Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ανακαλύφθηκε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα στο σύμπαν που καταβροχθίζει ένα άστρο κάθε δύο μέρες

Αστρονόμοι στο Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο (ANU) έχουν βρει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα που είναι γνωστή στο Σύμπαν και την περιγράφουν ως ένα τέρας που καταβροχθίζει μια μάζα ισοδύναμη με τον ήλιο μας κάθε δύο μέρες. Οι αστρονόμοι με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων κοίταξαν πίσω στον χρόνο, πάνω από 12 δισεκατομμύρια χρόνια, στις πρώιμες σκοτεινές εποχές του Σύμπαντος, όταν αυτή η υπερβαρέα μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι ήταν σε μάζα περίπου 20 δισεκατομμύρια ήλιοι με ένα ρυθμό ανάπτυξης 1% κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια.

«Αυτή η μαύρη τρύπα αυξάνεται τόσο γρήγορα που λάμπει χιλιάδες φορές πιο έντονα από έναν ολόκληρο γαλαξία, εξαιτίας των αερίων που απορροφά καθημερινά που προκαλούν τεράστια τριβή και θερμότητα», δήλωσε ο Δρ Wolf από την Ερευνητική Σχολή Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

«Εάν είχαμε το τέρας που καθόταν στο κέντρο του Γαλαξία μας, θα εμφανιζόταν 10 φορές φωτεινότερο από μια πανσέληνο. Θα φαινόταν σαν ένα απίστευτα φωτεινό αστέρι που θα έσβηνε με το φως του σχεδόν όλα τα αστέρια στον ουρανό. »

Ο Wolf δήλωσε ότι η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτή την πρόσφατα ανακαλυφθείσα υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, επίσης γνωστή ως κβάζαρ, ήταν ως επί το πλείστον υπεριώδες φως αλλά επίσης και ακτίνες Χ.

«Και πάλι, αν αυτό το τέρας ήταν στο κέντρο του Γαλαξία μας, αυτό θα καθιστούσε αδύνατη τη ζωή στη Γη με τις τεράστιες ποσότητες ακτίνων Χ που θα προέρχονταν από αυτόν», είπε.

Το τηλεσκόπιο SkyMapper ανίχνευσε αυτό το φως στις εγγύς υπέρυθρες ακτίνες, καθώς τα φωτεινά κύματα είχαν μετατοπιστεί προς το ερυθρό στα δισεκατομμύρια έτη που χρειάστηκαν για να φτάσουν στη Γη .

«Καθώς το Σύμπαν επεκτείνεται, ο χώρος διαστέλλεται και αυτό τεντώνει τα φωτεινά κύματα και αλλάζει το χρώμα τους», δήλωσε ο Δρ Wolf.

«Αυτές οι μεγάλες και ταχέως αναπτυσσόμενες μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά σπάνιες και τις αναζητούμε με το SkyMapper εδώ και αρκετούς μήνες.» Ο δορυφόρος Gaia της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος μετρά τις μικροσκοπικές κινήσεις των ουράνιων αντικειμένων, μας βοήθησε να βρούμε αυτή την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα «.

Ο Wolf δήλωσε ότι ο δορυφόρος Gaia επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο που βρήκαν ήταν ακίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πολύ μακριά και ήταν υποψήφιο για να είναι ένα πολύ μεγάλο κβάζαρ.

Η ανακάλυψη της νέας υπερβαρέας μαύρης τρύπας επιβεβαιώθηκε επίσης με τη χρήση του φασματογράφου στο τηλεσκόπιο ANU των 2,3 μέτρων για την αναλυτική διάσπαση των χρωμάτων σε φασματικές γραμμές.

«Δεν γνωρίζουμε πώς αυτό το κβάζαρ αυξήθηκε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα στις πρώτες ημέρες του Σύμπαντος», δήλωσε ο Wolf.

«Θα ψάξουμε τώρα για να βρούμε ακόμα ταχύτερα αναπτυσσόμενες μαύρες τρύπες».

Επίσης, δήλωσε ότι αυτά τα είδη μαύρων οπών λάμπουν, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρες για να δουν και να μελετήσουν το σχηματισμό στοιχείων στους πρώιμους γαλαξίες του Σύμπαντος.

«Οι ταχέως αναπτυσσόμενες μαύρες τρύπες βοηθούν επίσης να καθαρίσουν την γύρω από αυτά ομίχλη από τα ιοντικά αέρια, γεγονός που καθιστά το Σύμπαν πιο διαφανές».

Τέλος δήλωσε ότι τα όργανα στα πολύ μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια που κατασκευάζονται για την επόμενη δεκαετία θα είναι σε θέση να μετρήσουν άμεσα την διαστολή του Σύμπαντος χρησιμοποιώντας αυτές τις πολύ φωτεινές μαύρες τρύπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου