Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Παροτρύνοντας το παιδί ν’ αναλάβει τις ευθύνες του!

Παροτρύνοντας το παιδί ν’ αναλάβει τις ευθύνες του! Όρια Ευθύνη Γονείς Παιδιά
Ερευνες ειδικών έχουν αποδείξει, ότι ένα άτομο υπακούει πιο πρόθυμα και συμμορφώνεται καλύτερα σε ορισμένους κανόνες, όταν υπάρχει κάποιος να το καθοδηγήσει και να το παροτρύνει για κάτι τέτοιο. Και αυτό, οπωσδήποτε, ισχύει και για τα παιδιά.
 
Τα παιδιά μπορεί να είναι μικρότερα από τους ενήλικες, ανίκανα, ίσως, να εκφραστούν όπως εκείνοι και γενικά αδύναμα, παρ’ όλα αυτά όμως, έχουν τα ίδια συναισθήματα μ’ αυτούς. Όταν βρεθεί κάποιος να τους ορίσει τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να συμπεριφερθούν, τότε τους είναι πιο εύκολο να συμμορφωθούν σ’ αυτούς και να υπακούσουν. Ετσι η σχέση τους με την οικογένεια γίνεται ουσιαστικότερη και τα ίδια αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους.

Τους περιορισμούς μπορείτε να τους βάλετε, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα. Στην πρώτη περίπτωση, καθίστε μαζί με το παιδί και εξηγήστε του τους λόγους για τους οποίους το περιορίζετε :
“Δεν θέλω να μένεις τόση πολλή ώρα στο σπίτι του φίλου σου. Σου ζήτησα να γυρίσεις πίσω σε μια ώρα, αλλά δεν ήρθες. Βέβαια, δεν ήξερες τι ώρα είναι ακριβώς, όμως και εγώ δεν μπορώ να βγαίνω να σε ψάχνω. Τι νομίζεις ότι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;”
Oταν, πάλι, προκύψει κάποιο έκτακτο πρόβλημα, εξηγήστε του εκείνη την ώρα ποιες είναι οι υποχρεώσεις του: 
“Σ’ άφησα να παίξεις έξω, με την προϋπόθεση ότι θα προσέχεις και τον Νίκο. Εσύ, όμως, τον άφησες να γυρνάει μέσα στους δρόμους. Τι θα πρέπει να κάνουμε για να μπορείς να χαίρεσαι κι εσύ, αλλά και να προσέχεις τον Νίκο;”
Παροτρύνετε το παιδί να ενδιαφερθεί και να πάρει κάποια θέση στη λίστα των διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν στο σπίτι. Καθορίστε μαζί του τα όρια που μέσα τους θα πρέπει να κινηθεί και τις ευθύνες που θα αναλάβει. Ετσι, όλα στο σπίτι θα λειτουργούν καλύτερα, η οικογένεια θα είναι πιο ευτυχισμένη και το παιδί θα μεγαλώνει με πλήρη συναίσθηση της αξίας και των ικανοτήτων του.
 
Ορίζοντας στο παιδί να συμμετέχει στα θέματα που αφορούν την οικογένεια και παροτρύνοντάς το ν’ αναλάβει τις ευθύνες του, του δείχνετε ότι το θεωρείτε σπουδαίο και υπεύθυνο μέλος της οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου