Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Πεντάγωνο και Νέες Τεχνολογίες

Ποιες τεχνολογίες θεωρούν πιο σημαντικές το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ;

Η έκθεση, «Defense Leadership: Emerging Technologies», που εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου στις 30 Ιανουαρίου 2024, σημειώνει ότι τόσο η Εθνική Στρατηγική Άμυνας 2022 όσο και ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας και Πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει μια σειρά από νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να έχουν αποδιοργανωτικό αντίκτυπο στο έθνος και στην ασφάλεια των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν:

• Τεχνητή Νοημοσύνη.

• Θανατηφόρα Αυτόνομα Οπλικά Συστήματα.

• Υπερηχητικά Όπλα.

• Κατευθυνόμενα Ενεργειακά Όπλα.

• Βιοτεχνολογία.

• Κβαντικές Τεχνολογίες.

Καθώς αυτές οι τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσονται, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την επίβλεψη του Κογκρέσου, τις αμυντικές εξουσιοδοτήσεις και τις πιστώσεις των ΗΠΑ, τις στρατιωτικές έννοιες των επιχειρήσεων και το μέλλον του πολέμου.

Τεχνητή νοημοσύνη

Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει επίσημο ορισμό της τεχνητής νοημοσύνης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρησιμοποιούν συνήθως τον όρο “AI” για να αναφερθούν σε ένα σύστημα υπολογιστή ικανό για τη γνώση σε ανθρώπινο επίπεδο. Η τεχνητή νοημοσύνη χωρίζεται περαιτέρω σε τρεις κατηγορίες: τη “Τεχνητή Στενή Νοημοσύνη (ΑΝΙ)”, τη “Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI)” και την “Τεχνητή Υπερνοημοσύνη (ASI)”.

Τα συστήματα στενής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εκτελέσουν μόνο τη συγκεκριμένη εργασία για την οποία είχαν εκπαιδευτεί. Τα συστήματα γενικής τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις οποίες δεν έχουν εκπαιδευτεί ειδικά. Η τεχνητή υπερνοημοσύνη είναι ένα σύστημα που μπορεί να ξεπεράσει τις γνωστικές ικανότητες σε ανθρώπινο επίπεδο στις περισσότερες εργασίες.

Τα Γενικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και τεχνητής υπερνοημοσύνης δεν υπάρχουν ακόμη.

Το Narrow AI χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε πολλές στρατιωτικές εφαρμογές τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τους ανταγωνιστές τους. Τέτοιες εφαρμογές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση. επιμελητεία, επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο (εντολή και έλεγχος), και ημιαυτόνομα και αυτόνομα οχήματα. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν ή να αντικαθιστούν εν μέρει τους ανθρώπινους χειριστές, ελευθερώνοντας τους, έτσι ώστε να εκτελούν πιο περίπλοκες και γνωστικά απαιτητικές εργασίες.

Επιπλέον, τα συστήματα με δυνατότητα AI μπορούν:

(1) ανταποκρίνονται σημαντικά πιο γρήγορα από τα συστήματα που βασίζονται στην είσοδο του χειριστή.

(2) να αντιμετωπίσουν την εκθετική αύξηση του όγκου των δεδομένων που είναι διαθέσιμα για ανάλυση.

(3) να εφαρμόσουν νέες επιχειρησιακές έννοιες όπως το “σμήνος” (δηλαδή, η συνεργατική συμπεριφορά στην οποία τα μη επανδρωμένα οχήματα συντονίζουν αυτόνομα τις ενέργειές τους για να επιτύχουν μια αποστολή), η οποία μπορεί να προσφέρει πλεονέκτημα στον πόλεμο καταστέλλοντας τα εχθρικά αμυντικά συστήματα.

Ωστόσο, μια στενή προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων. Για παράδειγμα, τέτοια συστήματα μπορεί να υπόκεινται σε αλγοριθμική μεροληψία λόγω των δεδομένων εκπαίδευσης ή των μοντέλων τους. Οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα βρει περιπτώσεις φυλετικής προκατάληψης σε προγράμματα αναγνώρισης προσώπου AI λόγω έλλειψης ποικιλομορφίας στις εικόνες στις οποίες εκπαιδεύτηκαν τα συστήματα, ενώ ορισμένα προγράμματα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας έχουν αναπτύξει μεροληψία φύλου. Τέτοιες προκαταλήψεις θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικό πλαίσιο.

Θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα

Τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα (LAWS) είναι μια κατηγορία οπλικών συστημάτων ικανών να αναγνωρίζουν ανεξάρτητα έναν στόχο και να χρησιμοποιούν ένα οπλικό σύστημα επί του σκάφους για την εμπλοκή και την καταστροφή του στόχου χωρίς χειροκίνητο ανθρώπινο έλεγχο.

Οι νομικοί κανονισμοί απαιτούν αλγόριθμους υπολογιστών και σύνολα αισθητήρων για να ταξινομήσουν ένα αντικείμενο ως εχθρικό, να αποφασίσουν να επιτεθούν και να στοχεύσουν τα όπλα στον στόχο. Αυτή η ικανότητα θα επιτρέψει στο σύστημα να λειτουργεί σε περιβάλλοντα με κακές ή ελλιπείς επικοινωνίες όπου τα παραδοσιακά συστήματα ενδέχεται να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι νομικές κατευθυντήριες γραμμές δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί ευρέως και ορισμένοι ανώτεροι στρατιωτικοί και αμυντικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική της χρήσης τέτοιων συστημάτων. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εγχώριες ή διεθνείς νομικές απαγορεύσεις για την ανάπτυξη τους. Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων έχει αρχίσει να συζητά το θέμα. Περίπου 30 χώρες έχουν ζητήσει προληπτικές απαγορεύσεις στα συστήματα για ηθικούς λόγους, ενώ άλλες έχουν ζητήσει επίσημους κανονισμούς ή κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και τη χρήση.

Υπερηχητικά όπλα

Υπερηχητικά όπλα που πετούν με ταχύτητες τουλάχιστον 5 Mach βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχουν δύο κατηγορίες υπερηχητικών όπλων:

• Τα οχήματα υπερηχητικής ολίσθησης (HGV) εκτοξεύονται από πύραυλο πριν γλιστρήσουν προς έναν στόχο.

• Οι υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ (HCM) προωθούνται με κινητήρες υψηλής ταχύτητας καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης τους.

Σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, τα υπερηχητικά όπλα δεν ακολουθούν βαλλιστική τροχιά και μπορούν να ελίσσονται στον προορισμό τους, καθιστώντας δύσκολη την άμυνα εναντίον τους. Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοια άμυνα έναντι υπερηχητικών όπλων και οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την τεχνολογική σκοπιμότητα των επιλογών υπερηχητικής πυραυλικής άμυνας.

Σύμφωνα με αναφορές ανοιχτού κώδικα, η Ρωσία δημιούργησε και ανέπτυξε τα συστήματα Avangard το 2019 και τα συστήματα Zircon το 2023. Η Κίνα φέρεται επίσης να έχει δημιουργήσει και φιλοξενεί το τρέχον σύστημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη αναπτύξει επιχειρησιακά υπερηχητικά όπλα.

Οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με τις στρατηγικές επιπτώσεις των υπερηχητικών όπλων. Ορισμένοι έχουν εντοπίσει δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη στρατηγική σταθερότητα:

(1) σύντομος χρόνος πτήσης των όπλων, ο οποίος, με τη σειρά του, συμπιέζει τους χρόνους απόκρισης.

(2) το απρόβλεπτο μονοπάτι πτήσης του, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με τον επιδιωκόμενο στόχο του όπλου και επομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού ή ακούσιας κλιμάκωσης σε περίπτωση σύγκρουσης.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι στρατηγικές επιπτώσεις των υπερηχητικών όπλων είναι ελάχιστες, επειδή ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη τη δυνατότητα να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που, εάν εκτοξευθούν ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να κατακλύσουν την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ.

Κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα

Το Υπουργείο Άμυνας ορίζει τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (DE) ως όπλα που χρησιμοποιούν συγκεντρωμένη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, αντί για κινητική ενέργεια, για να «απενεργοποιήσουν, να βλάψουν ή να καταστρέψουν τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις ή/και το προσωπικό του εχθρού». Τα όπλα DE, που συχνά αναφέρονται στην καθομιλουμένη ως “λέιζερ” , μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επίγειες δυνάμεις σε επιχειρήσεις αντιπυραυλικού πυραύλου, πυροβολικού και όλμων (C-RAM) ή αεράμυνας μικρής εμβέλειας (SHORAD).

Μπορούν να προσφέρουν χαμηλό κόστος ανά βολή και έναν σχεδόν απεριόριστο γεμιστήρα, ο οποίος, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα συμβατικά συστήματα, μπορεί να παρέχει ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό μέσο άμυνας ενάντια σε πυραύλους και σμήνη αυτόνομων οχημάτων. Θεωρητικά, τα όπλα DE θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν επιλογές αναχαίτισης σε φάση ώθησης για πυραύλους, δεδομένου του χρόνου πτήσης τους με ταχύτητα φωτός. Ωστόσο, όπως και με την υπερηχητική αντιπυραυλική άμυνα, οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την τεχνολογική σκοπιμότητα αυτής της εφαρμογής.

Τα όπλα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (HPM) , ένας τύπος όπλου μεγάλης εμβέλειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μη κινητικό μέσο απενεργοποίησης ηλεκτρονικών συστημάτων, συστημάτων επικοινωνιών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε περίπτωση σύγκρουσης. Επιπλέον, ο στρατός των ΗΠΑ διερευνά τη δυνατότητα χρήσης HPM σε ένα μη θανατηφόρο σύστημα «ακτίνων θερμότητας» για τον έλεγχο του πλήθους. Ωστόσο, το σύστημα αποσύρθηκε – πιθανώς για ηθικούς και λειτουργικούς λόγους.

Βιοτεχνολογία

Η βιοτεχνολογία χρησιμοποιεί τις βιοεπιστήμες για τεχνολογικές εφαρμογές. Ορισμένες εξελίξεις στη βιοτεχνολογία έχουν πιθανές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Όπως σημειώνεται σε μια έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO) του 2018, τα Υπουργεία Άμυνας, Πολιτείας και Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών (ODNI) αξιολογούν ότι βιοτεχνολογίες όπως το γονίδιο χαμηλού κόστους επεξεργασίας CRISPR- Cas9 έχει τη δυνατότητα να «αλλάξει γονίδια ή να δημιουργήσει DNA για να τροποποιήσει φυτά, ζώα και ανθρώπους». Τέτοιες βιοτεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση ή την υποβάθμιση της απόδοσης του στρατιωτικού προσωπικού.

Ο πολλαπλασιασμός της συνθετικής βιολογίας, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία γενετικού κώδικα που δεν υπάρχει στη φύση, θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των οντοτήτων ικανών να δημιουργήσουν χημικά και βιολογικά όπλα, καθώς και να διευκολύνει τη δημιουργία προσαρμοστικών καμουφλάζ, συσκευών απόκρυψης, ισχυρότερων και θωράκιση οχημάτων. Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ μπορεί να είναι λιγότερο συγκρατημένοι τόσο στην έρευνα όσο και στη χρήση της βιοτεχνολογίας, ειδικά όσον αφορά την ανθρώπινη τροποποίηση και τα βιολογικά όπλα.

Κβαντικές τεχνολογίες

Η κβαντική τεχνολογία, χρησιμοποιώντας τις αρχές της κβαντικής φυσικής, δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον των τεχνολογιών κρυπτογράφησης και μυστικότητας. Το GAO αναφέρει ότι το Υπουργείο Άμυνας, το DHS και το ODNI έχουν αξιολογήσει ότι «οι κβαντικές επικοινωνίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους εισβολείς να αναπτύξουν ασφαλείς επικοινωνίες που το προσωπικό των ΗΠΑ δεν μπορεί να υποκλέψει ή να αποκρυπτογραφήσει.

Ο κβαντικός υπολογισμός θα μπορούσε να επιτρέψει στους εισβολείς να αποκρυπτογραφήσουν μη διαβαθμισμένες, διαβαθμισμένες ή και ευαίσθητες πληροφορίες, επιτρέποντάς τους να στοχεύσουν το προσωπικό των ΗΠΑ και να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η κβαντική τεχνολογία θα μπορούσε να έχει και άλλες στρατιωτικές εφαρμογές, όπως η κβαντική ανίχνευση, η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να επιτρέψει την βελτιωμένη ανίχνευση υποβρυχίων κάνοντας τους ωκεανούς «διαφανείς». Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη βιωσιμότητα του πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματος της Αμερικής με βάση τη θάλασσα.

Η κβαντική ανίχνευση θα μπορούσε επίσης να παρέχει εναλλακτικές επιλογές εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού που θα μπορούσαν θεωρητικά να επιτρέψουν στον στρατό να συνεχίσει να λειτουργεί με πλήρη απόδοση σε περιβάλλοντα με υποβάθμιση ή απενεργοποιημένο GPS. Ωστόσο, οι στρατιωτικές εφαρμογές των κβαντικών τεχνολογιών μπορεί να περιορίζονται από την ευθραυστότητα των κβαντικών καταστάσεων, η οποία μπορεί να διαταραχθεί από μικρές κινήσεις, αλλαγές θερμοκρασίας ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου