Ένα μικροσκοπικό ζώο που λέγεται βδελλοειδές τροχοφόρο, παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία για 24.000 χρόνια και «αναστήθηκε», αφού κατάφερε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του.
Η σημαντική αυτή ανακάλυψη προκάλεσε ταυτόχρονα και πολλά ερωτήματα, κυρίως για τους μηχανισμούς που επιστράτευσε ο πολυκύτταρος αυτός οργανισμός ώστε να αντέξει τόσα χιλιάδες χρόνια νάρκης. Αυτό ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στας Μαλαβίν, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology».
«Η έκθεσή μας είναι η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα πολυκύτταρα ζώα μπορούν να αντέξουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε συνθήκες κρυπτοβίωσης, μια κατάσταση κατά την οποία ο μεταβολισμός τους σταματά σχεδόν ολοσχερώς» εξηγεί ο Μαλαβίν.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα με ένα γεωτρύπανο στη ρωσική Αρκτική και ύστερα μέσω της ραδιοχρονολόγησης έφτασαν στο συμπέρασμα πως η ηλικία του δείγματος ήταν μεταξύ 23.960 - 24.485 ετών. Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί και μονοκύτταρα μικρόβια που είχαν καταφέρει το ίδιο.
Στους πολυκύτταρους οργανισμούς πάλι, έχει αναφερθεί η περίπτωση ενός νηματώδους 30.000 ετών που επίσης «αναστήθηκε», ενώ βρύα και άλλα φυτά έχουν αναγεννηθεί κάτω από πάγους μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια. Τώρα, τα τροχοφόρα είναι μεταξύ των μικροοργανισμών που φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν επ’ αόριστον, όπως αναφέρει ο Μαλαβίν. Μετά την απόψυξη του, ο οργανισμός αναπαράχθηκε με τον μηχανισμό της παρθενογένεσης. Τα βδελλοειδή τροχοφόρα φτάνουν το μισό χιλιοστό σε μήκος και ζουν κυρίως σε γλυκό νερό.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον οργανισμό ως μοντέλο για να μελετήσουμε την επιβίωση στην ψύξη και την ξήρανση σε αυτήν την ομάδα ζώων και να την συγκρίνουμε με άλλα ανθεκτικά ζώα, όπως είναι τα νηματώδη, τα βραδύπορα και άλλα» προσέθεσε ο Μαλάβιν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου