Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Αλληγορίες και θεωρίες - Ελευθερία

Καλωσήρθατε! Ακούστε τώρα για ένα σπουδαίο θηλυκό που δε θα κατονομάσω βεβαίως, θα βρείτε το μονάχοι σας!

Η περιγραφή της δύσκολη, η παρουσία της δυσεύρετη.

Ταιριάζει με άλλο ένα θηλυκό, η γνωστή σε όλους μας Ζωή. Είναι αδερφές, δίδυμες, μα τις χωρίζουν στην πορεία οι Συμβάσεις, κάτι ασήμαντες μικρές ‘’κυρίες’’. Μπαίνουν ανάμεσά τους και τους βάζουν σπιουνιές, κουτσομπολιά και πρέπει.

Τους λένε πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν, γιατί για να έχεις την μία, πρέπει να απαρνηθείς την άλλη. Και έτσι η πρώτη, η ακατανόμαστη του άρθρου μας σωπαίνει, γιατί είναι αγέρωχη απ` τη φύση της και φεύγει, πάει εκεί που τη διεκδικούνε.

Και έπειτα έρχεται η Ωριμότης. Μια σοβαροφανής κυρία, γεμάτη καθωσπρεπισμό και παίρνει τη Ζωίτσα μας και τη γαλουχεί, τη στέλνει ‘’μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου’’ που λέει και ο ποιητής μας και την φυσάει πότε ο Ζέφυρος, πότε ο Σιρόκος και γίνεται ανεμοδούρι σκέτο. Δεν ξέρει προς τα πού να κάνει.

Την αδερφή της πια την έχει ξεχάσει. Φρόντισε η Ωριμότης γι' αυτό και το κατάφερε καλά.

Α! Και όλοι πια τη δικιά μας τη φωνάζουνε Ζωούλα ή Ζωίτσα, όσο κι αν μεγαλώνει.

Και ξαφνικά στα 50 κοντά η Ζωίτσα βρίσκει μια φωτογραφία κιτρινισμένη, σκονισμένη απ` τα παλιά και κλαίει, γιατί θυμάται. Δεν είναι ευτυχισμένη, ο γάμος της με τον κ. Καθωσπρέπη απέτυχε, τις κόρες της μπερδεύτηκε και τις ονόμασε Συμβάσεις.

Και τότε φεύγει…

πάει να βρει τον Έρωτα, έναν ζωγράφο που `χε γνωρίσει στα 18 και να του πει το σ` αγαπώ.

Και έπειτα πάει να βρει τη δίδυμη αδερφή της, Ελευθερία την λένε, τη θυμάστε; Αυτή που δε σας αποκάλυψα το όνομα εξαρχής, αν και κάποιοι πιο ξύπνιοι, ίσως το βρήκατε αμέσως! Και τότε σαν η διαύγεια να `ρχεται.

Αφήνει λοιπόν αυτό το γραμματάκι εδώ για σας, για να το δείτε πριν γίνετε 50 και πριν αρχίσετε να κλαίτε για τα χαμένα χρόνια που απαρνηθήκατε, που κουφαθήκατε και που ξεχάσατε να `χετε την ελευθερία σας στις πρόσφατες τις κλήσεις, όπως την αδερφή σας!

Για όλες εκείνες τις φορές που μπερδευτήκατε με καθωσπρεπισμούς, συμβάσεις και εγένετο η ζωή, ζωούλα.

Τί θλιβερό αυτό το υποκοριστικό αν αφορούσε εσάς, ας του απαγορεύσουμε την ύπαρξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου