Η μία μαύρη τρύπα έχει μάζα περίπου 200 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και μια μικρότερη. Η μεγαλύτερη εμφανίζεται στο βίντεο με πορτοκαλί χρώμα και η μικρότερη με γαλάζιο.
Οι επιστήμονες δεν έχουν όμως ακόμη πολλές πληροφορίες για το μπορεί να συμβαίνει όταν δύο μαύρες τρύπες και μάλιστα μεγάλου μεγέθους εμπλέκονται σε μια διαδικασία σύγκρουσης. Ξέρουμε ότι κατά βάση μια τέτοια σύγκρουση καταλήγει σε συγχώνευση όπου τελικά σχηματίζεται μια νέα ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα. Αλλά τα φαινόμενα που παράγονται σε αυτή την διαδικασία δεν έχουν ακόμη γίνει αντιληπτά και κατανοητά από τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με την προσομοίωση η διαδικασία δεν είναι βίαιη αλλά εξελίσσεται ένα είδος κοσμικού χορού, όπου η μια πλησιάζει την άλλη και στην συνέχεια απομακρύνεται προκαλώντας κάθε φορά διάφορα φαινόμενα. Με βάση αυτή την προσομοίωση οι επιστήμονες λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβαίνει όταν συγχωνεύονται δύο μαύρες τρύπες και που οφείλονται και τι σημαίνουν τα δεδομένα που φτάνουν σε εμάς παρατηρώντας ένα τέτοιο φαινόμενο.
Ένα από τα φαινόμενα που η προσομοίωση δείχνει ότι παράγεται από την συγχώνευση είναι αυτό του αποκαλούμενου βαρυτικού φακού. Ενός φαινομένου καμπύλωσης του φωτός κατά το οποίο το φως ενός κοντινότερου στον παρατηρητή κοσμικού σώματος (ενός άστρου ή γαλαξία) λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός επιτρέποντας του να δει ένα άλλο κοσμικό σώμα που «κρύβεται» πίσω τους σε πολύ πιο μακρινή απόσταση.
H προσομοίωση αποκαλύπτει επίσης τις βαρυτικές δυνάμεις και φαινόμενα που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια αυτής της συγχώνευσης παρέχοντας νέα πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες. Αλλά ακόμη και στους μη ειδικούς η παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον θέαμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου