Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Όταν οι προτεραιότητες σας είναι σαφείς, οι αποφάσεις είναι εύκολο να γίνουν

Όταν είστε ξεκάθαροι για το ποιες είναι οι προτεραιότητες σας, γίνεται πιο εύκολο το να πάρετε μια απόφαση. Είναι σαν να απομακρύνετε τα κλαδιά ενός πυκνού δάσους στην προσπάθεια σας να θυμηθείτε που είναι οι ρίζες σας. Οι ρίζες που καλλιεργούν την αυτό-εκτίμηση σας για να ξέρετε τι και ποιος είναι πλεόνασμα στην ζωή σας. Αυτή η γνώση σας βοηθά να δράσετε άφοβα και πάντα σύμφωνα με την φωνή της καρδιάς σας.

Αυτή η ιδέα, που ίσως να μοιάζει κάπως προφανής, στην πραγματικότητα περικλείει μικρές διαφορές που πρέπει να μας προβληματίσουν. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου μια διάσταση κερδίζει έδαφος με τεράστια άλματα: η απελπισία. Αυτό το συναίσθημα συχνά προηγείται μιας καταθλιπτικής κατάστασης. Ένα συναίσθημα που κάνει ένα άτομο να χάσει εντελώς τον έλεγχο της ζωής του. Είναι σαν μια ράχη που σκάβει μέσα μας μέχρι να μας αφήσει χωρίς ανάσα.
«Αυτός που σκέφτεται πάρα πολύ πριν πάρει μια απόφαση θα περάσει όλη την ζωή του ισορροπώντας στο ένα πόδι.» – Κινέζικη Παροιμία
Η απελπισία σας κάνει να χάνετε τον έλεγχο
Αυτή η συναισθηματική αδυναμία προέρχεται από το λεπτό που θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τις αποφάσεις που θα πρέπει να κάνουμε στην ζωή μας. Γιατί επενδύω τόσο χρόνο και προσπάθεια σε άτομα που αργότερα θα με προδώσουν; Γιατί ανησυχώ τόσο πολύ για την δουλειά μου αν δεν με εκτιμούν; Επίσης, γιατί δεν ακούω το ένστικτο μου; Γιατί δεν το ακολούθησα όταν είχα την ευκαιρία;

Η απελπισία ή η απογοήτευση παράγει δυσαρέσκεια. Και η δυσαρέσκεια προκαλεί τον βαθμιαίο χαμό του ελέγχου της ζωής. Αυτές είναι οι στιγμές που σκεφτόμαστε «Δεν έχει σημασία τι κάνω, δεν θα αλλάξει τίποτα.» Τώρα, ας μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να πέσουν σε αυτό το δυσάρεστο κενό. Έχουμε την ευκαιρία να αποδεχθούμε αυτή την στιγμή την προσωπική μας κρίση ως σημείο στροφής για την ζωή μας.

Είναι η ιδανική στιγμή να βρούμε ένα καινούργιο νόημα. Να εξερευνήσουμε το εσωτερικό μας σύμπαν και να αναζητήσουμε αυτά που μας χαρακτηρίζουν, αυτά που μας δίνουν δύναμη, ενέργεια και κουράγιο. Με άλλα λόγια: τις προτεραιότητες μας.

Οι προτεραιότητες απαιτούν τον συναισθηματικό εγκέφαλο
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε στην σημερινή εποχή είναι η διαμάχη μας στο να διαχωρίσουμε τις προτεραιότητες μας από τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Δεν σχετίζεται με το να απορρίψουμε κάποιες ώστε να συμβιβαστούμε με άλλες. Κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει την ζωή του βάζοντας ως προτεραιότητα τον εαυτό του και αγνοώντας αυτά που η δουλειά του, η οικογένεια ή υπόλοιποι από τον περίγυρο του απαιτούν. Στην πραγματικότητα, το κλειδί είναι στο να παραμείνουμε σοφοί, αρμονικοί και ισορροπημένοι.

Αν αφιερώσουμε όλο τον χρόνο μας στις εξωτερικές απαιτήσεις, θα παραμελήσουμε τον εαυτό μας και θα απομακρυνθούμε από το κέντρο δύναμης. Αυτόν τον λεπτό πυρήνα τον οποίο θα έπρεπε να φροντίζουμε και να ακούμε κάθε μέρα: τον εαυτό μας. Η ρίζα του προβλήματος κείτεται στην πρώτη απεικόνιση των προτεραιοτήτων μας ώστε να επιτρέψει στις απαιτήσεις να κινούνται πάντοτε εντός αυτής της σφαίρας. Αυτό να λέγεται, κανείς δεν μπορεί να μου ζητήσει κάτι που να έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες μου. Τίποτα που ίσως μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση μου ή ίσως επηρεάσει την φυσική ή συναισθηματική ακεραιότητα.

Τώρα που αυτό είναι ξεκάθαρο, στην καθημερινότητα μας θα κάνουμε πάντα αποφάσεις που έρχονται στην ίδια ευθεία: στην ίδια ευθεία με την καρδιά μας. Ή ακόμα καλύτερα στην ίδια ευθεία με τον συναισθηματικό εγκέφαλο μας. Τώρα, πως μπορώ να το πετύχω αυτό; Για να κατανοήσουμε καλύτερα πως μπορούμε να το πετύχουμε, αξίζει πρώτα να σκάψουμε βαθύτερα στους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που συνοδεύουν κάθε διαδικασία επιλογής αποφάσεων.

Συναισθηματικοί νευρώνες και οι νευρώνες λήψης αποφάσεων
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, η εγκεφαλική δομή που εναρμονίζει τις αποφάσεις είναι ένας κογχομετωπιαίος φλοιός. Αυτή η έρευνα έφτασε σε ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον συμπέρασμα. Μέσα στην δομή, δύο τύποι νευρώνων μπορούν να βρεθούν με πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες.
  • Ο πρώτος τύπος νευρώνων λέγεται OFC και η λειτουργία τους είναι να προσφέρουν συναισθηματική αξία σε κάθε επιλογή που πρέπει να ζυγίσουμε πριν πάρουμε μια απόφαση. Το κάνουν σύμφωνα με τις προηγούμενες εμπειρίες, την ταυτότητα και την προσωπικότητα μας. Είναι σαν ένα προηγούμενο μηχανισμό ο οποίος συνδέεται άμεσα με αυτό που αποκαλούμε ¨ένστικτο¨. Για παράδειγμα, κάτι μου λέει πως θα έπρεπε να απορρίψω αυτή την δουλειά, γιατί ξέρω πως απαιτεί συγκεκριμένες ικανότητες που δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα μου.
  • Η δεύτερη ομάδα νευρώνων είναι τα κύτταρα της αξίας. Εδώ, δεν υπάρχει πλέον το συναισθηματικό συστατικό. Αντί γι αυτό, η πρακτική απόδοση εφαρμόζεται. «Πρέπει να δεχθώ αυτή τη δουλειά γιατί χρειάζομαι μισθό, επειδή η δουλειά είναι η προτεραιότητα μου αυτή τη στιγμή.»
Μόλις ένα άτομο πάρει μια απόφαση με βάση αυτούς τους μηχανισμούς, τα συναισθηματικά συστατικά και αυτά της απόδοσης και ο κογχομετωπιαίος φλοιός απονέμουν ένα καινούργιο συναίσθημα σε αυτή την επιλογή. Το αποτέλεσμα είναι απλό: ο εγκέφαλος προσπαθεί να σας κινητοποιήσει ώστε να πετύχετε τον σκοπό σας.

Πρέπει να έχετε σαφείς προτεραιότητες ώστε να κάνετε πιο ασφαλείς αποφάσεις
Κάτι που όλοι ξέρουμε είναι πως πρέπει να ρισκάρουμε στη ζωή. Κάποιες από τις αποφάσεις που θα κάνετε θα είναι καλύτερες από άλλες. Ωστόσο, συχνά, αυτό που φαίνεται στην αρχή, εντελώς τρελό μπορεί να καταλήξει να είναι η πιο λογική και πετυχημένη επιλογή της ύπαρξης μας. Με όλα αυτά, αυτό που προσπαθώ να πω είναι κάτι πολύ απλό: Για να είστε χαρούμενοι, πρέπει να πάρετε αποφάσεις και να είστε υπεύθυνοι για αυτές συνέχεια.
Αν πρέπει να πάρετε μια απόφαση, μην διστάσετε. Αποδεχθείτε αυτή που σας κάνει χαρούμενους.
Το αίσθημα της απελπισίας μπορεί να λυθεί μέσω της σύνδεσης με τον εσωτερικό μας κόσμο. Περισσότερο σημαντικό, με το να φέρουμε τις προτεραιότητες μας στην επιφάνεια. Προτεραιότητες οι οποίες δεν εμποδίζουν κάποιον άλλον. Για να το πετύχετε αυτό, αξίζει να έχετε 3 απλές στρατηγικές στο μυαλό σας:
  • Περιορισμός. Απαριθμήστε σε ένα χαρτί όλες τις τωρινές σας ανάγκες. Θα παρατηρήσετε πως είναι πολλές. Ωστόσο, ανάμεσα τους κρύβονται οι γνήσιες προτεραιότητες σας: το να είστε χαρούμενοι, να είστε σεβαστοί και να είστε καλά φυσικά και συναισθηματικά. Σκεφτείτε τες.
  • Σύγκριση. Μόλις οι προτεραιότητες σας ξεκαθαριστούν, συγκρίνετε τες με τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος σας. Εναρμονίζονται; Κάτι που απαιτείται είναι ενάντια στις αξίες σας; Υπάρχει κάποιος που διαταράσσει την συναισθηματική σας υγεία;
  • Ένωση. Τώρα που ξέρετε πως υπάρχουν συγκεκριμένες πτυχές οι οποίες είναι ενάντια στις προτεραιότητες σας, θα πρέπει να δράσετε έτσι ώστε να παγιώσετε την ισορροπία μεταξύ των εσωτερικών σας προτεραιοτήτων και των εξωτερικών απαιτήσεων.
Εν τέλει, μόλις ολοκληρώσουμε αυτά τα βήματα, παραμένει μόνο μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να κάνουμε. Μια που είναι θαυμάσια και ουσιώδη: σχεδιάστε την ζωή σας. Γιατί αν υπάρχει κάτι που μας προφέρουν οι σαφείς ανάγκες, αξίες και ελπίδες, είναι το να μας δείχνουν πως μπορούμε και πρέπει να είμαστε εμείς οι κάτοχοι του πεπρωμένου μας.

Όταν τελικά ξεκαθαρίσετε τις επιθυμίες σας, η περιπέτεια της ζωής μπορεί να συνεχίσει την πορεία της για ακόμη μια φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου