Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Ψυχολογικές μελέτες για τα αισθήματα και τα συναισθήματα των ανθρώπων

Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε και ανταποκρινόμαστε στον κόσμο γύρω μας αποτελεί αυτό που είμαστε και συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής μας. Η μελέτη της συναισθηματικής ψυχολογίας επιτρέπει στους ερευνητές να διερευνήσουν τι κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν, όπως κάνουν σε ορισμένα ερεθίσματα και πώς αυτές οι αντιδράσεις μας επηρεάζουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ενώ η μελέτη της συναισθηματικής ψυχολογίας είναι τεράστια και πολύπλοκη, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει αρκετά για το τι συνιστά τα συναισθήματά μας και τις συμπεριφορικές και σωματικές αντιδράσεις μας σε αυτά.

1. Χωρίς να το καταλάβετε, επηρεάζεστε από τη διάθεση άλλων ανθρώπων

Σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, είμαστε βαθιά επηρεασμένοι από τις διαθέσεις άλλων ανθρώπων. Οι ειδικοί ονομάζουν αυτό το φαινόμενο “συναισθηματική μόλυνση”. Γιατί αντικατοπτρίζουμε μέσα μας τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

2. Ο συναισθηματικός πόνος πονάει όπως ο φυσικός πόνος

Τα τελευταία χρόνια, μελέτες νευροαπεικόνισης έχουν δείξει ότι οι περιοχές που εμπλέκονται στη σωματική επεξεργασία πόνου επικαλύπτουν αυτές που σχετίζονται με τον συναισθηματικό πόνο και την κοινωνική αγωνία.

3. Το γέλιο και το χιούμορ είναι μια μορφή θεραπείας

Υπάρχουν πολλοί τύποι ψυχολογικής θεραπείας, Ένας από αυτούς είναι η θεραπεία γέλιου, μια εναλλακτική θεραπεία που συνίσταται στη δημιουργία καταστάσεων που ενθαρρύνουν το γέλιο και το χιούμορ. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να ανακουφιστούν οι σωματικές και συναισθηματικές εντάσεις.

4. Όταν αγκαλιάζουμε, απελευθερώνουμε ωκυτοκίνη

Ξέρεις γιατί αισθάνονται καλά όσοι αγκαλιάζουν; Επειδή όταν αγκαλιάζουμε, απελευθερώνουμε μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη έχει μεγάλη σημασία στο σχηματισμό της εμπιστοσύνης και έχει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ερπετά απελευθερώνουν ωκυτοκίνη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αλλά τα θηλαστικά το παράγουν συνεχώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ερπετά παραμένουν μακριά από άλλα ερπετά, εκτός και αν έρχονται σε επαφή, ενώ τα θηλαστικά σχηματίζουν συνεχώς ομάδες με συγγενείς ή φίλους ή είναι σε κοπάδια (τα ζώα).

5, Υπάρχει μια φοβία που λέγεται Φιλοφοβία και είναι ο φόβος αγάπης.

Είναι κάτι που μπορεί να μας απομονώσει και να απορρίψει κάθε δυνατότητα συναντήσεως με νέους ανθρώπους εξαιτίας του τρόμου που δημιουργεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός συναισθηματικού δεσμού πολύ ισχυρού. Έτσι επηρεάζεται η κοινωνική και συναισθηματική ζωή του ατόμου που υποφέρει. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο φιλόφοβος μπορεί όχι μόνο να αποφύγει πιθανές ερωτικές υποθέσεις, αλλά μπορεί να σταματήσει να αλληλεπιδρά με συναδέλφους, γείτονες, φίλους και οικογένεια.

6. Η συναισθηματική απευαισθητοποίηση των γονέων μπορεί να είναι κακή για τα παιδιά

Το απευαισθητοποίηση ορίζεται ως η μείωση της συναισθηματικής ανταπόκρισης σε αρνητικό ερέθισμα μετά από επανειλημμένη έκθεση σε αυτό Σε μια πρόσφατη μελέτη, αποδείχθηκε ότι όταν οι γονείς έβλεπαν σκηνές βίας και σεξ στις ταινίες, γίνονται πιο επιρρεπείς στο να εκθέσουν τα παιδιά τους σε αυτό το είδος της ταινίας.

7. Η σοκολάτα είναι το φάρμακο αγάπης

Η σοκολάτα θεωρείται αφροδισιακό, αλλά έχει επίσης ονομαστεί ναρκωτικό της αγάπης. Και δεν είναι ακριβώς επειδή είμαστε συνηθισμένοι να δίνουμε σοκολάτες μαζί με μερικά λουλούδια για να δείξουμε την αγάπη στο σύντροφό μας. Αλλά, ποιος είναι ο λόγος; Γιατί η σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη, μια χημική ουσία που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευτυχία και παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση, στη συναισθηματική ευεξία και στη σωστή ισορροπία όρεξης και ύπνου..

Επιπλέον, η σοκολάτα περιέχει επίσης φαινυλαιθυλαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που συμμετέχει στην προαγωγή της έλξης και διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Στην έλλειψη αγάπης, τα επίπεδα αυτών των δύο ουσιών κατεβαίνουν. Γι ‘αυτό, όταν μας αφήνει ο σύντροφος μας τρώμε σοκολάτα για να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα.

8. Η ψυχολογική επιστήμη δηλώνει ότι τελικά τα συναισθήματα είναι τέσσερα και όχι έξι όπως θεωρούσαν.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Paul Ekman πρότεινε για πρώτη φορά ότι υπήρχαν συνολικά έξι βασικά συναισθήματα. Μέσα από μια σειρά μελετών, ο Ekman βρήκε μια συμφωνία μεταξύ των μελών διαφορετικών δυτικών και ανατολικών πολιτισμών σχετικά με τις εκφράσεις του προσώπου τους. Οι εκφράσεις που βρήκε ότι ήταν καθολικές περιλάμβαναν εκείνες που υποδεικνύουν οργή (θυμό), αηδία, φόβο, χαρά (ευτυχία), θλίψη και έκπληξη.

Ομοίως, στη δεκαετία του 1980, ο ψυχολόγος Robert Plutchik εντόπισε οκτώ βασικά συναισθήματα τα οποία ομαδοποίησε σε ζεύγη αντιθέτων, όπως χαρά και λύπη, θυμός και φόβος, εμπιστοσύνη και αηδία, έκπληξη και προσμονή. Αυτή η ταξινόμηση είναι γνωστή ως τροχός συναισθημάτων και μπορεί να συγκριθεί με έναν τροχό χρωμάτων στο ότι ορισμένα συναισθήματα που αναμιγνύονται μαζί μπορούν να δημιουργήσουν νέα πολύπλοκα συναισθήματα.

Το 2014, σε μια μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, επιβεβαιώνει ότι τα βασικά συναισθήματα είναι 4. Χαρούμενος, λυπημένος/φοβισμένος έκπληκτος και θυμωμένος/αηδιασμένος.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι ο θυμός και η αηδία είχαν παρόμοιες εκφράσεις προσώπου, όπως και η έκπληξη και ο φόβος. Αυτό υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ αυτών των συναισθημάτων βασίζονται σε κοινωνιολογικά κριτήρια και όχι βιολογικά. Παρ’ όλες τις αντικρουόμενες έρευνες και προσαρμογές, οι περισσότερες έρευνες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα σύνολο καθολικών βασικών συναισθημάτων με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του προσώπου.

9. Οι κατοπτρικοί νευρώνες σχετίζονται με την ενσυναίσθηση

Οι νευρώνες αυτοί είναι καθοριστικοί για την εναρμόνιση των ατόμων με το περιβάλλον, καθώς επιτρέπουν την καταγραφή των συναισθημάτων των άλλων, όχι μέσω εννοιολογικής αιτιολογίας αλλά μέσω άμεσης εμπειρίας. Ο λόγος που κοκκινίζεις όταν βλέπεις κάποιον όταν ταπεινωθείς ή ότι ταυτίζεσαι με κάποιον όταν κλαίει, είναι λόγω των κατοπτρικών νευρώνων. Αυτοί οι νευρώνες μας δίνουν την ικανότητα να συνειδητοποιούμε (να έχουμε ενσυναίσθηση), δηλαδή, αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε τι νοιώθουν οι άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου