Το σκάφος Solar Parker Probe της NASA, το οποίο εκτοξεύθηκε στις 12 Αυγούστου 2018 για να μελετήσει τον Ήλιο από κοντά, έγραψε ήδη ιστορία, καθώς έσπασε το ρεκόρ προσέγγισης του μητρικού άστρου μας, που κατείχε το γερμανο-αμερικανικό σκάφος Helios 2 από το 1976. Τότε αυτό είχε φθάσει σε απόσταση 42,73 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, αλλά στις 29 Οκτωβρίου το Solar Parker έσπασε αυτό το ρεκόρ, ενώ συνεχίζει ακάθεκτο να πλησιάζει ολοένα περισσότερο το άστρο του ηλιακού μας συστήματος.
Στις 5 Νοεμβρίου, το σκάφος αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά μέσα από το στέμμα του Ήλιου (την εξωτερική «ατμόσφαιρά» του), σε απόσταση περίπου 24 εκατ. χλμ. από την επιφάνειά του. Το Solar Parker θα πραγματοποιήσει συνολικά 24 κοντινές προσεγγίσεις του Ήλιου μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, φθάνοντας τελικά το 2025 σε απόσταση μόνο 6,16 εκατ. χλμ. από την ηλιακή επιφάνεια.
Ενώ η απόσταση αυτή μπορεί να φαίνεται μαζική, η Γη είναι 150 εκατομμύρια χλμ από τον Ήλιο και το Solar Probe θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες περίπου 1.000 βαθμούς Κελσίου – θερμότερες από τις υψικαμίνους που λειτουργούν στους 900 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, αυτή η αποστολή είναι μόνο ένας από τους 24 ελιγμούς προς τον Ήλιο, και στο πλησιέστερο σημείο του, ο ανιχνευτής θα είναι μόνο 6,16 εκατομμύρια χλμ από τον ήλιο όπου οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 1.400 βαθμούς Κελσίου, αρκετά ζεστό ώστε να μετατρέψει τον χάλυβα σε υγρό.
Αλλά οι επιστήμονες θα πρέπει να περιμένουν εβδομάδες για να λάβουν τα δεδομένα από το Parker Solar Probe καθώς ο Ήλιος εκπέμπει τόσα πολλά ραδιοκύματα που απλά αποκλείουν τα σήματα από τον δορυφόρο.
Η NASA πέρασε 15 χρόνια σκληρών δοκιμών για να αναπτύξει ένα υλικό το οποίο θα είναι ελαφρύ και εξαιρετικά ανθεκτικό στη θερμότητα. Το τελικό αποτέλεσμα των δοκιμών έφερε μια θωράκιση από δύο φύλλα άνθρακα-άνθρακα – ένα υλικό σχεδιασμένο για καυτές θερμοκρασίες. Μεταξύ των θερμαντικών ασπίδων είναι γεμάτο με 4,5 ίντσες αφρού άνθρακα που είναι 97% αέρα.
Αυτό επιτρέπει στις ασπίδες να τοποθετούνται στο πίσω μέρος και στο μπροστινό μέρος του Parker Solar Probe, ώστε να είναι ελαφρύ, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύ υλικό για τη διέλευση της θερμότητας, επιτρέποντάς της να κρυώσει γρήγορα. Στη συνέχεια ένα στρώμα λευκής επικάλυψης προστέθηκε στην ασπίδα θερμότητας, ώστε να αντανακλά ένα μέρος της θερμότητας και του φωτός.
Στις 30 Οκτωβρίου, το κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Solar Parker, έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ του Helios 2, αυτό της ταχύτητας των 246.960 χιλιομέτρων την ώρα σε σχέση με τον Ήλιο.
Το ρεκόρ αυτό δεν διαρκέσει για πολύ, καθώς, όταν το Solar Parker φθάσει πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο το 2025, η ισχυρή βαρύτητα του άστρου μας θα επιταχύνει το σκάφος τόσο, ώστε αυτό να κινείται με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 690.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το ρεκόρ ταχύτητας σε σχέση με τη Γη κατέχει το σκάφος Juno της NASA, έχοντας φθάσει τα 265.000 χιλιόμετρα την ώρα τον Ιούλιο του 2016.
Η αποστολή έχει ως βασικό στόχο να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες τη δομή, τη σύνθεση και τη δραστηριότητα του Ήλιου. Ένα από τα μυστήρια που αναζητά εξήγηση, είναι γιατί το ηλιακό στέμμα (η εξωτερική «ατμόσφαιρα») είναι τόσο πιο καυτή σε σχέση με την ηλιακή επιφάνεια, ενώ θα περίμενε κανείς το αντίθετο, καθώς επίσης τι είναι αυτό που επιταχύνει τόσο πολύ τα φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού «ανέμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου