Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τα τακούνια έγιναν της μόδας από τους άντρες

Οι πρώτοι άνδρες που χρησιμοποίησαν τακούνια στα υποδηματά τους ήταν οι Πέρσες ιππείς πολεμιστές, για να μη γλυστρούν τα πόδια τους από τους αναβολείς (στηρίγματματα των ποδιών) της σέλας κατά τον καλπασμό , αλλά και για να μπορούν να κρατούν ισορροπία όταν στέκονταν όρθιοι πάνω στο άλογο και στόχευαν με το τόξο.

Το 1559, μια αντιπροσωπία Περσών διπλωματών ήρθε στην Ευρώπη, για να ζητήσει βοήθεια από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής στον πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τελικά οι Πέρσες βοήθεια δεν πήραν από τους δυτικό-ευρωπαίους, όμως αναπτύχθηκε στους αριστοκρατικούς κύκλους της Ευρώπης μια τρέλα για την περσική κουλτούρα και ειδικά για τα παπούτσια με τακούνι.

Θεωρούνταν ένδειξη κύρους και υψηλής κοινωνικής θέσης, ενώ ενίσχυε και το ύψος των ευγενών που είχαν τέτοιου είδους πρόβλημα.

<Ανδρικό παπούτσι του 17ου αιώνα

Μανιακός συλλέκτης των παπουτσιών με τακουνι, ήταν ο Βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο 14ος. Οι γυναίκες της υψηλής κοινωνίας, πήραν τη μόδα από τους άνδρες της εποχής για λόγους ισότητας απέναντι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου