Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Χιούμορ ή ευφυΐα; Έρευνα εξετάζει τι είναι πιο σημαντικό στα ραντεβού

Οι άνθρωποι είναι αρκετά έξυπνοι. Για την ακρίβεια, είναι πιο έξυπνοι από κάθε άλλο είδος ζώου – κανένα άλλο είδος δεν δημιουργεί προηγμένη τεχνολογία όπως τα smartphones ή τις διαστημικές πτήσεις, δεν γράφει μακροσκελή μυθιστορήματα, ούτε κατασκευάζει αρχιτεκτονικά αριστουργήματα όπως οι πυραμίδες ή οι ουρανοξύστες.

Αλλά γιατί, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, ο εγκέφαλός μας αναπτύχθηκε ώστε να είναι ικανός για υψηλή νοημοσύνη; Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι έχουν προτείνει διάφορες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η νοημοσύνη μας είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν αν η επιβίωση ήταν η μόνη εξελικτική δύναμη που την οδηγούσε. Εξάλλου, πολλά είδη ζώων χωρίς πολλά εγκεφαλικά κύτταρα επιβιώνουν επίσης αρκετά καλά.

Ως εκ τούτου, έχει προταθεί ότι δεν είναι η φυσική επιλογή (π.χ. η εξελικτική διαδικασία που καθοδηγείται από την επιβίωση), αλλά αντίθετα η σεξουαλική επιλογή (η εξελικτική διαδικασία που καθοδηγείται από την επιτυχία στην προσέλκυση συντρόφων) που είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την εξαιρετική νοημοσύνη μας.

Εν ολίγοις, έχει προταθεί ότι η υψηλή νοημοσύνη λειτουργεί ως ο λεγόμενος “δείκτης καταλληλότητας” που δείχνει στους πιθανούς συντρόφους ότι κάποιος έχει σπουδαία γονίδια. Αν αυτή η ιδέα ήταν αληθινή, οι άνθρωποι θα πρέπει να βρίσκουν πιο ελκυστικούς τους πιθανούς συντρόφους στα ραντεβού αν είναι πιο έξυπνοι.

Η υπόθεση αυτή δοκιμάστηκε σε μια νέα μελέτη εξελικτικής ψυχολογίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior (Driebe et al., 2021). Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από δύο μελέτες για να εκτιμήσουν αν η αντικειμενικά μετρούμενη νοημοσύνη γίνεται αντιληπτή ως ελκυστική σε μια κατάσταση γνωριμιών.

Μελετώντας τη σημασία της ευφυΐας και του χιούμορ στο ραντεβού

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη νοημοσύνη σε 88 άνδρες. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες κατέγραψαν σύντομα βίντεο αυτών των ανδρών και τα έδειξαν σε 179 γυναίκες, οι οποίες βαθμολόγησαν κάθε άνδρα όσον αφορά την ευφυΐα, το χιούμορ, τη σωματική ελκυστικότητα και την έλξη.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με το τεστ νοημοσύνης, οι αντικειμενικά πιο ευφυείς άνδρες είχαν στην πραγματικότητα ήταν ελαφρώς λιγότερο ελκυστικοί στις γυναίκες που τους βαθμολόγησαν σε σύγκριση με τους λιγότερο αντικειμενικά ευφυείς άνδρες. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η αντίληψη της ευφυΐας από τις βαθμολογήτριες σχετιζόταν με μεγαλύτερη έλξη, ανεξάρτητα από την πραγματική ευφυΐα. Η αντίληψη του χιούμορ και της σωματικής ελκυστικότητας συνδέθηκε επίσης με υψηλότερη έλξη για τις γυναίκες.

Δεδομένου ότι αυτό το πείραμα δεν είχε καμία σχέση με ένα πραγματικό ραντεβού, οι επιστήμονες διεξήγαγαν επίσης ένα δεύτερο πείραμα. Σε αυτό το πείραμα, 729 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πολλά σύντομα 3λεπτα ραντεβού.

Η νοημοσύνη τους μετρήθηκε αντικειμενικά. Αξιολόγησαν ο ένας την ευφυΐα του άλλου, το χιούμορ και την ελκυστικότητα του συντρόφου. Όπως και στο πρώτο πείραμα, τα άτομα που θεωρήθηκαν πιο έξυπνα και πιο αστεία αξιολογήθηκαν ως άτομα με μεγαλύτερη έλξη. Η αντικειμενική νοημοσύνη, ωστόσο, δεν προέβλεψε την ελκυστικότητα του συντρόφου. Η συσχέτιση αυτή διαπιστώθηκε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για τα ραντεβού;

Η θεωρία ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν υψηλή νοημοσύνη λόγω σεξουαλικής επιλογής υποδηλώνει ότι η υψηλή αντικειμενικά νοημοσύνη θα πρέπει να είναι ελκυστική για το άλλο φύλο. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς, και στα δύο πειράματα, η αντικειμενικά μετρούμενη νοημοσύνη δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο επίπεδο έλξης.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της μελέτης όσον αφορά τα ραντεβού; Για να απαντήσουμε στο ερώτημα με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται: Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το να είμαστε αστείοι είναι πιο σημαντικό από το να είμαστε έξυπνοι όσον αφορά στην έλξη. Επιπλέον, το να γίνεται κανείς αντιληπτός ως έξυπνος σχετιζόταν με υψηλή έλξη, αλλά όχι το να είναι πραγματικά έξυπνος. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση, καθώς υποδηλώνει ότι το να κερδίζουμε τις εντυπώσεις μπορεί να είναι πιο σημαντικό από την πραγματική ευφυΐα.

1 σχόλιο :

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή