Υπάρχουν πολλές βασικές διαφορές μεταξύ φόβου και δειλίας.
1. Ο φόβος είναι η αντίδραση του σώματος σε μια απειλή και η δειλία είναι πάντα πράξη (και η παθητικότητα είναι επίσης πράξη).
2. Από εδώ προέρχεται η ακόλουθη έννοια, η δειλία συνδέεται πάντα με μία εκούσια δραστηριότητα ή την έλλειψή της.
3. Η δειλία συνδέεται με βαθιές προσωπικές στάσεις που διαμορφώνει κάθε άτομο, και οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Έτσι, η παραπάνω έννοια επηρεάζεται από όλες τις σχέσεις που καθορίστηκαν για το παιδί, τα ηθικά του δόγματα, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, το αίσθημα ευθύνης, γενικά, την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του από ψυχολογική πλευρά. Έτσι εξηγείται γιατί, για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι θα προτιμήσουν να αποχωριστούν τη ζωή τους εάν η ζωή ενός παιδιού τεθεί στη ζυγαριά, ενώ άλλοι απορρόφησαν τη στάση ότι τα παιδιά δεν έχουν μεγάλη αξία και θα προτιμήσουν ήρεμα το δικό τους όφελος σε μια ακραία κατάσταση.
Εκδηλώσεις Δειλίας
Με την πρώτη ματιά, διαβάζοντας τον ορισμό της Δειλίας, μπορεί να σκεφτείς ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό το χαρακτηριστικό , ωστόσο η δειλία, όπως μια λυδία λίθος, δείχνει πολλά αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητας που υπερτροφούν.
Έτσι ο Ηλίθιος γίνεται τρελός, ο Χαζός και Αργός με μια καθυστερημένη αντίδραση, ο Δόλιος μετατρέπεται στον Απατεώνα, τον Συκοφάντη και τον Προδότη.
Όταν ένα άτομο τρέχει σε μια στιγμή κινδύνου, η φωνή της συνείδησης και της λογικής δεν μπορεί να τον σταματήσει – αυτό δεν είναι δειλία.
Η κλασική εκδήλωση της Δειλίας είναι το Brutality.
Η δειλία δεν πρέπει να ταυτίζεται με την προσοχή, το μέτρο, ή τη σύνεση.
Οι τελευταίες ιδιότητες, ως επί το πλείστον, αναφέρονται στο αντίθετο – στο Θάρρος.
Ένα δειλό άτομο, χρησιμοποιώντας πρόσθετες ιδιότητες όπως η δυσαρέσκεια και ο θυμός, επιτίθεται στο θύμα του. Οι πιο κυνικοί φόνοι, που παγώνουν την καρδιά με τη σκληρότητά τους, συχνά διαπράττονται υπό την επιρροή του Φόβου. Τέτοιες ενέργειες διαπράττουν οι αδύναμοι άνθρωποι -πρόκειται για την μεταμφίεση ενός δειλού.
Ο φόβος εξελίσσεται σε φρίκη και ο τελευταίος σε αχαλίνωτη σκληρότητα. Η δειλία στερεί από ένα άτομο τη λογική, και γίνεται η ενσάρκωση της Ακαρδίας, της Σκληρότητας και της Αδιαφορίας. είναι πάντα αποτέλεσμα φόβου, αδυναμίας και δειλίας.
Η δειλία ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας
Όταν η δειλία εξελίσσεται σε ποιότητα προσωπικότητας, είναι φυσικό να απορρίπτει τα αντίθετά της – θάρρος και ανιδιοτέλεια.
Η δειλία αποφεύγει να επιλύει δυσάρεστες καταστάσεις συσσωρεύοντας όλο και περισσότερες από αυτές. Η απροθυμία και η τεμπελιά να αντιμετωπίσεις τον Φόβο ή οποιαδήποτε εσωτερική συνήθεια ή στάση γίνεται η κινητήρια δύναμη της δειλίας. Ο εγωισμός ενός ανθρώπου με αρνητική αυτοεικόνα, που φοβάται για την αποκάλυψή της, οδηγεί στην προδοσία και την κακία.
Η δειλία είναι το κύριο πορτρέτο των προδοτών. Η δειλία, η συκοφαντία και η προδοσία είναι η αμετάβλητη τριάδα της εξαχρείωσης.
Η δειλία επιλέγει πάντα ένα άνετο, μη απειλητικό παρόν έναντι ενός απρόβλεπτου και αβέβαιου μέλλοντος. Ταυτόχρονα, έχει πλήρη επίγνωση του αβάσιμου των φόβων του. Η δειλία μεταμορφώνεται εύκολα σε τεράστιο φόβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου