Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Κάντε αυτό που λαχταράει η ψυχή σας

Υπάρχουν διάφορες μεταβατικές φάσεις στις ζωές μας κατά τις οποίες καλούμαστε να πάρουμε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον μας για αυτό και πιθανόν να μας δημιουργούν κάποιο άγχος, κάποιο στρες για το αν θα κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η ζωή πάντα έχει αυτό το ρίσκο. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για το μέλλον. Δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας. Αποφασίζεις πάντα με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή στην διάθεση σου.

Σίγουρα η λογική μας παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό. Είναι εκείνη η οποία θα υπολογίσει τα υπέρ και τα κατά, είναι εκείνη που θα κοστολογήσει κάθε πιθανή ζημιά. Η ιδανική επιλογή, άλλωστε, κατά τη λογική, είναι πάντα αυτή που σου αποφέρει τα περισσότερα κέρδη και αποφεύγει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Ωστόσο, μπορούμε, άραγε, να αποφασίζουμε πάντα καθαρά και μόνο με τη λογική; Εμένα προσωπικά, κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται αυτό.

Κάθε φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθεί να αποφασίσει, τον θυμάμαι να παλεύει να αποκλείσει τον συναισθηματικό παράγοντα. Μάταιη υπόθεση, όμως.

Και εδώ που τα λέμε αναρωτιέμαι γιατί είναι τόσο κακό να αφήνουμε το συναίσθημα να μας επηρεάζει; Γιατί όλη αυτή η μανία να αποξενωθούμε από τα συναισθήματα μας και να μη τα λογαριάσουμε τη στιγμή που καλούμαστε να πάρουμε τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής μας;

Δεν είναι κάπως παράλογο αυτό; Ή μόνο σε μένα φαίνεται έτσι;

Από τη στιγμή που τα συναισθήματα είναι κομμάτι του εαυτού μας και είναι αυτά που διαμορφώνουν τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα μας, μάλλον θα έπρεπε να τους δίνουμε περισσότερη σημασία και αξία.

Δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο που να περνάει χωρίς να αισθανόμαστε. Το συναίσθημα είναι συνυφασμένο με την ύπαρξη μας.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα κληθείτε να πάρετε οποιαδήποτε απόφαση μη μπείτε στον κόπο να διώξετε τα συναισθήματα σας μακριά κάνοντας επίκληση αποκλειστικά και μόνο στη λογική σας διότι τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα πάρετε τη λάθος απόφαση.

Μια ικανοποιητική για σας επιλογή, είτε βγει σωστή στο μέλλον είτε λανθασμένη, θα είναι αυτή που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, θα είναι αυτή στην οποία θα έχετε συνυπολογίσει πρωτίστως κάθε συναισθηματικό όφελος και κόστος και όχι αυτή η οποία θα έχει παρθεί με βάση τη ψυχρή λογική σας.

Κάντε αυτό που αισθάνεστε έτσι ώστε ακόμα και αν κάτι πάει στραβά, τουλάχιστον να ξέρετε πως προσπαθήσατε για κάτι που πραγματικά ήθελε και λαχταρούσε η ψυχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου