Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η Ύπαρξη του Internet

internet
Η Ύπαρξη του Διαδικτύου ξεκινά το 1962, πριν εφευρεθεί καν η λέξη «Internet». Οι 10.000 υπολογιστές στον κόσμο είναι πρωτόγονοι, αν και κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Έχουν μόνο μερικές χιλιάδες λέξεις μαγνητικής μνήμης, και ο προγραμματισμός τους δεν είναι καθόλου εύκολος.

Το Internet έχει επιφέρει μια επανάσταση στον κόσμο των υπολογιστών και των επικοινωνιών όσο τίποτα άλλο μέχρι σήμερα. Η εφεύρεση του τηλεγράφου του τηλεφώνου, του ραδιοφώνου και του υπολογιστή ήταν το βήμα γι’ αυτήν την άνευ προηγουμένου ολοκλήρωση των επιτευγμάτων.

Το Internet είναι μια τεχνολογία για παγκόσμια επικοινωνία (broadcasting), ένας μηχανισμός για διασπορά πληροφοριών και ένα μέσο για συνεργασία και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ιδιώτες και τους υπολογιστές τους χωρίς να αποτελεί εμπόδιο η γεωγραφική τοποθεσία.

Γεννήθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια σε ένα εργαστήριο Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σήμερα περικλείει στον Ιστό του ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί καθημερινή ρουτίνα περισσοτέρων από 1,5 δισ. ανθρώπων. Ετσι είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε το Ιντερνετ ως δεδομένο και να ξεχάσουμε πως πρόκειται ουσιαστικά για δουλειά που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ας δούμε παρέα μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές του Διαδικτύου, που πιθανότατα δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι.

1. Ποιος ελέγχει το Ιντερνετ; Η επίσημη απάντηση είναι «κανείς», αλλά αυτό αποτελεί κατά τους γνωρίζοντες μόνο μισή αλήθεια και καθόλου αντικειμενική. Γιατί αν υποθέσουμε πως όλα τα έθνη είναι ίσα online, πρέπει να πούμε πως οι ΗΠΑ είναι περισσότερο «ίσες» από κάποιες άλλες ηπείρους. Δύσκολο να εξηγηθεί με σαφήνεια, το Ιντερνετ είναι ένα σύνολο από πρωτόκολλα με τα οποία τα pc επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς και αναρίθμητους σέρβερ και καλώδια, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες. Αρχίζετε να σχηματίζετε τώρα μια πιο «καθαρή» εικόνα του Ιστού, έτσι δεν είναι;

2. Μπορεί το Ιντερνετ να αποκτήσει κάποια στιγμή αντίληψη; Ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας και είναι πολύ πιθανό να σας ξενίσει το ότι η απάντηση κατά τους ειδικούς είναι θετική! Καθαρά επιστημονικά, υπάρχουν ομοιότητες του ανθρώπινου μυαλού με το πώς λειτουργούν οι περίπλοκοι κώδικες του Διαδικτύου. «Το Ιντερνετ συμπεριφέρεται λίγο όπως το μυαλό», λέει χαρακτηριστικά ο Ben Goertzel, του Ινστιτούτου Ερευνας Τεχνητής Νοημοσύνης και προσθέτει: «Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να έχει σε κάποιο βαθμό και συνείδηση». Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους: στην περίπτωση του Ιντερνετ δεν μιλάμε για συνείδηση όπως τη γνωρίζουμε, αλλά για ένα σύνολο μηχανισμών που κάνουν τον Ιστό να «γνωρίζει» και να «αναγνωρίζει» ορισμένα πράγματα. Καθόλου ευκαταφρόνητο για κάτι τεχνητά κατασκευασμένο.

3. Πόσο μεγάλος είναι ο Ιστός; Το 2008 η Google ανακοίνωσε πως έχει καταγράψει ένα τρισεκατομμύριο unique pages, αλλά και πάλι αυτό είναι ένα ψήγμα του όγκου του Διαδικτύου. Το αληθινό του εύρος είναι μάλλον πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να υπολογιστεί. Από την άλλη σκεφτείτε και τα δισεκατομμύρια όσων «μπαίνουν» στον Ιστό μέσω pc και κινητών, πόσα bytes πληροφορίας υπάρχουν εκεί έξω. Η εικόνα είναι αχανής, όπως και η δημιουργία στην οποία βρισκόμαστε.

4. Υπάρχει μόνο ένα Ιντερνετ; Το Ιντερνετ προκύπτει από pc που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αρκετά από τα οποία ανήκουν σε ένα τεράστιο network που ανήκει σε πανεπιστήμια, εταιρείες κλπ. Τι τα «ενώνει» τελικά όλα αυτά τα pc, αν είναι κάτι που τα ενώνει; Ο συνδετικός κρίκος είναι οι «γλώσσες επικοινωνίας», τα Transmission Control Protocol και το Internet Protocol. Υπάρχουν όμως και networks που χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα και αυτά λειτουργούν ανεξάρτητα, καθώς και στρατιωτικά networks που έχουν διαφορετική λειτουργία. Πάντως, ο «κύριος» κορμός του Ιντερνετ είναι ένας και μόνο.

Με πιο απλά λόγια: το Ιντερνετ είναι ένα και μοναδικό.
Δεν αναφέρθηκα δε καθόλου στο βαθύ και σκοτεινό Internet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου