηλιακή δυναμικότητα που εγκαθιστά η Κίνα εντός των συνόρων της. Αυτό σημαίνει ότι η κινεζική χωρητικότητα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να συνεχίσει την επέκταση για πολλά χρόνια, ακόμα κι αν ορισμένες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες είναι στάσιμες ή ορισμένες επενδύσεις εν τέλη στερέψουν.

Μακροπρόθεσμα, ένας κόσμος στον οποίο παράγεται περισσότερη ενέργεια, χωρίς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να προέρχονται από ασταθή ή μη φιλικά μέρη του κόσμου, θα είναι πιο αξιόπιστος. Ωστόσο, αν και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί να χειραγωγήσει την τιμή του ηλιακού φωτός, με τον τρόπο που ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει την τιμή του πετρελαίου».

Αλλά το γεγονός ότι μια ζωτικής σημασίας βιομηχανία βρίσκεται σε μια χώρα που είναι εχθρική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση στο σύνολό της προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς του The Economist:

«Η Αμερική αισθάνεται έντονα αυτή την ανησυχία, γι’ αυτό και έχει επιβάλει δασμούς στον κινεζικό ηλιακό εξοπλισμό. Ωστόσο, με σχεδόν όλη τη ζήτηση για ηλιακούς συλλέκτες, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τον υπόλοιπο κόσμο να εισέλθει στην αγορά. Θα μπορούσε όμως αυτή η κατάσταση να βελτιωθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς του περιοδικού, εάν η Αμερική ξεκλείδωνε την μειωμένη ζήτηση, διευκολύνοντας την εγκατάσταση πάνελ στα σπίτια και την σύνδεση στο δίκτυο – η χώρα έχει ένα τεραβάτ νέας ηλιακής ισχύος που περιμένει να συνδεθεί. Η τιμολόγηση του άνθρακα θα μπορούσε να βοηθήσει, όπως συνέβη με την μετάβαση από άνθρακα σε αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα οφέλη ξεκινούν από την αύξηση της παραγωγικότητας. Όλα όσα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σήμερα ενέργεια θα κοστίζουν λιγότερο -και αυτό περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Η φθηνή ενέργεια μπορεί να καθαρίσει το νερό και ακόμη και να το αφαλατώσει. Μπορεί να ελέγξει μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά τα πιο σημαντικά πράγματα θα είναι αυτά που κανείς δεν έχει σκεφτεί ακόμα. Στη ριζική αφθονία της, η φθηνότερη ενέργεια θα απελευθερώσει την φαντασία, κάνοντας τις μικροσκοπικές ρόδες του νου να περιστρέφονται με ενθουσιασμό και νέες δυνατότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου