Η διατροφή μας σχετίζεται άμεσα με το χρόνο που μας μέλλει να περάσουμε επάνω στη Γη. Σίγουρα θα έχετε ακούσει διάφορους ειδικούς (διατροφολόγοι, καρδιολόγοι, παθολόγοι, δερματολόγοι, αισθητικοί κ.τ.λ.) -ο καθένας από την πλευρά της δικής του επιστήμης- να αναφέρονται στα οφέλη και τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τον άνθρωπο.
Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με την αύξηση του προσδόκιμου όρου ζωής και τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Ποιος τρόπος διατροφής και ποια δίαιτα είναι οι πιο υγιεινοί όμως για τον οργανισμό μας;
Ο Dr. David Katz από το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης του πανεπιστημίου του Γέιλ μιλώντας στο περιοδικό Annual Reviews ανέφερε, ότι σημασία δεν έχει ποια δίαιτα είναι η καλύτερη, αλλά "η αλήθεια".
Ο Katz και η συνάδελφός του στο Γέιλ Stephanie Meller δημοσίευσαν μια έρευνα στο εν λόγω περιοδικό με τίτλο "Can We Say What Diet Is Best for Health?", στην οποία συγκρίνουν τις πιο "διάσημες" δίαιτες των ημερών: με χαμηλούς υδατάνθρακες, με λίγα λιπαρά, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τη μεσογειακή, την παλαιολιθική, τη δίαιτα DASH, τη δίαιτα των χορτοφάγων καθώς και στοιχεία από διάφορες άλλες.
Παρά την "διεισδυτικότητα" αυτών στις διάφορες κουλτούρες και μέσα ενημέρωσης, οι Katz και Meller γράφουν το εξής: "Δεν έχουν γίνει αυστηρές και μακροχρόνιες μελέτες, που να συγκρίνουν τους διάφορους ‘διεκδικητές’ του τίτλου ‘της καλύτερης δίαιτας’, με μεθοδολογία που να αποκλείει την προκατάληψη και τη σύγχυση".
Σύμφωνα με όσα γράφει ο James Hamblin στο "The Atlantic" οι συγγραφείς της μελέτης συμπεραίνουν ότι καμία δίαιτα δεν είναι ξεκάθαρα "η καλύτερη", ωστόσο υπάρχουν κοινά στοιχεία σε αυτές για διατροφικά μοτίβα, που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα για την υγεία.
"Μια δίαιτα με ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, κοντά στη Φύση, με πολλά λαχανικά και φρούτα, συνδέεται αναμφισβήτητα με την προώθηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών" σημειώνουν.
Ανάμεσα στα κυριότερα οφέλη τους αναφέρονται αυτά της μείωσης των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών ασθενειών.
Οι δίαιτες αυτές πέρα από φρούτα και λαχανικά περιλάμβαναν ακόμη κατηγορίες τροφίμων όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και σπόροι.
Οι Katz και Meller υποστηρίζουν ότι δε βρήκαν "αποφασιστικής σημασίας αποδεικτικά στοιχεία", ότι οι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες είναι καλύτερες από εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, όπως για παράδειγμα η μεσογειακή.
Η μεσογειακή δίαιτα, που χαρακτηρίζεται από υψηλές δόσεις φυτικών ινών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και κρέατος, πολλά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, έχει όντως θετικές επιδράσεις σε ό,τι αφορά την υγεία της καρδιάς, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ "δυνητικά σχετίζεται και με την άμυνα κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, τη μείωση των φλεγμονών και την καλύτερη άμυνα ενάντια στο άσθμα".
Επίσης, βρήκαν ότι οι δίαιτες με επιλεκτική χρήση υδατανθράκων είναι καλύτερες από εκείνες με χαμηλούς υδατάνθρακες, καθώς τα δημητριακά ολικής άλεσης σχετίζονται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων και καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
"Αν τρώτε φαγητό, που προέρχεται κατ’ ευθείαν από τη Φύση, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τρανς λιπαρά, κορεσμένα λίπη και το αλάτι. Η μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πρέπει να εστιάζει κανείς στο… πραγματικό φαγητό" είπε ακόμη ο ερευνητής.
Ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ένας "νικητής" ανάμεσα στις δίαιτες που εξέτασε και έκλεισε την κουβέντα του με την εξής φράση: "Νομίζω ότι ο Bertrand Russell είχε πιάσει πολύ καλά το νόημα, όταν έλεγε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στον κόσμο είναι ότι οι χαζοί και οι φανατικοί είναι τόσο σίγουροι και πεπεισμένοι για αυτά που πιστεύουν, ενώ οι σοφοί άνθρωποι έχουν πάντα αμφιβολίες. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το φαγητό".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου