Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Τα 5 παλιότερα επιτραπέζια στον κόσμο

Οι άνθρωποι χρειάζονταν τρόπους για να γεμίζουν τον ελεύθερο τους χρόνο, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Ας δούμε πέντε από τα πιο αρχαία επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν βρεθεί με ένα πολύ οικείο στους Έλληνες να βρίσκεται στο τέλος.

5. Το βασιλικό παιχνίδι της Ουρ

Το 1928, κατά την ανασκαφή του βασιλικού νεκροταφείου της πόλης Ουρ των Σουμέριων, ο αρχαιολόγος Sir Leonard Woolley δεν περίμενε με τίποτα να βρει ένα παιχνίδι για να περνά κανείς τον ελεύθερο του χρόνο. Ανακάλυψε λοιπόν ένα παιχνίδι που όχι μόνο χρονολογείται από το 2400-2600 π.Χ. αλλά και ήταν αρκετά δημοφιλές.

Το παιχνίδι πήρε το όνομα της πόλης όπου ανακαλύφθηκε, αλλά αποδείξεις δείχνουν ότι παιζόταν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – ακόμη και στις πυραμίδες της Αιγύπτου έχουν βρεθεί παρόμοια παιχνίδια. Αρχικά κανείς δεν ήξερε πώς παίζεται, μέχρι που βρέθηκε ένας Οδηγός Κανόνων, που βοήθησε στην κατανόησή του.

Το παιχνίδι παίζεται με δύο άτομα και οι δύο αντίπαλοι μετακινούν τα κομμάτια τους σε έναν πίνακα, προσπαθώντας να εξολοθρεύσουν τα κομμάτια του αντιπάλου, με μηχανισμούς που θυμίζουν το μανκάλα ή το τάβλι.


4. Το Μέχεν ή «παιχνίδι του φιδιού»

Το Mehen, γνωστό και ως «Το παιχνίδι του φιδιού», είναι ένα αρχαίο αιγυπτιακό παιχνίδι που χρονολογείται από το 3600 π.Χ. Απεικονίζεται στην ταφική στήλη του Hesy-Ra (2650 π.Χ.), αλλά, σε αντίθεση με το παιχνίδι της Ουρ, οι κανόνες του παραμένουν άγνωστοι.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν δύο ομάδες, τα λιοντάρια και οι λέαινες και το παιχνίδι περιλαμβάνει αντίστοιχες φιγούρες. Εικάζεται ότι οι παίκτες προσπαθούν να φτάσουν στο κέντρο του πίνακα, με κινήσεις που βασίζονται σε προβλέψεις για τον αριθμό μαρμάρων που κρύβει ο αντίπαλος.


3. Senet

Το Senet, ένα ακόμη αιγυπτιακό παιχνίδι, ήταν τόσο δημοφιλές που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών σε πέντε αντίτυπα. Το παιχνίδι συνδέθηκε με την αιγυπτιακή θρησκεία, καθώς Θεοί φέρονται να παίζουν Senet σε απεικονίσεις ενώ αναφέρεται και στο Βιβλίο των Νεκρών.

Όπως και το παιχνίδι της Ουρ, οι παίκτες προσπαθούν να μετακινήσουν πρώτοι τα «πιόνια» τους εκτός του πίνακα, ενώ μπορούν να αιχμαλωτίσουν «πιόνια» του αντιπάλου και να καθυστερήσουν την πορεία του.


2. Nine Men’ s Morris

Το Nine Men’s Morris, γνωστό και ως «Merellus», διαφέρει από τα προηγούμενα παιχνίδια καθώς δεν βασίζεται στην τύχη. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που μοιάζει με την τρίλιζα.

Ο πίνακας του παιχνιδιού έχει βρεθεί σκαλισμένος σε διάφορες αρχαίες τοποθεσίες, αποδεικνύοντας τη δημοτικότητά του. Οι κανόνες του είναι γνωστοί, καθώς το παιχνίδι παιζόταν μέχρι και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό, δύο παίκτες τοποθετούν και κινούν κομμάτια, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσουν τα κομμάτια του αντιπάλου ή να τα παγιδεύσουν.


1. Τάβλι

Το αγαπημένο μας τάβλι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έχει τις ρίζες του περίπου στο 3000 π.Χ. και φαίνεται να έχει στενή σχέση με το Senet. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό, το τάβλι έγινε δημοφιλές παγκοσμίως, φτάνοντας τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Η βασική ιδέα παραμένει ίδια: Δύο παίκτες προσπαθούν να μετακινήσουν πρώτοι τα πούλια τους ενώ τα ζάρια καθορίζουν τις κινήσεις, με δυνατότητα να εμποδίζουν ή να προστατεύουν τα πούλια τους.

1 σχόλιο :

  1. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το Ζατρίκιον που είναι αρχαιολογικό εύρημα Μινωικής εποχής από την Κνωσό. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ αντίγραφο του φιλοξενείται και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή