Η επιλογή συντρόφου διαμορφώνεται σε ασυνείδητο επίπεδο από τα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν συντελείται ο σχηματισμός ταυτότητας φύλου, μέσα από τη σχέση με τους γονείς. Είναι πλέον γνωστό ότι η σχέση με τον ετερόφυλο γονέα είναι καθοριστική για την ποιότητα των σχέσεων με τα άτομα του άλλου φύλου.
Μια σταθερά θετική τρυφερή σχέση με τον ετερόφυλο γονιό επιτρέπει την διαμόρφωση ικανότητας συναλλαγής με στοιχεία εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης, ενώ μια εξαρτητική ή έντονα συγκρουσιακή σχέση με τον ετερόφυλο γονιό συνοδεύει διά βίου το άτομο και διαταράσσει τις προσωπικές σχέσεις.
Η σειρά γέννησης στην οικογένεια καταγωγής επηρεάζει την προσωπικότητα, καθώς διαμορφώνονται οι ρόλοι στους οποίους κανείς εισάγεται, δίχως την δική του αρχικά επιλογή. Είναι διαπιστωμένο ότι πλειονότητα των πρώτων παιδιών αναλαμβάνουν γονικούς ρόλους, ενώ η πλειονότητα των μικρότερων παιδιών αναλαμβάνει τον ρόλο να χαλαρώνει το οικογενειακό κλίμα. Είναι διαπιστωμένες οι δυσκολίες των μοναχοπαιδιών να μοιράζονται, όπως επίσης ο αφύσικος προστατευτικός ρόλος που αναλαμβάνουν τα παιδιά γονιών που δυσλειτουργούν.
Αυτά τα στερεότυπα ρόλων αποτελούν σημαντικό μέρος του τρόπου που οι άνθρωποι σχετίζονται. Ο συνδυασμός των ρόλων αυτών που διαμορφώθηκαν στην οικογένεια καταγωγής, επιτείνεται αν αποτελέσει στερεότυπο και στην νέα συντροφική σχέση. Είναι τότε που η παγίωση του τρόπου σχέσης αποτελεί μόνιμη πηγή δυσφορίας.
Εκείνος που στην οικογένεια καταγωγής του είχε την ευθύνη των άλλων, αναζητά αρχικά κάποιον που θα τον κάνει να νιώθει ευχάριστα, αλλά στην συνέχεια ο άλλος του γίνεται βάρος με το να μην αναλαμβάνει τις δικές του υποχρεώσεις. Αντίστοιχα, ο σύντροφος που αρχικά βολεύεται με την διάθεση του άλλου να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις, στη συνέχεια είναι υποχρεωμένος να ζει με κάποιον που βαρυγκωμά, δυσανασχετεί και που του συμπεριφέρεται υποτιμητικά.
Η γνώση των καταστάσεων αυτών οδηγεί τους ευαισθητοποιημένους γονείς να επιδιώκουν, ώστε όλα τα παιδιά τους, ανεξαρτήτως σειράς, να έχουν υπευθυνότητα, αλλά δίχως να χάνουν την πολύτιμη παιδικότητά τους. Ταυτόχρονα η θέληση να έχεις μια ζεστή συντροφική σχέση επιτρέπει την απαιτητική υπέρβαση του ρόλου που είχες αναλάβει και την ανάδειξη ενός εαυτού που περιλαμβάνει και στοιχεία που εσύ συνειδητά επιλέγεις να έχεις.
Η συνέχεια και η αλλαγή αποτελούν τα δύο σημαντικά στοιχεία στην απόφαση δύο ατόμων να παντρευτούν. Απαιτείται ο καθένας να διακρίνει κάτι οικείο, αλλά να αναζητεί και κάτι καινούργιο στο σύντροφό του. Το οικείο σχετίζεται με την ανάγκη διατήρησης της αίσθησης ταυτότητας και το καινούργιο με την ελπίδα ανανέωσης της ζωής του με νέες εμπειρίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου