Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Το Μίσος

Το μίσος είναι μια αρνητική, έντονη σε διάρκεια χρωματισμένη αίσθηση που αντανακλά την αηδία, την απόρριψη, την εχθρότητα στο αντικείμενο του μίσους (ομάδα, πρόσωπο, φαινόμενο, άψυχο αντικείμενο). Ένα αρνητικό συναίσθημα προκαλείται είτε από τις ενέργειες του αντικειμένου είτε από τις ιδιότητες που είναι εγγενείς σε αυτό. Ο μίσος μπορεί να σχετίζεται με την ευχαρίστηση των αποτυχιών του αντικειμένου, καθώς και με την επιθυμία να προκαλέσει βλάβη στο αντικείμενο αυτό.

Οι αιτίες του μίσους και της κακίας μπορούν να είναι τόσο ασήμαντες και ασήμαντες ώστε ο προφανής παραλογισμός αυτών των αιτιών να μπορεί εύκολα να εμπνέεται από το εξωτερικό και αυτό με τη σειρά του καθιστά δυνατή την ανάληψη της αρχικής ανάγκης των ανθρώπων για μίσος και εχθρότητα.

Μέρος των συγκρούσεων που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα θεωρείται ως απελευθέρωση επιθετικότητας , με μίσος που κατευθύνεται από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Σε άλλες περιπτώσεις, το μίσος δεν εμφανίζεται σε συγκρούσεις, αλλά υπάρχει ως διανοητικός μηχανισμός. Το κοινωνικό μίσος νοείται ως το μίσος μιας ομάδας ανθρώπων που συμβαίνει με τις πιο σοβαρές συγκρούσεις στην κοινωνία (πόλεμος, αναταραχή, γενοκτονία) και επίσης αποτελεί έναν από τους λόγους των διακρίσεων.

Μίσος των ανθρώπων

Αυτό το συναίσθημα μπορεί να εμφανιστεί φυσικά σε κάθε άτομο. Αυτό συμβαίνει ανάλογα με την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκεια για τη ζωή κάποιου, καθώς και για τον εαυτό του. Το μίσος των ανθρώπων αναπτύσσεται για εντελώς αντικειμενικούς λόγους, καθώς και για καθαρά υποκειμενικούς λόγους, που αντικατοπτρίζουν αποκλειστικά το προσωπικό όραμα οποιουδήποτε προσώπου, καθώς και των ανθρώπων συνολικά.

Από το μίσος, ένα άτομο είναι σε θέση να βλάψει και να ωφεληθεί, αλλά, επίσης, από οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Όλα εξαρτώνται από τον έλεγχο και τη διαχείριση των συναισθημάτων και συναισθημάτων μας. Για μια αρνητική αίσθηση, κάθε άτομο μπορεί να έχει πραγματικά εξηγητικούς καθώς και εντελώς φυσικούς λόγους. Ωστόσο, πριν συνειδητοποιήσουμε γιατί μισούμε, πρέπει να αναρωτηθούμε: σε ποιους αγαπάμε; Ποιος μας αρέσει; Τι είδους μπορούμε να σεβόμαστε; Είναι οι εγωιστές μας συμπαθούν; Και οι άνθρωποι είναι αρκετά έξυπνοι και αρκετά ισχυροί, αγνοώντας τα συμφέροντά μας - μας αρέσουν; Μας αρέσουν οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στα συμφέροντά μας και παρεμποδίζουν τη ζωή μας; Αλλά σε αυτή τη ζωή κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα, αλλά πολλοί από εμάς περιμένουμε περισσότερο από άλλους ανθρώπους παρά από τους εαυτούς μας, και αν οι προσδοκίες μας δεν πληρούνται, αρχίζουμε να μισούμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν νομίζετε ότι το μίσος είναι μια απόδειξη για την αδυναμία, την ηλίθια, την αδυναμία σας.

Το μίσος σε ένα πρόσωπο εκφράζεται στην εσωτερική του εξέγερση, η οποία προκύπτει από εξωτερικές απαράδεκτες περιστάσεις. Αυτή η ταραχή από μέσα καταστρέφει το άτομο, γιατί ένα άτομο έχει τη δική του επιθυμία να λάβει, αλλά δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Τι συμβαίνει στη συνέχεια; Δεν χυθεί επιθετικότητα με τη μορφή του μίσους τρώει τον εσωτερικό κόσμο ενός ατόμου, παραμορφώνοντας την ψυχή του. Στην πραγματικότητα, το μίσος είναι η ίδια δυσαρέσκεια, μόνο σε μια πιο συγκεκριμένη και σκληρή μορφή. Προσβεβλημένος, δεν θέλετε κάτι κακό για ένα άτομο, ενώ ο hater έχει αρνητικές επιθυμίες για το αντικείμενο του μίσους.

Μίσος και αγάπη

Αυτά τα αντιτιθέμενα συναισθήματα είναι αντωνύμια και συχνά θεωρούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Ο μίσος και η αγάπη θεωρούνται συστατικά μιας ορισμένης ενότητας · αυτά τα συναισθήματα μπορούν ταυτόχρονα να συνδυαστούν σε ένα άτομο και να εκδηλωθούν σε μια διπλή σχέση με ένα άλλο άτομο. Η αμφισημία του μίσους και της αγάπης στις στενές σχέσεις είναι μία από τις κεντρικές ιδέες της ψυχανάλυσης. Ο Φρόυντ συνδέει ταυτόχρονα τις εκδηλώσεις μίσους και αγάπης σε στενές σχέσεις σε καταστάσεις συγκρούσεων.

Ορισμένοι ηθολόγοι σημείωσαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μίσους και αγάπης μέσω της σύνδεσης μεταξύ ψυχικών και φυσιολογικών μηχανισμών που παρέχουν στους ανθρώπους και στα ζώα την ικανότητα να αναπτύσσουν προσωπικές στενές σχέσεις, καθώς και την ικανότητα επιθετικότητας.

Ο Conrad Lorenz επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αγάπη χωρίς επιθετικότητα και επίσης δεν υπάρχει κανένα μίσος χωρίς αγάπη. Συχνά ένα άτομο μισεί αυτό που αγαπά και συχνά αυτά τα συναισθήματα δεν μπορούν να μοιραστούν. Συνυπάρχουν και δεν καταστρέφει αυτό που δημιουργεί το άλλο.

Μία από τις εξηγήσεις για την ισχυρή σχέση μεταξύ μίσους και αγάπης είναι η ιδέα ότι μια βαθιά σχέση με ένα άλλο πρόσωπο επηρεάζει σημαντικά την πορεία των σχέσεων, οπότε αν προκύψει μια σύγκρουση, θα προχωρήσει με περισσότερο πάθος και δύναμη από ό, τι οι φιλονικίες με τους ξένους. Σημειώνεται ότι ενώ αισθάνεστε αγάπη για το αντικείμενο, αυτό το συναίσθημα δεν επιτρέπει την έκφραση των αναδυόμενων αρνητικών συναισθημάτων, που οδηγούν στη συσσώρευση και εντατικοποίηση της εχθρότητας.

Η λαϊκή συνείδηση ​​έχει παρατηρήσει ότι υπάρχει μόνο ένα βήμα από την αγάπη για το μίσος, ωστόσο, αυτή η λαϊκή σοφία αμφισβητείται από τον ψυχολόγο Erich Fromm, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το μίσος δεν μεταμορφώνεται σε αγάπη, αλλά στον ναρκισσισμό των εραστών, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό δεν είναι αληθινή αγάπη.

Οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι για να σχηματίσουν συναισθήματα αγάπης, καθώς και αισθήματα μίσους χρειάζεται κάποιος εμπειρία από την παιδική ηλικία, σχέσεις με το αντικείμενο της αγάπης.

Το αγιαστικό μίσος εμφανίζεται με οξεία δυσαρέσκεια με την εκδήλωση γεγονότων που δεν είναι τόσο επιθυμητή. Για παράδειγμα, ένας αγαπημένος έχει σταματήσει να ικανοποιεί τις ανάγκες του ΕΓΩ ενός αγαπημένου προσώπου (έλλειψη φροντίδας, θαυμασμού, στοργής, προσοχής).

Όταν μια αίσθηση αυτοπεποίθησης (EGO) είναι ελαφρώς ανεπτυγμένη, τότε ένα πρόσωπο αγαπά ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απάντηση σε σχέση με αυτόν. Με ένα ισχυρό αναπτυγμένο EGO, υπάρχει αρχικά μια προσβολή στο αντικείμενο της αγάπης: «πώς δεν με αγαπούν;», «Και με αγαπούν διαφορετικά από μένα». Ένα άτομο έχει μια αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις προσδοκίες. Και τελικά, η δυσαρέσκεια εξελίσσεται σε μίσος, ως αμυντική αντίδραση του ΕΓΩ: "Αν δεν με αγαπάς, τότε δεν θα σε αγαπώ!" Είναι δύσκολο να συγχωρήσει κάποιον που μας υποτίμησε και δεν ανταποκρίθηκε.

Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει ότι η αγάπη είναι το υψηλότερο πνευματικό συναίσθημα, το οποίο εννοείται ως συγχώρεση, πνευματική απονομή, υπομονή, αυτοθυσία. Όλοι αγαπούν διαφορετικά. Κάποιος δίνει αγάπη (χωρίς απάντηση), ενώ κάποιος είναι μόνο έτοιμος να λάβει αγάπη, αλλά δεν είναι έτοιμος να δώσει. Για να αναπτύξετε μια προθυμία για δώρο αγάπης, χρειάζεστε πνευματική εργασία για τον εαυτό σας και κάθε αποτυχία αγάπης είναι μια εμπειρία που αναπτύσσεται και κάνει έναν άνθρωπο πιο ισχυρό.

Ο θυμός και το μίσος

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μίσους και θυμού; Αρχικά, ο θυμός δημιουργείται, όπως ένα φλογερό συναίσθημα, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε αρνητικό συναίσθημα. Οι ψευδαισθήσεις συχνά αντιπροσωπεύουν επιθετικότητα ή σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, ή σε ένα ζωντανό ον. Αυτό το συναίσθημα δεν είναι μόνο αρνητικό αποτέλεσμα, διότι δεν είναι μάταιο ότι είναι εγγενές στον άνθρωπο από τη φύση. Ωστόσο, όταν η συγκίνηση του θυμού ξεπεραστεί, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον άνθρωπο.

Μην καταδικάζετε την οργή και να την ονομάζετε ανεξιόητους και αφύσικους ανθρώπους. Αν ο θυμός δεν ήταν εγγενής στους ανθρώπους, τότε θα ήταν ρομπότ. Κάθε άτομο μπορεί να είναι θυμωμένος. Το πράγμα είναι αυτό ακριβώς που θα γεμίσει αυτός ο θυμός. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία στα πάντα. Τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να εναλλάσσονται με τα θετικά και όλα αυτά προκειμένου να διατηρηθεί η ανθρώπινη υγεία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όταν τα συναισθήματα της αρνητικότητας να επικρατούν, τότε επιβραδύνει τη δουλειά του. Ο αντικειμενικός τρόπος σκέψης εξαφανίζεται σε έναν άνθρωπο και κανείς δεν έχει καμία σκέψη για τις συνέπειες. Αυτή η συγκίνηση επηρεάζει αρνητικά το έργο του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο φθόνος είναι το μίσος

Υπάρχει μια άποψη ότι ο φθόνος δημιουργεί μίσος, αφού ο φθόνος είναι ικανός να αναπτυχθεί από μια έντονη μορφή σε ένα αρνητικό συναίσθημα. Συχνά, ένας ζηλιάρης κρυφά προσπαθεί να βλάψει κάποιον που ζηλεύει.

Το φθόνο αποδίδεται στην προσωπική αίσθηση και το μίσος μπορεί να περιλαμβάνει τις ανθρώπινες κοινότητες (λαούς, έθνη, κράτη).

Ο Σπινόζα χαρακτήρισε το φθόνο ως ένα μίσος που ενεργούσε σε ένα άτομο με τέτοιο τρόπο ώστε το άτομο να αισθάνεται δυσαρέσκεια με την όραση της ευτυχίας κάποιου άλλου ή το αντίστροφο - είναι ευχάριστο από τη θέα της κακοποίησης κάποιου άλλου.

Μερικοί μελετητές αποδίδουν φθόνο και μίσος σε ριζικές λέξεις. Άλλοι σημειώνουν ότι ο φθόνος εκφράζεται στην ικανότητα να παρατηρεί κανείς τα όρια των πόρων του, και το μίσος σημειώνεται απουσία της ικανότητας να βλέπει κανείς τις αρετές και τους πόρους σε άλλα άτομα.

Μίσος των ανδρών

Συχνά, το μίσος των ανδρών έχει παιδικό υπόβαθρο. Υπάρχει μια αρνητική αίσθηση για τους άνδρες στις μελλοντικές γυναίκες λόγω των προσβολών και της παρενόχλησης από τους μπαμπάδες, τους παππούδες ή τους μεγαλύτερους αδελφούς. Προϋπόθεση για αρνητικές συμπεριφορές μπορεί να είναι η ενδοοικογενειακή βία κατά άλλων μελών, όπως η μαμά. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο φόβος των ανδρών και ο φόβος της οικοδόμησης σχέσεων με αυτούς.

Έτσι, το μίσος των ανδρών προκύπτει από ψυχολογικά προβλήματα: δεν δέχονται τους άνδρες στη φυσική τους εκδήλωση και δεν δέχονται τον εαυτό τους ως γυναίκες. Σε περίπτωση αρνητικής εμπειρίας, για παράδειγμα, όταν οι γονείς διαζούν, ζουν σε διαμάχες, διαμαρτύρονται, και η οικογένεια έχει βία, σκληρότητα, αγένεια, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόρριψη των ανδρών από τη μελλοντική γυναίκα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το μίσος των ανδρών ή το μίσος των αγέννητων παιδιών. Η έλλειψη αρμονίας στην αποδοχή από την γυναίκα της ουσίας των ανδρών επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση (προκαλώντας έλλειψη κατανόησης, κατάθλιψη, αυτοδιάθεση, αποτυχία στην προσωπική της ζωή) και επηρεάζει επίσης τη σωματική ευεξία της γυναίκας.

Μισεί τον πρώην σύζυγο

Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε τα λόγια όταν πολλοί μη συστηματοποιημένοι ισχυρισμοί προκύπτουν σε έναν πολύ κοντά και πολύ αγαπητό άνθρωπο, δημιουργώντας ένα αίσθημα μίσους που υπονομεύει τις εσωτερικές δυνάμεις.

Πώς να απαλλαγείτε από το μίσος για έναν πρώην σύζυγο; Απλά πρέπει να συγχωρήσετε και να το δεχτείτε με όλες τις ελλείψεις. Η μέθοδος της συγχώρεσης περιλαμβάνει μόνο επτά διαδοχικά βήματα.

• Βήμα πρώτο: Πρέπει να καταγράψετε γιατί μισείτε τον πρώην σύζυγό σας και τι ακριβώς τον κατηγορείτε. Παράλληλα, αντικατοπτρίστε πώς αισθάνεστε σε αυτές τις καταστάσεις. Έτσι, εξακολουθείτε να ρίχνετε ένα επιπλέον αρνητικό.
• Βήμα δεύτερο: πρέπει να απαντήσετε στην ερώτησή σας - ποιες προσδοκίες έχετε συνδέσει με τον πρώην σύζυγό σας. Έτσι, θα ολοκληρώσετε με τι ακριβώς σας ενοχλήσατε στην κατάσταση με τον πρώην σύζυγό σας και τι προκάλεσε το αρνητικό συναίσθημα.
• Βήμα τρίτο: Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας στη θέση του. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να καταλάβετε, καθώς και να καταλάβετε τα συναισθήματά του. Ίσως βίωσε παρόμοιους φόβους, από τους οποίους είχε την επιθυμία να ξεφορτωθεί. Αναλύοντας την κατάσταση, μια στιγμή μπορεί να φανεί στο φως όταν ο πρώην σύζυγός σας σας κατηγόρησε για το ίδιο.
• Τέταρτο βήμα: συγχωρέστε τον εαυτό σας, δηλαδή το μέρος που μισούσε τον πρώην και συνεπώς συμπεριφέρθηκε εσφαλμένα, επειδή έκανε όλα αυτά από φόβο.
• Βήμα πέντε: Δοκιμάστε τον εαυτό σας - έχετε συγχωρήσει; Σε αυτή την περίπτωση, φανταστείτε αν μπορείτε να πείτε στον πρώην σύζυγό σας για τα τρία βήματα που έχουν ληφθεί. Τι νιώθεις στη σκέψη; Η αμφιβολία και ο φόβος μιλούν για στάδια που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος.
• Βήμα έξι: μιλήστε με τον πρώην σύζυγό σας, πείτε μας για τις εμπειρίες σας και μάθετε αν έχει βιώσει παρόμοια συναισθήματα για σας.
• Έβδομο βήμα: αναλύστε τη ζωή σας - έχουν υπάρξει παρόμοιες καταστάσεις με τον πατέρα σας σε σχέση με εσάς. Ίσως τον κατηγορήσατε και εσείς. Εάν η απάντηση είναι ναι, εφαρμόστε όλα τα παραπάνω βήματα σε αυτό.

Η μοναδικότητα της μεθόδου έγκειται στη δυνατότητα αλλαγής της αντίληψης στο υποσυνείδητο επίπεδο, που θα σας επιτρέψει να συγχωρήσετε και να αφήσετε να ξεχάσετε όλες τις αρνητικές πτυχές της ζωής σας.

Πώς να απαλλαγείτε από το μίσος

Η ικανότητα συγχώρεσης είναι μια ποιότητα γενναιόδωρων και ισχυρών ανθρώπων. Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν να καλλιεργήσουν ανοχή και ανοχή. Αυτές οι ιδιότητες είναι απαραίτητες για απλή και εύκολη επικοινωνία με τους ανθρώπους.

Για να αναπτύξετε ανοχή στον εαυτό σας, μελετήστε τους ανθρώπους. Κατανόηση των ανθρώπων, μπορεί κανείς να μάθει να ανέχεται ανθρώπους με διαφορετικό κοινωνικό καθεστώς, εθνικότητα, θρησκεία, επίπεδο πολιτισμού και εκπαίδευσης. Μόνο με τη μελέτη ανθρώπων γνωρίζετε τον εαυτό σας καλύτερα. Κατανοώντας τον εαυτό σας, μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε καλύτερα τον εαυτό σας. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων ευκολότερα, και τότε δεν θα υπάρχει τίποτα που να μισεί.

Η εμφάνιση του μίσους συνδέεται με την υπεροχή μιας πιθανής αίσθησης ενοχής μπροστά στον εαυτό του για μια μη πραγματοποιημένη προσωπικότητα, αυτοκριτική, αδυναμία επίλυσης προβλημάτων. Η αρνητικότητα, που συσσωρεύεται για μήνες μέσα και απειλεί να εκτοξεύσει, μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Αν έχετε ένα αίσθημα μίσους, τότε αναζητήστε τον λόγο αρχικά στον εαυτό σας. Ένα πρόσωπο με θετική σκέψη και εσωτερική αρμονία δεν θα επιτρέψει το μίσος να κρατήσει τον εσωτερικό κόσμο του.

Τι να κάνει με το μίσος; Ένας τρόπος για να απαλλαγείτε από το μίσος είναι η συγχώρεση. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, κάνουν συχνά λάθη κάνοντας λάθος αποφάσεις, και όταν ενοχλούνται κάνουν λάθη και κακό. Συγχωρήστε τους, έτσι ώστε να απελευθερωθείτε από τη συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια. Αποδεχτείτε τους ανθρώπους για το ποιοι είναι και μην κρατάτε τη μνησικακία εναντίον αυτών που δηλητηριάζει τη ζωή σας. Προσπαθήστε να ξεχάσετε την αντίθεση σας. Περάστε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, την οικογένεια και άλλα σημαντικά θέματα.

Αποσπάστε τον εαυτό σας με ευχάριστες αγαπημένες στιγμές, και στο μέλλον αντιλαμβάνονται τον κόσμο όπως είναι, χωρίς ψευδαισθήσεις. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα αντιμετωπίσετε περιττό ερεθισμό και μίσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου