Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η γνώση

Η αναζήτηση της γνώσης είναι διαρκής. Και ενώ η φιλοσοφία ανά τους αιώνες έχει στην πραγματικότητα δώσει απαντήσεις στα πιο καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, και είναι ό,τι πιο συναρπαστικό και λυτρωτικό να ταξιδεύει κανείς στις προωθημένες διαδρομές των στοχασμών διανοητών που έζησαν πριν από εμάς, σήμερα οι επιστήμες της Βιολογίας και της Ψυχολογίας έρχονται να σφραγίσουν με τα επιβεβαιωμένα στατιστικά τους στοιχεία, την θεωρία πως η συμπεριφορά μας εξαρτάται έως και κατά 50% από τη γονιδιακή μας ταυτότητα και κατά 50% (ή ίσως και περισσότερο) από τις επιρροές που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας. Η μεγαλύτερη δε επίδραση ασκείται κατά την βρεφική και παιδική ηλικία η οποία καταχωρείται στο υποσυνείδητο μας και εκδηλώνεται στη συνέχεια σε όλες τις συμπεριφορικές μας αντιδράσεις.

Αυτή η γνώση είναι ένα τεράστιο εργαλείο στα χέρια όσων την κατέχουν, καθώς τους βοηθάει εξαιρετικά στην αναγνώριση του ίδιου τους του εαυτού (αυτογνωσία), η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγωγή ενός συνειδητού βίου, με νόημα και χαρά, και αφετέρου στη δημιουργία και διατήρηση δεσμών με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής τους.

Αν απομακρυνθούμε…
Αν απομακρυνθούμε τώρα λίγο από αυτόν τον στενό χώρο του «εγώ» του καθενός και κοιτάξουμε από μια μακρύτερη οπτική ανθρώπους σκεπτόμενους, ικανούς να συνάψουν σχέσεις στέρεες, σχέσεις εντιμότητας, ειλικρίνειας, αφοσίωσης, σεβασμού, θα δούμε να αναδύεται μια ομορφιά τόσο μεγάλης έντασης, η οποία δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά μόνον στην τελειότητα της φύσης όταν αυτή κάνει ελεύθερη τους μοναδικούς συνδυασμούς της, αλλά, γαλήνια, απαλλαγμένη από τη βία και την αγριότητα. Γι’ αυτό τον λόγο ο ανθρώπινος νους προκαλεί δέος. Μόνον ο ανθρώπινος νους είναι ικανός να διαχωρίσει και να καταπραΰνει τα βίαια ένστικτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου