Η αγαπημένη δράση των πολιτικών είναι το Cherry-picking (επιλογή κερασιών) ή η επιλεκτική αλήθεια, η απόκρυψη στοιχείων ή η πλάνη των ελλιπών αποδεικτικών στοιχείων. Είναι η πράξη επιλογής ορισμένων (σκοπίμως) μόνο υποθέσεων ή δεδομένων, που όμως φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια συγκεκριμένη θέση των πολιτικών. Ενώ αγνοούν ένα σημαντικό μέρος σχετικών και παρόμοιων υποθέσεων ή δεδομένων, που μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις τους.
Και αυτή η επιλεγμένη συλλογή υλικού (εδώ τα κεράσια) παρουσιάζεται σαν να είναι όλη η υπόθεση, αποπροσανατολίζοντας εύκολα τους ανθρώπους στο να πιστέψουν ότι αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από στοιχεία.
Ο όρος βασίζεται στην διαδικασία συγκομιδής φρούτων, όπως τα κεράσια. Ο εργάτης αναμένεται να επιλέξει μόνο τα πιο ώριμα και υγιεινά φρούτα. Έτσι, ένας παρατηρητής που βλέπει μόνο τον επιλεγμένο καρπό μπορεί να συμπεράνει λανθασμένα ότι το μεγαλύτερο μέρος, ή ακόμα και το σύνολο, των καρπών του δέντρου είναι σε εξίσου καλή κατάσταση. Αυτό μπορεί επίσης να δώσει μια εσφαλμένη εντύπωση για την ποιότητα του καρπού (καθώς είναι μόνο δείγμα και δεν είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ).
Το Cherry-picking έχει και αρνητική χροιά, καθώς η πρακτική παραμελεί, παραβλέπει ή αποκρύπτει άμεσα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πλήρη εικόνα των πραγμάτων.
Επίσης, το Cherry-picking μπορούμε να το βρούμε σε πολλές λογικές πλάνες. Όπως, για παράδειγμα, η “επιλεκτική χρήση αποδεικτικών στοιχείων” απορρίπτει το υλικό που δεν ευνοεί ένα επιχείρημα. Ορισμένοι μελετητές ταξινομούν το Cherry-picking ως μία μεροληψία επιβεβαίωσης. Έτσι μια μελέτη ή έρευνα θα δώσει τα επιθυμητά, προβλέψιμα αποτελέσματα που μπορεί να είναι παραπλανητικά ή ακόμη και εντελώς αντίθετα με την πραγματικότητα, αν δεν πάρουμε υπ΄ όψιν όλα τα στοιχεία.
Υπάρχει και μια ανέκδοτη ιστορία για τον άθεο φιλόσοφο του 5ου αιώνα π.Χ. τον Διαγόρας από τη Μήλο. Μας λέει πώς, όταν έδειξαν τα αναθηματικά δώρα ανθρώπων που υποτίθεται ότι είχαν γλιτώσει τον θάνατο από ναυάγιο προσευχόμενοι στους θεούς, επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι είχαν πεθάνει στη θάλασσα παρά τις προσευχές τους. Ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις δεν μνημονεύτηκαν πουθενά.
Στην επιστήμη
Η συλλογή κερασιών είναι ένα από τα γνωσιολογικά χαρακτηριστικά της άρνησης και χρησιμοποιείται ευρέως από διαφορετικούς αρνητές της επιστήμης για να αντικρούσουν φαινομενικά τα επιστημονικά ευρήματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής, στην άρνηση της εξέλιξης από τους δημιουργιστές, στην άρνηση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από την κατανάλωση προϊόντων καπνού και στο παθητικό κάπνισμα.
Η αυστηρή επιστήμη εξετάζει όλα τα στοιχεία (αντί να επιλέγει μόνο κάποια ευνοϊκά στοιχεία), ελέγχει τις μεταβλητές για να προσδιορίσει τι πραγματικά δουλεύει, χρησιμοποιεί τυφλές παρατηρήσεις για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της μεροληψίας και χρησιμοποιεί εσωτερικά συνεπή λογική.
Ενώ η ψευδο-επιστήμη κάνει επιλεκτικές επιλογές μεταξύ ανταγωνιστικών αποδεικτικών στοιχείων, έτσι ώστε να τονιστούν εκείνα τα αποτελέσματα που υποστηρίζουν μια δεδομένη θέση τους, αγνοώντας ή απορρίπτοντας τυχόν ευρήματα που δεν την υποστηρίζουν. Αυτή φυσικά είναι μια πρακτική «Cherry-picking» και αποτελεί χαρακτηριστικό της κακής επιστήμης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου