Οι Έλληνες σήμερα διδάσκονται στα σχολεία την Βίβλο -Μυθολογία των Εβραίων. Ερχόμενος όμως κανείς σε επαφή με την ελληνική μυθολογία βρίσκει εκπληκτικές ομοιότητες που τον βάζουν εύλογα σε σκέψεις (π.χ. πόσοι Έλληνες γνωρίζουν για τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα;). Απλές συμπτώσεις; Αν όχι ,ποιος αντέγραψε ποιον;
Αντί άλλων γενικόλογων τοποθετήσεων θα σας δώσω απανωτά δείγματα της ομοιότητας των ελληνικών αρχαιότερων και πληρέστερων μύθων που κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει και που διαπραγματεύονται τα γνωστά σε όλους θέματα της βιβλικής μυθολογίας. Οι ομοιότητες είναι τέτοιες που καταλαβαίνει κανείς ότι η ελληνική μυθολογία που είναι αρχαιότερη, πληρέστερη και αυθεντικότερη καταλεηλατήθηκε από τους συγγραφείς της Βίβλου.
Διαβάζουμε π.χ. στα κείμενα του Ερμή του Τρισμέγιστου ή αλλιώς Ερμητικά κείμενα:
Βίβλος Vs Ερμής Τρισμέγιστος
Γένεσις 1.1-3
Αρχή των όντων ο θεός Εν αρχή εποίησεν ο θεός
και νους και φύση και ύλη… τον ουρανόν και την γην.
αδιορίστων δε όντων απάντων η δε γη ην αόρατος.
και ακατασκευάστων… και ακατασκεύαστος,
ην γαρ σκότος άπειρον και σκότος επάνω
εν αβύσσω, της αβύσσου,
και ύδωρ και πνεύμα νοερόν και πνεύμα θεού
δυνάμει θεία, όντα εν χάει επεφέρετο επάνω του ύδατος.
ανείφθη δε φως άγιον. και ειπεν ο θεός γενηθήτω φως.
Και συνεχίζουν τα ερμητικά κείμενα:
Ερμής ο Τρισμέγιστος 3.1-2
Η δε γη και το νερό ήταν μπερδεμένα.
Είπε (ο θεός) και μονομιάς η σκοτεινή μάζα του χάους
άρχισε να διαμορφώνεται, και εφάνη ο ουρανός και ο Ήλιος έλαμψε.
Τότε ο Ήλιος είπε θα λάμψω εντονότερα και η Σελήνη ας φωτίσει πιο έντονα,
και εφάνη ο ουρανός άνω και η γη στέριωσε και πύκτωσε,
ο δε Θεός χάρηκε βλέποντας τα έργα του.
Και είπε,ας πληρωθεί ο ουρανός με όντα και ο αέρας και ο αιθέρας,
είπε ο Θεός και έγιναν. Κι ο αέρας δημιούργησε πετεινά
και τα νερά υδρόβια πλάσματα, κι όταν χώρισε η γη απ' τα νερά της
δημιουργήθηκαν όπως τα θέλησε ο Νους, ζώα τετράποδα και ερπετά και ένυδρα
και πετεινά και κάθε ένσπορος σπόρος και χόρτος και άνθη και κάθε είδους
χλόη…
Και έσπερναν το σπέρμα της παλιγγενεσίας και της γένεσης των ανθρώπων
και το πλήθος των ανθρώπων νά 'χουν τη δεσποτεία όλων
των κάτω του ουρανού αγαθών,
Και να αυξηθούν σε αύξηση και να πληθύνουν σε πλήθη…
και ο Θεός μόλις έγινε αυτό είπε: Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε σε πλήθος
και έκαμε… τις γενέσεις και πληθύνθηκαν κατά γένη τα πάντα.
Αυτά είπε ο θεός και έγιναν. Τελειώνοντας δε αυτά ο θεός απεσύρθη…
Αυτά είπε ο Κύριος και Θεός και ανέμιξε το νερό με την γη
και ενεφύσησε σ' αυτό το πνεύμα, κι απ' το μίγμα αυτό
έπλασε ζώδια με μορφή Ανθρώπου… κατ' εικόνα αυτού
Πατέρας όλων ο Νους, ζωή και φως υπάρχων,
γέννησε άνθρωπον (ζώσα ύπαρξη) όμοιο μ' αυτόν.
Περικαλλής δε καθώς ήταν, επειδή είχε τη δική του μορφή (θεϊκή)
τον αγάπησε, σαν παιδί του και του έδωσε εξουσία όλων των δημιουργημάτων
του…
Άλλος αρχαιότατος συγγραφέας ο Ησίοδος γράφει:
Hσίοδος θεογονία 116.
«Πρώτ’ απ' όλα ήταν το χάος,
κι έπειτα η πλατύστηθη Γαία,
όλων στέρεη βάση πάντων στον αιώνα,
κι ο Έρως ο ωραιότερος απ' τους
αθανάτους θεούς.
Κι απ' το χάος, το έρεβος και η
μαύρη Νύχτα έγιναν,
απ' την Νύχτα ο αιθέρας και ημέρα.
Η Γαία πρώτα γέννησε ίσον μ' αυτήν
τον κατάστερο ουρανό
και γέννησε τα όρη τα ψηλά».
Γενικότερες τοποθετήσεις από αρχαιοελληνικά κείμενα:
«Ο θεός των πάντων, όποιος κι αν είναι αυτός, μερικοί τον ονομάζουν φύση,
παρουσιάστηκε ξαφνικά μέσα στο χάος και διαχώρισε τη γη από τον ουρανό, το νερό από τη γη και τον επάνω αέρα απ' τον κάτω.
Αφού ξεμπέρδεψε (διαχώρισε) τα στοιχεία, τα έβαλε στην πρέπουσα τάξη όπου βρίσκονται σήμερα. Χώρισε τη γη σε ζώνες, μερικές πολύ θερμές, μερικές πολύ ψυχρές, άλλες εύκρατες. Την έπλασε σε πεδιάδες και βουνά και την έντυσε με χορτάρι και δένδρα. Από πάνω της έβαλε το περιστρεφόμενο στερέωμα, διαστίζοντάς το με άστρα και όρισε σταθμούς τους τέσσερις ανέμους. Γέμισε τα νερά με ψάρια, τη γη με ζώα και τον ουρανό με τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πέντε πλανήτες.
Τέλος έφτιαξε τον άνθρωπο, που μόνος απ' όλα τα ζώα υψώνει το πρόσωπό του προς τον ουρανό και παρατηρεί τον ήλιο, τη σελήνη και τ' άστρα.»
Περί του πρώτου ανθρώπου διαβάζουμε:
«Ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο Πελασγός. Προπάτορας των Πελασγών που ξεπήδησε απ' το έδαφος της Αρκαδίας (γηγενής) τον ακολούθησαν και μερικοί άλλοι που ο Πελασγός τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες, να τρώνε καρπούς και να ράβουν χιτώνες από δέρμα, σαν κι αυτούς που φορούν ακόμα οι φτωχοί στην Εύβοια και τη Φωκίδα».
Το σώμα του ανθρώπου το έφτιαξε ο γιος του Ιαπετού, ο Προμηθέας, από νερό και πηλό και την ψυχή του έδωσαν περιπλανώμενα θεϊκά στοιχεία, που είχαν επιζήσει απ' την πρώτη Δημιουργία»(!)
«Έτσι μίλησε γελώντας ο πατέρας των θεών και τον Ήφαιστο προστάζει τον ξακουστό χώμα με νερό να σμίξει να του βάλει και λαλιά, αντοχή να 'χει και όψη σα θεά αθάνατη αξιαγάπητης παρθένας ομορφιά… και ονόμασε ο κήρυκας των θεών τη γυναίκα αυτή Πανδώρα, γιατί όσοι έχουν στον Όλυμπο δώματα, δώρο της έδωσαν κακό για τους ψωμοφάγους ανθρώπους».
Για την γυναίκα:
«Έτσι για τους θνητούς άνδρες, κακό τις γυναίκες όρισε ο Δίας ο ψηλοβρόντης, συντρόφους των έργων των πικρών».
Για τον άνδρα Αδάμα: «Γνωρίζουμε, πραγματικά (γράφει ο Descharme στην παγκόσμια μυθολογία του, έργο βραβευμένο απ' την Γαλλική ακαδημία) πως ένα απ' τα πρόσωπα των μυστηρίων της Σαμοθράκης με το όνομα Αδάμας, παρουσιαζόταν εκεί σαν ο άνθρωπος-αρχέτυπο σαν ο πρώτος αρσενικός».
Για την ονοματοδοσία των ζώων απ' τους πρώτους ανθρώπους, λέει η Βίβλος:
«έπλασε δε Κύριος ο θεός εκ της γης πάντα τα ζώα του αγρού και πάντα τα πετεινά του ουρανού και έφερεν αυτά προς τον Αδάμ δια να ίδη πως να ονομάσει αυτά και ότι όνομα ήθελε δώσει εις παν έμψυχον, τούτον να είναι το όνομα αυτού. και έδωκεν ο ΄Αδάμ ονόματα εις πάντα τα κτήνη και εις τα ζώα του αγρού». Γεν.2.19-20
Να πως διέσωσε τον αντίστοιχο μύθο ο Πλάτωνας δια στόματος Σωκράτους: «πιο ευχάριστο λοιπόν μου φαίνεται, να σας διηγηθώ μύθον είπε (ο Σωκράτης). Ηταν κάποτε εποχή, οπότε υπήρχαν θεοί αλλά δεν υπήρχαν θνητά γένη. Όταν έφτασε και για τούτα ο πεπρωμένος χρόνος της δημιουργίας, τα σχηματίζουν (τα γένη) οι θεοί… και πρόσταξαν τον Προμηθέα και τον Επιμηθέα να τα κοσμήσουν και να κατανείμουν τις δυνάμεις όπως αρμόζει στο καθένα. Ο Επιμηθέας τότε παρακαλεί τον Προμηθέα να κάνει ο ίδιος τη μοιρασιά. Μόλις τα μοιράσω είπε, να τα εξετάσεις. Έτσι λοιπόν τον έπεισε και μοίρασε δυνάμεις. Κατά δε την διανομή σε άλλα προσέδιδε δύναμη χωρίς ταχύτητα, ενώ τα πιο αδύναμα εφοδίαζε με ταχύτητα. Σε άλλα έδινε όπλα, ενώ σε άλλα πρόσφερε φύση άοπλη και σχεδίαζε γι αυτά άλλη δύναμη για την σωτηρία τους».
Για την επιδεινώσει των καταστάσεων ή την λεγόμενη πτώση του ανθρώπου διαβάζουμε:
«Πριν (οι άνθρωποι) ζούσαν… ολότελα χωρίς τον βαρύ μόχθο και τις μαρτυρικές αρρώστιες που έδωσαν τις φροντίδες στους ανθρώπους… Σαν θεοί ζούσαν έχοντας ανέγνοιαστη ψυχή χωρίς κόπους ολότελα και πόνο, κι ούτε τα φοβερά γεράματα ήταν πάνω τους και πάντα οι ίδιοι στα πόδια και στα χέρια χαίρονταν… και καρπόν έφερνε η ζωοδότρα γη μόνη της πολύν και άφθονον.
Αλλά η γυναίκα, (η Πανδώρα) με τα χέρια της, το μεγάλο κούπωμα του πιθαριού βγάζοντας, τα (δεινά) σκόρπισε κι έφερε στους ανθρώπους πικρά βάσανα. Μόνο ή ελπίδα στον άσπαστο οίκο της έμεινε… (έτσι) αμέτρητα πια βάσανα ανάμεσα στους ανθρώπους πλανώνται και είναι η γη κακά γεμάτη, κι η θάλασσα και στους ανθρώπους οι αρρώστιες, άλλες την ημέρα κι άλλες τη νύχτα, μόνες τους έρχονται φέρνοντας κακά στους θνητούς σιωπηλές.»! Ησίοδος «Εργα και ημερες» 90.
Διαφέρει νοηματικά η παραπάνω περιγραφή απ' το πνεύμα της βιβλικής θεϊκής κατάρας; «Κατηραμένη να είναι η γη εξ αιτίας σου, με λύπας θέλεις τρώγει τους καρπούς αυτής… και εν τω ιδρώτι του προσώπου σου θέλεις τρώγει τον άρτον σου, εωσού επιστρέψης εις την γην, εκ της οποία ελήφθης»! Γεν.3.17-19.
Ποιες πληροφορίες που παίρνουμε από την Ελληνική Μυθολογία; Πρόκειται για αφυπνιστικούς μύθους ή για κωδικοποιημένες πραγματικές πληροφορίες από το απώτατο παρελθόν;
Ήδη όσα αναφέραμε δείχνουν το αρχέγονο ιστορικό βάθος των ελληνικών μύθων! Πρέπει δε να τονίσουμε ότι ο μύθος δεν είναι κατ' ανάγκην παραμύθι αλλά οι αναφορές του έχουν έναν ενδεχόμενο ιστορικό πυρήνα! Ο μύθος συνήθως έχει δυο στόχους να διδάξει και να πληροφόρηση με κωδικοποιημένες εικόνες ή με υπερβολές και αλληγορίες όπως θα λέγαμε σήμερα. Το πόσες πληροφορίες έχουν χαθεί για το απώτατο παρελθόν των Ελλήνων και της μεσόγειου γενικότερα το δείχνει ο μύθος του Δευκαλίωνα τον οποίον αναφέρατε προηγουμένως. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε!
«Έτσι έχει ο μύθος του Δευκαλίωνος. Αυτή η γενιά των ανθρώπων δεν είναι η πρώτη, αλλά της πρώτης εκείνης γενιάς οι άνθρωποι όλοι χάθηκαν, αυτοί δε γένος δεύτερο είναι του Δευκαλίωνος που το πλήθος της παντού αποίκησε. Περί δε εκείνων των (πρώτων) ανθρώπων αυτά μυθολογούνται, ότι μεγάλοι υβρισταί έγιναν και αθέμιτα έργα έπρατταν, ούτε όρκους τηρούσαν, ούτε ξένους φιλοξενούσαν, ούτε και ικέτες ανέχοντο, έτσι επήλθε σ’ αυτούς η μεγάλη συμφορά. Αυτή η ίδια η γη, πολύ ύδωρ ανέδυε, και βροχές μεγάλες έγιναν και οι ποταμοί τεραστίως διογκώθηκαν και η θάλασσα τόσο πολύ ανέβη, ώστε τα πάντα σκέπασε το νερό και έτσι χάθηκαν όλοι! Ο Δευκαλίων δε, ευσεβής και συνετός, μόνος των ανθρώπων απέμεινε για (να γεννήσει) την γενιά την δεύτερη. Η δε σωτηρία έτσι έγινε. Μεγάλη λάρνακα (κιβωτό) αυτός είχε και σ’ αυτήν επιβίβασε παιδιά[8] και γυναίκες. Κατέφθασαν δε και επιβιβάσθηκαν (στην κιβωτό επίσης) και χοίροι και ίπποι και λέοντες κατά γένη και όφεις και ακόμα όλα όσα την γη μοιράζονται, πάντα κατά ζεύγη. Ο δε (Δευκαλίων) τα δέχθηκε όλα, γιατί μεταξύ τους δεν εβλάπτοντο, διότι εκ Διός φιλία έγινε μεταξύ τους και σε μια λάρνακα πάντες έπλευσαν όσο το ύδωρ επικρατούσε. Αυτά ιστορούν οι Έλληνες περί Δευκαλίωνος» Λουκιανός περί της Συρίης θεού 12.3.
«Ο Δευκαλίων ρίχτηκε στη δουλειά. Εκατοντάδες βελανιδιές και πολλά πανύψηλα και ολόισια κυπαρίσσια έπεσαν στην γη, απ' το κοφτερό τσεκούρι του Δευκαλίωνα κι ακολουθώντας τις οδηγίες του θεϊκού πατέρα του, έβαλε μπρος να φτιάξει μια τεράστια λάρνακα, μια μεγάλη κιβωτό, που να χωράει όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και πάρα πολλά ζώα.
Η γυναίκα του Πύρρα και τα παιδιά του όλοι μαζί δούλεψαν ακούραστα. Το γιγάντιο έργο προχωρούσε. Ετοιμάστηκε ο σκελετός από χοντρούς κορμούς δέντρων, μπήκαν τα πλαϊνά και τα πατώματα. Με πολλή προσοχή άλειψαν τις ενώσεις των ξύλων με πίσσα. Στο τέλος βάλανε και τη σκεπή και την άλειψαν κι αυτή καλά με πίσσα. Τρόφιμα και προμήθειες πολλές πήραν τη θέση τους γι' αυτούς και τα ζώα… που υπάκουα ανέβαιναν στην κιβωτό δύο από κάθε είδος, άγρια και ήμερα, ερπετά και πετεινά κάθε είδους… Καθόλου δεν πείραζε όμως το ένα το άλλο γιατί έτσι σοφά τα είχε κανονίσει όλα ο μεγάλος Προμηθέας.
Σαν τελείωσε κι αυτό, ο υγρός Νοτιάς έφερε βαριά τα μαύρα του σύννεφα. Αστραπές ξέσκιζαν τον ουρανό, προμήνυμα της μεγάλης οργής του Νεφεληγερέτη Δία! Ο Δευκαλίων μαζί με το μεγάλο του γιο Έλληνα τράβηξαν τη βαριά πόρτα και η οργή του Δία ξέσπασε.
Εννιά μέρες και εννιά νύχτες ο κατακλυσμός σάρωνε τα έργα των ανθρώπων και βαριά η οργή του Δία έπνιξε το ασεβές εκείνο γένος. Εννιά μέρες και εννιά νύχτες οι καταρράκτες του ουρανού γέμισαν κάμπους και ξέπλεναν βουνά. Ο τρομερός κατακλυσμός έριχνε ασταμάτητα τα νερά του απέραντου ωκεανού, χωρίς το κακό να λέει να σταματήσει. Μόνο τη δεκάτη μέρα (μια πλήρη δηλαδή περίοδο) το κακό σταμάτησε. Ένα τράνταγμα τους έδειξε πως η λάρνακα ακούμπησε σε στεριά.
Ο Δευκαλίων άνοιξε το παράθυρο. Δεν έβρεχε πια. Όλα όμως γύρω ήταν μια απέραντη θάλασσα. Ο Δευκαλίων αναγνώρισε το μέρος, ήταν το δίκορφο του Παρνασσού που τώρα ήταν νησάκι. Πριν βγουν όμως έπρεπε να βεβαιωθούν πως ο καιρός δε θα ξαναχαλάσει. Ο Δευκαλίων άφησε τότε ένα περιστέρι. Όλοι γνώριζαν εκείνα τα χρόνια, πως τα περιστέρια προβλέπουν με σιγουριά τον καιρό (!) Αν λοιπόν το περιστέρι γυρνούσε φοβισμένο πίσω, αυτό θα σήμαινε πως ο κατακλυσμός θα συνεχιζόταν και δε θα 'πρεπε να βγουν απ' την κιβωτό. Το περιστέρι όμως κάθισε μια στιγμή στο παράθυρο κοίταξε λίγο τον καιρό κι ύστερα πέταξε χαρούμενο ψηλά στον Παρνασσό».
Κανένα ελληνόπουλο με τη σημερινή παιδεία δεν γνωρίζει: «Ότι (από) Δευκαλίωνος και Πύρρας Έλλην, εκ του οποίου Ελλάς και Έλληνες». Ελλάνικος 1a,4,F.6a & Σχόλ. Απολλώνιο Ρόδιο 248.7.
Οι περιγραφές του κατακλυσμού στην Σαμοθράκη έχουν πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Τώρα θα σας διηγηθώ την ιστορία των νησιών του Αιγαίου αρχίζοντας απ' την Σαμοθράκη… Το νησί κατοικούσαν αυτόχθονες… λένε ότι στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Σαόννησος… Οι Σαμόθρακες διηγούνται ότι πριν από τους κατακλυσμούς που έγιναν σε άλλους λαούς συνέβη εκεί ένας άλλος μεγάλος κατακλυσμός στην διάρκεια του οποίου άνοιξε το στενό στις «Κυανές πέτρες» (οι μυθικές συμπληγάδες) και στην συνέχεια (άνοιξε) ο Ελλήσποντος. Γιατί η θάλασσα του Εύξεινου πόντου ήταν πρώτα λίμνη και φούσκωσε σε τέτοιο σημείο που απ' την πίεση του ρεύματος ξεχύθηκαν με ορμή τα νερά στον Ελλήσποντο και κατέκλυσαν μεγάλο μέρος απ' τα Ασιατικά παράλια και όχι και λίγη πεδινή έκταση της Σαμοθράκης μετατράπηκε σε θάλασσα. Και γι' αυτόν τον λόγο στα μεταγενέστερα χρόνια μερικοί ψαράδες ανασύρουν με τα δίχτυα τους λίθινα κιονόκρανα, γιατί ακόμα και πόλεις κατακλύστηκαν απ' τα νερά. Κι' όσοι γλύτωσαν απ' τον κατακλυσμό κατέφυγαν στα ψηλότερα μέρη του νησιού. Αλλά καθώς η θάλασσα ανέβαινε ολοένα και ψηλότερα, ευχήθηκαν στους θεούς του τόπου κι όταν σώθηκαν σε ανάμνηση του γεγονότος ύψωσαν πέτρινα σύνορα γύρω-γύρω απ' το νησί κι' έκτισαν βωμούς. Είναι φανερό λοιπόν ότι η Σαμοθράκη ήταν κατοικημένη πριν απ' τον κατακλυσμό» Διόδωρος Σικελιώτης ιστορική βιβλιοθήκη 5.47
Αυτός όμως ο κατακλυσμός, που παρασύρει πόλεις που διαθέτουν κιονόκρανα (!) δεν είναι γνωστός, γιατί έχει ένα ανεπίτρεπτο “ελάττωμα”… είναι Ελληνικός..! Ένα είναι σίγουρο, με τον κατακλυσμό του Νώε να προβάλλεται ασταμάτητα, κάποιοι καπηλεύονται επιτυχώς ολόκληρη την τελευταία μεταπαγετώνια κατακλυσμική περίοδο, προβάλλοντας την δική τους θεολογία, τους δικούς τους προπάτορες και επιβάλλοντας την δική τους οπτική στην ιστορία!
Βέβαια υπάρχουν και οι προπαγανδιστές του ψεύδους μέχρι σήμερα: Δυστυχώς κάποιοι παίζοντας σκόπιμα με το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων Χριστιανών και Μουσουλμάνων, “ανακάλυψαν” την κιβωτό στα 1100 μέτρα στις πλαγίες του Αραράτ. Δείχνοντας σε “ντοκιμαντέρ”, έναν τεράστιο χωμάτινο όγκο, πάνω στον οποίο ζωγράφισαν το υποτιθέμενο σχήμα της ξύλινης κιβωτού, δημιούργησαν στο παγκόσμιο κοινό την ψευδαίσθηση της απόλυτης βιβλικής αλήθειας. Εκτός όμως απ’ τα υποτιθέμενα ανεπιβεβαίωτα ευρήματα, δεν μας εξήγησαν καθόλου, το πως βρέθηκε η θαλάσσια στάθμη στα 1100 μέτρα, υπεράνω της σημερινής! Ακόμα και το σύνολο των πάγων να έλιωναν (πράγμα που ουδέποτε συνέβη) η θαλάσσια στάθμη δεν θα ξεπερνούσε τις λίγες δεκάδες μέτρα ανύψωσης. Η εναλλακτική εξήγηση, πως η υποτιθέμενη κιβωτός βρέθηκε στα 1100 μέτρα ανυψωμένη σταδιακά από την συνεχιζόμενη ορογένεση, είναι απολύτως αντεπιστημονική, αφού και η ταχύτερη ανύψωση ορέων (ορογένεση) είναι εξαιρετικά αργή γεωλογική διαδικασία, που χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια! Βέβαια, η κατασκευασμένη αυτή είδηση, κατάφερε να δώσει μια ακόμα θρησκευτική ώθηση στους λαούς και να επανεδραιώσει την πίστη τους στην Βιβλική αλήθεια.
-ΤΟ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΟ- Κάποιοι νομίζουν ότι δεν υπάρχει μύθος σχετικός με την εμφάνιση της πολυγλωσσία στην μεσόγειο. Λάθος περίτρανο. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η διάθεση να περάσουν στην ελληνική παιδεία οι σχετικές πληροφορίες για το παρελθόν μας, γιατί αν συμβεί αυτό τότε θα υποχρεωθούν να υποβαθμίσουν τα ιουδαιοχριστιανικά φληναφήματα!
Το έπος «Φορωνίς» έχει ΧΑΘΕΙ. Τα λιγοστά στοιχεία που έχουν απομείνει, μας οδηγούν στην παρακάτω δική μας, φιλόδοξη περιληπτική ανασύνταξή του:
Στην Αργολίδα ο μύθος και η παράδοση θέλει τον Φορωνέα να γεννιέται απ' την ένωση του θεο-ποταμού Ίναχου με την νύμφη Μελία ή Αργεία. Ο υπερμακρόβιος Φορωνέας έγινε βασιλέας ενός εκτεταμένου βασιλείου με πολυπληθείς υπηκόους, που ζούσαν ειρηνικά σκορπισμένοι στα παραδεισένια δάση της πατρίδας τους.
Ο βασιλιάς και γενάρχης Φορωνέας, συμβασίλευε ειρηνικά με τον θεοβασιλέα Δία και με τη σύμφωνη γνώμη του κεραυνοκράτορα θεού, φέρνει στην εκτεταμένη αυτή χώρα το θεϊκό δώρο της φωτιάς (έχουμε επανάληψη του προμηθεϊκού μύθου) στους ευτυχισμένους υπηκόους του, μαζί με πλήθος άλλα ευεργετήματα, ώστε να κάνει τη ζωή τους ακόμα πιο άνετη. Σ' όλη δε τη Φορωνίδα, μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα. Ώσπου δυο θεοί η Ήρα και ο Ποσειδώνας μάλωσαν για την κηδεμονία της χώρας, με φοβερές όμως συνέπειες για την ειρηνική αυτή χώρα. Η κατακύρωση περιοχής (του Άργους) στην Ήρα, προκαλεί την οργή του Ποσειδώνα, που θυμωμένος έφερε στην χώρα φοβερή ξηρασία. Στερεύουν ποτάμια και πηγές όλης της χώρας και το Άργος γίνεται “πολύδιψον”.
Στα παλιά εκείνα χρόνια, δεν είχαν κτιστεί πολιτείες αλλά κάτω απ' την απειλή του αφανισμού από λειψυδρία, ο βασιλιάς Φορωνέας συγκεντρώνει το εκτεταμένο και αραιοκατοικημένο του βασίλειο σ' έναν και μοναδικό τόπο, στον οποίο υπήρχαν και τα τελευταία σωτήρια αποθέματα νερού.
Εκεί σ' αυτήν την ξαφνική και αναγκαστική συγκατοίκηση, γίνονται μια σειρά από πρωτοφανείς διαπιστώσεις και πρώτ' απ' όλα ότι η πολυθρύλητη ομογλωσσία των απογόνων του Φορωνέα, δεν υπάρχει πια. Οι διαφοροποιήσεις στα μέλη του ίδιου γλωσσικού ιδιώματος είναι έντονα αισθητές, σε βαθμό που απομακρυσμένοι απόγονοι του Φορωνέα, δεν είναι πια σε θέση να πετύχουν μια σαφή επικοινωνία. Η μακρόχρονη απομόνωση και η έλλειψη επικοινωνίας έφερε γλωσσικές αλλοιώσεις πρωτοφανείς, που μόνο αυτή η υποχρεωτική συγκατοίκηση έφερε έντονα στο φως.
Οι γλωσσικές τους διαφοροποιήσεις, η ένταση της λειψυδρίας και τα στενά όρια της πόλης, φέρνουν σα φυσικό επακόλουθο φοβερές ταραχές ανάμεσα στις ομάδες των γλωσσικών αποχρώσεων. Οι προστριβές είναι συχνές και κάτω απ’ την ένταση της λειψυδρίας αναπάντεχες. Η πρώτη αυτή πόλη της σωτηρίας και του καταφυγίου, αποδεικνύεται ασφυκτικά ανεπαρκής για ανθρώπους συνηθισμένους στη δασική άνεση.
Σύντομα το κακό γίνεται δυσβάστακτο, η ασυνεννοησία μόνιμη κατάσταση. Η πολυγλωσσία και η διχόνοια, τα μαλώματα και οι ακαταλαβίστικες διεκδικήσεις, σε κάτι τόσο πολύτιμο όσο τα τελευταία αποθέματα νερού, πληθαίνουν τις αδικοπραγίες.
Έτσι επεμβαίνει η επιβλέπουσα αρχή του βασιλείου του Φορωνέα. Ο υπερβασιλέας Δίας στέλνει τον Ερμή να διευθετήσει το ζήτημα.
Ο Ερμής, ο θεϊκός απεσταλμένος “σκύβει” πάνω απ' το πρόβλημα. Η λύση του είναι φανερή και επείγουσα: διάλυση της αρχικής πολύγλωσσης πια πόλης και ανακατανομή του πληθυσμού σε δορυφορικές περιφερειακές πόλεις, γύρω απ' τα ζωτικά αποθέματα νερού. Βασικό κριτήριο διαχωρισμού, τα καινούργια γλωσσικά πλέον δεδομένα της πολυγλωσσίας. Η ομογλωσσία των ομάδων, ήταν το βασικό κριτήριο του διαχωρισμού του πολυγλωσσικού πλέον λαού του Φορωνέως!
Αυτή είναι η ελληνική κατανοητή και προσγειωμένη εκδοχή του “πολυγλωσσικού”, όπως αυτή φαίνεται τουλάχιστον, ανάμεσα απ' τα σκόρπια κομμάτια του ΧΑΜΕΝΟΥ έπους Φορωνείς.
Μ' αυτήν την απόπειρα ανασύνταξης το μόνο που διεκδικούμε, είναι η στοιχειώδης συμμετοχή της ελληνικής γραμματείας σ' ένα τόσο βασικό θέμα του παρελθόντος, όπως η ερμηνεία του πολυγλωσσικού προβλήματος.
Όπως βλέπουμε, η εκδοχή αυτή της Φορωνίδος, συμβαδίζει αξιοθαύμαστα με τις μοναδικές πιθανές συνθήκες, κάτω απ' τις οποίες γλωσσικά ανόμοιες ομάδες, θα εσύροντο σε υποχρεωτική επαφή και συγκατοίκηση κάτω απ' τις αξεπέραστες επιταγές της δίψας.
Πρέπει να διδάσκεται η ελληνική μυθολογία στα σχολεία μας; Ποιοι ευθύνονται για τον παραγκωνισμό της και τι στερούνται τα ελληνόπουλα;
Κατά την γνώμη μου δυο είναι οι πυλώνες της ελληνικής σοφίας, η εκτεταμένη ελληνική μυθολογία με τα διδακτικά και πληροφοριακά της στοιχεία και ο κλασσικός μας πολιτισμός που γιγαντώθηκε πατώντας πάνω στα Χρύσα αποθέματα των μυθολογικών μας επών! Η ιστορία μας λοιπόν βρίσκεται στα δυο αυτά σκέλη της προχριστιανικής μας παιδείας και η άξια της είναι αναντικατάστατη.
Έπ' αυτού γράφει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης που ήταν κατ' επάγγελμα ιστορικός: «είναι ωραίο πράγμα να γίνεσαι ικανός να χρησιμοποιείς τα λάθη των άλλων και να διορθώνεις τις δικές σου πλάνες, ώστε να μην είσαι αναγκασμένος απ' την αρχή να αναζητάς τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά να ακολουθείς τον δρόμο της επιτυχίας που είναι δοκιμασμένος από το παρελθόν.
Ο καθένας λοιπόν μπορεί να εκτιμήσει ότι η μελέτη και η αφομοίωση της ιστορίας είναι υπόθεση χρησιμότατη… και ενώ μερικοί άνθρωποι έφτασαν να γίνουν ιδρυτές πόλεων, άλλοι εισηγητές νόμων, άλλοι να προάγουν φιλότιμα τις επιστήμες και τις τέχνες και ενώ η ευημερία είναι πράγματι συνδυασμένη λειτουργία όλων αυτών… τον πρώτο όμως έπαινο πάντων, πρέπει να απονέμουμε στην ιστορία. Γιατί πρέπει να θεωρούμε την ιστορία φρουρό της αρετής, μαρτυρά της μοχθηρίας των φαύλων ανθρώπων και ευεργέτη ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους.
Πρέπει λοιπόν να πιστεύουμε ότι προφήτισσα της αλήθειας (!) είναι η ιστορία και τρόπον τινά μητρόπολη της φιλοσοφίας, που μπορεί να επηρεάζει τους ανθρώπους αποφασιστικά προς την καλοκαγαθία… γιατί η ιστορία εγκωμιάζει τους καλούς και απαγγέλλει αμείλικτο «κατηγορώ» στους φαύλους προσφέροντας στους γνώστες της ένα τεράστιο απόθεμα σοφίας.» Διόδωρος Σικελιώτης. (1ος π.Χ.αι.) βιβλιοθήκη των Ελλήνων Α΄1-2
Η ιστορία λοιπόν είναι η ίδια η συναίσθηση της ελληνικότητάς μας! Δεν θα έπρεπε να είναι απλώς “κάποιο μάθημα” στα μαθητικά μας χρόνια, γιατί είναι η σημαντικότερη και ιερότερη μορφή παιδείας. Οι δε μελετητές και οι διδάσκαλοι της ιστορίας, οι βασικότεροι παράγοντες της παιδείας!
Η ιστορία είναι το ιδανικότερο απόθεμα δοκιμασμένων λύσεων! Η πολυτιμότερη παρακαταθήκη δεδομένων. Η διαχρονική φανέρωση της σχέσης λόγων και έργων. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών, προικισμένων ανθρώπων του πνεύματος και μάχιμων ηρώων του πολιτισμού, που αποτελούν την δυναμικότερη σχολή αφύπνισης και τον αναντικατάστατο εξοπλισμό απέναντι στα αιώνια προβλήματά μας.
Ο όρος θαύμα έχει σίγουρα χάσει στις μέρες μας την αγνή του σημασία.. Και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν τα θρησκευτικά ιερατεία.
Σύμφωνα με τα λεξικά, η βασική έννοια (στα ελληνικά) της λέξης «θαύμα», είναι: «θάμβος – θαυμασμός – έκπληξη – κατάπληξη». Κάτι δηλαδή που φανερώνει, ότι οι λέξεις, «θαύμα», και «θάμβωμα», είχαν βασικά την ίδια καταγωγή και λειτουργία!
Ο σκοπός και ο λόγος ύπαρξης του θαύματος λοιπόν, φαίνεται πως ανέκαθεν ήταν, να θαμπώσει με μια ξαφνική λάμψη την “όραση” κι όχι να φωτίσει ευδιάκριτα τις δυνάμεις που δικαιωματικά ορίζουν τον κόσμο και τη ζωή μας.
Στην αρχή της ανθρώπινης “ιστορίας” και για τεράστια χρονική περίοδο, φαίνεται πως δεν υπήρξε λαοφιλέστερη πρόταση ζωής. Οι μαγικές κοινωνίες, βγαλμένες μέσα απ’ την πρωτόγονη φαντασία και τις δεισιδαιμονίες των λαών, υπήρξαν το λίκνο της πνευματικότητας μας: «Ακόμα και στην παλαιολιθική εποχή, βρίσκουμε μάγους – θεραπευτές σαμάνους προφήτες και θαυματοποιούς… οι προικισμένοι αυτοί άνθρωποι, ήταν ίσως τα πρώτα προνομιούχα άτομα στις ανθρώπινες κοινωνίες και αναμφίβολα είναι οι πρόδρομοι των ιερέων, και των ελέω θεού βασιλέων, που ήρθαν στην εξουσία. Οι άνθρωποι αυτοί που διερμήνευαν την θέληση των “θεών” στους ανθρώπους, με τις μαγικές τους δυνάμεις και την συνειδητή πανουργία, ήταν δημιουργήματα του λαού».
Από αρχαιότατων λοιπόν εποχών, οι μέχρι εξοργιστικής γελοιότητας θρησκευτικές παραδοχές των λαών, υπήρξαν τα φιλόξενα εκκολαπτήρια της συνειδητής πανουργίας των μάγων – ιερέων! Οι σημερινές θρησκείες και τα ιερατεία τους, φαίνεται ότι απλώς διαδέχθηκαν εκείνες τις καθαρά μαγικές κοινωνίες, συμμάζεψαν τις υπερβολές τους, ευπρεπίστηκαν επαρκώς και ανέλαβαν τον παλιό καλό και κερδοφόρο (για τα ιερατεία) κοσμοσωτήριο ρόλο τους.
Ένα ολόκληρο φυσικό οπλοστάσιο, από φλούδες, φύλλα, βότανα, ρίζες, παράξενους καρπούς και άνθη, σκόνες που αναφλέγονται, καπνοί που προκαλούν οράματα, ποτά που ζαλίζουν. Μανιτάρια, κάκτοι, φίδια, σαλαμάνδρες και βατράχια, όλα αυτά και πολλά ακόμα, ήταν αντικειμενικά μέσα στο πιθανό οπλοστάσιο αυτών των εραστών της παραδοξότητας! Ευρύτατα διαδεδομένα υλικά της φύσης, με τα οποία η επιστήμη αργότερα δημιούργησε το φαρμακευτικό της οπλοστάσιο, ήταν τότε τα ατρύγητα κτήματα των ανήσυχων αυτών θαυματοποιών. Τερατοποιά, για το “κακό”, κοιλόπονοι, εξανθήματα, φαγούρες, πυρετός, θάνατος. Αγαθοποιά ή θαυμάσια, για την ευχάριστη μέθη, ζάλη, νάρκωση ή την πολυπόθητη παυσίπονη νάρκη και τελικά τα “θεόσταλτα” οράματα!
Είναι λοιπόν απόλυτα κατανοητό, πως για τον τερατοποιό μάγο, τα θαυματοποιά υλικά που εξασφάλιζαν αυτή τη νέα κοινωνική του θέση, ήταν ένα εξαιρετικά σοβαρό μυστικό… Ήταν το “πράγμα” που παράγει τα “τέρατα”, και τα “σημεία” της θεϊκής παρουσίας… Ήταν τα “θαυμάσια”, που μπορούσαν να παράγουν το απαραίτητο θάμβος του θαύματος και ασφαλώς αποτελούσαν την πολυτιμότερη διαθήκη προς τους αγαπημένους του απογόνους -”σπέρμα”.
Η πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη γνώσης, των σπάνιων αυτών μεθόδων και υλικών, που παράγουν θεϊκούς εντυπωσιασμούς, ήταν λοιπόν ανεπίτρεπτο να χαθεί μαζί με τον ολιγόβιο ταλαντούχο κάτοχό της. Έτσι, μεταδιδόμενη γενιά τη γενιά σαν πολύτιμο ιερό μυστικό, δημιούργησε την συσσωρευμένη μυστική δύναμη των ιερατείων. Η ιερή αυτή διαθήκη, γραπτή ή προφορική, χάριζε στους απόγονους των μάγων ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Οι κάτοχοι αυτών των μυστικών, είχαν τις καλύτερες προϋποθέσεις διατήρησης ή αναρρίχησης στην εξουσία. Οι νέοι θεουργοί, δεν είχαν παρά να συντηρήσουν την θρησκευτική αποχαύνωση που παρέλαβαν απ’ τους προκατόχους τους, για να μπορούν να ανταλλάσσουν τις ιερατικές τους υπηρεσίες, με εξουσία, τιμές, ανέσεις, χρυσάφι… αλλά προπάντων υποταγή και απόλυτη πίστη.
Οι άνθρωποι αυτοί, (όταν έπαψαν να αυτοανακηρύσσονται θεοί) παρέμεναν κρυμμένοι πίσω απ' τους θεούς, που οι ίδιοι πρότειναν και των οποίων την λατρεία διαμόρφωναν στα δικά τους τελετουργικό-θρησκευτικά μέτρα. Γιατί τελικά, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο ουσιαστικός αποδέκτης μιας τέτοιας λατρείας, ήταν και εξακολουθεί να είναι, ο ίδιος ο τελετάρχης. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η σταδιακή μετατόπιση της λατρείας, που παρατηρείται ιστορικά, από τόπους φυσικής ομορφιάς και δύναμης, όπου έπρεπε να μεταβαίνουν κάθε τόσο οι πιστοί, σε βολικούς από κάθε άποψη “οίκους” λατρείας. Ο θεός ή οι θεοί, σταδιακά απεκόπησαν από την φυσική τους λατρευτική κοιτίδα, την φύση, και μετετράπησαν σε “οικόσιτες” οντότητες, εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση και συνεπώς συχνότερη και πολυπληθέστερη προσέλευση, σε ιερούς τόπους και οίκους… όπου συμπτωματικά διέμενε ο τελετάρχης μάγος – ιερέας.
Ο σπιτωμένος θεός, ήταν και παραμένει μια εντελώς γελοία και αισχρή ιδέα, ανάξια οποιασδήποτε τίμιας θεολογίας, εντούτοις, αν και απολύτως αντιφατική προς το υποτιθέμενο μεγαλείο του κάθε θεού, οι ιερείς όλου του κόσμου, δεν δίστασαν στιγμή να εφαρμόσουν την επαναστατική αυτή τροποποίηση, μόνο επειδή ο “οικόσιτος” θεός, τους βόλευε να έχουν πια μια μόνιμη έδρα παροχής υπηρεσιών. Με στημένο το υποβλητικό σκηνικό της αρεσκείας τους, ο θεατρικός ρόλος του ιερέα αναβαθμίσθηκε δραστικά και με το πρόσχημα του αναντικατάστατου μεσάζοντα, κατάφερε να καταλήγουν σ’ αυτόν, όλες οι πρόσφορες, οι τιμές και τα τάματα που δήθεν είχαν προορισμό την τιμώμενη θεότητα.
Η εξαιρετικά βολική αυτή θεολογική εξέλιξη, (της ανάγκης θεϊκού οίκου), πέρα από ιδεώδες ιερατικό κατοικητήριο και ασφαλές θησαυροφυλάκιο, με το πρόσχημα πάντα της θεολατρείας, μπορούσε πια να εξυπηρετήσει ένα σορό “άλλες” πρακτικές ανάγκες του πρωθιερέα. Ο Ηρόδοτος π.χ. μας βεβαιώνει ότι στην Βαβυλώνα είδε μέσα στον Ναό των Χαλδαίων μια καλοστρωμένη κλίνη, όπου ο “θεός” περνούσε αξέχαστες βραδιές με την πιο θελκτική γυναίκα που ο ίδιος διάλεγε κάθε φορά! Το ίδιο λέει έκαναν και άλλοι ορεξάτοι “θεοί”, στην Θήβα της Αιγύπτου! Τελικά αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν φαίνεται πια και τόσο απίθανη η σκέψη, ότι στους οίκους των θεών, οι λαοί λατρεύουν ουσιαστικά τους ιερείς τους;
Το “θαύμα” λοιπόν είχε αποδειχθεί το χρυσό κλειδί της αναγνώρισης. Η δύναμη που άνοιξε και κρατούσε διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες των κοινωνικών προνομίων! Η βολικότατη εκείνη ομοιόμορφη υποταγμένη κοινωνική συμπεριφορά, που αργότερα ονομάστηκε λαϊκή πίστη, είχε γεννηθεί κάτω απ' τις επιδέξιες υποδείξεις των “μακρόβιων”, αιώνιων πια εξουσιαστών της λαϊκής αφέλειας. Η συσσώρευση αγαθών και αξιωμάτων στα χέρια του ιερατείου ήταν σαρωτική. Η δημιουργία των πρώτων γιγάντιων λατρευτικών θεσμών (θρησκειών) ήταν θέμα χρόνου.
Οι θρησκείες λοιπόν μεταμορφωθήκανε σε κοινωνικό όχημα, που με μοναδικό καύσιμο το θαύμα, είχαν προδιαγραφές για μια ανενόχλητη πορεία χιλιετιών. Οι γλυκόλαλοι μάγοι, από μικροκαταφερτζήδες, έγιναν πολυτάλαντα μέλη της φατρίας. Από ασήμαντοι ονειροπαρμένοι τσαρλατάνοι, έγιναν αξιοπρόσεκτοι εισηγητές των κοινωνικών στόχων, ευυπόληπτα μέλη και διαχειριστές εξουσίας, που αμείβονταν για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Πως να μη ξεχειλίζουν οι απόγονοι τους από ευγνωμοσύνη για τους “θεούς” που υπήρξαν τόσο καλοί μαζί τους; Τιμήστε λοιπόν τους “θεούς” που προσέφεραν σε όλους, αυτό ακριβώς που ζητούσαν. Στους λαϊκούς θαύματα και ελπίδες και στους ιερείς τα πάντα.
Η φιλοθεΐα γεννιέται απ’ την ολοφάνερη σε όλους ιερότητα της ζωής.
Προορισμός της αυθόρμητης αυτής εκτίμησης, ήταν να εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξή μας, με τις ιερές αξίες της γης. Η πλανητική αρμονία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπολοίπων υπάρξεων, με τις οποίες ισότιμα μοιραζόμαστε τα υπέροχα δώρο της ύπαρξης, έπρεπε να είναι το πρώτο ζητούμενο της κάθε ευγενούς θρησκείας. Εντούτοις, σήμερα, χωρίς δεύτερη σκέψη, με αντάλλαγμα τα υποθετικά μεταθανάτια δώρα των θρησκειών, καταθέτουμε μαζικά την υποστήριξή μας, στα χέρια των πλέον αδίστακτων κερδοσκοπικών ιερατείων, και είναι ακριβώς αυτή η δική μας απερίσκεπτη θεοσέβεια που γιγαντώνει την πανανθρώπινη ασυδοσία και τελικά προάγει την πιο σκληρή αθεΐα στο όνομα κάποιων δήθεν θεών.
Είναι όμως πράγματι, μόνο θλιβερό το σκηνικό της θρησκευτικής μας προϊστορίας; Όχι, αν εξαιρέσουμε τους αμέτρητους αγωνιστές σε ανατολή και δύση, αλλά κυρίως τους διανοητές της ανατολικής μεσογείου, που με την ελεγκτήρια σοφία τους, μας άφησαν διαμαντένιες σκέψεις και φωτισμένους κανόνες έλεγχου, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν οι ίδιοι την λαίλαπα της θρησκοληψίας που απ' την πρώτη αυγή της ανθρώπινης σκέψης, απειλεί να αφανίσει κάθε ελπίδα αληθινής προόδου, καθηλώνοντας την ανθρωπότητα στη νοημοσύνη του οπαδού. Ας γίνουμε λοιπόν και εμείς συνεχιστές του αγώνα εκείνων των μεγάλων μαχητών κατά του σκοταδισμού!
«Θαύμα ή Απάτη: Το «Άγιον» Φως της Ιερουσαλήμ» ο λόγος για τα ψευδοκαταίβατα φώτα. Η θέση γύρω από το γνωστότερο ίσως «θαύμα» των ημερών μας.
Ψευδοκαταίβατα ονομάζει τα Φώτα της Ιερουσαλήμ ο μεγάλος ελευθερωτής της Ελλάδος Αδαμάντιος Κοραής στο βιβλίο του «Περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου φωτός» που αισχρά και συστηματικά έχει αποκρύβει επί δυο αιώνες τώρα από όλους τους Έλληνες!
Επιπλέον δηλώσει του Κοραή για το άγιον φως είναι:
«Μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων τα εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα». «Μοναχοί (θρασύτατοι γόητες) επινόησαν το θαύμα του αγίου φωτός, για να ενισχύσουν τον ηλίθιο ζήλο των προσκυνητών». «Όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασύτατους θαυματοπλάστες… Αξιοθρήνητοι οι κατ' έτος τρέχοντες μωροί και πλανημένοι προσκυνητές του θαύματος». «Τετοιων θαυμάτων έχουν αναγκη οι ψευδοθρησκείες» «Ασυγχώρητον, με παντοειδείς δόλους να υπερασπίζεται η θρησκεία πλαστά θαύματα και πάσης λογής ανομήματα». «Στρατεύματα μεθυσμένων προσκυνητών που δεν αισχύνονται να ονομάζονται χατζήδες». «Το άγιον φως είναι πλάσμα ασεβές και αναίσχυντον… πλάσμα Λατίνων μοναχών και φραγγοπατερικόν γέννημα». «Μην πιστεύετε λοιπόν όσα λέγουν περί του αγίου φωτός».
Καταπιάστηκα με το θέμα συμπληρώνοντας την ένσταση το Κοραή με στοιχεία που προέκυψαν στην πορεία της έρευνάς μου και παρουσίασα τα αυταναφλεγόμενα κεριά των οποίων την χρονο-καθυστέρηση της αυτανάφλεξης μπορείς να ρυθμίσεις κατά βούληση. Ενώ όλη η Ελλάδα μιλούσε γι' αυτό, κανένα μεγάλο κανάλι δεν φιλοξένησε την είδηση!
Οι αυταναφλέξεις των κεριών εκτός κουβούκλιου στην Ιερουσαλήμ συμβαίνουν κατά το σκεπτικό της ερευνά με χημικό τρόπο και με υλικό που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα! Θα ήταν περιπετειώδες και για μένα και για σας, να επιχειρήσω μέσα σε λίγες αράδες να αναλύσω το σκεπτικό και κάθε απλοποίηση φοβάμαι θα υποβάθμιζε το θέμα ΄Αν πάλι θέλει να πάρει μόνο μια γεύση ας ρίξει μια ματιά στο άρθρο μου όπου υπάρχει μια περιληπτική περιγραφή του θέματος.
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν σήμερα για την αντιπαλότητα του πολιτισμού των Ελλήνων με τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και τους συνεχιστές τους μέσα στους αιώνες. Παρατηρούνται αποσπάσματα στη Βίβλο (ή και αλλού) που να επαληθεύουν τα παραπάνω;
Τι λένε σε σας τα παρακάτω εδάφια;
«Διότι σε τέντωσα Ιούδα για τον εαυτό μου ως τόξο και σαν σπαθί μαχητού και (θα) εξεγείρω τα τέκνα σου Σιών, κατά των τεκνών των Ελλήνων και ο Κύριος θα πέσει πάνω τους σαν κεραυνού βολίδα. Ο Κύριος σαλπίζοντας θα πορευθεί απειλητικά εναντίον τους. Ο Κύριος θα βοηθήσει αυτούς (τα τεκνά της Σιών) και θα καταναλώσουν και θα θάψουν (τους Έλληνες) κάτω από λίθους σφενδόνης και σαν οίνο θα τους καταπιούν». Ζαχαρίας 9.13-15.
Η παραπάνω φλογερή δήλωση του Ζαχαρία, συγκεκριμένα κατά των Ελλήνων, έγινε κατά την περίοδο της προφητικής του δράσης δηλαδή κάπου ανάμεσα στο 520-518 π.Χ. Μόλις τριάντα οκτώ χρόνια μετά ξεκίνησε η μεγαλύτερη εκστρατεία όλων των εποχών κατά των Ελλήνων, που πραγματικά απείλησε να θάψει κάτω από το πλήθος των Περσικών οπλών, όλους τους Έλληνες! Ποια η σχέση της βιβλικής αυτής πρόθεσης και της καθόδου του Ξέρξη στην Ελλάδα, θα το δείτε σύντομα στο τελευταίο μου βιβλίο της σειράς Βιβλική θρησκεία με τίτλο το θέατρο της σωτηρίας που τελειώνει σύντομα. Στο ίδιο βιβλίο θα βρείτε και την άποψη μου για τον κεντρικό ήρωα την Καινής Διαθήκης!
Αλλα παραδείγματα είναι: Παιδιά της Σιών εξεγερθείτε κατά των Ελλήνων: Ζαχαρίας 9.13. Εχθροί εκ δυσμών οι Έλληνες: Ησαΐας 9.10. Ερημώστε την Κρήτη, κάντε την στάβλους για ζώα: Σοφονίας 3.13. Εξαφανίστε τους Κρήτες απ΄ την παραλία της Παλαιστίνης: Ο΄ Ιεζεκιήλ 25.16. Με μαχαίρι θα πέσουν οι Κρήτες: Ο΄ Ιεζεκιήλ 30.5.
Δεν είναι όμως η Ελλάδα μόνο στο στόχαστρο του κατασχετικού δόλου που ελλοχεύει στην Βίβλο αλλά όλα τα έθνη! Όπλο των απίθανων συνεχιστών του αβρααμισμού είναι οι παντοειδείς πανουργίες και η μαγεία! Τι είναι μαγεία; «η τέχνη να πετυχαίνεις το επιθυμητό για σένα αποτέλεσμα με επικλήσεις, προσποιήσεις και τεχνικές που πείθουν τους άλλους ότι ελέγχεις υπερφυσικές δυνάμεις». Webster Dictionary. Αυτό δεν κάνει ένα πετυχημένο ιερατείο;
Τι είναι Μάγος; «ο απατεώνας, ο φαρμακευτής, ο θεοσεβής, (!) τον θεολόγο και τον ιερέα οι Πέρσες ούτως λέγουσιν»!… «μαγεία, γοητεία, θεών θεραπεία». Ησύχιος Μ.25.
Ο Μάγος λοιπόν, είναι ο επιδρομέας εκείνος που διεκδικεί και αποκτά, δόξα πλούτη και προνόμια, με άγνωστα στους απλοϊκούς όπλα! Επικαλείται δήθεν υπερφυσικές δυνάμεις (θεούς και δαίμονες) και αποδεικνύει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο, με στημένα θαύματα!
Ε, λοιπόν, όλα αυτά και πολύ περισσότερα, πέτυχαν οι Αβρααμογενείς θρησκείες! Με “θαύματα” και τάματα, εκπλήρωσαν όλες τις προσδοκίες των αρχαίων Χαλδαίων μάγων-προφητών. Επέβαλαν την αγιοποίηση των προγόνων τους, την παγκόσμια εξουσία των απογόνων τους και κατέστησαν την χώρα και την ιδεολογία τους το λατρευτικό κέντρο της οικουμένης!
Σε μας έδωσαν “θαύματα”, αγάπες και “λουλούδια” και αυτοί κράτησαν τον δόλο, την απάτη την κρυφή επιθετικότητα και τους αιώνιους τώρα αναλλοίωτους βιβλικούς στόχους για παγκόσμια επικράτηση!
Όλα εξελίσσονται δυστυχώς, ακριβώς όπως τα θέλησαν και τα (προ)φύτεψαν οι βιβλικοί οραματιστές! Διαβάστε αργά και στοχαστικά όσα μας συμβαίνουν, σχεδιασμένα πριν από αιώνες: «Τα έθνη και οι λαοί, τους γιους σου (Ισραήλ) θα κουβαλούν στην αγκαλιά τους και πάνω στους ώμους τους, θα κουβαλούν τις θυγατέρες σου. Οι βασιλιάδες (των εθνών) θα γίνουν παιδοτρόφοι σου και οι πριγκίπισσές τους υπηρέτριές σου. Θα πέσουν να σε προσκυνήσουν (Ισραήλ) με το πρόσωπο στη γη και θα γλύφουν το χώμα των ποδιών σου». Ησαΐας 49.22-23.
«Εξολόθρευσα έθνη και ερήμωσα τας οδούς αυτών, ώστε να μην υπάρχει διαβαίνων. Οι πόλεις αυτών ηφανίσθησαν… εγείρομαι προς λεηλασίαν, διότι απόφαση μου είναι να συναθροίσω τα έθνη, να συναθροίσω τα βασίλεια και να εκχέω έπ' αυτά την αγανάκτηση μου, όλην την έξαψη της οργής μου. Διότι τότε θέλω αποκαταστήσει εις τους λαούς γλώσσαν καθαράν (γιατί;) δια να επικαλώνται πάντες το όνομα του (δικού μας θεού!) του Κυρίου (του Γιαχβέ) και να δουλεύσωσιν αυτόν (τα έθνη) υπό έναν (τον δικό μας) ζυγόν». Σοφονίας 3.6-10.
Ο προφήτης Ησαΐας, είχε εκφράσει το κρυφό όραμα του επεκτατισμού αυτής της θρησκείας, καλύτερα από κάθε άλλον γράφοντας: «Φωτίσου και λάμψε Ιερουσαλήμ, φως σου η δόξα του Κυρίου που ανέτειλε πάνω σου. Τώρα όμως, σκότος και ζόφος θα καλύψει τα έθνη της γης. Σε σένα η δόξα του Κυρίου θα φανεί και (έτσι) θα πορευθούν οι βασιλείς και τα έθνη προς την λαμπρότητάς σου.
Κοίταξε τριγύρω και δες συγκεντρωμένα τα τεκνά σου. Οι υιοί σου κατέφθασαν από μακριά και οι θυγατέρες σου μεταφέρονται (από ξένους) πάνω στους ώμους. Θα εκπλαγεί και θα εκστασιαστεί η καρδιά σου, γιατί της θάλασσας, των λαών και των εθνών τον πλούτο, σε σένα θα τον φέρουν. Καμήλες… και χρυσάφι… και λιβάνι… (διότι) την σωτηρία του Κυρίου (του θεού σου) θα ευαγγελίζονται… και πρόβατα και κριάρια… θα γίνονται δεκτά στο θυσιαστήριο μου και θα δοξαστεί ο οίκος μου.
Ποιοι είναι αυτοί όλοι που σαν σύννεφα πετούν (τριγύρω) και σαν τα περιστέρια μαζί με τους νεοσσούς τους μαζεύτηκαν; Απ' τα νησιά (του Αιγαίου) βεβαίως πρώτα κατέφθασαν τα πλοία και πρώτα αυτά έφεραν τα παιδιά σου από μακριά και ασήμι και χρυσάφι έφεραν μαζί τους, διότι τ' όνομα του Κυρίου (Γιαχβέ) του θεού του Ισραήλ είναι (πλέον) ένδοξο.
Και (αυτοί) οι αλλοεθνείς θα οικοδομήσουν τα τείχη σου Ιερουσαλήμ και οι βασιλιάδες τους θα σε υπηρετούν… μέρα και νύχτα οι πύλες σου θα είναι ανοιχτές και δεν θα κλείνουν, (γιατί;) για να προσφέρουν σε σένα την δύναμη τους (ποιοί;) τα έθνη με βασιλείς αγομένους (κατευθυνόμενους χειραγωγούμενους)! Τα δε έθνη και οι βασιλείς, που θα αρνηθούν να σε δουλέψουν, θα αφανιστούν και τα έθνη εκείνα θα καταστραφούν…
Κυπαρίσσια, πεύκα, κέδρους και όλη την δόξα του Λιβάνου, σε σένα θα την φέρουν (Ιερουσαλήμ) και στον άγιο μου τόπο. Και τα παιδιά εκείνων που σε ταπείνωσαν, θα έρθουν έντρομοι και θα σε ονομάσουν πόλη του Κυρίου, Σιών του αγίου θεού του Ισραήλ… Αιώνια (πόλη) θα σε κάνω Ιερουσαλήμ και θα αγάλλεσαι αιώνια. (Πως;) Το γάλα θα θηλάσεις των εθνών και τους θησαυρούς θα φας των βασιλέων. Και μάθε ότι εγώ είμαι ο σωτήρας σου ο θεός του Ισραήλ». Ησαΐας 60.17.
«Χρυσάφι θα σου φέρω αντί χαλκού (να και μια κερδώος θεολογία που το παραδέχεται) Αντί σιδήρου ασήμι. Χαλκό αντί για ξύλα και αντί για πέτρες σίδερο… Ήλιο δεν θα χρειάζεσαι την μέρα, ούτε την σελήνη τις νύχτες σου, γιατί εγώ ο θεός σου θα είμαι η παντοτινή σου λάμψη!…
Δίκαιοι θα αποτελούν τον λαό σου Ιερουσαλήμ, (αλλά οι “δίκαιοι”) αυτοί θα κατέχουν την γη για πάντα…
Τα ερείπια και τις ερημωμένες πόλεις σου αλλοεθνείς θα ξαναχτίσουν. Θα έρθουν να δουλέψουνε για χάρη σας… Ξένοι θα βοσκούν τα κοπάδια σας και αλλόφυλοι θα γίνουν οι γεωργοί και οι αμπελουργοί σας. Εσείς δε, ιερείς του Κυρίου θα ονομάζεστε και λειτουργοί θεού, (και να γιατί) την ισχύ των εθνών θα κατατρώγετε και με τα πλούτη τους θα γίνεστε αξιοθαύμαστοι…!
Για σένα Σιών δεν θα σωπήσω, ούτε για σένα θα ησυχάσω Ιερουσαλήμ… τα έθνη θα δουν την λύτρωσή σου και οι βασιλιάδες την δόξα σου. Νέο όνομα θα σου δοθεί (αποδεκτό απ' τα έθνη) που θα στο δώσει ο ίδιος ο Κύριος. Στεφάνι ατίμητο θα είσαι και βασιλική κορώνα στο χέρι του θεού σου. Δεν θα λέγεσαι πια εγκαταλειμμένη, ούτε η γη σου θα ονομάζεται έρημος. Αλλά θα λέγεσαι η αγαπημένη του θεού και η χώρα σου θα λέγεται γυναίκα του. Γιατί ο Κύριος… θα είναι για την χώρα σου ο άντρα της. Και καθώς ο νυμφίος ευφραίνεται εις την νύμφη, ούτως ο Κύριος θέλει ευφρανθεί επί σε (Σιών)»! Ησαΐας 60.1-61.6. και (Β.Β.) Ο΄ Ησαίας 62.1-5.
Κάποιοι, το θέλησαν, το έγραψαν και το πέτυχαν! Πρόβλεψαν πολύ σωστά, ότι κάνοντας στημένα θαύματα, μπορούσαν να κλέψουν την προσοχή των εθνών, να τους δώσουν με «νέο όνομα» την δική τους θεολογία… και τότε… όλες οι πύλες της αποδοχής, θα παρέμεναν ορθάνοιχτες για να μπορούν με όλη τους την ησυχία να βάλουν χέρι στους αφύλακτους πια θησαυρούς των εθνών: «ελάτε να φάτε… οι φύλακες τους είναι όλοι τυφλοί, χωρίς νόηση, μουγκά σκυλιά (γρύπες που δεν μπορούν να γαβγίσουν, κοιμούνται, ή ξαπλώνουν αγαπώντας την νύστα». Ησαΐας 56.10.
Γρύπες κοιμώμενοι.
Αυτές είναι οι δεδηλωμένες εξουσιαστικές σκοπιμότητες της βιβλικής θρησκείας και οι ξεκάθαρα γραμμένοι στόχοι της! Οι περισσότεροι έχουν ήδη προ πολλού εκπληρωθεί! Ενώ εμείς συνεχίζουμε να κυνηγάμε τα φαντάσματα των «άγιων» και να θεωρούμε ανεκτίμητους θησαυρούς, τα «άγια λείψανά» τους, να τρέχουμε πίσω απ' τις μελωδικές σειρήνες της θεολογίας, να προσκυνάμε τα «άγια βάτα» στις ερημιές του Σινά και να δίνουμε όρκους πίστης στις «άγιες φλογίτσες» της Ιερουσαλήμ… κάποιοι επεκτείνουν στα παιδία μας την σκοταδιστική τους επιρροή, καταστρέφουν τις βάσεις της ευτυχίας τους και υπονομεύουν το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη!
Πόσο δύσκολο είναι για τον σύγχρονο Έλληνα να δεχτεί απόψεις που καταρρίπτουν πεποιθήσεις που ριζώνουν αιώνες τώρα μέσα του; Ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο καθένας μας για να βρει την ιστορική αλήθεια;
Αιώνες τώρα, λαοί ολόκληροι παίζουν το παιχνίδι της ψυχικής σωτηρίας, χωρίς καν να υποπτεύονται ότι πρόκειται για θεολογικό τζόγο και φτηνό εμπόριο ελπίδας, που εξυπηρετεί θαυμάσια την θεολογική αυτοκρατορία της Βίβλου. Υπάρχουν όμως και οδυνηρά όρια κι αυτά είναι οι πλανητικές αντοχές!
Αν λοιπόν θέλουμε να βρεθούμε ανάμεσα σ? εκείνους που νοιάζονται λίγο για την πραγματική ιερότητα, τον μοναδικό και αληθινό θεϊκό μας κόσμο, τότε πρέπει να αντέξουμε τον πόνο της θρησκευτικής απομυθοποίησης και να ξανασκεφτούμε την συμμετοχή μας στο φουσκωμένο, αρχαίο ποτάμι της παγκόσμιας θρησκοληψίας.
Ο θρησκευτικός σκοταδισμός μας έφερε στο χείλος της καταστροφής, αχρηστεύοντας την νοημοσύνη μας και κάθε ουσία γνώσης και παιδείας. Συντηρώντας τις δεισιδαιμονίες μας, ορίζουμε και την μορφή του κόσμου μας. Έτσι γεννήθηκαν όλοι αυτοί οι ηλίθιοι εξουσιαστές του κόσμου, που καθημερινά απειλούν με αφανισμό τον πραγματικά θεϊκό αυτόν πλανήτη!
Η εποχή της χαριτωμένης θεολογικής αφέλειας πέρασε. Οι τεράστιες πληγές του φυσικού μας κόσμου, που δημιούργησαν οι μυθομανίες μας, χρειάζονται επειγόντως το βάλσαμο της ιερότητας, που δυστυχώς το κατασπαταλούν οι θεοκάπηλες θρησκείες.
Οι επόμενες ευφυέστατες γενιές, απέχουν μια μόνο ανάσα από μας. Η ευφυΐα τους θα είναι πολλαπλάσια της δικής μας. Η αναλυτική τους ικανότητα εξελιγμένη και πολύπλευρη. Οι αργόσυρτοι ρυθμοί της γνώσης, είναι ήδη παρελθόν. Σήμερα, οι φιλομαθείς άνθρωποι, εξοπλισμένοι με ένα ''σκάφανδρο'' πρωτοφανών βοηθημάτων, μετεωρίζονται με άνεση, πάνω από την άβυσσο της ιστορίας και της γνώσης, χωρίς καθόλου να διστάζουν! Σύντομα αναρίθμητοι ψεύτικοι θεοί, θα “καούν” μπροστά στο εξερευνητικό στόχαστρο των ερωτήσεων τους.
Μία είναι λοιπόν η δύναμη που μπορεί να προλάβει αυτή την πνευματική μας απολίθωση και να διασώσει την αξιοπρέπεια της πνευματικής μας ελευθερίας… η μεθοδική βάσανος της αμφισβήτησης!
Καμιά αλήθεια δεν φοβάται τις ερωτήσεις. Μόνο οι ψεύτες δυσανασχετούν στον έλεγχο των «αληθειών» τους! Ερωτήσεις λοιπόν, η Λυδία λίθος της γνώσης. Επίγνωση που θα προκύψει απ' την καθαρή προσωπική βεντέτα με τα αινίγματα και τους θρησκευτικούς γρίφους, οι ερμηνείες των οποίων δεν θα νοθεύονται από εκφοβισμούς και ευφυείς αλληγορίες, όσο κι αν αυτές φαίνονται θεϊκές και καλοπροαίρετες. Οι άμετρες υποσχέσεις, και ο εκφοβισμός, είναι ο ολισθηρός δρόμος της μαγείας. Η θρησκευτική γοητεία, είναι η σίγουρη πύλη της ομαδοποίησης και η αφετηρία του αφανισμού της προσωπικότητας μας.
Έχουμε ανάγκη λοιπόν από ποιοτικές ερωτήσεις. Ερωτήσεις που με τους πιο αξιοπρεπείς τρόπους, θα ελέγξουν σε βάθος την ουσία των θρησκευτικών μας δεδομένων. Ερωτήσεις που θα γεννηθούν μέσα απ’ την ιστορική μνήμη, την βασική προϋπόθεση μιας ολοκληρωμένης νοημοσύνης. Η κατανόηση των παθημάτων μας και η απομυθοποίηση της συμπεριφοράς του κάθε ασθενοποιού θεραπευτή, και του κάθε τραυματοποιού σωτήρα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην συνεχιζόμενη επική μας αναμέτρηση, με τους γίγαντες της ιστορικής απάτης. Με την αφυπνιστική, διδακτική και σωφρονιστική δύναμη της ιστορική μνήμη, έχει κανείς την δυνατότητα να ξεφύγει απ' τον χαμηλό ορίζοντά του ολιγόβιου ανθρώπου και να προσθέσει στο ανάστημά του, τους πνευματικούς γίγαντες του παρελθόντος!
Τέλος, θα 'θέλα μέσω αυτού του άρθρου να στείλω ένα μήνυμα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.
Μη τους φοβάστε… … αναχαιτίστε τους! Οι αναρίθμητες απρέπειες τους είναι, μπροστά μας. Αντιδράστε καταγγέλλοντας λεπτομέρειες από την καθαγιασμένη δεισιδαιμονία του.
Το χυδαίο κορμί την θρησκευτικής υποκρισίας, όζει δύσοσμα από σήψη και διάλυση που αν δεν παραμερισθεί εγκαίρως θα δηλητηριάσει μέχρι θανάτου την νοημοσύνη των επερχόμενων γενεών! Μη τους φοβάστε λοιπόν αναχαιτίστε τους! Πως; Απομυθοποιώντας τους!
Δεν υπάρχει αθλιότερη εξουσία από την ψευδο-αγαθόγλωσση θρησκεία! Αυτή είναι η υπερκείμενη των πάντων εξουσία! Αυτή κατάτρωει την νοημοσύνη μας δικτυωμένοι μέσα σε ολόκληρο τον κοινωνικό μας ιστό!
«Ασυγχώρητον, με παντοειδείς δόλους να υπερασπίζεται η θρησκεία πλαστά θαύματα και πάσης λογής ανομήματα». Αδαμάντιος Κοραής
Το εμπόριο δεισιδαιμονίας είναι σήμερα ζωντανή πραγματικότητα και συνέχεια της αρχαιότερης πνευματικής απάτης. Παρά την ψευδαίσθηση προόδου που δίνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι κάθε λογής μεταφυσικές απάτες παραμένουν μια ύπουλη παγκόσμια απειλή, που ευνουχίζει τον ορθολογισμό εμποδίζει την κοινωνική πρόοδο και απειλεί τελικά με αφανισμό τα πνευματικά επιτεύγματα του πολιτισμού μας. Η έξαρση της δεισιδαιμονίας, είναι σοβαρότατο σύμπτωμα κοινωνικής παρακμής, αλλά και εργαλείο μαζικής αχρήστευσης των λαών. Χρέος όλων των φιλοπρόοδων και αξιοπρεπών ανθρώπων είναι, να αντιτάσσονται με κάθε τρόπο στην πνευματική αγυρτεία, ματαιώνοντας το δόλιο εμπόριο επίπλαστης ελπίδας και την εκμετάλλευση των μεταφυσικών φόβων, από τους παραγωγούς, διαφημιστές και διακινητές τέτοιων ιδεών.
Δυστυχώς το οργανωμένο κράτος δείχνει ανεξήγητη ανοχή στις δραστηριότητες αυτές. Η ανεξέλεγκτη αύξηση της παντοειδούς δεισιδαιμονίας και η γενικευμένη δια της σιωπής σύμπραξη και νομιμοποίηση.
Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνομε τη σύσταση ανάλογων επιστημονικών ομάδων και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος με σκοπό τον επιστημονικό έλεγχο των μεταφυσικών ισχυρισμών και την αποκάλυψη της πραγματικής φύσης των υποτιθέμενων “θαυμάτων”! Ελπίζομε, πως και μόνο ο φόβος της ενδεχόμενης δημόσιας αναμέτρησης με την επιστημονική κριτική από μία συγκροτημένη ομάδα αμερόληπτων επιστημόνων, θα περιορίσει τις εύκολες θεουργίες και τις ανεξέλεγκτες δημόσιες επιδείξεις μεταφυσικών θεατρινισμών των επιτήδειων, που δυστυχώς εντελώς ανεμπόδιστα λυμαίνονται τη φυσιολογική ευπιστία και τη φιλοθεΐα των απλοϊκών ανθρώπων.
Πριν χρόνια διάβασα μια φράση πολύ σημαντική από κείμενο, «Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε…. Τον Λυκούργο της Σπάρτης ή την Σπάρτη του Λυκούργου»;
Με αφορμή λοιπόν αυτόν τον προβληματισμό είναι εύλογο να ρωτήσω: Ρόλο έχει ο τίτλος του δόγματος και της θρησκείας ή τα βαθύτερα νοήματα που μεταφέρουν μέσα από τα γραπτά και τους κανόνες τους; Και αυτό, για να δούμε τι κοινωνία θέλουμε τελικά;
Μήπως άλλα μας λένε και άλλα διαβάζουμε στα ιερά γραπτά κείμενα;
Μήπως η έλλειψη διαλόγου και η καθιέρωση μονόλογων από παπάδες και θεολόγους εξάλειψαν την αλήθεια;
Μήπως το εκ του ασφαλούς ποίμνιο τους αποχαύνωσε με τις στερεοτύπες αφηγήσεις που τελικά δεν πατάνε ούτε στα θρησκευτικά τους κείμενα;
Ακλουθούν δυο ιερά κείμενα, το ένα χριστιανικό και το άλλο της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας.
Ποιο τελικά μπορεί να μας αντιπροσωπεύσει καλύτερα και ποιος ύμνος είναι αυτός που μας ωθεί άμεσα να κινήσουμε προς την ΑΡΕΤΗ;
Για αρχή δεν θα χρειαστεί να γράψω ποιο είναι ποιου και τι…
Ιερό Κείμενο» πρώτο 1ο
«Άκουσε με, συ ο βοηθός των ανθρώπων,
πού δίδεις την τολμηράν νεότητα,
λάμπρυνε από υψηλά τον ιδικόν μας βίον με λαμπρό γλυκύ φως,
και δώσε μου δύναμιν πολεμικήν
δια να ήμπορώ να αποτρέψω την πικρήν κακία
από το δικό μου κεφάλι
και να παρακάμψω την απατηλήν ορμήν της ψυχής
και να συγκρατώ αφ’ ετέρου την ορμητικήν μανίαν του θυμού,
ο οποίος με εξοργίζει διά να επεμβαίνω εις την παγεράν βοήν της μάχης.
Αλλά συ, ώ μακάριε, δώσε μου θάρρος,
δια να παραμένω σταθερός εις τους αβλαβείς θεσμούς της ειρήνης
και να αποφεύγω την μάχην των εχθρών και τον βίαιον θάνατον.
Ιερό Κείμενο» δεύτερο 2ο
«Μη με κρίνεις τον δούλο σου, γιατί, αν θελήσεις να μας κρίνεις, δεν θα δικαιωθεί κανένας από τους ζωντανούς. Διότι κυνήγησε ο εχθρός (διάβολος) την ύπαρξή μου, ταπείνωσε και εξευτέλισε στην γη την ζωή μου. Και με κάθισε στα σκοτεινά μέρη του Άδη και κινδυνεύω να πάθω τα όσα παθαίνουν όσοι πέφτουνε στον Άδη. Γέμισε από αθυμία το πνεύμα μου, γέμισε από ταραχή μέσα μου η καρδιά μου. Χάρης του ονόματός σου θα μου δώσεις ζωή. Με τη δικαιοσύνη Σου θα βγάλεις από τη θλίψη την ψυχή μου. Και με το έλεός Σου θα αφανίσεις τους εχθρούς μου. Και θα καταστρέψεις όλους εκείνους που θλίβουν την ψυχή μου, γιατί εγώ είμαι δούλος Σου».
Το πρώτο κείμενο είναι Ομηρικός Ύμνος του ΑΡΕΩΣ (κατά τα άλλα όπως μας μάθαιναν ο αιμοσταγής ΑΡΗΣ) όπου ο προσευχόμενος ευελπιστεί και ζητά από τον θεό να…. «παραμένω σταθερός εις τους αβλαβείς θεσμούς της ειρήνης και να αποφεύγω την μάχην των εχθρών και τον βίαιο θάνατον».
Το δεύτερο κείμενο είναι η Παράκληση της Παναγίας όπου ο προσευχόμενος ζητά από την Παναγία.. «θα αφανίσεις τους εχθρούς μου. Και θα καταστρέψεις όλους εκείνους που θλίβουν την ψυχή μου», (δηλαδή να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα) αρκεί να σκεφτούμε ότι εχθρός ή εκείνος που θλίβει την ψυχή του ίσως να είμαι εγώ ή εσύ ή το παιδί σου.
Οι τίτλοι των θρησκειών και των δογμάτων, όπως ακόμα τα αξιώματα και ο προσηλυτισμός δεν έφτιαξαν ποτέ σωστές ανθρώπινες κοινωνίες αλλά σκοταδισμό και ραγιαδισμό .
Πίστεψε ότι θες …ψάξε όμως τι σου προσφέρουν και αν αυτά που σου λένε τα πρεσβεύουν ή τα λένε κατά περίπτωση ενώ τα κείμενα τους γράφουν άλλα!
Αν δεν ψάξεις μόνος τις πηγές…. εύκολα θα πέσεις θύμα θρησκευτικών εμπόρων που δεν ξέρουν τι πωλούν αλλά ξέρουν πολύ καλά, πίστεψε με εδώ και αιώνες… πώς να πωλούν!
ΔΕΣ: Συζητήσεις για την θρησκεία και η άρνηση της αλήθειας
Αντί άλλων γενικόλογων τοποθετήσεων θα σας δώσω απανωτά δείγματα της ομοιότητας των ελληνικών αρχαιότερων και πληρέστερων μύθων που κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει και που διαπραγματεύονται τα γνωστά σε όλους θέματα της βιβλικής μυθολογίας. Οι ομοιότητες είναι τέτοιες που καταλαβαίνει κανείς ότι η ελληνική μυθολογία που είναι αρχαιότερη, πληρέστερη και αυθεντικότερη καταλεηλατήθηκε από τους συγγραφείς της Βίβλου.
Διαβάζουμε π.χ. στα κείμενα του Ερμή του Τρισμέγιστου ή αλλιώς Ερμητικά κείμενα:
Βίβλος Vs Ερμής Τρισμέγιστος
Γένεσις 1.1-3
Αρχή των όντων ο θεός Εν αρχή εποίησεν ο θεός
και νους και φύση και ύλη… τον ουρανόν και την γην.
αδιορίστων δε όντων απάντων η δε γη ην αόρατος.
και ακατασκευάστων… και ακατασκεύαστος,
ην γαρ σκότος άπειρον και σκότος επάνω
εν αβύσσω, της αβύσσου,
και ύδωρ και πνεύμα νοερόν και πνεύμα θεού
δυνάμει θεία, όντα εν χάει επεφέρετο επάνω του ύδατος.
ανείφθη δε φως άγιον. και ειπεν ο θεός γενηθήτω φως.
Και συνεχίζουν τα ερμητικά κείμενα:
Ερμής ο Τρισμέγιστος 3.1-2
Η δε γη και το νερό ήταν μπερδεμένα.
Είπε (ο θεός) και μονομιάς η σκοτεινή μάζα του χάους
άρχισε να διαμορφώνεται, και εφάνη ο ουρανός και ο Ήλιος έλαμψε.
Τότε ο Ήλιος είπε θα λάμψω εντονότερα και η Σελήνη ας φωτίσει πιο έντονα,
και εφάνη ο ουρανός άνω και η γη στέριωσε και πύκτωσε,
ο δε Θεός χάρηκε βλέποντας τα έργα του.
Και είπε,ας πληρωθεί ο ουρανός με όντα και ο αέρας και ο αιθέρας,
είπε ο Θεός και έγιναν. Κι ο αέρας δημιούργησε πετεινά
και τα νερά υδρόβια πλάσματα, κι όταν χώρισε η γη απ' τα νερά της
δημιουργήθηκαν όπως τα θέλησε ο Νους, ζώα τετράποδα και ερπετά και ένυδρα
και πετεινά και κάθε ένσπορος σπόρος και χόρτος και άνθη και κάθε είδους
χλόη…
Και έσπερναν το σπέρμα της παλιγγενεσίας και της γένεσης των ανθρώπων
και το πλήθος των ανθρώπων νά 'χουν τη δεσποτεία όλων
των κάτω του ουρανού αγαθών,
Και να αυξηθούν σε αύξηση και να πληθύνουν σε πλήθη…
και ο Θεός μόλις έγινε αυτό είπε: Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε σε πλήθος
και έκαμε… τις γενέσεις και πληθύνθηκαν κατά γένη τα πάντα.
Αυτά είπε ο θεός και έγιναν. Τελειώνοντας δε αυτά ο θεός απεσύρθη…
Αυτά είπε ο Κύριος και Θεός και ανέμιξε το νερό με την γη
και ενεφύσησε σ' αυτό το πνεύμα, κι απ' το μίγμα αυτό
έπλασε ζώδια με μορφή Ανθρώπου… κατ' εικόνα αυτού
Πατέρας όλων ο Νους, ζωή και φως υπάρχων,
γέννησε άνθρωπον (ζώσα ύπαρξη) όμοιο μ' αυτόν.
Περικαλλής δε καθώς ήταν, επειδή είχε τη δική του μορφή (θεϊκή)
τον αγάπησε, σαν παιδί του και του έδωσε εξουσία όλων των δημιουργημάτων
του…
Άλλος αρχαιότατος συγγραφέας ο Ησίοδος γράφει:
Hσίοδος θεογονία 116.
«Πρώτ’ απ' όλα ήταν το χάος,
κι έπειτα η πλατύστηθη Γαία,
όλων στέρεη βάση πάντων στον αιώνα,
κι ο Έρως ο ωραιότερος απ' τους
αθανάτους θεούς.
Κι απ' το χάος, το έρεβος και η
μαύρη Νύχτα έγιναν,
απ' την Νύχτα ο αιθέρας και ημέρα.
Η Γαία πρώτα γέννησε ίσον μ' αυτήν
τον κατάστερο ουρανό
και γέννησε τα όρη τα ψηλά».
Γενικότερες τοποθετήσεις από αρχαιοελληνικά κείμενα:
«Ο θεός των πάντων, όποιος κι αν είναι αυτός, μερικοί τον ονομάζουν φύση,
παρουσιάστηκε ξαφνικά μέσα στο χάος και διαχώρισε τη γη από τον ουρανό, το νερό από τη γη και τον επάνω αέρα απ' τον κάτω.
Αφού ξεμπέρδεψε (διαχώρισε) τα στοιχεία, τα έβαλε στην πρέπουσα τάξη όπου βρίσκονται σήμερα. Χώρισε τη γη σε ζώνες, μερικές πολύ θερμές, μερικές πολύ ψυχρές, άλλες εύκρατες. Την έπλασε σε πεδιάδες και βουνά και την έντυσε με χορτάρι και δένδρα. Από πάνω της έβαλε το περιστρεφόμενο στερέωμα, διαστίζοντάς το με άστρα και όρισε σταθμούς τους τέσσερις ανέμους. Γέμισε τα νερά με ψάρια, τη γη με ζώα και τον ουρανό με τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πέντε πλανήτες.
Τέλος έφτιαξε τον άνθρωπο, που μόνος απ' όλα τα ζώα υψώνει το πρόσωπό του προς τον ουρανό και παρατηρεί τον ήλιο, τη σελήνη και τ' άστρα.»
Περί του πρώτου ανθρώπου διαβάζουμε:
«Ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο Πελασγός. Προπάτορας των Πελασγών που ξεπήδησε απ' το έδαφος της Αρκαδίας (γηγενής) τον ακολούθησαν και μερικοί άλλοι που ο Πελασγός τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες, να τρώνε καρπούς και να ράβουν χιτώνες από δέρμα, σαν κι αυτούς που φορούν ακόμα οι φτωχοί στην Εύβοια και τη Φωκίδα».
Το σώμα του ανθρώπου το έφτιαξε ο γιος του Ιαπετού, ο Προμηθέας, από νερό και πηλό και την ψυχή του έδωσαν περιπλανώμενα θεϊκά στοιχεία, που είχαν επιζήσει απ' την πρώτη Δημιουργία»(!)
«Έτσι μίλησε γελώντας ο πατέρας των θεών και τον Ήφαιστο προστάζει τον ξακουστό χώμα με νερό να σμίξει να του βάλει και λαλιά, αντοχή να 'χει και όψη σα θεά αθάνατη αξιαγάπητης παρθένας ομορφιά… και ονόμασε ο κήρυκας των θεών τη γυναίκα αυτή Πανδώρα, γιατί όσοι έχουν στον Όλυμπο δώματα, δώρο της έδωσαν κακό για τους ψωμοφάγους ανθρώπους».
Για την γυναίκα:
«Έτσι για τους θνητούς άνδρες, κακό τις γυναίκες όρισε ο Δίας ο ψηλοβρόντης, συντρόφους των έργων των πικρών».
Για τον άνδρα Αδάμα: «Γνωρίζουμε, πραγματικά (γράφει ο Descharme στην παγκόσμια μυθολογία του, έργο βραβευμένο απ' την Γαλλική ακαδημία) πως ένα απ' τα πρόσωπα των μυστηρίων της Σαμοθράκης με το όνομα Αδάμας, παρουσιαζόταν εκεί σαν ο άνθρωπος-αρχέτυπο σαν ο πρώτος αρσενικός».
Για την ονοματοδοσία των ζώων απ' τους πρώτους ανθρώπους, λέει η Βίβλος:
«έπλασε δε Κύριος ο θεός εκ της γης πάντα τα ζώα του αγρού και πάντα τα πετεινά του ουρανού και έφερεν αυτά προς τον Αδάμ δια να ίδη πως να ονομάσει αυτά και ότι όνομα ήθελε δώσει εις παν έμψυχον, τούτον να είναι το όνομα αυτού. και έδωκεν ο ΄Αδάμ ονόματα εις πάντα τα κτήνη και εις τα ζώα του αγρού». Γεν.2.19-20
Να πως διέσωσε τον αντίστοιχο μύθο ο Πλάτωνας δια στόματος Σωκράτους: «πιο ευχάριστο λοιπόν μου φαίνεται, να σας διηγηθώ μύθον είπε (ο Σωκράτης). Ηταν κάποτε εποχή, οπότε υπήρχαν θεοί αλλά δεν υπήρχαν θνητά γένη. Όταν έφτασε και για τούτα ο πεπρωμένος χρόνος της δημιουργίας, τα σχηματίζουν (τα γένη) οι θεοί… και πρόσταξαν τον Προμηθέα και τον Επιμηθέα να τα κοσμήσουν και να κατανείμουν τις δυνάμεις όπως αρμόζει στο καθένα. Ο Επιμηθέας τότε παρακαλεί τον Προμηθέα να κάνει ο ίδιος τη μοιρασιά. Μόλις τα μοιράσω είπε, να τα εξετάσεις. Έτσι λοιπόν τον έπεισε και μοίρασε δυνάμεις. Κατά δε την διανομή σε άλλα προσέδιδε δύναμη χωρίς ταχύτητα, ενώ τα πιο αδύναμα εφοδίαζε με ταχύτητα. Σε άλλα έδινε όπλα, ενώ σε άλλα πρόσφερε φύση άοπλη και σχεδίαζε γι αυτά άλλη δύναμη για την σωτηρία τους».
Για την επιδεινώσει των καταστάσεων ή την λεγόμενη πτώση του ανθρώπου διαβάζουμε:
«Πριν (οι άνθρωποι) ζούσαν… ολότελα χωρίς τον βαρύ μόχθο και τις μαρτυρικές αρρώστιες που έδωσαν τις φροντίδες στους ανθρώπους… Σαν θεοί ζούσαν έχοντας ανέγνοιαστη ψυχή χωρίς κόπους ολότελα και πόνο, κι ούτε τα φοβερά γεράματα ήταν πάνω τους και πάντα οι ίδιοι στα πόδια και στα χέρια χαίρονταν… και καρπόν έφερνε η ζωοδότρα γη μόνη της πολύν και άφθονον.
Αλλά η γυναίκα, (η Πανδώρα) με τα χέρια της, το μεγάλο κούπωμα του πιθαριού βγάζοντας, τα (δεινά) σκόρπισε κι έφερε στους ανθρώπους πικρά βάσανα. Μόνο ή ελπίδα στον άσπαστο οίκο της έμεινε… (έτσι) αμέτρητα πια βάσανα ανάμεσα στους ανθρώπους πλανώνται και είναι η γη κακά γεμάτη, κι η θάλασσα και στους ανθρώπους οι αρρώστιες, άλλες την ημέρα κι άλλες τη νύχτα, μόνες τους έρχονται φέρνοντας κακά στους θνητούς σιωπηλές.»! Ησίοδος «Εργα και ημερες» 90.
Διαφέρει νοηματικά η παραπάνω περιγραφή απ' το πνεύμα της βιβλικής θεϊκής κατάρας; «Κατηραμένη να είναι η γη εξ αιτίας σου, με λύπας θέλεις τρώγει τους καρπούς αυτής… και εν τω ιδρώτι του προσώπου σου θέλεις τρώγει τον άρτον σου, εωσού επιστρέψης εις την γην, εκ της οποία ελήφθης»! Γεν.3.17-19.
Ποιες πληροφορίες που παίρνουμε από την Ελληνική Μυθολογία; Πρόκειται για αφυπνιστικούς μύθους ή για κωδικοποιημένες πραγματικές πληροφορίες από το απώτατο παρελθόν;
Ήδη όσα αναφέραμε δείχνουν το αρχέγονο ιστορικό βάθος των ελληνικών μύθων! Πρέπει δε να τονίσουμε ότι ο μύθος δεν είναι κατ' ανάγκην παραμύθι αλλά οι αναφορές του έχουν έναν ενδεχόμενο ιστορικό πυρήνα! Ο μύθος συνήθως έχει δυο στόχους να διδάξει και να πληροφόρηση με κωδικοποιημένες εικόνες ή με υπερβολές και αλληγορίες όπως θα λέγαμε σήμερα. Το πόσες πληροφορίες έχουν χαθεί για το απώτατο παρελθόν των Ελλήνων και της μεσόγειου γενικότερα το δείχνει ο μύθος του Δευκαλίωνα τον οποίον αναφέρατε προηγουμένως. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε!
«Έτσι έχει ο μύθος του Δευκαλίωνος. Αυτή η γενιά των ανθρώπων δεν είναι η πρώτη, αλλά της πρώτης εκείνης γενιάς οι άνθρωποι όλοι χάθηκαν, αυτοί δε γένος δεύτερο είναι του Δευκαλίωνος που το πλήθος της παντού αποίκησε. Περί δε εκείνων των (πρώτων) ανθρώπων αυτά μυθολογούνται, ότι μεγάλοι υβρισταί έγιναν και αθέμιτα έργα έπρατταν, ούτε όρκους τηρούσαν, ούτε ξένους φιλοξενούσαν, ούτε και ικέτες ανέχοντο, έτσι επήλθε σ’ αυτούς η μεγάλη συμφορά. Αυτή η ίδια η γη, πολύ ύδωρ ανέδυε, και βροχές μεγάλες έγιναν και οι ποταμοί τεραστίως διογκώθηκαν και η θάλασσα τόσο πολύ ανέβη, ώστε τα πάντα σκέπασε το νερό και έτσι χάθηκαν όλοι! Ο Δευκαλίων δε, ευσεβής και συνετός, μόνος των ανθρώπων απέμεινε για (να γεννήσει) την γενιά την δεύτερη. Η δε σωτηρία έτσι έγινε. Μεγάλη λάρνακα (κιβωτό) αυτός είχε και σ’ αυτήν επιβίβασε παιδιά[8] και γυναίκες. Κατέφθασαν δε και επιβιβάσθηκαν (στην κιβωτό επίσης) και χοίροι και ίπποι και λέοντες κατά γένη και όφεις και ακόμα όλα όσα την γη μοιράζονται, πάντα κατά ζεύγη. Ο δε (Δευκαλίων) τα δέχθηκε όλα, γιατί μεταξύ τους δεν εβλάπτοντο, διότι εκ Διός φιλία έγινε μεταξύ τους και σε μια λάρνακα πάντες έπλευσαν όσο το ύδωρ επικρατούσε. Αυτά ιστορούν οι Έλληνες περί Δευκαλίωνος» Λουκιανός περί της Συρίης θεού 12.3.
«Ο Δευκαλίων ρίχτηκε στη δουλειά. Εκατοντάδες βελανιδιές και πολλά πανύψηλα και ολόισια κυπαρίσσια έπεσαν στην γη, απ' το κοφτερό τσεκούρι του Δευκαλίωνα κι ακολουθώντας τις οδηγίες του θεϊκού πατέρα του, έβαλε μπρος να φτιάξει μια τεράστια λάρνακα, μια μεγάλη κιβωτό, που να χωράει όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και πάρα πολλά ζώα.
Η γυναίκα του Πύρρα και τα παιδιά του όλοι μαζί δούλεψαν ακούραστα. Το γιγάντιο έργο προχωρούσε. Ετοιμάστηκε ο σκελετός από χοντρούς κορμούς δέντρων, μπήκαν τα πλαϊνά και τα πατώματα. Με πολλή προσοχή άλειψαν τις ενώσεις των ξύλων με πίσσα. Στο τέλος βάλανε και τη σκεπή και την άλειψαν κι αυτή καλά με πίσσα. Τρόφιμα και προμήθειες πολλές πήραν τη θέση τους γι' αυτούς και τα ζώα… που υπάκουα ανέβαιναν στην κιβωτό δύο από κάθε είδος, άγρια και ήμερα, ερπετά και πετεινά κάθε είδους… Καθόλου δεν πείραζε όμως το ένα το άλλο γιατί έτσι σοφά τα είχε κανονίσει όλα ο μεγάλος Προμηθέας.
Σαν τελείωσε κι αυτό, ο υγρός Νοτιάς έφερε βαριά τα μαύρα του σύννεφα. Αστραπές ξέσκιζαν τον ουρανό, προμήνυμα της μεγάλης οργής του Νεφεληγερέτη Δία! Ο Δευκαλίων μαζί με το μεγάλο του γιο Έλληνα τράβηξαν τη βαριά πόρτα και η οργή του Δία ξέσπασε.
Εννιά μέρες και εννιά νύχτες ο κατακλυσμός σάρωνε τα έργα των ανθρώπων και βαριά η οργή του Δία έπνιξε το ασεβές εκείνο γένος. Εννιά μέρες και εννιά νύχτες οι καταρράκτες του ουρανού γέμισαν κάμπους και ξέπλεναν βουνά. Ο τρομερός κατακλυσμός έριχνε ασταμάτητα τα νερά του απέραντου ωκεανού, χωρίς το κακό να λέει να σταματήσει. Μόνο τη δεκάτη μέρα (μια πλήρη δηλαδή περίοδο) το κακό σταμάτησε. Ένα τράνταγμα τους έδειξε πως η λάρνακα ακούμπησε σε στεριά.
Ο Δευκαλίων άνοιξε το παράθυρο. Δεν έβρεχε πια. Όλα όμως γύρω ήταν μια απέραντη θάλασσα. Ο Δευκαλίων αναγνώρισε το μέρος, ήταν το δίκορφο του Παρνασσού που τώρα ήταν νησάκι. Πριν βγουν όμως έπρεπε να βεβαιωθούν πως ο καιρός δε θα ξαναχαλάσει. Ο Δευκαλίων άφησε τότε ένα περιστέρι. Όλοι γνώριζαν εκείνα τα χρόνια, πως τα περιστέρια προβλέπουν με σιγουριά τον καιρό (!) Αν λοιπόν το περιστέρι γυρνούσε φοβισμένο πίσω, αυτό θα σήμαινε πως ο κατακλυσμός θα συνεχιζόταν και δε θα 'πρεπε να βγουν απ' την κιβωτό. Το περιστέρι όμως κάθισε μια στιγμή στο παράθυρο κοίταξε λίγο τον καιρό κι ύστερα πέταξε χαρούμενο ψηλά στον Παρνασσό».
Κανένα ελληνόπουλο με τη σημερινή παιδεία δεν γνωρίζει: «Ότι (από) Δευκαλίωνος και Πύρρας Έλλην, εκ του οποίου Ελλάς και Έλληνες». Ελλάνικος 1a,4,F.6a & Σχόλ. Απολλώνιο Ρόδιο 248.7.
Οι περιγραφές του κατακλυσμού στην Σαμοθράκη έχουν πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Τώρα θα σας διηγηθώ την ιστορία των νησιών του Αιγαίου αρχίζοντας απ' την Σαμοθράκη… Το νησί κατοικούσαν αυτόχθονες… λένε ότι στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Σαόννησος… Οι Σαμόθρακες διηγούνται ότι πριν από τους κατακλυσμούς που έγιναν σε άλλους λαούς συνέβη εκεί ένας άλλος μεγάλος κατακλυσμός στην διάρκεια του οποίου άνοιξε το στενό στις «Κυανές πέτρες» (οι μυθικές συμπληγάδες) και στην συνέχεια (άνοιξε) ο Ελλήσποντος. Γιατί η θάλασσα του Εύξεινου πόντου ήταν πρώτα λίμνη και φούσκωσε σε τέτοιο σημείο που απ' την πίεση του ρεύματος ξεχύθηκαν με ορμή τα νερά στον Ελλήσποντο και κατέκλυσαν μεγάλο μέρος απ' τα Ασιατικά παράλια και όχι και λίγη πεδινή έκταση της Σαμοθράκης μετατράπηκε σε θάλασσα. Και γι' αυτόν τον λόγο στα μεταγενέστερα χρόνια μερικοί ψαράδες ανασύρουν με τα δίχτυα τους λίθινα κιονόκρανα, γιατί ακόμα και πόλεις κατακλύστηκαν απ' τα νερά. Κι' όσοι γλύτωσαν απ' τον κατακλυσμό κατέφυγαν στα ψηλότερα μέρη του νησιού. Αλλά καθώς η θάλασσα ανέβαινε ολοένα και ψηλότερα, ευχήθηκαν στους θεούς του τόπου κι όταν σώθηκαν σε ανάμνηση του γεγονότος ύψωσαν πέτρινα σύνορα γύρω-γύρω απ' το νησί κι' έκτισαν βωμούς. Είναι φανερό λοιπόν ότι η Σαμοθράκη ήταν κατοικημένη πριν απ' τον κατακλυσμό» Διόδωρος Σικελιώτης ιστορική βιβλιοθήκη 5.47
Αυτός όμως ο κατακλυσμός, που παρασύρει πόλεις που διαθέτουν κιονόκρανα (!) δεν είναι γνωστός, γιατί έχει ένα ανεπίτρεπτο “ελάττωμα”… είναι Ελληνικός..! Ένα είναι σίγουρο, με τον κατακλυσμό του Νώε να προβάλλεται ασταμάτητα, κάποιοι καπηλεύονται επιτυχώς ολόκληρη την τελευταία μεταπαγετώνια κατακλυσμική περίοδο, προβάλλοντας την δική τους θεολογία, τους δικούς τους προπάτορες και επιβάλλοντας την δική τους οπτική στην ιστορία!
Βέβαια υπάρχουν και οι προπαγανδιστές του ψεύδους μέχρι σήμερα: Δυστυχώς κάποιοι παίζοντας σκόπιμα με το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων Χριστιανών και Μουσουλμάνων, “ανακάλυψαν” την κιβωτό στα 1100 μέτρα στις πλαγίες του Αραράτ. Δείχνοντας σε “ντοκιμαντέρ”, έναν τεράστιο χωμάτινο όγκο, πάνω στον οποίο ζωγράφισαν το υποτιθέμενο σχήμα της ξύλινης κιβωτού, δημιούργησαν στο παγκόσμιο κοινό την ψευδαίσθηση της απόλυτης βιβλικής αλήθειας. Εκτός όμως απ’ τα υποτιθέμενα ανεπιβεβαίωτα ευρήματα, δεν μας εξήγησαν καθόλου, το πως βρέθηκε η θαλάσσια στάθμη στα 1100 μέτρα, υπεράνω της σημερινής! Ακόμα και το σύνολο των πάγων να έλιωναν (πράγμα που ουδέποτε συνέβη) η θαλάσσια στάθμη δεν θα ξεπερνούσε τις λίγες δεκάδες μέτρα ανύψωσης. Η εναλλακτική εξήγηση, πως η υποτιθέμενη κιβωτός βρέθηκε στα 1100 μέτρα ανυψωμένη σταδιακά από την συνεχιζόμενη ορογένεση, είναι απολύτως αντεπιστημονική, αφού και η ταχύτερη ανύψωση ορέων (ορογένεση) είναι εξαιρετικά αργή γεωλογική διαδικασία, που χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια! Βέβαια, η κατασκευασμένη αυτή είδηση, κατάφερε να δώσει μια ακόμα θρησκευτική ώθηση στους λαούς και να επανεδραιώσει την πίστη τους στην Βιβλική αλήθεια.
-ΤΟ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΟ- Κάποιοι νομίζουν ότι δεν υπάρχει μύθος σχετικός με την εμφάνιση της πολυγλωσσία στην μεσόγειο. Λάθος περίτρανο. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η διάθεση να περάσουν στην ελληνική παιδεία οι σχετικές πληροφορίες για το παρελθόν μας, γιατί αν συμβεί αυτό τότε θα υποχρεωθούν να υποβαθμίσουν τα ιουδαιοχριστιανικά φληναφήματα!
Το έπος «Φορωνίς» έχει ΧΑΘΕΙ. Τα λιγοστά στοιχεία που έχουν απομείνει, μας οδηγούν στην παρακάτω δική μας, φιλόδοξη περιληπτική ανασύνταξή του:
Στην Αργολίδα ο μύθος και η παράδοση θέλει τον Φορωνέα να γεννιέται απ' την ένωση του θεο-ποταμού Ίναχου με την νύμφη Μελία ή Αργεία. Ο υπερμακρόβιος Φορωνέας έγινε βασιλέας ενός εκτεταμένου βασιλείου με πολυπληθείς υπηκόους, που ζούσαν ειρηνικά σκορπισμένοι στα παραδεισένια δάση της πατρίδας τους.
Ο βασιλιάς και γενάρχης Φορωνέας, συμβασίλευε ειρηνικά με τον θεοβασιλέα Δία και με τη σύμφωνη γνώμη του κεραυνοκράτορα θεού, φέρνει στην εκτεταμένη αυτή χώρα το θεϊκό δώρο της φωτιάς (έχουμε επανάληψη του προμηθεϊκού μύθου) στους ευτυχισμένους υπηκόους του, μαζί με πλήθος άλλα ευεργετήματα, ώστε να κάνει τη ζωή τους ακόμα πιο άνετη. Σ' όλη δε τη Φορωνίδα, μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα. Ώσπου δυο θεοί η Ήρα και ο Ποσειδώνας μάλωσαν για την κηδεμονία της χώρας, με φοβερές όμως συνέπειες για την ειρηνική αυτή χώρα. Η κατακύρωση περιοχής (του Άργους) στην Ήρα, προκαλεί την οργή του Ποσειδώνα, που θυμωμένος έφερε στην χώρα φοβερή ξηρασία. Στερεύουν ποτάμια και πηγές όλης της χώρας και το Άργος γίνεται “πολύδιψον”.
Στα παλιά εκείνα χρόνια, δεν είχαν κτιστεί πολιτείες αλλά κάτω απ' την απειλή του αφανισμού από λειψυδρία, ο βασιλιάς Φορωνέας συγκεντρώνει το εκτεταμένο και αραιοκατοικημένο του βασίλειο σ' έναν και μοναδικό τόπο, στον οποίο υπήρχαν και τα τελευταία σωτήρια αποθέματα νερού.
Εκεί σ' αυτήν την ξαφνική και αναγκαστική συγκατοίκηση, γίνονται μια σειρά από πρωτοφανείς διαπιστώσεις και πρώτ' απ' όλα ότι η πολυθρύλητη ομογλωσσία των απογόνων του Φορωνέα, δεν υπάρχει πια. Οι διαφοροποιήσεις στα μέλη του ίδιου γλωσσικού ιδιώματος είναι έντονα αισθητές, σε βαθμό που απομακρυσμένοι απόγονοι του Φορωνέα, δεν είναι πια σε θέση να πετύχουν μια σαφή επικοινωνία. Η μακρόχρονη απομόνωση και η έλλειψη επικοινωνίας έφερε γλωσσικές αλλοιώσεις πρωτοφανείς, που μόνο αυτή η υποχρεωτική συγκατοίκηση έφερε έντονα στο φως.
Οι γλωσσικές τους διαφοροποιήσεις, η ένταση της λειψυδρίας και τα στενά όρια της πόλης, φέρνουν σα φυσικό επακόλουθο φοβερές ταραχές ανάμεσα στις ομάδες των γλωσσικών αποχρώσεων. Οι προστριβές είναι συχνές και κάτω απ’ την ένταση της λειψυδρίας αναπάντεχες. Η πρώτη αυτή πόλη της σωτηρίας και του καταφυγίου, αποδεικνύεται ασφυκτικά ανεπαρκής για ανθρώπους συνηθισμένους στη δασική άνεση.
Σύντομα το κακό γίνεται δυσβάστακτο, η ασυνεννοησία μόνιμη κατάσταση. Η πολυγλωσσία και η διχόνοια, τα μαλώματα και οι ακαταλαβίστικες διεκδικήσεις, σε κάτι τόσο πολύτιμο όσο τα τελευταία αποθέματα νερού, πληθαίνουν τις αδικοπραγίες.
Έτσι επεμβαίνει η επιβλέπουσα αρχή του βασιλείου του Φορωνέα. Ο υπερβασιλέας Δίας στέλνει τον Ερμή να διευθετήσει το ζήτημα.
Ο Ερμής, ο θεϊκός απεσταλμένος “σκύβει” πάνω απ' το πρόβλημα. Η λύση του είναι φανερή και επείγουσα: διάλυση της αρχικής πολύγλωσσης πια πόλης και ανακατανομή του πληθυσμού σε δορυφορικές περιφερειακές πόλεις, γύρω απ' τα ζωτικά αποθέματα νερού. Βασικό κριτήριο διαχωρισμού, τα καινούργια γλωσσικά πλέον δεδομένα της πολυγλωσσίας. Η ομογλωσσία των ομάδων, ήταν το βασικό κριτήριο του διαχωρισμού του πολυγλωσσικού πλέον λαού του Φορωνέως!
Αυτή είναι η ελληνική κατανοητή και προσγειωμένη εκδοχή του “πολυγλωσσικού”, όπως αυτή φαίνεται τουλάχιστον, ανάμεσα απ' τα σκόρπια κομμάτια του ΧΑΜΕΝΟΥ έπους Φορωνείς.
Μ' αυτήν την απόπειρα ανασύνταξης το μόνο που διεκδικούμε, είναι η στοιχειώδης συμμετοχή της ελληνικής γραμματείας σ' ένα τόσο βασικό θέμα του παρελθόντος, όπως η ερμηνεία του πολυγλωσσικού προβλήματος.
Όπως βλέπουμε, η εκδοχή αυτή της Φορωνίδος, συμβαδίζει αξιοθαύμαστα με τις μοναδικές πιθανές συνθήκες, κάτω απ' τις οποίες γλωσσικά ανόμοιες ομάδες, θα εσύροντο σε υποχρεωτική επαφή και συγκατοίκηση κάτω απ' τις αξεπέραστες επιταγές της δίψας.
Πρέπει να διδάσκεται η ελληνική μυθολογία στα σχολεία μας; Ποιοι ευθύνονται για τον παραγκωνισμό της και τι στερούνται τα ελληνόπουλα;
Κατά την γνώμη μου δυο είναι οι πυλώνες της ελληνικής σοφίας, η εκτεταμένη ελληνική μυθολογία με τα διδακτικά και πληροφοριακά της στοιχεία και ο κλασσικός μας πολιτισμός που γιγαντώθηκε πατώντας πάνω στα Χρύσα αποθέματα των μυθολογικών μας επών! Η ιστορία μας λοιπόν βρίσκεται στα δυο αυτά σκέλη της προχριστιανικής μας παιδείας και η άξια της είναι αναντικατάστατη.
Έπ' αυτού γράφει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης που ήταν κατ' επάγγελμα ιστορικός: «είναι ωραίο πράγμα να γίνεσαι ικανός να χρησιμοποιείς τα λάθη των άλλων και να διορθώνεις τις δικές σου πλάνες, ώστε να μην είσαι αναγκασμένος απ' την αρχή να αναζητάς τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά να ακολουθείς τον δρόμο της επιτυχίας που είναι δοκιμασμένος από το παρελθόν.
Ο καθένας λοιπόν μπορεί να εκτιμήσει ότι η μελέτη και η αφομοίωση της ιστορίας είναι υπόθεση χρησιμότατη… και ενώ μερικοί άνθρωποι έφτασαν να γίνουν ιδρυτές πόλεων, άλλοι εισηγητές νόμων, άλλοι να προάγουν φιλότιμα τις επιστήμες και τις τέχνες και ενώ η ευημερία είναι πράγματι συνδυασμένη λειτουργία όλων αυτών… τον πρώτο όμως έπαινο πάντων, πρέπει να απονέμουμε στην ιστορία. Γιατί πρέπει να θεωρούμε την ιστορία φρουρό της αρετής, μαρτυρά της μοχθηρίας των φαύλων ανθρώπων και ευεργέτη ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους.
Πρέπει λοιπόν να πιστεύουμε ότι προφήτισσα της αλήθειας (!) είναι η ιστορία και τρόπον τινά μητρόπολη της φιλοσοφίας, που μπορεί να επηρεάζει τους ανθρώπους αποφασιστικά προς την καλοκαγαθία… γιατί η ιστορία εγκωμιάζει τους καλούς και απαγγέλλει αμείλικτο «κατηγορώ» στους φαύλους προσφέροντας στους γνώστες της ένα τεράστιο απόθεμα σοφίας.» Διόδωρος Σικελιώτης. (1ος π.Χ.αι.) βιβλιοθήκη των Ελλήνων Α΄1-2
Η ιστορία λοιπόν είναι η ίδια η συναίσθηση της ελληνικότητάς μας! Δεν θα έπρεπε να είναι απλώς “κάποιο μάθημα” στα μαθητικά μας χρόνια, γιατί είναι η σημαντικότερη και ιερότερη μορφή παιδείας. Οι δε μελετητές και οι διδάσκαλοι της ιστορίας, οι βασικότεροι παράγοντες της παιδείας!
Η ιστορία είναι το ιδανικότερο απόθεμα δοκιμασμένων λύσεων! Η πολυτιμότερη παρακαταθήκη δεδομένων. Η διαχρονική φανέρωση της σχέσης λόγων και έργων. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών, προικισμένων ανθρώπων του πνεύματος και μάχιμων ηρώων του πολιτισμού, που αποτελούν την δυναμικότερη σχολή αφύπνισης και τον αναντικατάστατο εξοπλισμό απέναντι στα αιώνια προβλήματά μας.
Ο όρος θαύμα έχει σίγουρα χάσει στις μέρες μας την αγνή του σημασία.. Και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν τα θρησκευτικά ιερατεία.
Σύμφωνα με τα λεξικά, η βασική έννοια (στα ελληνικά) της λέξης «θαύμα», είναι: «θάμβος – θαυμασμός – έκπληξη – κατάπληξη». Κάτι δηλαδή που φανερώνει, ότι οι λέξεις, «θαύμα», και «θάμβωμα», είχαν βασικά την ίδια καταγωγή και λειτουργία!
Ο σκοπός και ο λόγος ύπαρξης του θαύματος λοιπόν, φαίνεται πως ανέκαθεν ήταν, να θαμπώσει με μια ξαφνική λάμψη την “όραση” κι όχι να φωτίσει ευδιάκριτα τις δυνάμεις που δικαιωματικά ορίζουν τον κόσμο και τη ζωή μας.
Στην αρχή της ανθρώπινης “ιστορίας” και για τεράστια χρονική περίοδο, φαίνεται πως δεν υπήρξε λαοφιλέστερη πρόταση ζωής. Οι μαγικές κοινωνίες, βγαλμένες μέσα απ’ την πρωτόγονη φαντασία και τις δεισιδαιμονίες των λαών, υπήρξαν το λίκνο της πνευματικότητας μας: «Ακόμα και στην παλαιολιθική εποχή, βρίσκουμε μάγους – θεραπευτές σαμάνους προφήτες και θαυματοποιούς… οι προικισμένοι αυτοί άνθρωποι, ήταν ίσως τα πρώτα προνομιούχα άτομα στις ανθρώπινες κοινωνίες και αναμφίβολα είναι οι πρόδρομοι των ιερέων, και των ελέω θεού βασιλέων, που ήρθαν στην εξουσία. Οι άνθρωποι αυτοί που διερμήνευαν την θέληση των “θεών” στους ανθρώπους, με τις μαγικές τους δυνάμεις και την συνειδητή πανουργία, ήταν δημιουργήματα του λαού».
Από αρχαιότατων λοιπόν εποχών, οι μέχρι εξοργιστικής γελοιότητας θρησκευτικές παραδοχές των λαών, υπήρξαν τα φιλόξενα εκκολαπτήρια της συνειδητής πανουργίας των μάγων – ιερέων! Οι σημερινές θρησκείες και τα ιερατεία τους, φαίνεται ότι απλώς διαδέχθηκαν εκείνες τις καθαρά μαγικές κοινωνίες, συμμάζεψαν τις υπερβολές τους, ευπρεπίστηκαν επαρκώς και ανέλαβαν τον παλιό καλό και κερδοφόρο (για τα ιερατεία) κοσμοσωτήριο ρόλο τους.
Ένα ολόκληρο φυσικό οπλοστάσιο, από φλούδες, φύλλα, βότανα, ρίζες, παράξενους καρπούς και άνθη, σκόνες που αναφλέγονται, καπνοί που προκαλούν οράματα, ποτά που ζαλίζουν. Μανιτάρια, κάκτοι, φίδια, σαλαμάνδρες και βατράχια, όλα αυτά και πολλά ακόμα, ήταν αντικειμενικά μέσα στο πιθανό οπλοστάσιο αυτών των εραστών της παραδοξότητας! Ευρύτατα διαδεδομένα υλικά της φύσης, με τα οποία η επιστήμη αργότερα δημιούργησε το φαρμακευτικό της οπλοστάσιο, ήταν τότε τα ατρύγητα κτήματα των ανήσυχων αυτών θαυματοποιών. Τερατοποιά, για το “κακό”, κοιλόπονοι, εξανθήματα, φαγούρες, πυρετός, θάνατος. Αγαθοποιά ή θαυμάσια, για την ευχάριστη μέθη, ζάλη, νάρκωση ή την πολυπόθητη παυσίπονη νάρκη και τελικά τα “θεόσταλτα” οράματα!
Είναι λοιπόν απόλυτα κατανοητό, πως για τον τερατοποιό μάγο, τα θαυματοποιά υλικά που εξασφάλιζαν αυτή τη νέα κοινωνική του θέση, ήταν ένα εξαιρετικά σοβαρό μυστικό… Ήταν το “πράγμα” που παράγει τα “τέρατα”, και τα “σημεία” της θεϊκής παρουσίας… Ήταν τα “θαυμάσια”, που μπορούσαν να παράγουν το απαραίτητο θάμβος του θαύματος και ασφαλώς αποτελούσαν την πολυτιμότερη διαθήκη προς τους αγαπημένους του απογόνους -”σπέρμα”.
Η πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη γνώσης, των σπάνιων αυτών μεθόδων και υλικών, που παράγουν θεϊκούς εντυπωσιασμούς, ήταν λοιπόν ανεπίτρεπτο να χαθεί μαζί με τον ολιγόβιο ταλαντούχο κάτοχό της. Έτσι, μεταδιδόμενη γενιά τη γενιά σαν πολύτιμο ιερό μυστικό, δημιούργησε την συσσωρευμένη μυστική δύναμη των ιερατείων. Η ιερή αυτή διαθήκη, γραπτή ή προφορική, χάριζε στους απόγονους των μάγων ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Οι κάτοχοι αυτών των μυστικών, είχαν τις καλύτερες προϋποθέσεις διατήρησης ή αναρρίχησης στην εξουσία. Οι νέοι θεουργοί, δεν είχαν παρά να συντηρήσουν την θρησκευτική αποχαύνωση που παρέλαβαν απ’ τους προκατόχους τους, για να μπορούν να ανταλλάσσουν τις ιερατικές τους υπηρεσίες, με εξουσία, τιμές, ανέσεις, χρυσάφι… αλλά προπάντων υποταγή και απόλυτη πίστη.
Οι άνθρωποι αυτοί, (όταν έπαψαν να αυτοανακηρύσσονται θεοί) παρέμεναν κρυμμένοι πίσω απ' τους θεούς, που οι ίδιοι πρότειναν και των οποίων την λατρεία διαμόρφωναν στα δικά τους τελετουργικό-θρησκευτικά μέτρα. Γιατί τελικά, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο ουσιαστικός αποδέκτης μιας τέτοιας λατρείας, ήταν και εξακολουθεί να είναι, ο ίδιος ο τελετάρχης. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η σταδιακή μετατόπιση της λατρείας, που παρατηρείται ιστορικά, από τόπους φυσικής ομορφιάς και δύναμης, όπου έπρεπε να μεταβαίνουν κάθε τόσο οι πιστοί, σε βολικούς από κάθε άποψη “οίκους” λατρείας. Ο θεός ή οι θεοί, σταδιακά απεκόπησαν από την φυσική τους λατρευτική κοιτίδα, την φύση, και μετετράπησαν σε “οικόσιτες” οντότητες, εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση και συνεπώς συχνότερη και πολυπληθέστερη προσέλευση, σε ιερούς τόπους και οίκους… όπου συμπτωματικά διέμενε ο τελετάρχης μάγος – ιερέας.
Ο σπιτωμένος θεός, ήταν και παραμένει μια εντελώς γελοία και αισχρή ιδέα, ανάξια οποιασδήποτε τίμιας θεολογίας, εντούτοις, αν και απολύτως αντιφατική προς το υποτιθέμενο μεγαλείο του κάθε θεού, οι ιερείς όλου του κόσμου, δεν δίστασαν στιγμή να εφαρμόσουν την επαναστατική αυτή τροποποίηση, μόνο επειδή ο “οικόσιτος” θεός, τους βόλευε να έχουν πια μια μόνιμη έδρα παροχής υπηρεσιών. Με στημένο το υποβλητικό σκηνικό της αρεσκείας τους, ο θεατρικός ρόλος του ιερέα αναβαθμίσθηκε δραστικά και με το πρόσχημα του αναντικατάστατου μεσάζοντα, κατάφερε να καταλήγουν σ’ αυτόν, όλες οι πρόσφορες, οι τιμές και τα τάματα που δήθεν είχαν προορισμό την τιμώμενη θεότητα.
Η εξαιρετικά βολική αυτή θεολογική εξέλιξη, (της ανάγκης θεϊκού οίκου), πέρα από ιδεώδες ιερατικό κατοικητήριο και ασφαλές θησαυροφυλάκιο, με το πρόσχημα πάντα της θεολατρείας, μπορούσε πια να εξυπηρετήσει ένα σορό “άλλες” πρακτικές ανάγκες του πρωθιερέα. Ο Ηρόδοτος π.χ. μας βεβαιώνει ότι στην Βαβυλώνα είδε μέσα στον Ναό των Χαλδαίων μια καλοστρωμένη κλίνη, όπου ο “θεός” περνούσε αξέχαστες βραδιές με την πιο θελκτική γυναίκα που ο ίδιος διάλεγε κάθε φορά! Το ίδιο λέει έκαναν και άλλοι ορεξάτοι “θεοί”, στην Θήβα της Αιγύπτου! Τελικά αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν φαίνεται πια και τόσο απίθανη η σκέψη, ότι στους οίκους των θεών, οι λαοί λατρεύουν ουσιαστικά τους ιερείς τους;
Το “θαύμα” λοιπόν είχε αποδειχθεί το χρυσό κλειδί της αναγνώρισης. Η δύναμη που άνοιξε και κρατούσε διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες των κοινωνικών προνομίων! Η βολικότατη εκείνη ομοιόμορφη υποταγμένη κοινωνική συμπεριφορά, που αργότερα ονομάστηκε λαϊκή πίστη, είχε γεννηθεί κάτω απ' τις επιδέξιες υποδείξεις των “μακρόβιων”, αιώνιων πια εξουσιαστών της λαϊκής αφέλειας. Η συσσώρευση αγαθών και αξιωμάτων στα χέρια του ιερατείου ήταν σαρωτική. Η δημιουργία των πρώτων γιγάντιων λατρευτικών θεσμών (θρησκειών) ήταν θέμα χρόνου.
Οι θρησκείες λοιπόν μεταμορφωθήκανε σε κοινωνικό όχημα, που με μοναδικό καύσιμο το θαύμα, είχαν προδιαγραφές για μια ανενόχλητη πορεία χιλιετιών. Οι γλυκόλαλοι μάγοι, από μικροκαταφερτζήδες, έγιναν πολυτάλαντα μέλη της φατρίας. Από ασήμαντοι ονειροπαρμένοι τσαρλατάνοι, έγιναν αξιοπρόσεκτοι εισηγητές των κοινωνικών στόχων, ευυπόληπτα μέλη και διαχειριστές εξουσίας, που αμείβονταν για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Πως να μη ξεχειλίζουν οι απόγονοι τους από ευγνωμοσύνη για τους “θεούς” που υπήρξαν τόσο καλοί μαζί τους; Τιμήστε λοιπόν τους “θεούς” που προσέφεραν σε όλους, αυτό ακριβώς που ζητούσαν. Στους λαϊκούς θαύματα και ελπίδες και στους ιερείς τα πάντα.
Η φιλοθεΐα γεννιέται απ’ την ολοφάνερη σε όλους ιερότητα της ζωής.
Προορισμός της αυθόρμητης αυτής εκτίμησης, ήταν να εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξή μας, με τις ιερές αξίες της γης. Η πλανητική αρμονία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπολοίπων υπάρξεων, με τις οποίες ισότιμα μοιραζόμαστε τα υπέροχα δώρο της ύπαρξης, έπρεπε να είναι το πρώτο ζητούμενο της κάθε ευγενούς θρησκείας. Εντούτοις, σήμερα, χωρίς δεύτερη σκέψη, με αντάλλαγμα τα υποθετικά μεταθανάτια δώρα των θρησκειών, καταθέτουμε μαζικά την υποστήριξή μας, στα χέρια των πλέον αδίστακτων κερδοσκοπικών ιερατείων, και είναι ακριβώς αυτή η δική μας απερίσκεπτη θεοσέβεια που γιγαντώνει την πανανθρώπινη ασυδοσία και τελικά προάγει την πιο σκληρή αθεΐα στο όνομα κάποιων δήθεν θεών.
Είναι όμως πράγματι, μόνο θλιβερό το σκηνικό της θρησκευτικής μας προϊστορίας; Όχι, αν εξαιρέσουμε τους αμέτρητους αγωνιστές σε ανατολή και δύση, αλλά κυρίως τους διανοητές της ανατολικής μεσογείου, που με την ελεγκτήρια σοφία τους, μας άφησαν διαμαντένιες σκέψεις και φωτισμένους κανόνες έλεγχου, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν οι ίδιοι την λαίλαπα της θρησκοληψίας που απ' την πρώτη αυγή της ανθρώπινης σκέψης, απειλεί να αφανίσει κάθε ελπίδα αληθινής προόδου, καθηλώνοντας την ανθρωπότητα στη νοημοσύνη του οπαδού. Ας γίνουμε λοιπόν και εμείς συνεχιστές του αγώνα εκείνων των μεγάλων μαχητών κατά του σκοταδισμού!
«Θαύμα ή Απάτη: Το «Άγιον» Φως της Ιερουσαλήμ» ο λόγος για τα ψευδοκαταίβατα φώτα. Η θέση γύρω από το γνωστότερο ίσως «θαύμα» των ημερών μας.
Ψευδοκαταίβατα ονομάζει τα Φώτα της Ιερουσαλήμ ο μεγάλος ελευθερωτής της Ελλάδος Αδαμάντιος Κοραής στο βιβλίο του «Περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου φωτός» που αισχρά και συστηματικά έχει αποκρύβει επί δυο αιώνες τώρα από όλους τους Έλληνες!
Επιπλέον δηλώσει του Κοραή για το άγιον φως είναι:
«Μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων τα εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα». «Μοναχοί (θρασύτατοι γόητες) επινόησαν το θαύμα του αγίου φωτός, για να ενισχύσουν τον ηλίθιο ζήλο των προσκυνητών». «Όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασύτατους θαυματοπλάστες… Αξιοθρήνητοι οι κατ' έτος τρέχοντες μωροί και πλανημένοι προσκυνητές του θαύματος». «Τετοιων θαυμάτων έχουν αναγκη οι ψευδοθρησκείες» «Ασυγχώρητον, με παντοειδείς δόλους να υπερασπίζεται η θρησκεία πλαστά θαύματα και πάσης λογής ανομήματα». «Στρατεύματα μεθυσμένων προσκυνητών που δεν αισχύνονται να ονομάζονται χατζήδες». «Το άγιον φως είναι πλάσμα ασεβές και αναίσχυντον… πλάσμα Λατίνων μοναχών και φραγγοπατερικόν γέννημα». «Μην πιστεύετε λοιπόν όσα λέγουν περί του αγίου φωτός».
Καταπιάστηκα με το θέμα συμπληρώνοντας την ένσταση το Κοραή με στοιχεία που προέκυψαν στην πορεία της έρευνάς μου και παρουσίασα τα αυταναφλεγόμενα κεριά των οποίων την χρονο-καθυστέρηση της αυτανάφλεξης μπορείς να ρυθμίσεις κατά βούληση. Ενώ όλη η Ελλάδα μιλούσε γι' αυτό, κανένα μεγάλο κανάλι δεν φιλοξένησε την είδηση!
Οι αυταναφλέξεις των κεριών εκτός κουβούκλιου στην Ιερουσαλήμ συμβαίνουν κατά το σκεπτικό της ερευνά με χημικό τρόπο και με υλικό που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα! Θα ήταν περιπετειώδες και για μένα και για σας, να επιχειρήσω μέσα σε λίγες αράδες να αναλύσω το σκεπτικό και κάθε απλοποίηση φοβάμαι θα υποβάθμιζε το θέμα ΄Αν πάλι θέλει να πάρει μόνο μια γεύση ας ρίξει μια ματιά στο άρθρο μου όπου υπάρχει μια περιληπτική περιγραφή του θέματος.
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν σήμερα για την αντιπαλότητα του πολιτισμού των Ελλήνων με τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και τους συνεχιστές τους μέσα στους αιώνες. Παρατηρούνται αποσπάσματα στη Βίβλο (ή και αλλού) που να επαληθεύουν τα παραπάνω;
Τι λένε σε σας τα παρακάτω εδάφια;
«Διότι σε τέντωσα Ιούδα για τον εαυτό μου ως τόξο και σαν σπαθί μαχητού και (θα) εξεγείρω τα τέκνα σου Σιών, κατά των τεκνών των Ελλήνων και ο Κύριος θα πέσει πάνω τους σαν κεραυνού βολίδα. Ο Κύριος σαλπίζοντας θα πορευθεί απειλητικά εναντίον τους. Ο Κύριος θα βοηθήσει αυτούς (τα τεκνά της Σιών) και θα καταναλώσουν και θα θάψουν (τους Έλληνες) κάτω από λίθους σφενδόνης και σαν οίνο θα τους καταπιούν». Ζαχαρίας 9.13-15.
Η παραπάνω φλογερή δήλωση του Ζαχαρία, συγκεκριμένα κατά των Ελλήνων, έγινε κατά την περίοδο της προφητικής του δράσης δηλαδή κάπου ανάμεσα στο 520-518 π.Χ. Μόλις τριάντα οκτώ χρόνια μετά ξεκίνησε η μεγαλύτερη εκστρατεία όλων των εποχών κατά των Ελλήνων, που πραγματικά απείλησε να θάψει κάτω από το πλήθος των Περσικών οπλών, όλους τους Έλληνες! Ποια η σχέση της βιβλικής αυτής πρόθεσης και της καθόδου του Ξέρξη στην Ελλάδα, θα το δείτε σύντομα στο τελευταίο μου βιβλίο της σειράς Βιβλική θρησκεία με τίτλο το θέατρο της σωτηρίας που τελειώνει σύντομα. Στο ίδιο βιβλίο θα βρείτε και την άποψη μου για τον κεντρικό ήρωα την Καινής Διαθήκης!
Αλλα παραδείγματα είναι: Παιδιά της Σιών εξεγερθείτε κατά των Ελλήνων: Ζαχαρίας 9.13. Εχθροί εκ δυσμών οι Έλληνες: Ησαΐας 9.10. Ερημώστε την Κρήτη, κάντε την στάβλους για ζώα: Σοφονίας 3.13. Εξαφανίστε τους Κρήτες απ΄ την παραλία της Παλαιστίνης: Ο΄ Ιεζεκιήλ 25.16. Με μαχαίρι θα πέσουν οι Κρήτες: Ο΄ Ιεζεκιήλ 30.5.
Δεν είναι όμως η Ελλάδα μόνο στο στόχαστρο του κατασχετικού δόλου που ελλοχεύει στην Βίβλο αλλά όλα τα έθνη! Όπλο των απίθανων συνεχιστών του αβρααμισμού είναι οι παντοειδείς πανουργίες και η μαγεία! Τι είναι μαγεία; «η τέχνη να πετυχαίνεις το επιθυμητό για σένα αποτέλεσμα με επικλήσεις, προσποιήσεις και τεχνικές που πείθουν τους άλλους ότι ελέγχεις υπερφυσικές δυνάμεις». Webster Dictionary. Αυτό δεν κάνει ένα πετυχημένο ιερατείο;
Τι είναι Μάγος; «ο απατεώνας, ο φαρμακευτής, ο θεοσεβής, (!) τον θεολόγο και τον ιερέα οι Πέρσες ούτως λέγουσιν»!… «μαγεία, γοητεία, θεών θεραπεία». Ησύχιος Μ.25.
Ο Μάγος λοιπόν, είναι ο επιδρομέας εκείνος που διεκδικεί και αποκτά, δόξα πλούτη και προνόμια, με άγνωστα στους απλοϊκούς όπλα! Επικαλείται δήθεν υπερφυσικές δυνάμεις (θεούς και δαίμονες) και αποδεικνύει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο, με στημένα θαύματα!
Ε, λοιπόν, όλα αυτά και πολύ περισσότερα, πέτυχαν οι Αβρααμογενείς θρησκείες! Με “θαύματα” και τάματα, εκπλήρωσαν όλες τις προσδοκίες των αρχαίων Χαλδαίων μάγων-προφητών. Επέβαλαν την αγιοποίηση των προγόνων τους, την παγκόσμια εξουσία των απογόνων τους και κατέστησαν την χώρα και την ιδεολογία τους το λατρευτικό κέντρο της οικουμένης!
Σε μας έδωσαν “θαύματα”, αγάπες και “λουλούδια” και αυτοί κράτησαν τον δόλο, την απάτη την κρυφή επιθετικότητα και τους αιώνιους τώρα αναλλοίωτους βιβλικούς στόχους για παγκόσμια επικράτηση!
Όλα εξελίσσονται δυστυχώς, ακριβώς όπως τα θέλησαν και τα (προ)φύτεψαν οι βιβλικοί οραματιστές! Διαβάστε αργά και στοχαστικά όσα μας συμβαίνουν, σχεδιασμένα πριν από αιώνες: «Τα έθνη και οι λαοί, τους γιους σου (Ισραήλ) θα κουβαλούν στην αγκαλιά τους και πάνω στους ώμους τους, θα κουβαλούν τις θυγατέρες σου. Οι βασιλιάδες (των εθνών) θα γίνουν παιδοτρόφοι σου και οι πριγκίπισσές τους υπηρέτριές σου. Θα πέσουν να σε προσκυνήσουν (Ισραήλ) με το πρόσωπο στη γη και θα γλύφουν το χώμα των ποδιών σου». Ησαΐας 49.22-23.
«Εξολόθρευσα έθνη και ερήμωσα τας οδούς αυτών, ώστε να μην υπάρχει διαβαίνων. Οι πόλεις αυτών ηφανίσθησαν… εγείρομαι προς λεηλασίαν, διότι απόφαση μου είναι να συναθροίσω τα έθνη, να συναθροίσω τα βασίλεια και να εκχέω έπ' αυτά την αγανάκτηση μου, όλην την έξαψη της οργής μου. Διότι τότε θέλω αποκαταστήσει εις τους λαούς γλώσσαν καθαράν (γιατί;) δια να επικαλώνται πάντες το όνομα του (δικού μας θεού!) του Κυρίου (του Γιαχβέ) και να δουλεύσωσιν αυτόν (τα έθνη) υπό έναν (τον δικό μας) ζυγόν». Σοφονίας 3.6-10.
Ο προφήτης Ησαΐας, είχε εκφράσει το κρυφό όραμα του επεκτατισμού αυτής της θρησκείας, καλύτερα από κάθε άλλον γράφοντας: «Φωτίσου και λάμψε Ιερουσαλήμ, φως σου η δόξα του Κυρίου που ανέτειλε πάνω σου. Τώρα όμως, σκότος και ζόφος θα καλύψει τα έθνη της γης. Σε σένα η δόξα του Κυρίου θα φανεί και (έτσι) θα πορευθούν οι βασιλείς και τα έθνη προς την λαμπρότητάς σου.
Κοίταξε τριγύρω και δες συγκεντρωμένα τα τεκνά σου. Οι υιοί σου κατέφθασαν από μακριά και οι θυγατέρες σου μεταφέρονται (από ξένους) πάνω στους ώμους. Θα εκπλαγεί και θα εκστασιαστεί η καρδιά σου, γιατί της θάλασσας, των λαών και των εθνών τον πλούτο, σε σένα θα τον φέρουν. Καμήλες… και χρυσάφι… και λιβάνι… (διότι) την σωτηρία του Κυρίου (του θεού σου) θα ευαγγελίζονται… και πρόβατα και κριάρια… θα γίνονται δεκτά στο θυσιαστήριο μου και θα δοξαστεί ο οίκος μου.
Ποιοι είναι αυτοί όλοι που σαν σύννεφα πετούν (τριγύρω) και σαν τα περιστέρια μαζί με τους νεοσσούς τους μαζεύτηκαν; Απ' τα νησιά (του Αιγαίου) βεβαίως πρώτα κατέφθασαν τα πλοία και πρώτα αυτά έφεραν τα παιδιά σου από μακριά και ασήμι και χρυσάφι έφεραν μαζί τους, διότι τ' όνομα του Κυρίου (Γιαχβέ) του θεού του Ισραήλ είναι (πλέον) ένδοξο.
Και (αυτοί) οι αλλοεθνείς θα οικοδομήσουν τα τείχη σου Ιερουσαλήμ και οι βασιλιάδες τους θα σε υπηρετούν… μέρα και νύχτα οι πύλες σου θα είναι ανοιχτές και δεν θα κλείνουν, (γιατί;) για να προσφέρουν σε σένα την δύναμη τους (ποιοί;) τα έθνη με βασιλείς αγομένους (κατευθυνόμενους χειραγωγούμενους)! Τα δε έθνη και οι βασιλείς, που θα αρνηθούν να σε δουλέψουν, θα αφανιστούν και τα έθνη εκείνα θα καταστραφούν…
Κυπαρίσσια, πεύκα, κέδρους και όλη την δόξα του Λιβάνου, σε σένα θα την φέρουν (Ιερουσαλήμ) και στον άγιο μου τόπο. Και τα παιδιά εκείνων που σε ταπείνωσαν, θα έρθουν έντρομοι και θα σε ονομάσουν πόλη του Κυρίου, Σιών του αγίου θεού του Ισραήλ… Αιώνια (πόλη) θα σε κάνω Ιερουσαλήμ και θα αγάλλεσαι αιώνια. (Πως;) Το γάλα θα θηλάσεις των εθνών και τους θησαυρούς θα φας των βασιλέων. Και μάθε ότι εγώ είμαι ο σωτήρας σου ο θεός του Ισραήλ». Ησαΐας 60.17.
«Χρυσάφι θα σου φέρω αντί χαλκού (να και μια κερδώος θεολογία που το παραδέχεται) Αντί σιδήρου ασήμι. Χαλκό αντί για ξύλα και αντί για πέτρες σίδερο… Ήλιο δεν θα χρειάζεσαι την μέρα, ούτε την σελήνη τις νύχτες σου, γιατί εγώ ο θεός σου θα είμαι η παντοτινή σου λάμψη!…
Δίκαιοι θα αποτελούν τον λαό σου Ιερουσαλήμ, (αλλά οι “δίκαιοι”) αυτοί θα κατέχουν την γη για πάντα…
Τα ερείπια και τις ερημωμένες πόλεις σου αλλοεθνείς θα ξαναχτίσουν. Θα έρθουν να δουλέψουνε για χάρη σας… Ξένοι θα βοσκούν τα κοπάδια σας και αλλόφυλοι θα γίνουν οι γεωργοί και οι αμπελουργοί σας. Εσείς δε, ιερείς του Κυρίου θα ονομάζεστε και λειτουργοί θεού, (και να γιατί) την ισχύ των εθνών θα κατατρώγετε και με τα πλούτη τους θα γίνεστε αξιοθαύμαστοι…!
Για σένα Σιών δεν θα σωπήσω, ούτε για σένα θα ησυχάσω Ιερουσαλήμ… τα έθνη θα δουν την λύτρωσή σου και οι βασιλιάδες την δόξα σου. Νέο όνομα θα σου δοθεί (αποδεκτό απ' τα έθνη) που θα στο δώσει ο ίδιος ο Κύριος. Στεφάνι ατίμητο θα είσαι και βασιλική κορώνα στο χέρι του θεού σου. Δεν θα λέγεσαι πια εγκαταλειμμένη, ούτε η γη σου θα ονομάζεται έρημος. Αλλά θα λέγεσαι η αγαπημένη του θεού και η χώρα σου θα λέγεται γυναίκα του. Γιατί ο Κύριος… θα είναι για την χώρα σου ο άντρα της. Και καθώς ο νυμφίος ευφραίνεται εις την νύμφη, ούτως ο Κύριος θέλει ευφρανθεί επί σε (Σιών)»! Ησαΐας 60.1-61.6. και (Β.Β.) Ο΄ Ησαίας 62.1-5.
Κάποιοι, το θέλησαν, το έγραψαν και το πέτυχαν! Πρόβλεψαν πολύ σωστά, ότι κάνοντας στημένα θαύματα, μπορούσαν να κλέψουν την προσοχή των εθνών, να τους δώσουν με «νέο όνομα» την δική τους θεολογία… και τότε… όλες οι πύλες της αποδοχής, θα παρέμεναν ορθάνοιχτες για να μπορούν με όλη τους την ησυχία να βάλουν χέρι στους αφύλακτους πια θησαυρούς των εθνών: «ελάτε να φάτε… οι φύλακες τους είναι όλοι τυφλοί, χωρίς νόηση, μουγκά σκυλιά (γρύπες που δεν μπορούν να γαβγίσουν, κοιμούνται, ή ξαπλώνουν αγαπώντας την νύστα». Ησαΐας 56.10.
Γρύπες κοιμώμενοι.
Αυτές είναι οι δεδηλωμένες εξουσιαστικές σκοπιμότητες της βιβλικής θρησκείας και οι ξεκάθαρα γραμμένοι στόχοι της! Οι περισσότεροι έχουν ήδη προ πολλού εκπληρωθεί! Ενώ εμείς συνεχίζουμε να κυνηγάμε τα φαντάσματα των «άγιων» και να θεωρούμε ανεκτίμητους θησαυρούς, τα «άγια λείψανά» τους, να τρέχουμε πίσω απ' τις μελωδικές σειρήνες της θεολογίας, να προσκυνάμε τα «άγια βάτα» στις ερημιές του Σινά και να δίνουμε όρκους πίστης στις «άγιες φλογίτσες» της Ιερουσαλήμ… κάποιοι επεκτείνουν στα παιδία μας την σκοταδιστική τους επιρροή, καταστρέφουν τις βάσεις της ευτυχίας τους και υπονομεύουν το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη!
Πόσο δύσκολο είναι για τον σύγχρονο Έλληνα να δεχτεί απόψεις που καταρρίπτουν πεποιθήσεις που ριζώνουν αιώνες τώρα μέσα του; Ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο καθένας μας για να βρει την ιστορική αλήθεια;
Αιώνες τώρα, λαοί ολόκληροι παίζουν το παιχνίδι της ψυχικής σωτηρίας, χωρίς καν να υποπτεύονται ότι πρόκειται για θεολογικό τζόγο και φτηνό εμπόριο ελπίδας, που εξυπηρετεί θαυμάσια την θεολογική αυτοκρατορία της Βίβλου. Υπάρχουν όμως και οδυνηρά όρια κι αυτά είναι οι πλανητικές αντοχές!
Αν λοιπόν θέλουμε να βρεθούμε ανάμεσα σ? εκείνους που νοιάζονται λίγο για την πραγματική ιερότητα, τον μοναδικό και αληθινό θεϊκό μας κόσμο, τότε πρέπει να αντέξουμε τον πόνο της θρησκευτικής απομυθοποίησης και να ξανασκεφτούμε την συμμετοχή μας στο φουσκωμένο, αρχαίο ποτάμι της παγκόσμιας θρησκοληψίας.
Ο θρησκευτικός σκοταδισμός μας έφερε στο χείλος της καταστροφής, αχρηστεύοντας την νοημοσύνη μας και κάθε ουσία γνώσης και παιδείας. Συντηρώντας τις δεισιδαιμονίες μας, ορίζουμε και την μορφή του κόσμου μας. Έτσι γεννήθηκαν όλοι αυτοί οι ηλίθιοι εξουσιαστές του κόσμου, που καθημερινά απειλούν με αφανισμό τον πραγματικά θεϊκό αυτόν πλανήτη!
Η εποχή της χαριτωμένης θεολογικής αφέλειας πέρασε. Οι τεράστιες πληγές του φυσικού μας κόσμου, που δημιούργησαν οι μυθομανίες μας, χρειάζονται επειγόντως το βάλσαμο της ιερότητας, που δυστυχώς το κατασπαταλούν οι θεοκάπηλες θρησκείες.
Οι επόμενες ευφυέστατες γενιές, απέχουν μια μόνο ανάσα από μας. Η ευφυΐα τους θα είναι πολλαπλάσια της δικής μας. Η αναλυτική τους ικανότητα εξελιγμένη και πολύπλευρη. Οι αργόσυρτοι ρυθμοί της γνώσης, είναι ήδη παρελθόν. Σήμερα, οι φιλομαθείς άνθρωποι, εξοπλισμένοι με ένα ''σκάφανδρο'' πρωτοφανών βοηθημάτων, μετεωρίζονται με άνεση, πάνω από την άβυσσο της ιστορίας και της γνώσης, χωρίς καθόλου να διστάζουν! Σύντομα αναρίθμητοι ψεύτικοι θεοί, θα “καούν” μπροστά στο εξερευνητικό στόχαστρο των ερωτήσεων τους.
Μία είναι λοιπόν η δύναμη που μπορεί να προλάβει αυτή την πνευματική μας απολίθωση και να διασώσει την αξιοπρέπεια της πνευματικής μας ελευθερίας… η μεθοδική βάσανος της αμφισβήτησης!
Καμιά αλήθεια δεν φοβάται τις ερωτήσεις. Μόνο οι ψεύτες δυσανασχετούν στον έλεγχο των «αληθειών» τους! Ερωτήσεις λοιπόν, η Λυδία λίθος της γνώσης. Επίγνωση που θα προκύψει απ' την καθαρή προσωπική βεντέτα με τα αινίγματα και τους θρησκευτικούς γρίφους, οι ερμηνείες των οποίων δεν θα νοθεύονται από εκφοβισμούς και ευφυείς αλληγορίες, όσο κι αν αυτές φαίνονται θεϊκές και καλοπροαίρετες. Οι άμετρες υποσχέσεις, και ο εκφοβισμός, είναι ο ολισθηρός δρόμος της μαγείας. Η θρησκευτική γοητεία, είναι η σίγουρη πύλη της ομαδοποίησης και η αφετηρία του αφανισμού της προσωπικότητας μας.
Έχουμε ανάγκη λοιπόν από ποιοτικές ερωτήσεις. Ερωτήσεις που με τους πιο αξιοπρεπείς τρόπους, θα ελέγξουν σε βάθος την ουσία των θρησκευτικών μας δεδομένων. Ερωτήσεις που θα γεννηθούν μέσα απ’ την ιστορική μνήμη, την βασική προϋπόθεση μιας ολοκληρωμένης νοημοσύνης. Η κατανόηση των παθημάτων μας και η απομυθοποίηση της συμπεριφοράς του κάθε ασθενοποιού θεραπευτή, και του κάθε τραυματοποιού σωτήρα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην συνεχιζόμενη επική μας αναμέτρηση, με τους γίγαντες της ιστορικής απάτης. Με την αφυπνιστική, διδακτική και σωφρονιστική δύναμη της ιστορική μνήμη, έχει κανείς την δυνατότητα να ξεφύγει απ' τον χαμηλό ορίζοντά του ολιγόβιου ανθρώπου και να προσθέσει στο ανάστημά του, τους πνευματικούς γίγαντες του παρελθόντος!
Τέλος, θα 'θέλα μέσω αυτού του άρθρου να στείλω ένα μήνυμα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.
Μη τους φοβάστε… … αναχαιτίστε τους! Οι αναρίθμητες απρέπειες τους είναι, μπροστά μας. Αντιδράστε καταγγέλλοντας λεπτομέρειες από την καθαγιασμένη δεισιδαιμονία του.
Το χυδαίο κορμί την θρησκευτικής υποκρισίας, όζει δύσοσμα από σήψη και διάλυση που αν δεν παραμερισθεί εγκαίρως θα δηλητηριάσει μέχρι θανάτου την νοημοσύνη των επερχόμενων γενεών! Μη τους φοβάστε λοιπόν αναχαιτίστε τους! Πως; Απομυθοποιώντας τους!
Δεν υπάρχει αθλιότερη εξουσία από την ψευδο-αγαθόγλωσση θρησκεία! Αυτή είναι η υπερκείμενη των πάντων εξουσία! Αυτή κατάτρωει την νοημοσύνη μας δικτυωμένοι μέσα σε ολόκληρο τον κοινωνικό μας ιστό!
«Ασυγχώρητον, με παντοειδείς δόλους να υπερασπίζεται η θρησκεία πλαστά θαύματα και πάσης λογής ανομήματα». Αδαμάντιος Κοραής
Το εμπόριο δεισιδαιμονίας είναι σήμερα ζωντανή πραγματικότητα και συνέχεια της αρχαιότερης πνευματικής απάτης. Παρά την ψευδαίσθηση προόδου που δίνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι κάθε λογής μεταφυσικές απάτες παραμένουν μια ύπουλη παγκόσμια απειλή, που ευνουχίζει τον ορθολογισμό εμποδίζει την κοινωνική πρόοδο και απειλεί τελικά με αφανισμό τα πνευματικά επιτεύγματα του πολιτισμού μας. Η έξαρση της δεισιδαιμονίας, είναι σοβαρότατο σύμπτωμα κοινωνικής παρακμής, αλλά και εργαλείο μαζικής αχρήστευσης των λαών. Χρέος όλων των φιλοπρόοδων και αξιοπρεπών ανθρώπων είναι, να αντιτάσσονται με κάθε τρόπο στην πνευματική αγυρτεία, ματαιώνοντας το δόλιο εμπόριο επίπλαστης ελπίδας και την εκμετάλλευση των μεταφυσικών φόβων, από τους παραγωγούς, διαφημιστές και διακινητές τέτοιων ιδεών.
Δυστυχώς το οργανωμένο κράτος δείχνει ανεξήγητη ανοχή στις δραστηριότητες αυτές. Η ανεξέλεγκτη αύξηση της παντοειδούς δεισιδαιμονίας και η γενικευμένη δια της σιωπής σύμπραξη και νομιμοποίηση.
Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνομε τη σύσταση ανάλογων επιστημονικών ομάδων και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος με σκοπό τον επιστημονικό έλεγχο των μεταφυσικών ισχυρισμών και την αποκάλυψη της πραγματικής φύσης των υποτιθέμενων “θαυμάτων”! Ελπίζομε, πως και μόνο ο φόβος της ενδεχόμενης δημόσιας αναμέτρησης με την επιστημονική κριτική από μία συγκροτημένη ομάδα αμερόληπτων επιστημόνων, θα περιορίσει τις εύκολες θεουργίες και τις ανεξέλεγκτες δημόσιες επιδείξεις μεταφυσικών θεατρινισμών των επιτήδειων, που δυστυχώς εντελώς ανεμπόδιστα λυμαίνονται τη φυσιολογική ευπιστία και τη φιλοθεΐα των απλοϊκών ανθρώπων.
Πριν χρόνια διάβασα μια φράση πολύ σημαντική από κείμενο, «Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε…. Τον Λυκούργο της Σπάρτης ή την Σπάρτη του Λυκούργου»;
Με αφορμή λοιπόν αυτόν τον προβληματισμό είναι εύλογο να ρωτήσω: Ρόλο έχει ο τίτλος του δόγματος και της θρησκείας ή τα βαθύτερα νοήματα που μεταφέρουν μέσα από τα γραπτά και τους κανόνες τους; Και αυτό, για να δούμε τι κοινωνία θέλουμε τελικά;
Μήπως άλλα μας λένε και άλλα διαβάζουμε στα ιερά γραπτά κείμενα;
Μήπως η έλλειψη διαλόγου και η καθιέρωση μονόλογων από παπάδες και θεολόγους εξάλειψαν την αλήθεια;
Μήπως το εκ του ασφαλούς ποίμνιο τους αποχαύνωσε με τις στερεοτύπες αφηγήσεις που τελικά δεν πατάνε ούτε στα θρησκευτικά τους κείμενα;
Ακλουθούν δυο ιερά κείμενα, το ένα χριστιανικό και το άλλο της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας.
Ποιο τελικά μπορεί να μας αντιπροσωπεύσει καλύτερα και ποιος ύμνος είναι αυτός που μας ωθεί άμεσα να κινήσουμε προς την ΑΡΕΤΗ;
Για αρχή δεν θα χρειαστεί να γράψω ποιο είναι ποιου και τι…
Ιερό Κείμενο» πρώτο 1ο
«Άκουσε με, συ ο βοηθός των ανθρώπων,
πού δίδεις την τολμηράν νεότητα,
λάμπρυνε από υψηλά τον ιδικόν μας βίον με λαμπρό γλυκύ φως,
και δώσε μου δύναμιν πολεμικήν
δια να ήμπορώ να αποτρέψω την πικρήν κακία
από το δικό μου κεφάλι
και να παρακάμψω την απατηλήν ορμήν της ψυχής
και να συγκρατώ αφ’ ετέρου την ορμητικήν μανίαν του θυμού,
ο οποίος με εξοργίζει διά να επεμβαίνω εις την παγεράν βοήν της μάχης.
Αλλά συ, ώ μακάριε, δώσε μου θάρρος,
δια να παραμένω σταθερός εις τους αβλαβείς θεσμούς της ειρήνης
και να αποφεύγω την μάχην των εχθρών και τον βίαιον θάνατον.
Ιερό Κείμενο» δεύτερο 2ο
«Μη με κρίνεις τον δούλο σου, γιατί, αν θελήσεις να μας κρίνεις, δεν θα δικαιωθεί κανένας από τους ζωντανούς. Διότι κυνήγησε ο εχθρός (διάβολος) την ύπαρξή μου, ταπείνωσε και εξευτέλισε στην γη την ζωή μου. Και με κάθισε στα σκοτεινά μέρη του Άδη και κινδυνεύω να πάθω τα όσα παθαίνουν όσοι πέφτουνε στον Άδη. Γέμισε από αθυμία το πνεύμα μου, γέμισε από ταραχή μέσα μου η καρδιά μου. Χάρης του ονόματός σου θα μου δώσεις ζωή. Με τη δικαιοσύνη Σου θα βγάλεις από τη θλίψη την ψυχή μου. Και με το έλεός Σου θα αφανίσεις τους εχθρούς μου. Και θα καταστρέψεις όλους εκείνους που θλίβουν την ψυχή μου, γιατί εγώ είμαι δούλος Σου».
Το πρώτο κείμενο είναι Ομηρικός Ύμνος του ΑΡΕΩΣ (κατά τα άλλα όπως μας μάθαιναν ο αιμοσταγής ΑΡΗΣ) όπου ο προσευχόμενος ευελπιστεί και ζητά από τον θεό να…. «παραμένω σταθερός εις τους αβλαβείς θεσμούς της ειρήνης και να αποφεύγω την μάχην των εχθρών και τον βίαιο θάνατον».
Το δεύτερο κείμενο είναι η Παράκληση της Παναγίας όπου ο προσευχόμενος ζητά από την Παναγία.. «θα αφανίσεις τους εχθρούς μου. Και θα καταστρέψεις όλους εκείνους που θλίβουν την ψυχή μου», (δηλαδή να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα) αρκεί να σκεφτούμε ότι εχθρός ή εκείνος που θλίβει την ψυχή του ίσως να είμαι εγώ ή εσύ ή το παιδί σου.
Οι τίτλοι των θρησκειών και των δογμάτων, όπως ακόμα τα αξιώματα και ο προσηλυτισμός δεν έφτιαξαν ποτέ σωστές ανθρώπινες κοινωνίες αλλά σκοταδισμό και ραγιαδισμό .
Πίστεψε ότι θες …ψάξε όμως τι σου προσφέρουν και αν αυτά που σου λένε τα πρεσβεύουν ή τα λένε κατά περίπτωση ενώ τα κείμενα τους γράφουν άλλα!
Αν δεν ψάξεις μόνος τις πηγές…. εύκολα θα πέσεις θύμα θρησκευτικών εμπόρων που δεν ξέρουν τι πωλούν αλλά ξέρουν πολύ καλά, πίστεψε με εδώ και αιώνες… πώς να πωλούν!
ΔΕΣ: Συζητήσεις για την θρησκεία και η άρνηση της αλήθειας
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ,ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Ο ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ , ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΘΕΟ , ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ (ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ) ΟΙ ΠΕΡΙΤΜΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ "ΛΟΓΩΚΛΕΦΤΕΣ" ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΗΣ , ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ .
ΑπάντησηΔιαγραφή