Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Μελέτη παρουσιάζει την ανακάλυψη νέου μικροβίου, το οποίο αντιπροσωπεύει συνδετικό παράγοντα στην πολύπλοκη εξελικτική πορεία της ζωής

This false-color image shows a cell of thermophilic methanogenic archaea. Image credit: University of California Museum of Paleontology.Μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία και δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, παρουσιάζει την ανακάλυψη νέου μικροβίου, το οποίο αντιπροσωπεύει συνδετικό παράγοντα στην πολύπλοκη εξελικτική πορεία της ζωής. Παρέχει βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίον δισεκατομμύρια χρόνια πριν, οι σύνθετοι τύποι κυττάρων που απαρτίζουν φυτά, μύκητες καθώς επίσης ζώα και ανθρώπους, εξελίχθηκαν από απλά μικρόβια.
 
Η προέλευση των ευκαρυωτικών κυττάρων, παραμένει ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα στη σύγχρονη βιολογία. Πρόσφατες μελέτες, παρέχουν υποστήριξη για την ανάδυση του ευκαρυωτικού κυττάρου – ξενιστή, μέσα από τα πρώιμα στάδια της ζωής, αλλά η ταυτότητα και η φύση του υποτιθέμενου προγονικού αρχαίου νουκλεοσώματος, παραμένει θέμα συζήτησης. Στην παρούσα μελέτη περιγράφεται η ανακάλυψη του Lokiarchaeota, ενός νέου υποψηφίου της συνομοταξίας αρχαιοϊστονών, ο οποίος συνιστά μονοφυλετική ομάδα με τους ευκαρυώτες στις φυλογενετικές αναλύσεις και των οποίων το γονιδίωμα, κωδικοποιεί ένα διευρυμένο φάσμα ευκαρυωτικών πρωτεϊνών, ένδειξη εξελιγμένων ικανοτήτων αναδιαμόρφωσης της κυτταρικής μεμβράνης.
 
Τα αποτελέσματα, ενισχύουν την υπόθεση ότι, ο ευκαρυωτικός ξενιστής εξελίχθηκε από κάποιο δεκτικό αρχαιοβακτήριο καταδεικνύοντας ότι πολλά στοιχεία που ενισχύουν τα ειδικά χαρακτηριστικά του ευκαρυώτη, ήταν ήδη παρόντα στον εν λόγω πρόγονο. Αυτά προίκισαν τον ξενιστή με πλούσιο γονιδιωματικό καταπίστευμα, ώστε να υποστηριχθεί η αύξηση της κυτταρικής και γονιδιωματικής πολυπλοκότητός του, κάτι που χαρακτηρίζει τα ευκαρυωτικά κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου