Ο Πατάνζαλι, λέει το εξής: «Να αγνοείς το κακό». Το να αγνοείς το κακό είναι ύψιστη παρότρυνση. Ο Πατάνζαλι, δεν λέει να μην το βλέπεις. Δεν λέει να μην το αναγνωρίζεις. Ο Πατάνζαλι, λέει να μην ταυτίζεσαι μαζί του.
Όταν το κακό παρουσιάζεται μπροστά σου μην παρασύρεσαι από το μέγεθος του. Αγνόησε το εντελώς. Εάν του δώσεις σημασία, τότε αυτό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Μην εμπλακείς με την ανάλυση του φαινομένου, αλλά ούτε και με την έκταση του. Αγνόησε το κακό επειδή με αυτό τον τρόπο το αποδυναμώνεις. Εάν ανοίγοντας εσύ σε δυστυχισμένους ανθρώπους, μπολιάζεσαι από τη δυστυχία τους, φαντάσου τα μπορεί να κάνει η αντιπαράθεση σου με το κακό. Είναι καλό να μην έχεις αντιδράσεις εναντιωματικές στο κακό. Είτε το κακό παρουσιάζεται από έναν άνθρωπο είτε από ομάδα ανθρώπων, αγνόησε το. Μέσα στον νου σου μείνε χαλαρός και ήρεμος μέσα σε αυτό. Γνώρισε τις πρακτικές του και διδάξου από τις μεταμορφώσεις του, αλλά μην το πολεμάς. Αν ταυτιστείς με το ίδιο το κακό ή με την ίδια την δυσαρμονία, τότε αυτή μεγαλύνεται ακόμα περισσότερο. Το κακό αποδυναμώνεται, όταν ο φέρων το φως άνθρωπος, μεγαλύνεται ακόμα περισσότερο μέσα στον Θεό. Το κακό αποδυναμώνεται, όταν ο φέρων το φως άνθρωπος, κάνει συνειδητή προσπάθεια να φέρει περισσότερο ακόμα φως μέσα σε αυτόν.
«Πολέμησε∙ Μη». Πρόσεξε την άνω τελεία δίπλα στη λέξη πολέμησε. Η άνω τελεία είναι διφορούμενη, όσον αφορά τον πόλεμο ενάντια στο σκοτάδι. Ναι μεν να πολεμήσεις, αλλά… Η λέξη Μη, μετά την άνω τελεία, συνθέτει ένα νόημα ολότελα διαφορετικό. Αυτή η φράση είναι διφορούμενα ξεκάθαρη. «Πολέμησε το σκοτάδι αλλά ταυτόχρονα μην το πολεμήσεις». Αντιμετώπισε το σκοτάδι με εξυπνάδα και καθαρότητα και όχι με πόλεμο. Πολέμησε το, αλλά όχι με τους δικούς του τρόπους. Αγνόησε το σκοτάδι. Κάνε υπέρβαση από το σκοτάδι. Πολέμησε το, αγνοώντας το. Αντιμετώπισε το σκοτάδι κάνοντας υπέρβαση από αυτό. Πολέμησε το σκοτάδι και ταυτόχρονα μην το πολεμάς.
Εξαφάνισε το σκοτάδι, μη εστιαζόμενος σε αυτό. Επειδή το σκοτάδι είναι «αήττητο», ο μόνος τρόπος να το πολεμήσεις είναι μέσα από έξυπνους χειρισμούς καθαρότητας. Η κατά μέτωπον επίθεση του «κακού» είναι μια τεχνική, η οποία ανήκει στο ίδιο το «κακό». Η κατά μέτωπον επίθεση του κακού είναι μια τεχνική της ίδιας της αντίθεσης και φέρει πάντα δύσμοιρα αποτελέσματα. Πολέμησε το, στοχεύοντας 100% μέσα στη δική σου καθαρότητα. Εάν επιθετικά διάκεισαι μέσα σου ενάντια σε αυτό, το μεγαλώνεις. Πολέμησε το μεν, αλλά μην το αφήσεις να σε τραβήξει μέσα σε αυτό. Μείνε ουδέτερος… Αγνόησε το…
Την ίδια στάση θα πρέπει να κρατήσεις και για το «κακό» μέσα σε εσένα. Εάν θέλεις να το εξαφανίσεις, μην εστιάζεσαι σε αυτό. Εάν παρακαλάς τον Θεό, για παράδειγμα, να διορθώσει κάτι μέσα στο δέντρο της δικής σου ζωής, άθελα σου μερικές φορές το επαυξάνεις. Εάν είσαι τοποθετημένος ενάντια στο κακό μέσα σου, (δυστυχία, θυμός, έλλειψη, θλίψη) τότε το επαυξάνεις. Ίσως η προσευχή να φαίνεται να είναι η μόνη λύση, αλλά στη πραγματικότητα εστιαζόμενος επιθετικά σε αυτό, το μεγαλώνεις. Δέξου το κακό και ταυτόχρονα αγνόησε το. Αποδέξου το και ταυτόχρονα κράτησε αποστάσεις από αυτό. Χρησιμοποίησε την αρσενική σου δύναμη και αντιμετώπισε το, κάνοντας υπέρβαση από αυτό. Χρησιμοποίησε τη δύναμη που ήδη έχεις αλλά κοιμάται, για να εξέλθεις νικητής από αυτό. Εάν πολεμήσεις το κακό αυτό μεγαλώνει. Εάν αγνοήσεις το κακό, μεγαλώνοντας το φως σου, αυτό μικραίνει. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας και μέσα από αυτόν θα πορευτείς για το Ερεβοκτόνο φως.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου