Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΕΝΑΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

“Στο ναό του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη, άκουσα το Ευαγγέλιο σ' όλες τις γλώσσες. Με την ελληνική γλώσσα αντήχησε άστρο λαμπρό μέσα στη νύχτα”. Το είπε ένας γίγαντας της οικουμενικής Σκέψης, ο Γερμανός Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Είπε και τούτο: “Ό, τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι για τον πλανήτη η Ελλάδα”.

Ο Ερεβοκτόνος γράφει για τον Γκαίτε, με την ευκαιρία της γέννησής του, το 1749, 28 Αυγούστου για τον φιλόσοφο και ποιητή, θεολόγο και πολιτικό, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται το πάθος της γερμανικής κουλτούρας προς τον πολιτισμό της κλασικής αρχαιότητας στην Ελλάδα.

Για 60 χρόνια, ξεκίνησε από 20 χρονών, δούλευε το magnus οpus της δημιουργίας του, τον “Φάουστ”. Έργο ζωής, που με τον Β' τόμο του το ολοκλήρωσε ένα χρόνο πριν πεθάνει. Γιατί αγνοείς τα δύο περισσότερα υψηλά και δυνατά δώρα που σου έδωσε, το νου και την επιστήμη; Αυτό λέει ο Γκαίτε στον Φάουστ, που κάνει μια συμφωνία με τον Μεφιστοφελή για να εξασφαλίσει περισσότερη ηδονή.

Είναι Ύβρις να ζητάς από τους ουρανούς το κάτι παραπάνω, γι' αυτό ο Φάουστ θα γνωρίσει την ηθική συντριβή και την εξαθλίωση.

Παραθέτω κάποιες φράσεις διαμάντα του Johann Wolfgang von Goethe:
-Όταν δυο άνθρωποι τσακώνονται εκείνος που φταίει είναι ο πιο έξυπνος.
-Αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου μη θαρρείς πως έγινε φίλος σου.
-Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται περισσότερο σ' αυτό που θεωρεί αστείο.
-Ο έξυπνος αλλάζει γνώμη, ο ηλίθιος ποτέ.
-Αν σε δεχθώ όπως είσαι, τότε θα γίνεις χειρώτερος. Αν σ' αντιμετωπίσω σαν εκείνον που είναι ικανός να γίνει καλύτερος, τότε θα σε βοηθήσω πραγματικά.
-Ακίνδυνοι είναι και οι έξυπνοι και οι βλάκες. Βλάπτουν οι μισοηλίθιοι και οι ημιμαθείς.
-Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την παρούσα στιγμή.

Κι ένα τελευταίο του Γκαίτε: “Αν με ήθελε διαφορετικό ο Θεός θα μ' είχε πλάσει διαφορετικό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου