Ο Δίας και η Ήρα ήταν αδέλφια και σύζυγοι, και οι δύο παιδιά του Κρόνου και της Ρέας.
Είχαν κρυφές σχέσεις πριν από το γάμο τους, και τα παιδιά που είχαν κάνει μαζί ήταν η ‘Ηβη, η Ειλείθυια, ο 'Αρης και ίσως και ο Ήφαιστος, και η Ήρα ήταν η νόμιμη και η παντοτινή σύζυγος του Δία.
Ο Δίας ήταν πολύ λίγο αφοσιωμένος στην Ήρα, ενώ πιο συχνά ήταν τα ξεπορτίσματά του και πολλές ήταν οι αφορμές που είχε η ‘Ηρα για να εκδηλώνει τη ζηλοτυπία της, να τον παρακολουθεί σε κάθε βήμα του και να κατατρέχει με κάθε τρόπο τις ερωμένες του και τα παιδιά τους. Οι συγκρούσεις του Δία με την ‘Ηρα δεν εξηγούνται από τις συζυγικές σχέσεις τους, όπως είναι οι ραδιουργίες της ‘Ηρας, οι συνωμοσίες της, η γενικότερη εναντίωσή της στη βουλή του Δία, ακόμα και οι απροκάλυπτα εχθρικές ενέργειές της στην Τιτανομαχία, στη Γιγαντομαχία, στην Τυφωνομαχία και στον Τρωικό Πόλεμο.
Ο Δίας και η ‘Ηρα είχαν πολλές διαφορές μεταξύ τους, καβγάδιζαν συχνά, ακόμα και μπροστά στα παιδιά τους, που βέβαια προσπαθούσαν να τους κάνουν να δώσουν τόπο στην οργή και να ηαυχdσουν. Πολλές σκοτούρες προκαλούσε στον Δία η ‘Ηρα, κάθε φορά που έπαιρνε εκδίκηση για τις απιστίες του, κατατρέχοντας τις ερωμένες του και τα παιδιά τους.
Έτσι η ‘Ηρα καταδίωκε από τόπο σε τόπο τη Λητώ και δεν την άφηνε να γεννήσει, και αργότερα έβαλε τον γίγαντα Τιτυό να επιχειρήσει να τη βιάσει.
Η Ήρα έπεισε και τη Σεμέλη, με τον Διόνυσο στην κοιλιά, να ζητήσει από τον Δία να παρουσιαστεί μπροστά της με την αληθινή θεική μορφή του, και έτσι κάηκε από τους κεραυνούς του. Η ίδια η ‘Ηρα έβαλε μανία στον Διόνυσο και σ ‘εκείνους που τον ανάθρεψαν, στον Αθάμαντα και την Ινώ, κι έκανε τον Διόνυσο να περιπλανιέται στις χώρες της Ανατολής κι ύστερα έβαλε τους Τιτάνες να τον κατασπαράξουν και να φάνε τις σάρκες του· γι’ αυτό, όπως είπαν ορισμένοι, ο Δίας τούς έκαψε με τους κεραυνούς του, και τότε από τη στάχτη τους βγήκαν οι πρώτοι άνθρωποι.
Η ‘Ηρα μεταμόρφωσε σε αρκούδα την Καλλιστώ στην Αρκαδία ή έβαλε την ‘Αρτεμη να τη σημαδέψει με το τόξο της και να τη σκοτώσει.
Η ‘Ηρα μεταμόρφωσε σε αγελάδα την Ιώ στο ‘Αργος, την ανάγκασε να περιπλανηθεί σ’ ολόκληρη την οικουμένη και, σαν έφερε στον κόσμο το γιο της τον Έπαφο, εκείνη έβαλε τους Κουρήτες να τον κλέψουν και εκείνη κίνησε τους Τιτάνες τότε σε αποστασία κατά του Δία. Και για να μη γίνει βασιλιάς στις Μυκήνες ο Ηρακλής, σαν απόγονος του Περσέα, η Ήρα έκανε να γεννηθεί πρώτα ο Ευρυσθέας, και η ίδια έστειλε φίδια στην κούνια του, για να τον πνίξουν, και του έβαλε μανία, για να σφάξει τα παιδιά του, και ύστερα, για να εξαγνιστεί, τον έριξε στην ανάγκη να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα, που, για να τον βγάλει από τη μέση, τον έστειλε να πραγματοποιήσει τους πιο δύσκολους άθλους του.
Ακόμα και τα ίδια τα θέλγητρά της η ‘Ηρα τα μεταχειρίστηκε εναντίον του Δία. Αυτό έγινε μια φορά στον Τρωικό Πόλεμο. Τότε η ‘Ηρα ζήτησε από την Αφροδίτη να την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική, κι έτσι, μόλις την είδε ο Δίας, παραδόθηκε στην αγκαλιά της κι αφού χάρηκε μαζί της τον έρωτα, αποκοιμήθηκε βαθιά. Τότε η ‘Ηρα μπόρεσε με τη βοήθεια του Ποσειδώνα να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους Τρώες, παίρνοντας με αυτό τον τρόπο εκδίκηση που το βασιλόπουλό τους ο Πάρης, στην κρίση του για τις τρεις θεές δεν την ετίμησε κι έδωσε το βραβείο στην Αφροδίτη.
Ο Δίας πάλι, παρ’ όλες τις απιστίες του, δεν δεχόταν να πλησιάσει τη γυναίκα του κανένας άλλος. ‘Ετσι, όταν κάποτε ο Ιξίων επιχείρησε να πλησιάσει την Ήρα, ο Δίας απέφυγε τη ντροπή, κάνοντας ένα ομοίωμα της γυναίκας του από σύννεφο και αφήνοντας τον αντεραστή του να ενωθεί μ’ αυτό. Και στη Γιγαντομαχία ο ίδιος έβαλε στην καρδιά του Πορφυρίωνα την επιθυμία για την Ήρα, ακριβώς για να θυμώσει πιο πολύ, να βάλει όλη του τη δύναμη και να εξοντώσει τον φοβερό του αντίπαλο.
Μιαν άλλη φορά ο Δίας και η ‘Ηρα φιλονικούσαν για το ποιος ευχαριστιέται περισσότερο στη συνουσία, ο άντρας ή η γυναίκα. ‘Οταν κατέφυγαν στον Τειρεσία να τους λύσει τη διαφορά, επειδή είχε ζήσει και σαν άντρας και σαν γυναίκα, και εκείνος τους είπε πως η ευχαρίστηση της γυναίκας ήταν δέκα φορές περισσότερη από του άντρα, η ‘Ηρα, λένε οργίστηκε και τύφλωσε τον Τειρεσία, ενώ ο Δίας τού έδωσε για αντάλλαγμα το χάρισμα της μαντικής.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου