Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Η κριτική για τους άλλους προδίδει το χαρακτήρα μας

Αν δεν θέλετε να κάνουν και οι άλλοι το ίδιο σε εσάς, δεν πρέπει να κρίνετε τους άλλους προτού τους δώσετε μια ευκαιρία να αποδείξουν ποιοι πραγματικά είναι. Η προκατάληψη συχνά μας εμποδίζει από το να γνωρίσουμε θαυμάσιους ανθρώπους.

Η κριτική και οι κρίσεις για τους άλλους γίνονται σχεδόν σαν να κάνουμε το αγαπημένο μας χόμπι. Κατά κάποιον τρόπο, είναι κάτι που κάνουμε όλοι μας, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Κριτικάρουμε σχεδόν ό,τι μας περιτριγυρίζει επειδή κατορθώνουμε να ελέγξουμε σε κάποιο βαθμό την πραγματικότητα και να την αξιολογήσουμε.

«Αυτό είναι σωστό, εκείνο είναι λάθος. Μπορώ να εμπιστευτώ αυτό το άτομο, αλλά καλύτερα να κρατήσω αποστάσεις από το άλλο…»

Είναι εύκολο να εγκλωβιστούμε σε στερεότυπα και κλισέ πριν καν προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε κάποιον.

Ασφαλώς, δεν ενεργούν όλοι οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο. Κάποιοι αποφεύγουν να σχολιάζουν τους άλλους επειδή δεν θέλουν να γίνουν και οι ίδιοι αντικείμενο κριτικής. Πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε αυτή τη στάση. Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια πιο ανεκτική και αρμονική κοινωνική συμβίωση.

Σας παροτρύνουμε να σκεφτείτε αυτό ακριβώς σήμερα μαζί μας.

Η κριτική των άλλων: ένα δίκοπο μαχαίρι προς αποφυγή

Μην ασκείτε κριτική στους άλλους. Προσπαθήστε το έστω για σήμερα. Αντικρίστε τον κόσμο χωρίς προκαταλήψεις. Περιορίστε τον εαυτό σας στο μότο «ζω και αφήνω και τους άλλους να κάνουν το ίδιο».

Χωρίς αμφιβολία, θα ήταν υπέροχο αν όλοι μας προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μικρή συμβουλή κάθε μέρα. Οι ανθρώπινες σχέσεις θα είχαν περισσότερο σεβασμό και οι έριδες θα μειώνονταν δραματικά.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι κοινωνικές μας δεξιότητες καθορίζονται και εξουσιάζονται από την ανάγκη να κάνουμε βιαστικές κρίσεις για ανθρώπους και πράγματα.

Αυτό κατηγοριοποιεί όλες τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, τα οποία διασταυρώνονται με την προσωπικότητα και τις πρότερες εμπειρίες μας.
  • Να ένα παράδειγμα. Πείτε πως στο Λύκειο είχατε έναν καθηγητή που σας συμπεριφερόταν άσχημα και έκανε τα χρόνια σας στο Λύκειο πραγματική κόλαση. Σήμερα, μπορείτε ακόμα να θυμηθείτε τις εκφράσεις, το πρόσωπο και τη φωνή του. Κάθε φορά που συναντάτε κάποιον με τα ίδια χαρακτηριστικά, προβάλλετε πάνω του την απόρριψη που είχατε νιώσει τότε από τον καθηγητή σας.
  • Πολλές από τις προηγούμενες εμπειρίες μας, ακόμα και πτυχές της προσωπικότητάς μας, καθορίζουν τις κατηγορίες που βάζουμε τους άλλους ανθρώπους. Αυτές οι κατηγορίες, όμως, προκύπτουν από ιδεοληψίες που δεν ανταποκρίνονται σχεδόν ποτέ στην πραγματικότητα.
Επομένως, το να μην κρίνει κανείς όταν όλοι οι άλλοι βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα και για τον ίδιο, είναι κάτι που απαιτεί λίγη προσπάθεια.

Απαιτεί από εμάς να μπορέσουμε να ελέγξουμε μια αυτόματη διαδικασία που ενεργοποιεί ο εγκέφαλός μας για να κατηγοριοποιήσει ό,τι βλέπει και για να το εντάξει σε όσα ήδη γνωρίζει από τις προηγούμενές μας εμπειρίες.

Φερθείτε έξυπνα: Αν κρίνετε τους άλλους, κρίνετε και τον εαυτό σας

Αν αποφεύγετε τις συναναστροφές με τους γείτονές σας γιατί θεωρείτε πως ανήκουν σε άλλο κοινωνικό επίπεδο ή έχουν άλλα πολιτιστικά χαρακτηριστικά από εσάς, κάθε κρίση που κάνετε για αυτούς, στην πραγματικότητα, χαρακτηρίζει εσάς τους ίδιους. Είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστείτε ως στενόμυαλος ρατσιστής.

Ο άντρας που κρίνει μια γυναίκα από το μέγεθος του μπούστου της κρίνει την ίδια στιγμή τον εαυτό του και την αρρενωπότητά του.
  • Κάθε φορά που κριτικάρουμε κάποιον, πρέπει να προσπαθούμε να διερευνούμε σε βάθος αυτή μας την κρίση, ρωτώντας τον εαυτό μας το εξής:
    «Γιατί το σκέφτηκα αυτό; Γιατί πιστεύω πως αυτός ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να με ληστέψει, μόνο και μόνο επειδή έχει τατουάζ και το παντελόνι του είναι σκισμένο;»
  • Φερθείτε έξυπνα, ηρεμήστε, ανακτήστε τη συγκρότησή σας. Προσπαθήστε να κοιτάξετε τα πράγματα αντικειμενικά μέχρι να εξοικειωθείτε με κάθε λεπτομέρεια και πτυχή που θα σας βοηθήσουν να βγάζετε σωστότερα συμπεράσματα. Πριν το κατορθώσετε αυτό, μην κρίνετε ποτέ.

 

Μη βασίζετε τις κρίσεις σας σε στερεότυπα. Βασίστε τες στην πραγματικότητα

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως όλοι έχουμε το δικαίωμα να διατηρούμε και να υπεραμυνόμαστε τις κρίσεις που κάνουμε. Αυτές, όμως, οι κρίσεις πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα, όχι σε κλισέ.

Όταν γνωρίζουμε κάποιον πολύ καλά, έχουμε τη σοφία που μπορεί μονάχα η εμπειρία να μας χαρίσει. Αυτή είναι που μας κάνει να αποφασίζουμε αν μας αρέσει κάποιος ή όχι, αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ή αν τις διαψεύδει.

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως όσοι βασίζουν τις κρίσεις τους σε επουσιώδη στοιχεία είναι βέβαιο πως χάνουν μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή.

Αν χαρακτηρίζετε το συνάδελφό σας εχθρικό ή ψυχρό επειδή κάθεται συνέχεια μόνος του, μπορεί να χάνετε την ευκαιρία να γνωρίσετε έναν άνθρωπο πραγματικά εξαιρετικό.

Οι κρίσεις μπορεί να σας εμποδίσουν από το να βιώσετε τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής σας, απλώς και μόνο επειδή αρνείστε. Αρκεί να επιτρέπαμε στον εαυτό μας να ταξιδέψει εκεί με ανοιχτό πνεύμα, απαλλαγμένο από προκαταλήψεις.

Τα καλύτερα πράγματα, άνθρωποι και γεγονότα συνήθως περνούν απαρατήρητα γιατί έχουμε αφήσει τις προειλημμένες κρίσεις μας να μας παροδηγήσουν.

Μόνο όσοι διατηρούν ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά μπορούν πραγματικά να ζήσουν όλα τα συναρπαστικά πράγματα που έχει να μας προσφέρει η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου