
Η ελληνιστική περίοδος βρίσκει στην ελεγεία το όχημα της νεωτερικότητας. Στον προγραμματικό Πρόλογο των Αιτίων, ο Καλλίμαχος εισάγει την περίφημη σύγκριση μεταξύ της «καλής» και της «κακής» ελεγείας, μια σύγκριση που θα μπορούσε να αφορά μια σειρά από πολύστιχες και πιο σύντομες ερωτικές ή/και μυθολογικές ελεγείες όπως η Ναννώ του Μίμνερμου (τέλη 7ου αι. π.Χ.), η Λύδη του Αντιμάχου (τέλη 4ου αι. π.Χ.) και η Δήμητρα του Φιλίτα (4ος-3ος αι. π.Χ.) [Καλλίμαχος, Αἴτια απ.1]∙ αυτός ο τελευταίος, ο Φιλίτας από την Κω, θεωρείται και ο εμπνευστής της ελληνιστικής ελεγείας με τον εκλεπτυσμένο, λόγιο χαρακτήρα. Ο Καλλίμαχος δίνει τη δική του εκδοχή για το ύφος και το περιεχόμενο της ελεγειακής ποίησης με το έργο του Αίτια σε 4 βιβλία. Εδώ φιλοξενούνται αυτοτελή αφηγηματικά ποιήματα με μυθολογικό θέμα και αιτιολογική αιχμή, ενταγμένα σε μια χαλαρά αρθρωμένη συλλογή καταλογικού χαρακτήρα. Ανάμεσα στις καλλιμαχικές ελεγείες ξεχωρίζουν η ερωτική ιστορία του Ακόντιου και της Κυδίππης και η «Κόμη της Βερενίκης», ένα ποίημα για τον καταστερισμό του πλοκάμου της Βερενίκης της Β΄, συζύγου του Πτολεμαίου Γ΄ του Ευεργέτη.
Η ελεγεία στο πλαίσιο της καλλιμαχικής ποιητικής σύντομα απέκτησε κάποια διακριτά χαρακτηριστικά: η ελληνιστική ελεγεία πραγματεύεται «ρομαντικά» επεισόδια από τον ελληνικό μύθο, με έμφαση στη σκιαγράφηση των ανθρωπίνων συναισθημάτων και με μία λόγια επένδυση μυθολογικού ή αιτιολογικού προσανατολισμού. Μια σειρά από καταλογικές συνθέσεις αποτελούμενες από ελεγείες επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το Λεόντιον του Ερμησιάνακτα σε 3 βιβλία και οι Ἕρωτες ἢ Καλοί του Φανοκλή αφηγούνται διάσημους έρωτες σε καταλογικά αρθρωμένες ελεγείες. Υπήρχαν ωστόσο και ενιαία ελεγειακά ποιήματα, όπως η Ηριγόνη του Ερατοσθένη.
Η ελληνιστική ελεγεία σύντομα μεταφέρθηκε στη Ρώμη. Μεσολαβητής ήταν πιθανότατα ο Παρθένιος από τη Νίκαια (1ος αι. π.Χ.) που συνέλεξε υλικό για ελεγείες σε μια πεζή συλλογή με τον τίτλο Ἐρωτικά Παθήματα. Η υποκειμενική ερωτική ελεγεία του Κορνήλιου Γάλλου, και αργότερα του Προπέρτιου και του Οβιδίου, ήταν πιθανότατα μετεξέλιξη της αλεξανδρινού τύπου ελεγείας.
Κείμενα:
· Καλλίμαχος, Αίτια απ.1 (Τα πρότυπα της νεωτερικής ελεγείας)
· Καλλίμαχος, Αίτια απ. 67-75 (Η ελεγεία του Ακόντιου και της Κυδίππης)
· Καλλίμαχος, Αίτια απ. 110 (Η κόμη της Βερενίκης)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου