Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Πώς να επικοινωνείς καλύτερα με τα παιδιά σου: Ερωτήσεις που καλό είναι να τους κάνεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Πώς να επικοινωνείς καλύτερα με τα παιδιά σου: Ερωτήσεις που καλό είναι να τους κάνεις Η επικοινωνία μας με όλα τα μέλη της οικογένειας και περισσότερο με τα παιδιά μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προάγει τη σύνδεση μας μαζί τους. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι συνδέονται με τους γονείς τους νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και συνεπώς συνεργάζονται πιο άμεσα και αποτελεσματικά με τους γύρω τους. Κάνοντας την απλή κίνηση του να σταματάμε αυτό που κάνουμε εκείνη την στιγμή για να ακούσουμε, μας βοηθάει να μάθουμε τόσα πολλά για τα παιδιά μας.

Ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι συνήθως τα παιδιά μας γυρνώντας από το σχολείο δεν μιλάνε για το πώς πέρασαν την ημέρα τους ή τι έγινε στο σχολείο. Αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές είναι να πάρουμε σαν απάντηση στην ερώτηση του πώς πήγε το σχολείο, ένα ξερό: “καλά” και στο τι έκαναν σήμερα: “δεν θυμάμαι”. Η αντίδραση αυτή φέρνει και τους γονείς και τα παιδιά σε μεγάλη σύγχυση, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι ένας διάλογος.

Πώς όμως θα βοηθήσουμε τα παιδιά να μας ανοιχτούν; Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να νιώθουν ότι μπορούν να μας μιλήσουν για απλά πράγματα, ώστε όταν προκύψει κάτι πιο σοβαρό να νιώθουν άνετα να μας ανοιχτούν. Επίσης είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε παρόντες, όχι μόνο σωματικά, όταν μας μιλάνε. Το να προσπαθούν τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν μαζί μας και εμείς παράλληλα να κάνουμε και άλλα πράγματα δεν ενθαρρύνει την επικοινωνία μας μαζί τους. Ακόμα, αυτό που θα βοηθήσει εξίσου αποτελεσματικά είναι να ακούμε χωρίς να ασκούμε κριτική, αλλά με μια διάθεση υποστήριξης και σύνδεσης.

Ποιες ερωτήσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε στα παιδιά μας ώστε να ανοίξουμε τα κανάλια της επικοινωνίας μας; Οι παρακάτω ερωτήσεις έχει βρεθεί ότι ενθαρρύνουν την επικοινωνία:

1) Ποιο ήταν το καλύτερο κομμάτι της ημέρας σου ή του σχολείου σήμερα;
2) Ποιο ήταν το πιο αστείο πράγμα που είδες σήμερα;
3) Πώς θα ήταν μια τέλεια μέρα για σένα;
4) Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στο σχολείο τι θα ήταν αυτό;
5) Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο ή παιδικό και τι σου αρέσει σε αυτό;
6) Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;
7) Ποια είναι η μεγαλύτερη σου ανησυχία;
8) Τι σου αρέσει να κάνεις πιο πολύ;
9) Ποιο είναι το ωραιότερο μέρος για σένα;
10) Υπάρχει κάτι που πάντα ήθελες να με ρωτήσεις, αλλά δεν το έχεις κάνει ακόμα; Θέλεις να με ρωτήσεις τώρα;

Οι περισσότεροι γονείς θέλουμε να ξέρουμε τις σκέψεις, τα όνειρα και τις ανησυχίες των παιδιών μας. Για να αναθρέψουμε συναισθηματικά ανθεκτικά και χαρούμενα παιδιά είναι σημαντικό να τα ακούμε συχνά, καθώς το να είμαστε ευπρόσδεκτοι στον κόσμο των παιδιών μας επιτρέπει να είμαστε υποστηρικτικοί γονείς και πραγματικά παρόντες για τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου