Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Πως να διαχειρίζεσαι καλύτερα τους ανθρώπους σου

Το να “διαχειρίζεται” κάποιος ανθρώπους και να ηγείται μιας ομάδας είναι ευθύνη και σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλοί δεν θέλουν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη και σε ακόμη περισσότερους δεν αρέσει το γεγονός να έχουν ένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι τους. Ωστόσο, σχεδόν όλοι μας θέλουμε να ανήκουμε σε μια ομάδα που «πετάει». Αυτές οι ομάδες που «πετάνε» διοικούνται από ηγετικές φυσιογνωμίες και όχι από «αφεντικά!»

Εδώ αναφέρουμε 10 tips για να βελτιώσετε τις ηγετικές σας δεξιότητες και να πετύχετε ακόμη περισσότερα με την ομάδα των συνεργατών σας.

1) ΟΡΑΜΑ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οι καλοί ηγέτες είναι και οραματιστές. Γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν και συνεχώς σκέφτονται και δημιουργούν το μέλλον ως εικόνα στο μυαλό τους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε και να πιστεύουμε ότι μπορούμε και μας αξίζει να το πετύχουμε. Λειτουργεί ως πυξίδα για όλες τις αποφάσεις μας.

2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Ένας καλός ηγέτης θα δημιουργήσει την κουλτούρα των επιθυμητών αξιών και αρχών μέσα στην ομάδα. Αντίθετα, οι άνθρωποι με ελλείψεις ηγεσίας, αφήνουν αυτή τη λειτουργία καθαρά στην τύχη της. Η κουλτούρα και το ύφος της συνεργασίας πρέπει να προστατεύονται και να προστατεύουν τους ανθρώπους της ομάδας. Όταν έχουμε υιοθετήσει και ακολουθούμε μια συγκεκριμένη κουλτούρα, τότε προσελκύουμε και ανθρώπους που ταυτίζονται με τις αξίες και τις αρχές της επιχείρησής μας.

3) ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΙΔΕΩΝ

Μην φοβάστε τις νέες ιδέες και τον νέο τρόπο σκέψης. Ότι λειτουργούσε καλά στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά για πάντα. Οι άνθρωποι αλλάζουν, έρχονται νέες τάσεις, νέες καταστάσεις και ένας καλός ηγέτης πρέπει να αφουγκράζεται το νέο και να το υιοθετεί. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους της ομάδας σας να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να σκέφτονται έξω από τα δεδομένα.

4) ΔΩΣΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

Μην φοβάστε τους ανθρώπους της ομάδας που θέλουν να βγαίνουν μπροστά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αντίθετα, δώστε τους εξουσιοδότηση να το κάνουν και ταυτίστε αυτή την δράση με την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ωθήστε τους ανθρώπους της ομάδας να δρουν μαζί και αυτόνομα με σκοπό το συνολικό όφελος της επιχείρησης. Αυτό προϋποθέτει να κερδίζουν όλοι κάτι από την ανάπτυξη και όχι μόνο ο ηγέτης.

5) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι αποτελεσματικοί ηγέτες δημιουργούν εκπαιδευτικές συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον. Βοηθήστε όλους τους ανθρώπους να έχουν ίση και ανάλογη πρόσβαση σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια. Δώστε την έξτρα ώθηση σε συγκεκριμένες δεξιότητες και διαφορετικές κλίσεις που μπορεί να έχει το κάθε μέλος της ομάδας.

6) ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Μην λέτε στους άλλους τι να κάνουν, αυτό αποτελεί φυσιογνωμία παραδοσιακού αφεντικού. Αντίθετα ο σωστός ηγέτης διοικεί με το παράδειγμα. Γίνεται ο ίδιος το παράδειγμα και κάνει όλα όσα απαιτεί από τους άλλους να κάνουν. Δεν μπορεί να ζητά κάποιος από τους άλλους να είναι ευγενικοί και φιλικοί προς τους πελάτες, όταν ο ίδιος είναι απόμακρος. Οι πράξεις μας είναι πολύ πιο ηχηρές και αποτελεσματικές στην ομάδα από ότι τα λόγια μας.

7) ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Ο ηγέτης που γνωρίζει τι θέλει να πετύχει θέτει προκλητικούς αλλά και εφικτούς στόχους για την ομάδα του. Επιβραβεύει τον κόπο για την επίτευξη και προτείνει διορθωτικές ενέργειες για τυχόν αποκλίσεις από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι στόχοι πρέπει να ορίζονται με τρόπο που κάνουν την ομάδα και τους ανθρώπους καλύτερους.

8) ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ

Για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χρειάζεται ένας καλός συνδυασμός δράσης και έμπνευσης προς της σωστή κατεύθυνση. Η σκληρή δουλειά είναι σημαντική, ωστόσο η εμπνευσμένη δράση είναι αποτελεσματικότερη. Εμπνευσμένη δράση, σημαίνει να γνωρίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε και να φροντίζουμε οι περισσότερες δράσεις μας να οδηγούν στο επιθυμητό.

9) «ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ»

Ο όρος αυτός προέρχεται από την ιστιοπλοΐα και έχει να κάνει με τις ενέργειες που διορθώνουν την πορεία και την ταχύτητα του σκάφους. Το ίδιο πρέπει να σκέφτεται ο καλός ηγέτης μέσα στην ομάδα του. Τι μπορεί να διορθωθεί έτσι ώστε το «ταξίδι» να γίνει καλύτερο για όλους!

10) ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

Οι εξαιρετικοί ηγέτες έχουν επίγνωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων της ομάδας ως σύνολο αλλά και των ανθρώπων ξεχωριστά. Όταν η ομάδα προσθέτει αξία στην συνολική προσφορά, τότε τα μέλη της πρέπει να αμείβονται ανάλογα. Από την άλλη δεν θα πρέπει να ζητάμε από τους ανθρώπους πράγματα τα οποία δεν έχουν τις ικανότητες να πετύχουν. Αυτό είναι το βασικό κομμάτι της επίγνωσης, να ξέρουμε μέχρι που έχουν διάθεση να φτάσουν οι άνθρωποι μας και να τους βοηθάμε να ξεπερνούν κατά λίγο τα όρια τους.

Επίσης σαν ηγέτης θα πρέπει:

–Να κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια. Θέλει εξάσκηση, ξεκίνα από τώρα.

–Σκέψου. Διάλεξε μια ώρα κάθε μέρα -ή μία την εβδομάδα αν είσαι πιεσμένος- και απλώς σκέψου. Μην ακούς, μη διαβάζεις, μη μιλάς, μην τρως, μην πίνεις. Μόνο σκέψου.

–Τακτοποίησε και άδειασε το inbox σου. Δύο φορές την ημέρα πρέπει να είναι αρκετές. Αν για σένα δεν είναι, τότε μάλλον έχεις πρόβλημα διαχείρισης χρόνου και επικοινωνίας.

–Μην χρησιμοποιείς πομπώδη επίθετα και εκφράσεις. Όταν κάθε πρόταση έχει μέσα και από ένα «θεμελιώδες», «οπωσδήποτε», «επιτακτική ανάγκη» κ.λπ., τότε η σημασία τους υποβαθμίζεται και κανείς δεν τα παίρνει στα σοβαρά. Πες αυτό που θες να πεις χωρίς μεγαλοστομίες.

–Ρώτα «τι μπορώ να κάνω για σένα;». Πολλοί ηγέτες ξεχνούν πόσο σημαντικοί και χρήσιμοι μπορούν να γίνουν για την ομάδα τους – αν είναι διαθέσιμοι και αν προσφερθούν για κάτι τέτοιο.

-Σήκω από το γραφείο σου και πήγαινε εκεί που συμβαίνει η δράση. Όχι, δεν συμβαίνει εκεί που κάθεσαι.

–Μην αφήνεις τις προκαταλήψεις σου να επηρεάζουν συζητήσεις και αποφάσεις. Κάποιες φορές μπορεί να είναι χρήσιμες, κάποιες όχι.

–Αμφισβήτησε αυτό που νομίζεις σωστό. Όχι συνέχεια, απλώς τόσο συχνά όσο να ξανασκέφτεσαι πού και πού αυτά που θεωρείς δεδομένα.

–Μην σκέφτεσαι δυνατά. Εκείνος που σε ακούει δεν ξέρει αν αυτό που εσύ χρησιμοποιείς ως εργαλείο είναι εντολή ή οδηγία ή αν πρέπει να γίνει κάτι με βάση αυτό. Χρησιμοποίησέ το στο brainstorming, όταν όλοι έχουν λόγο να σκέφτονται δυνατά.

–Δώσε feedback, κυρίως θετικό, τρεις φορές συχνότερα από όσο δίνεις τώρα. Όχι, δεν το κάνεις αρκετά συχνά.

-Αν έχεις χώρο στο γραφείο σου, τοποθέτησε χαμηλά έπιπλα και καθίσματα στα οποία θα κάθεστε όταν θες να μιλήσεις με συνεργάτες. Κάνε το προσωπικό σου γραφείο χώρο εργασίας και όχι σύμβολο εξουσίας.

–Να ρωτάς περισσότερο και να διατάζεις λιγότερο. Φυσικά και ο ρόλος σου περιλαμβάνει το να δίνεις εντολές, όμως o ηγέτης πρέπει να ξέρει να ερευνά και να ακούει.

–Πες αυτό που θες ξανά και ξανά. Τη στιγμή που θα σε πιάνει πονοκέφαλος και μόνο στη σκέψη ότι θα το πεις για χιλιοστή φορά, είναι η στιγμή που οι άλλοι ίσα που θα έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τι θες να πεις.

–Το email είναι μόνο για να κοινοποιείς πληροφορίες και στοιχεία. Το πληκτρολόγιό σου δεν είναι υποκατάστατο επικοινωνίας με τους ανθρώπους.

–Να έχεις επαφή με τουλάχιστον δύο επίπεδα ιεραρχίας κάτω από το δικό σου. Μην φτιάξεις μια «αυλή» υπαρχηγών με τους οποίους θα μιλάς αποκλειστικά. Δουλειά σου είναι να διοικείς την επιχείρηση, όχι τους άμεσους υφισταμένους σου.

–Να είσαι ευγενικός. Όποιον λόγο κι αν νομίζεις ότι έχεις που δικαιολογεί το να φερθείς άσχημα, κάνεις λάθος.

Επίσης ένας ηγέτης θα πρέπει:

• Να εστιάζει σε ό,τι μπορεί να ελέγξει, σε ό,τι γνωρίζει με βεβαιότητα και μπορεί να διαχειριστεί κάθε φορά: Έτσι καθιστά την επικοινωνία με την ομάδα πιο αποτελεσματική και αποφεύγει να απολογείται για ό,τι δε γνωρίζει.

• Να διατηρεί ζωντανή τη σύνδεση με το νόημα και την αποστολή του/της: Μέσα από τους στόχους που καλείται να εκπληρώσει με τους ανθρώπους του σε όλα τα επίπεδα αλλά και το όραμα της εταιρείας ή του οργανισμού που εκπροσωπεί.

• Να αντλεί έμπνευση από τον ηγετικό ρόλο που συχνά χρειάζεται να αποτελεί παράδειγμα για τους άλλους: Αρκεί να αναρωτηθεί “Είμαι ο/η ηγέτης-ιδα που θα ήθελα να έχω;”.

• Να ενεργεί από θέση αισιοδοξίας και ελπίδας: Η διατήρηση ενός τέτοιου πνεύματος ανοίγει το πεδίο για άμεση επικοινωνία και επηρεάζει θετικά τη διάθεση και την απόδοση των εργαζομένων.

• Να συνειδητοποιεί πως δεν είναι εφικτό να είναι όλοι χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι: Είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν το καλύτερο για τις ομάδες των επαγγελματιών που έχουν την ευθύνη τους, δεν είναι όμως υπεύθυνοι για τις τελικές επιλογές των ανθρώπων τους.

• Να δημιουργεί ένα πλαίσιο υποστήριξης από συνεργάτες-ηγέτες: Με νοοτροπία που διέπεται από δημιουργικό πνεύμα, θετικότητα και διάθεση για ανταλλαγή και συμπαράσταση.

• Να υπενθυμίζει στον εαυτό του/της τη μέχρι τώρα πορεία, κάθε τι που έχει καταφέρει ή ξεπεράσει: Έχει μοναξιά η ηγεσία γι’ αυτό έχει σημασία ο εσωτερικός διάλογος με έμφαση στον αναλογισμό επιτυχημένων στιγμών.

• Να κρατάει ζωντανή τη σύνδεση και με κάθε άλλο τομέα της ζωής όπως οι φίλοι, η οικογένεια και η προσωπική ανάπτυξη: Είναι εύκολο η ευθύνη της ομάδας να επικρατήσει σαν κύρια σκέψη χρειάζονται όμως διαλείμματα και ενασχόληση με όλους τους τομείς για να υπάρχει ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου